11 Tips om Een Te Hoge Bloedsuiker Snel Onder Controle Te Krijgen

Heb jij een te hoge bloedsuiker? Dan is het belangrijk dat je deze verlaagt. 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om dit te bewerkstelligen. 

Daarom krijg je in dit artikel 11 tips om je suikerspiegel zo snel mogelijk onder controle te krijgen. 

More...

Hoe jij een te hoge bloedsuikerspiegel binnen 6 weken onder controle krijgt

Het is gevaarlijk als je bloedsuiker plots de hoogte inschiet. Een hyper kan het gevolg zijn met alle nare consequenties van dien.

Diabetes gaat gepaard met diverse klachten en als je deze ziekte hebt, is het juist van belang om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Medicijnen kunnen je helpen om de suikerspiegel op peil te houden, maar dit is slechts het aanpakken van de symptomen. In dit artikel gaan we kijken naar wat je kunt doen om het probleem bij de wortel aan te pakken.

We gaan in dit artikel manieren bespreken die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel verlaagt zodat je precies weet wat te doen bij een te hoge bloedsuiker. Maar overleg wel altijd met je eigen (huis)arts over het omgaan met diabetes.

Wat leer je in dit artikel?

Deze 11 tips voor een te hoge bloedsuiker zijn manieren om te voorkomen dat je een onstabiele suikerspiegel krijgt (met veel pieken en dalen).


We bespreken ook manieren waardoor je juist je lichaam weer gevoelig maakt voor insuline.


Hierdoor zullen eventuele suikerschommelingen minder van invloed zijn op jouw lichaam.

Door de oorzaak van een te hoge bloedsuikerwaarde te onderzoeken en dit vervolgens aan te pakken kan jij ervoor zorgen dat je minder last hebt van de kenmerken die ermee gepaard gaan. Klachten zoals duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en plotse vermoeidheid zal je dan minder ervaren.

Gebruik deze 11 Tips als je regelmatig last hebt van een te hoge bloedsuiker.

#1 Eet een eiwitrijk ontbijt om een te hoge bloedsuiker te voorkomen

"Ontbijt als een koning. Lunch als een prins. Diner als een bedelaar."

Dit is een oude uitspraak die behoorlijk achterhaalt is.

Toch is het - voor mensen met diabetes type 2 - wel ontzettend van belang een stevig ontbijt te genieten. En dan hebben we het niet over het standaard ontbijt van de gemiddelde Nederlander.

Een standaard ontbijt bestaat over het algemeen uit een overdaad aan:

  • Brood
  • Cruesli
  • Cornflakes

Dit bevat veel te veel suikers waardoor je bloedsuiker door het dak heen schiet. Hierdoor krijg je direct aan het begin van de dag te maken met een suikerpiek. Niet alleen dat, elke piek kent zijn dalen.

Als de piek geweest is keldert je bloedsuikerspiegel waardoor je een gebrek aan energie ervaart. Vermoeidheid en intense trek zijn logische gevolgen.

Voorkom het standaard Westerse ontbijt

Mensen die op deze manier de dag beginnen hebben doorgaans een vast patroon van suikerpieken en dalen. Op het moment dat de eerste piek is geweest en een suikerdip volgt, wijden ze zich tot nieuwe suikerrijke voeding. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel. 

Nu zeg ik niet dat je helemaal geen koolhydraten mag nemen aan het begin van de dag...

...alleen om de suikerpiek te voorkomen is het verstandig om een goede balans te vinden tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. 

  • Door een ontbijt te nemen voornamelijk bestaande uit eiwitten en vetten voorkom je een te hoge bloedsuiker aan het begin van de dag

Wil je een ontbijt dat verzadigd? Gebruik dan deze checklist van ontbijtproducten:

  • Gebakken of gekookte eieren
  • Bacon of andere vleeswaren (check even de ingrediëntenlijst en zorg voor een zo puur mogelijk product)
  • Groenten (het liefst de groene groenten zoals broccoli, boerenkool of spinazie)
  • Avocado
  • Volle kwark of Griekse volle yoghurt met bessensoorten en muesli

Het liefst neem je op het laatst je koolhydraten. Op die manier krijg je wel de suikers binnen, alleen duurt het verwerken daarvan nu langer door het eten dat je hiervoor hebt genomen. Zo voorkom je een suikerpiek in de ochtend.

"Maar Ben, eieren zijn toch ongezond?"

Het komt nog vaak genoeg voor dat mensen het idee hebben dat eieren ongezond zijn. Dit idee is ooit de wereld in geholpen omdat een ei cholesterol bevat. Hierdoor zouden onze bloedvaten dichtslibben.

Inmiddels is het tegendeel bewezen.

Eieren (het liefst biologische) zitten vol met bouwstoffen, vitamines en mineralen. Een ei bevat bijna elke vitamine die er bestaat. Daarnaast verhoogt het juist je GOEDE (HDL) cholesterol en verlaagt het je SLECHTE (LDL) cholesterol.

Alle reden om eieren toe te voegen aan je ontbijt!

#2 Houd het bij de ideale hoeveelheid suikers

Een stabiele bloedsuikerspiegel creëren en behouden is voor de gemiddelde Nederlander verre van standaard.

Als we kijken naar wat we iedere dag opnieuw eten dan bevat het simpelweg te veel koolhydraten en suikers:

  • Ontbijt: Brood met (zoet) beleg, cruesli of cornflakes en een vorm van zuivel of vruchtensap uit pak.
  • Lunch: Brood met ongezond beleg en een paar stukken fruit (vaak banaan).
  • Diner: Kleine portie groenten, een stuk vlees en een flinke portie aardappelen. Die laatste neemt veelal het grootste deel van het bord in beslag.
  • Tussendoortjes: Ontbijtkoek, chocolade, crackers, frisdrank, mueslirepen.

Zo ziet het standaard voedingspatroon eruit van de gemiddelde Nederlander.

Hierdoor krijg je veel suikers binnen waardoor je dagelijks te maken krijgt met suikerpieken en dalen. Oftewel een schommelende bloedsuiker.

Nu wil ik je niets ontnemen of verbieden. Maar als je je bloedsuiker tot een stabiel en lager niveau wilt brengen, dan is het van belang om je levensstijl aan te passen.

Op den duur zul je merken dat je suikerspiegel stabiliseert als je de ongezonde producten vervangt door groenten, eiwitten, (gezonde) vetten en kwalitatieve koolhydraten.

Conclusie: laat wat meer suikerrijke voeding staan zoals:

  • Aardappelen
  • Brood. Met name de witte- en meergranenproducten. Helaas, meergranenbrood is nagenoeg hetzelfde als witbrood.
  • (Witte) rijst en pasta.
  • Chocolade met minder dan 75% cacao
  • Koekjes, snoep, chips
  • Gebak, oliebollen
  • Frisdranken
  • Vruchtensappen
  • Suikerrijke alcoholische dranken zoals bier, wijn en cocktails
  • Sauzen zoals ketchup, curry en mayonaise.

Al dit soort producten zitten vol met suikers. En nogmaals, ik zeg niet dat je er helemaal mee moet stoppen. Vervang een groot deel van wat je hiervan normaal gesproken neemt door gezondere varianten en je bent al een heel eind op weg.

Naast de hoeveelheid koolhydraten speelt de kwaliteit van de koolhydraat ook een belangrijke rol. Dit kan een te hoge bloedsuiker enorm verminderen. Wat mij gelijk bij de volgende tip brengt.


#3 Eet volkoren producten

Ik heb al besproken dat je idealiter witte- en meergranenproducten wilt vermijden. Neem daarvoor in de plaats zoveel mogelijk de volkoren varianten.

In volkorenproducten zitten meer vezels waardoor de suikers langzamer worden verwerkt door het lichaam. Hierdoor zorg je voor een meer stabielere stijging en daling van je bloedsuikerspiegel in plaats van dat je te maken krijgt met hoge pieken en dalen.

Goed om te onthouden

Dit heeft te maken met de glychemische index (GI) van het product. Hoe hoger de zogenaamde glychemische index en lading, hoe hoger en sneller je bloedsuikerspiegel stijgt bij het eten van dit product. Hoe lager, hoe stabieler je bloedsuikerspiegel blijft.

Kies daarom voor volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst in plaats van de witte of meergranenvariant.

Je kunt het eten van twee volkorenboterhammen vergelijken met het eten van twee witte boterhammen belegd met broccoli. 

Die laatste bevat veel vezels waardoor het geheel langzamer wordt opgenomen in je bloed.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je nu de hele dag door volkoren producten kunt eten.

Nee Integendeel, als diabetes patiënt is het belangrijker om nog kwalitatievere koolhydraten te eten en een voedingspatroon aan te nemen met veel vezels en laag in koolhydraten.

Eet rijkelijk groenten, fruit (met een lage GI), noten en peulvruchten.


#4 Eet groenten in alle kleuren van de regenboog 

Iedereen weet dat groente gezond zijn. 

Niet alleen bevatten ze veel gezonde voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Maar ze bevatten ook veel vezels. 

  • Dit is gunstig want het zorgt dat eten langzamer wordt verteerd.

Volkoren producten zijn al een stap in de goede richting. Maar als je het nóg beter wilt doen, dan integreer je meer groenten in de maaltijden die je eet. Groene groenten zijn over het algemeen het gezondst, maar als je liever rode, paarse of gele groenten eet, wees dan zeker niet terughoudend.

Eet groenten in alle kleuren van de regenboog.

Voeding en de wetenschap

Zodra jij je meer in voeding verdiept dan merk je dat er ontzettend veel tegenstrijdigheden bestaan. Voedingswetenschappers staan soms recht tegenover elkaar in wat wel of niet gezond is.

Dit heeft te maken met het gebrek aan kwalitatief hoogstaand onderzoek. Het komt er op neer dat we te weinig vaststaande feiten hebben over voeding.

Er is echter wel één gegeven wat iedere voedingswetenschapper, diëtist en arts kan beamen. Hier is iedereen het over eens: groenten zijn gezond.

Helaas krijgt een gemiddelde Nederlander veel te weinig groenten binnen. Hierdoor is het makkelijker om last te hebben van een te hoge bloedsuiker.

Om je te motiveren meer groenten te eten wil ik je deze drie voordelen niet ontnemen:

  • Groenten zitten vol met stofjes die je lijf sterk en gezond maken
  • Door de vezels in groenten wordt je bloedsuikerspiegel structureel op een stabieler niveau gehouden. Je begrijpt dat het daarom heel verstandig is om rijkelijk groenten te eten als je diabetes type 2 patiënt bent.
  • Qua volume zijn groenten erg handig. Ze nemen veel ruimte in beslag in je maag. Dit zorgt voor een voller gevoel waardoor minder snoepneigingen hebt. Win-win.

"Maar... ik vind groenten niet lekker. Wat nu?"

Je bent niet de enige. Niet alleen kinderen eten liever vlees of een toetje dan de spruitjes. Als je echt moeite hebt met groenten eten dan wil ik je vragen het volgende te doen.

  • Pak een stuk papier of open Kladblok
  • Schrijf drie groenten op waarvan je weet dat je ze lekker of in ieder geval oké vindt. Het water hoeft je nog niet in de mond te lopen, maar ze gewoon kunnen eten is al heel wat!
  • Voeg de komende drie weken iedere dag één van deze drie groenten toe aan een maaltijd. Naast wat je normaal al at.

Dit is alles. Vandaag rode paprika, morgen champignons en overmorgen boerenkool. Maak het klaar zoals jij wilt, maar zorg wel dat de ingrediënten gezond zijn. Maak bijvoorbeeld een eigen saus voor bij de groente of maak een groenten omelet. 

De mogelijkheden zijn eindeloos en als je hier consequent mee aan de slag gaat, merk je dat het steeds makkelijker (en lekkerder) wordt. Dat zal je dan zeker een eind op weg helpen om je suikerziekte te genezen.

Zie groente als een medicijn; het is niet altijd even aangenaam om in te nemen, maar het helpt je wel als je het iedere dag inneemt.


#5 Gooi je friteuse weg (en ga niet naar de snackbar)

Eiwitrijk voedsel zorgt voor een voller gevoel en voorkomt een te hoge bloedsuiker.

Dit gegeven kan het idee wekken dat je nu ongegeneerd de frikandellen en kroketten uit de diepvries kan trekken om te gaan frituren.

Friet en de snacks die ermee gepaard gaan zijn erg ongezond. En dan heb ik de saus die je erbij eet nog niet eens opgenoemd.

Uit onderzoek blijkt dat gefrituurd voedsel kankerverwekkend is.

En daar gaan we het nu over hebben. Friet. Oftewel: de gefrituurde aardappel.

Één aardappel is oké (al blijft het vaak niet bij één), totdat je hem frituurt

Laten we even kijken naar de aardappel zelf. Aardappelen bevatten best wat goede stoffen. Er zitten namelijk goede mineralen in zoals kalium en fosfor. Echter bevatten aardappelen ook veel koolhydraten en weinig vezels. Wanneer je diabetes hebt is dit dus zeker niet ideaal.

  • Maar op het moment dat je de aardappelen frituurt ​​​​worden ze NOG ongezonder.

De koolhydraten in de aardappel veranderen namelijk deels van structuur. Dermate dat het door je lichaam bijna net zoals witte suiker wordt verwerkt.

Het wordt binnen no-time opgenomen in je bloed waardoor je snel een te hoge bloedsuiker krijgt.

Ook al is friet ontzettend lekker, als je diabetes type 2 hebt kun je het beter laten staan. Dit geldt overigens voor al het gefrituurde voedsel. Helaas maar waar, het heeft direct een negatieve impact op je lichaam.

Glycemische index en hoge bloedsuiker

#6 Drink de juiste dranken

Ik hoop dat je begrijpt dat een salade eten voor een glas cola weinig doet tegen een te hoge bloedsuiker. Suikers drinken is misschien nog wel slechter voor je dan het eten van vast ongezond voedsel.

Dit heeft er mee te maken dat de suikers uit drankjes ready-to-go zijn. Het wordt zeer snel opgenomen in het bloed. Met een hoge suikerpiek als gevolg.

Met suikerrijke dranken bedoelen we overigens niet alleen frisdranken. Ook vruchtensappen vallen hieronder. De suikers die hierin zitten worden razendsnel opgenomen door het lichaam.

Vandaar dat je die beter kunt laten staan. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Denk aan alle theesoorten en koffie (mits je daar geen suiker aan toevoegt). Het voordeel van thee en koffie is dat de cafeïne die erin zit een honger-onderdrukkende werking heeft. Daarnaast geeft het je energie en je bent alerter.

Uiteraard kun je kiezen voor zoete theevarianten als je trek hebt in iets lekkers. Denk aan:

  • Kamille
  • Rooibos
  • Zoethout
  • Sterrenmunt
  • Kaneel
thee koffie en hoge bloedsuiker

Dit zijn zoete theesoorten die geen toegevoegde suiker bevatten waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast dragen groene thee en zwarte koffie bij aan vetverbranding. Klik hier voor meer gezonde suikervrije dranken.


#7 Ga naar de sportschool

Als je suikerziekte hebt, dan is het heel verstandig om een vorm van sport uit te oefenen. Gebleken is namelijk dat je bloedsuikerspiegel lager is tot 24 uur nadat je hebt gesport. Dit komt door de verhoogde insulinegevoeligheid in je lichaam.

  • Het mooie is dat jij je niet vijf keer per week helemaal in het zweet hoeft te werken in de sportschool. Enkel een wandeling van een half uur na elke maaltijd bereikt al een groot effect in het verlagen van je bloedsuiker. 

Maar met name krachttraining biedt talloos veel gezondheidsvoordelen. Je krijgt niet alleen een betere conditie en meer kracht. Krachttraining draagt bij aan het meer in stand kunnen houden van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Pas op

Voordat je begint met sporten:

  • Overleg eerst met de dokter: check of je gemotiveerde instelling ook verantwoord is voor je gezondheid. Dit heeft te maken met de medicatie die je slikt/spuit. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hypo's krijgt. 
  • Houd bij hoe je lichaam reageert op de sportsessies: met name de langere sportsessies hebben zijn invloed op je bloedsuikerspiegel. Deze kan nogal eens laag worden, dus houd het vooral in het begin goed bij. Hier heb je later profijt van.
  • Kies een begeleider die ervaring heeft met jouw ziektebeeld: Als je diabetes type 2 hebt en je wilt gaan sporten onder begeleiding van een personal trainer, kies dan iemand die ervaring heeft op dat gebied. Zo weet je zeker dat je iemand naast je hebt die weet wat wel en niet kan.

Hieronder vier voorbeelden van krachttraining die je kunt gaan doen:

  • HIIT (High Intensity Interval Training): Dit zijn trainingen waarin je zeer intensieve lichaamsinspanning afwisselt met korte periodes van lage inspanning of zelfs complete rust. Hier kan eindeloos mee gevarieerd worden. Een voorbeeld hiervan kan tijdens het fietsen door bijvoorbeeld 30 seconden all-in te sprinten om vervolgens weer 30 seconden rustig aan te fietsen. En dat herhaal je een aantal keer.
  • Gewichtheffen: Dit is de meest onderzochte en in Nederland misschien wel de meest populaire vorm van krachttraining. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt al dat je lichaam beter in staat is je bloedsuiker stabiel te houden bij twee keer per week een uur naar de fitnesszaal gaan.
  • Power-Yoga: Een intensere vorm van yoga waarbij je zowel je kracht als flexibiliteit op de proef worden gesteld. Door regelmatig aan power-yoga te doen krijg je een fitter lijf en word je een leniger.
  • Trainen met enkel je lichaamsgewicht: Hier kun je eindeloos in variëren en je hebt geen gewichten nodig. Trainen met alleen je lichaamsgewicht wordt vaak toegepast tijdens bootcamps maar je kunt dit ook zelf thuis doen. Voorbeelden zijn opdrukken, optrekken, squats, kniebuigingen en handstands maar ook allerlei oefeningen om je flexibiliteit te vergroten. .

Voor elke vorm van krachttraining geldt dat het een positieve invloed heeft op je bloedsuikerspiegel, mits je zwaar genoeg traint.

Wat als je niet van sporten houdt?

Geen zorgen, je bent echt niet de enige.

Ook al wordt fitness steeds populairder, er zijn genoeg mensen die er niet aan moeten denken om iedere week naar de sportschool te gaan. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het toch leuk te maken voor jezelf.

Op die manier kun jij jezelf makkelijk motiveren om tóch te gaan sporten.

  • Ga samen: Voor veel mensen helpt het om samen te gaan. Spreek met een maatje af om samen iets van sport te doen of bezoek een CrossFit klas. Het samen sporten werkt voor veel mensen erg motiverend.
  • Kies de juiste omgeving: Ik hoor geregeld van mensen dat ze het niet fijn vinden om samen in een sportschool te zijn met (overdreven) gespierde en fitte mensen. Ze voelen zich hierdoor ongemakkelijk. Als jij dit ook hebt weet je dat je niet de enige bent. Als je zo'n omgeving niet prettig vindt, maar je wilt toch sporten, zoek dan een sportschool waarin jij je meer op je gemak voelt. Misschien betaal je wat meer, maar je bent in ieder geval wel aan het sporten. Wie weet ga je het nog leuk vinden ook.
  • Zoek iets wat je leuk vindt: Misschien vind je gewichtheffen helemaal niets, maar kun jij je veel meer vinden in Power-Yoga of onderga je liever met wat mensen een bootcamp in het bos. Probeer iets voor een aantal maanden uit en bepaal dan of je er verder mee wilt of niet. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos.
  • Personal Trainer: Iemand inhuren om jou te begeleiden en je resultaten bij te houden kan ontzettend motiverend werken. Dit is helemaal het geval als jij je trainer mag. Je doet dan vaak nog extra je best ook. 

#8 Eet zoals de natuur het bedoelt heeft

Het zal je wellicht niet verbazen, maar hoe "puurder" en natuurlijker een product is, hoe beter het voor je is. Het is daarom van belang om zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten. Het grootste deel van je dieet zou uit onbewerkt voedsel moeten bestaan.

Met onbewerkt bedoel ik dat er niet nog van alles mee gedaan is voordat het in de schappen belandt.

Toch gaan veel mensen hier vaak de mist in. Simpelweg omdat het etiket die indruk wekt, denken mensen gezond bezig te zijn. Niets is minder waar, fabrikanten verdienen ontzettend veel geld met misleidende teksten als:

  •  "zonder toegevoegde smaakstoffen" of "bevat 0% vet"

Pas hiermee op. Bekijk altijd even de ingrediëntenlijst of er niet alsnog suiker of andere stoffen zijn toegevoegd waar we de naam vaak niet eens van kunnen uitspreken.

Vermijd bewerkte producten zo veel mogelijk. Denk aan:

  • Snoep
  • Witte- en melkchocolade
  • Chips
  • IJs
  • Gebak, koekjes, brood en andere deegwaren
  • Vruchtensappen en frisdrank

Van bovenstaande producten is het vanzelfsprekend dat deze ongezond zijn. Maar ook bewerkte vleesproducten zoals chorizo en leverworst bevatten vaak veel zout en andere toegevoegde smaakstoffen. 

Je voedingspatroon wordt veel gezonder op het moment dat je producten kiest die minder bewerkt en dus natuurlijker zijn. Denk aan:

  • Groenten
  • Fruit
  • Noten
  • Zaden
  • Peulvruchten (let wel op de ingrediëntenlijst)
  • Vis
  • Vlees

Lekker betekent niet dat je lichaam het ook lekker vindt

Fabrikanten bewerken het voedsel omdat het dan lekkerder smaakt en het een product langer houdbaar maakt. Op deze manier verdienen de fabrikanten veel geld. Helaas is het niet erg gezond. Belangrijke stoffen worden bijna altijd uit het product gehaald en er worden ongezonde ingrediënten aan toegevoegd.

Het smaakt dan misschien een stuk lekkerder, maar dit betekent niet dat jouw lichaam het ook prettig vindt.

Natuurlijk bestaan er ook uitzonderingen...

Zoals je misschien wel hebt gemerkt zijn er drie producten niet genoemd in de bovenstaande gezonde lijst. Dit is rijst en tarwe en zijn melkproducten. Deze producten zijn niet per se bewerkt, maar over het algemeen wel ongezond als je diabetes type 2 hebt. 

Brood, pasta, melk en rijst hebben niet zo'n invloed op je bloedsuikerspiegel als dat een glas cola of een reep witte chocolade heeft. Maar komen daar wel bij in de buurt. Niet alle onbewerkte producten zijn dus gezond. 

De gezonde oertijd

Je kunt het beter vergelijken met het tijdperk waarin de jagers en verzamelaars aten. In die tijd werden nog geen granen en rijst verbouwd en werd er ook nog niet aan veeteelt gedaan. Al deze producten bestonden nog niet. Er werd voornamelijk eten verzameld door te zoeken en op dieren te jagen. 


De producten die al wel in de natuur groeiden, zijn de producten die ik in het gezonde lijstje heb genoemd.

Is onbewerkt altijd beter?

Vrijwel alle bewerkte producten wil je zoveel mogelijk vermijden.

Toch is er één uitzondering op de regel: zuivelproducten. 

Zuivelproducten worden gezonder zodra ze bewerkt zijn.

Bijvoorbeeld yoghurt. een kommetje yoghurt is gezonder dan een glas melk. Dit komt doordat de melksuikers (lactose) in de melk worden omgezet naar bepaalde melkzuren. Dit wordt gedaan door melkzuurbacteriën die aan de melk zijn toegevoegd. Hierdoor bevatten de zure zuivelvarianten minder suiker en juist meer gezonde bacteriën.

Dit geldt zowel voor karnemelk als voor kwark, kaas en (naturel) yoghurt.


#9 Eet mijn favoriete toetje

Bijna iedereen houdt van zoet eten. Daarom vinden veel mensen het zo jammer dat zoet eten vaak het ongezonde voedsel is. Helemaal als het eerst flink bewerkt is door een fabriek.

Als je de keuze maakt om gezonder te gaan eten, dan hoeft dat niet te betekenen dat je nooit meer iets lekkers kunt eten.

Er zijn twee opties die je toch kunt doen:

  • Een maand lang de inname van zoet voedsel gedeeltelijk of compleet beperken. Als je veelal bewerkt voedsel eet, dan raken je smaakpapillen daar aan gewend. Ban het voedsel voor een maand uit je leven en je smaakpapillen gaan het natuurlijke voedsel weer waarderen. Eet vervolgens een zoetigheid en je zult zien dat het waarschijnlijk te zoet is. 
  • Verwen jezelf af en toe met iets dat misschien niet super gezond, maar wel ontzettend lekker is. Als je dan ook nog iets kiest dat niet zo'n impact heeft op je bloedsuikerspiegel, kun je hier best eens van genieten. Denk bijvoorbeeld aan een stukje chocolade dat voor 75% uit cacao bestaat. 

Gezond dessert

Onderstaand recept is ideaal als toetje en ook nog eens niet ongezond. 

Ingrediënten:

  • 250 ml room
  • 200 g donkere chocolade (>75% cacao, het liefst 85% of meer) in stukjes

Recept:

  • Verwarm de room op laag vuur
  • Roer de chocoladestukjes door de room en laat het smelten
  • Blijf roeren; er ontstaat een glad papje
  • Zet het papje in de vriezer voor minimaal 24 uur

Als je het na 24 uur uit de vriezer haalt is het resultaat een romig chocolade-toetje. Geniet ervan!


Het is trouwens wel belangrijk om chocolade te gebruiken met een cacaopercentage van minimaal 75%. Hoe meer hoe beter.


#10 Voorkom eetbuien door op tijd te eten

We hebben al eerder het belang van een goed vullend ontbijt besproken. Mara in principe geldt dit voor elke maaltijd. 

Door op tijd het juiste te eten, voorkom je dat je eetbuien krijgt.

Het beste wat je kunt doen is om een week lang bij te houden op welke momenten van de dag je trek hebt (in iets zoets). Door deze momenten vast te leggen zul je na een week een patroon herkennen. Dit kun je vervolgens veranderen door je maaltijden strategisch in te plannen.

  • Stel dat je rond 12:00 uur luncht en je krijgt om 14:00 uur erge trek, kijk dan eens of jij je lunch uit kunt stellen of kunt vergroten. Of neem een gezonde snack rond 14:00 uur. Op die manier voorkom je verleidingen.

Merk je dat je bloedsuikerspiegel stijgt rond het einde van de middag? Schaaf je maaltijden wat bij, zodat je hier minder last van hebt. Denk aan het eten van minder koolhydraten en juist meer eiwitten en vetten. Dit verminderd de kans op eetbuien en stabiliseert je bloedsuiker. 

Een weekje bijhouden geeft je al veel inzicht in patronen. Vervolgens kun jij je maaltijden strategisch inrichten zodat je minder in de verleiding komt en minder last hebt van (extreme) bloedsuikerwisselingen.

eetbuien en hoge bloedsuiker

#11 Vergeef jezelf als je een foutje maakt

Pas bovenstaande 10 tips toe in je leven en je zult zien dat jij je hoge bloedsuiker meer onder controle krijgt. Dit allemaal zonder medicijnen. Het is een hele goede zaak dat je hiermee aan de slag gaat.

Als je dit voor elkaar wilt krijgen heb je het volgende nodig:

  • Vertrouwen in jezelf dat JIJ het kan
  • Discipline
  • Focus op je doel
  • Motivatie
  • Het vermogen om door te zetten en tegenslagen te overwinnen

Met name die laatste. Tegenslagen en obstakels overwinnen. Hoe goed jij ook je best doet, je gaat zonder twijfel problemen ervaren. Je gaat een keer de fout in. Misschien wel honderd keer.

Wat je dan nodig hebt is het vermogen om jezelf te vergeven. Het is nu eenmaal niet makkelijk om je aan te passen aan je ziekte en deze zelfs te overwinnen. 

Laat daarom de neiging los om jezelf te straffen. Je mag je best even naar voelen als je de fout in gaat. Neem de les en pak de draad weer op. Met gevoelens van schuld en schaamte creëer je enkel meer stress voor jezelf. Dit gaat je niet meehelpen maar juist tegenwerken.

Probeer het de volgende keer gewoon nog een keer. Net zolang totdat je de truc onder de knie hebt en jij je bloedsuiker onder controle hebt.

Te hoge bloedsuiker omkeren met Het Diabetesvrij Geheim

Dit waren een aantal tips die je een heel eind op weg helpen. Maar als jij diabetes type 2 volledig wilt omkeren is er meer voor nodig. 

Kortgeleden is het namelijk gebleken dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren door je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je eetpatroon is belangrijk.

Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.

Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:

  • Hoe je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Wat je moet doen om diabetes type 2 zo snel mogelijk te elimineren
  • De belangrijkste tips die je kunt toepassen om het omkeren van je diabetes binnen enkele weken mogelijk te maken.

Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op. 

Groetjes, 

Ben Kuiper

DEEL DEZE BLOG
    Ben Kuiper
     

    >