10 Gevaarlijke Symptomen Van Diabetes Type 2 & Suikerziekte

Diabetes type 2 is een ziekte die maar moeilijk herkent wordt. De symptomen zijn namelijk erg algemeen.

Toch is het met een simpele bloedtest bij de huisarts te achterhalen. 

Om je bewust te maken van de symptomen van diabetes type 2 leer je daarom in dit artikel 10 veelvoorkomende symptomen.

10 Gevaarlijke Symptomen Van Diabetes Type 2 & Suikerziekte

More...

Heb ik diabetes type 2? Leer de symptomen

Veel mensen hebben last van vage lichamelijke klachten, zonder een idee te hebben waar deze nu eigenlijk vandaan komen.

De klachten kunnen van alles betekenen. Als je op het internet naar je symptomen zoekt, merk je al snel dat de symptomen voort kunnen komen uit veel verschillende aandoeningen en ziektes.

Niet alleen de klachten zelf zijn vaag, de werkelijke diagnose is niet altijd even goed vast te stellen.

Hierdoor blijven veel mensen onnodig rondlopen met ziektes. Het kan heel goed zijn dat diabetes type 2 de werkelijke oorzaak is van jouw klachten.

Ook diabetes type 2 is niet altijd even makkelijk te herkennen, aangezien de symptomen die hiermee gepaard gaan van alles kunnen betekenen. Denk aan klachten zoals:

  • Structurele vermoeidheid
  • Een terugkerende blaasontsteking
  • Het hebben van veel dorst

Wel Opvallend is dat diabetes type 2 bij vrijwel iedereen dezelfde symptomen veroorzaakt. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Het is niet één klacht dat het hem doet. Het is een opstapeling van verschillende symptomen die geregeld terug lijken te komen.

Als je deze symptomen (regelmatig) ervaart, dan doe je er goed aan een bloedwaarde-test te doen bij de huisarts. Zo weet je binnen enkele dagen of je diabetes type 2 hebt of niet.

Veel overeenkomsten tussen de symptomen van type 1 en 2

Ook al lijken de symptomen van diabetes type 1 en diabetes type 2 erg veel op elkaar; het zijn twee totaal andere aandoeningen.

Diabetes type 1 komt meestal vroeg aan de oppervlakte (en is een auto-immuunziekte), terwijl type 2 vaak pas na lange tijd wordt geconstateerd (en ontstaat 9 van de 10 keer door een ongezonde levensstijl). Hierdoor lopen mensen vaak rond met de klachten van diabetes type 2, zonder dat dit werkelijk vastgesteld is.

Wat leer je in dit artikel?

Heb je zelf het idee dat je diabetes type 2 hebt of in het voorstadium zit? Als je meerdere symptomen uit dit artikel ervaart, dan is het wijs om een bloedwaarde-test te laten doen door je huisarts.


Wacht er niet te lang mee. Het gaat veel problemen voorkomen als je het voor kunt zijn.


In dit artikel lees je de 11 meest voorkomende symptomen van diabetes type 2.

Daarnaast krijg je tips om de ziekte te voorkomen en genezen. Deze recepten gaan je daar zekerbij helpen.

​#1 Vaak plassen

Vrijwel altijd is het vaak moeten plassen één van de eerste symptomen die komen kijken bij diabetes type 2.

Waarom dit zo is, is simpel uit te leggen.

Het lichaam van een diabetes type 2 patiënt is veel minder in staat om glucose op te nemen uit het bloed. Hierdoor blijft een groot deel van de glucose circuleren in het bloed. Het lichaam wil en moet van deze suikers af. Anders is het schadelijk voor het lichaam. 

Via de urine worden deze suikers 'geloosd'. Dit is niet gezond.  

Urine is normaal gesproken suikervrij gezien de glucose bij een gezond persoon vrijwel volledig wordt opgenomen. Alleen is bij suikerziekte het geval dat de nieren niet meer in staat zijn de suikers tegen te houden. Daardoor wordt het uitgeplast. Het lichaam moet ervan af.

"where sugar goes, water flows." Oftewel: daar waar suiker vloeit, vloeit water. Dit betekent dat de nieren veel meer water doorlaten dan normaal het geval is.

symptomen diabetes veel plassen

Goed te verklaren dus waarom je vaker moet plassen.


#2 Veel dorst hebben

Een logisch vervolg van het meer en vaker plassen is het krijgen van dorst.

Je lichaam raakt tijdens het plassen veel vocht kwijt om alle processen goed te laten verlopen. Dat moet weer aangevuld worden. 

Hierdoor krijg jij (veel) meer dorst dan normaal. Het is belangrijk dit signaal van je lichaam te herkennen en genoeg te drinken. Anders loop je het risico uit te drogen.

Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Genoeg drinken wordt mede daarom al van jongs af aan gepromoot. 

  • Als je (pre-)diabetes type 2 patiënt bent is het belang van genoeg drinken nog groter 

Niet alleen krijg je dorst doordat je veel moet plassen, maar ook omdat het lichaam vocht onttrekt uit verschillende delen van het lichaam om de concentratie suiker in het bloed te laten zakken. Wat mij gelijk brengt bij het volgende:


#3 Een droge mond

 Je krijgt dorst doordat het lichaam vocht onttrekt uit verschillende weefsel. 

  • Zo onttrekt het lichaam vocht uit je mond, waardoor een droge mond ook belangrijk symptoom is van diabetes type 2

Het kan zich uiten in een wat plakkerig aanvoelend gebit en tandvlees. Maar ook een droge tong en misschien ervaar je wat schuring bij het slikken. Vooral vast voedsel kan lastig zijn om te eten.

Erg vervelend en toch goed te verklaren. Puur door de overmaat aan suikers in het bloed wil het lichaam het bloed verdunnen om de concentratie van suikers te verminderen.

Het lichaam zoekt naar interne bronnen van vocht. De mond is hiermee ook 'slachtoffer'

Pas hier echt mee op. Het kan milde, maar ook ernstige mondproblemen geven:

  • Ontsteking in de mond
  • Adem die stinkt
  • Tandvlees dat snel bloedt
  • Gebitsbederf

#4 Vermoeid zijn als één van de symptomen van diabetes

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht onder diverse ziektes en aandoeningen. Je ziet het heel vaak terugkomen, niet alleen bij diabetes.

Toch is het vaak moe zijn een symptoom die regelmatig terugkomt op het moment dat je diabetes type 2 hebt. Het is overigens niet alleen de vermoeidheid die opspeelt. Er komt meestal ook hoofdpijn en duizeligheid bij kijken.

vermoeidheid diabetes type 2 symptomen

Erg vervelend natuurlijk.

Waarom raak je zo vermoeid met diabetes type 2?

Ook dat is weer terug te leiden naar de circulatie van glucose in het bloed. Doordat het lichaam de glucose niet goed kan opnemen uit het bloed, blijven deze moleculen in het lichaam circuleren.

Goed om te onthouden

Glucose is een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Met diabetes type 2 wordt veel van deze brandstof niet gebruikt. De brandstof (glucose) is wel beschikbaar in het bloed, maar kan nauwelijks meer door het lichaam worden opgenomen. Dat omdat het lichaam niet mer gevoelig is voor insuline, die de poorten naar de lichaamscellen opent.

Oftewel, het lichaam loopt veel brandstof mis. Met als gevolg fikse vermoeidheid.

Naast het niet kunnen opnemen van de glucose, heeft ook stress een negatieve invloed op de vermoeidheid. Stel dat je niet goed om kunt gaan met het gegeven dat je diabetes type 2 bent. Dan kan dit behoorlijk wat stress opleveren.


#5 Een wisselende gezichtsscherpte

Het zal je verbazen, maar als je merkt dat je gezichtssterkte soms wat te wensen overlaat, dan kan diabetes type 2 daar zeker een oorzaak van zijn.

Onze bloedsuikerspiegel heeft namelijk -- direct en indirect -- veel invloed op allerlei functies in ons lichaam. Zo kan een instabiele en wisselende bloedsuikerspiegel (wat bij diabetes type 2 het geval is) ervoor zorgen dat de gezichtsscherpte wisselt.

Het is goed om te weten dat met name de breking van je ooglens bepalend is voor de brilsterkte.

Aangezien de suikerspiegel in de ooglens verandert, zal daarmee ook het brekend vermogen van de ooglens wisselen waardoor de bril- en gezichtssterkte geregeld kunnen wisselen.

Simpel gezegd komt er op neer dat suikerziekte vaak een rol speelt bij mensen die wel eens wazig zien. Het is niet ernstig. Wel erg vervelend.

Zodra je bloedsuikerspiegel weer stabiel is, zal ook de gezichtssterkte stabiliseren. 

Met dit gegeven is het wel handig als je ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel is bij bijvoorbeeld het aanmeten van een bril.


#6 Netvliesafwijkingen

Naast gezichtsscherpte kan suikerziekte ook een negatieve invloed hebben op het gezichtsvermogen. Diabetes is niet voor niets de grootste veroorzaker van blindheid in Europa.

Zoals we al eerder bespraken blijven glucosemoleculen of suikerdeeltjes overmatig circuleren in ons bloed. Deze deeltjes blijven na verloop van tijd plakken in onze haarvaatjes. Dit zijn zeer kleine bloedvaten aan de uiteinden van organen.

Juist doordat deze vaten zo klein zijn, zijn ze zo bevattelijk voor beschadigingen van buitenaf. Precies wat er gebeurd door de overmatige suikers die in het bloed blijven bij diabetes.

Je ogen bevatten veel van dit soort haarvaatjes. Helaas maar waar raken deze vaten vrijwel altijd beschadigd bij diabetes type 2. Doordat de vaatjes gaan bloeden ontstaan er vervolgens littekens. In dat geval spreken we over diabetische retinopathie.

In sommige gevallen hoeft het gezichtsvermogen hier overigens niet onder te lijden. Daarbij treden er wel netvliesafwijkingen op, maar blijf je het gezichtsvermogen behouden. Dat heeft te maken met de gele vlek. Wanneer deze onbeschadigd blijft, zul je weinig schade opmerken. 

Zodra de afwijkingen echter plaatsvinden in de macula (gele vlek van het oog), wordt het gezichtsvermogen aangetast.

Netvliesafwijkingen en voornamelijk het verlies van gezichtsvermogen is één van de meest vervelende symptomen van diabetes type 2. Het is daarom essentieel om geregeld te controleren of dit bij jou een rol speelt. De klachten worden namelijk steeds erger met nare gevolgen van dien.


#7 Slecht genezende wondjes

Niet alleen in onze ogen zitten deze haarvaatjes. Ze bevinden zich overal in ons lichaam. Je begrijpt dat de schade zoals hierboven beschreven werkelijk OVERAL in ons lichaam kan plaatsvinden door suikerziekte.

Één van de symptomen van diabetes type 2 is dan ook dat wondjes maar moeilijk kunnen genezen.

Het begint onopgemerkt. In het beginstadium is er nog weinig aan de hand. Op lange termijn, bij herhaaldelijke beschadigingen zal deel van het weefsel afsterven. 

Onze zenuwen en kleine bloedvaten raken beschadigd door suikerziekte. Met name is dat het geval bij de zogenaamde ouderdomssuikerziekte. Dat is bijvoorbeeld wat er is gebeurd bij iemand die kampt met een "diabetische voet".

Hier spelen meerdere dingen. De glucosemoleculen zorgen dat de kleine bloedvaatjes verstopt raken. Daardoor wordt de bloedtoevoer langzaam maar zeker verminderd in de voeten.

  • Daarbij treedt gevoelsverlies op in de voet, doordat de zenuwen in de voeten worden aangetast.

Neuropathie

Doordat de haarvaatjes verstopt raken gebeuren er meerdere dingen. Afvalstoffen worden niet goed afgevoerd. Zuurstof wordt in dat gedeelte van het lichaam ontnomen. De zenuwen raken hierdoor beschadigd. Dat heet neuropathie.


Door deze schade aan de zenuwen raak je het gevoel in dat deel van het lichaam langzaam kwijt. Deze gevoelloosheid heeft weer andere gevolgen zoals dat wondjes niet worden opgemerkt. 

  • Wondjes kunnen door de versuikering van de bloedvaten niet goed genezen

In een verder stadium ontstaan er ontstekingen of zelfs een zweer. Je moet hiermee absoluut naar de huisarts om de wond te verschonen. In het ergste geval moet er een teen worden geamputeerd.

Dit zijn natuurlijk de ergere symptomen van diabetes type 2 en daarom is het zo belangrijk om je dieet GOED op orde te hebben.

Dit soort situaties gebeuren vaak pas in het laatste stadium van suikerziekte. Als je het op tijd signaleert en er iets aan doet dan kun je het gelukkig allemaal voorkomen.


#8 Gewichtsverlies

Dit is één van die symptomen van diabetes type 2 die maar weinig mensen erg zouden vinden als dit gebeurt. En dan heb ik het over afvallen bij diabetes type 2. Het komt regelmatig voor bij mensen met suikerziekte.

Meestal val je over een langere periode langzaam af. In sommige gevallen verlies je juist in korte tijd veel gewicht. Wat de werkelijke oorzaak hiervan is, ga ik je zo uitleggen. Eerst is het belangrijk om kort stil te staan bij hoe diabetes type 2 ontstaat. 

Hoe ontstaat diabetes type 2?

Bij diabetes type 2 heb je in feite een lange tijd ongezond / te veel slechte koolhydraten en suikers gegeten. En dan heb ik het niet over een dag of een week te veel snacken, maar gedurende lange periodes.

Structureel en herhaaldelijk het eten van TE veel suikers.

Vandaar dat ook een grote groep mensen met diabetes type 2 tegelijk kampt met overgewicht. De voornaamste oorzaak van overgewicht is namelijk het structureel eten van teveel suikers.

Door deze overmatige inname van koolhydraten wordt het lichaam op den duur alsmaar ongevoeliger voor insuline. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucosemoleculen worden getransporteerd naar cellen in het lichaam.

Maar zodra je gedurende een lange tijd (vaak jaren) teveel ongezonde koolhydraten tot je neemt, worden de suikers nauwelijks meer opgenomen door de cellen.

  • Cellen worden ongevoeliger voor insuline

En met suikers of koolhydraten bedoelen we niet alleen:

  • Snoep
  • Chocolade
  • Frisdrank
  • Koekjes & chips

Maar ook de volgende producten dragen bij aan een stijging van de bloedsuikerspiegel.:

  •  Brood
  • Pasta
  • Rijst
  • Aardappelen

Gewichtsverlies door een teveel aan koolhydraten?

Nadat al het bovenstaande gebeurt is, kan je lichaam de suikers niet meer als energiebron gebruiken. De ongevoeligheid voor insuline maakt dat glucosemoleculen blijven circuleren in het bloed.

Op een gegeven moment wordt de ongebruikte energie weer door het lichaam uitgescheiden via de urine. Hier hebben we het al eerder over gehad. 

Maar de energie die het lichaam nodig heeft, kan dus niet worden aangeleverd.

Je lichaam zal vervolgens genoodzaakt zijn om energie uit andere bronnen te halen. En dat doen ze door vetten te gaan verbranden en deze om te zetten tot energie. Dat is de reden waarom je gewicht verliest. En dat is zeker geen positief effect. 

Van gewichtsverlies bij diabetes type 2 is vaak pas sprake op het moment dat je de ziekte al een hele tijd hebt zonder dat je er erg in hebt. Of wanneer je een hele hoge bloedsuiker hebt. 


#9 Misselijk voelen

Bij diabetes mellitus raken veel gebieden in het lichaam beschadigd. Haarvaatjes, bloedvaten en zenuwen worden op den duur aangetast.

Op lange termijn heeft diabetes desastreuze gevolgen voor het gehele zenuwstelsel. Zo ook de zenuwen met betrekking tot de spijsvertering.

Na vele jaren diabetes type 2 kunnen ook de zenuwen die maagbewegingen controleren aangetast raken. Deze maagbewegingen zijn essentieel voor een juiste verwerking van het voedsel wat je tot neemt.

Het reguleert onder andere de snelheid waarmee het voedsel naar de darmen gaat. Op het moment dat deze maagbewegingen verstoord worden, spreken we van gastroparese.

De meest voorkomende veroorzaker van gastroparese is opnieuw suikerziekte.

Deze vertraagde maagontlediging geeft de volgende symptomen:

  • Misselijkheid
  • Opgeblazen gevoel; ook wel 'bloating' genoemd
  • Pijn in de buik

#10 Terugkerende infecties

Buiten schimmelinfecties in de huid is een ander gevoelig orgaan de blaas. Met name bij vrouwen speelt dit vaak op, omdat vrouwen nu eenmaal gevoeliger zijn voor blaasontstekingen dan mannen.

In vergelijking met vrouwen zonder suikerziekte ben je als vrouw drie keer meer vatbaarder voor bacteriën die aan de blaaswand blijven plakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het vrijen.

Het is heel normaal dat er bacteriën binnendringen in de blaas bij het bedrijven van de liefde. Normaal gesproken worden deze bacteriën weer weggespoeld en uitgeplast. Voor een vrouw met suikerziekte is dat veel minder het geval. De bacteriën blijven plakken aan de blaaswand en dit zorgt voor een vergrote kans op blaasontsteking.

Niet alleen is de kans groter dat een vrouw met diabetes een blaasontsteking krijgt, maar ook dat de ontsteking vaker terugkeert. Dit heeft te maken met de witte bloedlichaampjes.

Goed om te onthouden

Witte bloedlichaampjes hebben onder andere de functie om ontstekingen op te ruimen. Door suikerziekte wordt het de witte bloedlichaampjes bemoeilijk om naar de plek van ontsteking te gaan. In dit geval de blaas.


Bacteriën worden niet opgeruimd en niet weggespoeld. Infecties ontstaan makkelijker en komen eerder terug. Daarbij blijven deze blaasontstekingen vaak onopgemerkt aangezien er geen pijnreactie ontstaat! Op lange termijn kan dit ernstige schade veroorzaken.

Het Diabetesvrij Geheim

Ervaar jij veel van bovenstaande symptomen? Dan raad ik je aan bij de dokter langs te gaan om de diagnose voor diabetes type 2 vast te kunnen stellen. Vervolgens worden er medicijnen voorgeschreven. 

Maar weet je dat medicijnen je nooit zullen genezen? Je diabetes omkeren is alleen mogelijk door je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je eetpatroon is belangrijk.

Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.

Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:

  • Hoe je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Wat je moet doen om diabetes type 2 zo snel mogelijk te elimineren
  • De belangrijkste tips die je kunt toepassen om het omkeren van je diabetes binnen enkele weken mogelijk te maken.

Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op. 

Groetjes, 

Marloes Schuurman

DEEL DEZE BLOG
    Marloes Schuurman
     

    >