8 Zaken Om Te Onthouden Voordat Je Een Suikerziekte Test Gaat Kopen
Voordat je een suikerziekte test kit gaat kopen is het slim om met een aantal zaken rekening te houden.
Zo kun je jezelf op meerdere manieren testen op diabetes type 2, maar niet alle zelftests zijn even betrouwbaar.
De 8 zaken in dit artikel geven je de uitleg en opheldering die je nodig hebt.
Tevens leer je wat je moet doen als uit de test blijkt dat je inderdaad suikerziekte hebt.
More...
Suikerziekte test opties
Heb je het vermoeden dat je diabetes type 2 hebt? Dan kan ik me goed voorstellen dat je graag zelf je suikerziekte test voordat je naar de huisarts gaat voor een urine- of bloedtest.
Een diabetes test bij de huisarts is overigens wel de meest betrouwbare test, maar je kunt het ook in eerste instantie zelf doen. Op die manier kun je je vermoeden in ieder geval bevestigen. Of ontkrachten natuurlijk.
Er zijn namelijk twee soorten diabetes type 2 test kits die je gewoon zelf kunt bestellen en gebruiken. Je kunt kiezen of je de diagnosestelling doet:
Wat leer je in dit artikel?
In dit artikel gaan we wat dieper in op beide manieren aangezien het zelf-testen een aantal do's en don'ts met zich meebrengt.
Na dit artikel weet je in ieder geval globaal wat suikerziekte is en de bijbehorende klachten die erbij komen kijken.
Daarnaast gaan we in op de 8 meest gestelde vragen rondom een suikerziekte test kit en hoe de diabetes diagnose wordt gesteld.
De antwoorden helpen jou om de diabetes test goed te gebruiken en een betrouwbare diagnose te stellen.
#1 De functie van een suikerziekte test
Suikerziekte kent verschillende benamingen. Onder medici wordt suikerziekte aangeduid met de term diabetes.
Wij hebben het over diabetes type 2. Ook wel diabetes mellitus type 2 of ouderdomssuiker genoemd. Allerlei verschillende termen voor dezelfde ziekte:
Suikerziekte ten gevolge van een langdurig ongezonde levensstijl.
Suikerziekte heet niet voor niets in de volksmond ouderdomssuiker. Meestal komt deze ziekte pas na vele jaren opspelen.
De ziekte houdt in dat je lichaam niet of nauwelijks meer in staat is om glucose (suikers) uit het bloed op te nemen.
Het ontstaan van diabetes in het kort
Als we iets eten dan worden de suikers uit het voedsel opgenomen in het bloed. Bij gezonde mensen wordt er vervolgens insuline aangemaakt om ervoor te zorgen dat de suikers naar de lichaamscellen worden vervoerd. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de cellen tijdelijk open komen te staan. Hierdoor kunnen de suikers binnentreden en kan het lichaam deze suikers daadwerkelijk gebruiken als energie.
Normaal gesproken een natuurlijk, soepel lopend proces. Alleen, gebeurt dit te vaak en in te hoge mate, dan wordt het lichaam op den duur ongevoelig voor insuline.
Je ontwikkelt diabetes type 2. Suikers worden niet goed meer opgenomen uit het bloed omdat je cellen onvoldoende reageren op insuline. Je begrijpt het al, suikers blijven ronddrijven in je bloed. Dit heeft desastreuze gevolgen voor je lichaam als hier niet snel iets aan gedaan wordt. Het lichaam raakt versuikerd en beschadigd, met alle bijkomende klachten van dien.
Daarom is het een goede zaak om een diabetes test te doen als je het vermoeden hebt dat je ouderdomssuiker hebt ontwikkeld. Gebruik een van de twee zelftests: een suikerziekte urinetest of een suikerziekte bloedtest.
#2 Hoe worden de suikerwaarden gemeten?
Om te bepalen of suikers niet goed genoeg worden opgenomen door het lichaam, kun je een bloedtest doen.
Met een prikje in een vingertop komt er wat bloed uit je vinger. Dit laat je opnemen in de glucosemeter zodat je ziet hoeveel glucose er in je bloed zit.
Bij gezonde mensen zit de bloedsuikerwaarde over het algemeen tussen de 4 en 8 mmol per liter.
Zit je daaronder dan heb je een te lage bloedsuikerspiegel. Zit je boven de 8 mmol per liter dan heb je zeer waarschijnlijk diabetes type 2.
De andere mogelijkheid is dat je de glucose meting doet aan de hand van een urinetest. Een urinetest is betrouwbaar aangezien er bij mensen die gezond zijn geen glucose in de urine zit.
Op het moment dat er te veel glucose in het bloed zit, wil het lichaam hier toch vanaf. De nieren zorgen ervoor dat overtollige suikers worden uitgeplast.
Dit is effectief om het lichaam te ontdoen van te veel glucose, maar het geeft wel aan dat je ziek bent. Vandaar dat je met een urinetest eenvoudig kunt bepalen of je diabetes type 2 hebt ontwikkelt.
Wat daadwerkelijk de suikerwaarde of HbA1c waarde is van je bloed is bij een urinetest niet van belang. Dat is dan ook niet wat er wordt gemeten. Het gaat erom of je suikermoleculen in je urine hebt. Zo ja, dan heb je zeer waarschijnlijk suikerziekte.
#3 Hoe gaat een suikerziekte test in zijn werk?
Een suikerziekte test moet op de juiste manier worden uitgevoerd om de meest betrouwbare resultaten te krijgen. We gaan er per diabetes thuis test wat dieper op in.
Bloed glucosemeting
Bij de bloed glucose meting is het van belang dat je nuchter bent. Dit betekent dat je op zijn minst 8 uur lang voorafgaand aan de meting niets hebt gegeten of gedronken. Het enige wat geen invloed heeft is water, dus dat mag je in die 8 uur tijd wel hebben gedronken.
Het is van belang dat je nuchter bent, anders is de test niet betrouwbaar en in feite waardeloos.
Voor een periode van 8 uur niets eten klinkt misschien lang, maar valt in werkelijkheid ontzettend mee. Stel je gaat om 22:00 uur slapen en je staat om 6:00 uur weer op, dan heb je als het goed is in die tussentijd niets gegeten of gedronken. Je hebt dan 8 uur lang niets gegeten of gedronken. Doe dan direct als je opstaat de test, dan weet je dat je een betrouwbare meting doet.
Leg op dat moment in ieder geval een stopwatch en een paar keukenrolletjes of zakdoekjes klaar. Lees voor de meting de bijbehorende gebruiksaanwijzing goed door.
STAPPENPLAN BLOED GLUCOSEMETING
Vergelijk de kleur van de testzone binnen 5 minuten met de kleuren van de kleurentabel. Doe dit wel binnen 5 minuten, want daarna is de test niet meer betrouwbaar.
Urine glucosemeting
Een andere suikerziekte test is door middel van een glucosemeting van de urine. Glucose hoort normaal gesproken niet voor te komen in de urine. Daarom geeft de diabetes urinetest een mogelijke weergave of je suikerziekte hebt of niet.
Het voordeel van een urinemeting is dat het pijnloos en simpeler uit te voeren is. Open de verpakking van de suikerziekte test kit en je ziet twee teststrips. De ene is voor de glucosemeting. De ander is voor het tonen van ketonen in de urine.
Zowel glucose als ketonen horen normaal gesproken niet in onze urine thuis.
STAPPENPLAN URINE GLUCOSEMETING
Blijkt uit het resultaat dat je bloedsuikerspiegel te hoog is, maak dan een afspraak bij de huisarts om je bevindingen te bespreken.
#4 Lees de uitslag op de juiste manier af
Onze bloedsuikerwaarde wordt weergegeven in mmol per liter. Wat dat precies inhoudt is verder niet zo van belang, zolang we ons maar beseffen dat een gezonde waarde tussen de 4 mmol/L en 8 mmol/L ligt.
Bij beide thuiskits krijg je aan de hand van jouw persoonlijke meting een kleur. Die leg je naast de kleurentabel die in de kit zit.
Zo zie je direct hoeveel glucose er in jouw bloed of urine zit.
Het is goed om te weten dat suiker in de urine niet altijd hoeft te betekenen dat je diabetes type 2 hebt. Glucose in je urine kan namelijk ook duiden op nierproblemen.
Indien je te hoge bloedsuikerwaardes constateert of zodra je glucose meet in je urine is het in ieder geval aan te raden om een bezoek te brengen aan de huisarts. De arts zal een officiële diagnose stellen. De kans is groot dat je suikerziekte hebt, maar er kunnen ook andere dingen spelen.
#5 In hoeverre zijn de test kits te vertrouwen?
Ook al kunnen de suikerziekte zelftests je vermoeden doen bevestigen of juist ontkrachten, volgens het diabetesfonds zijn de tests onbetrouwbaar.
Het probleem is dat er ongecontroleerd zelftests door fabrikanten worden uitgebracht, geeft het fonds aan. Om een officiële diagnose te kunnen stellen neemt het nogal nauw en kan een klein verschil in glucosewaarde al veel verschil betekenen in de diagnosestelling. Zij raden twijfelaars aan om een diabetes risicotest te doen om het risico tot ontwikkeling van de ziekte in te schatten. Hier ben ik juist sceptisch over.
Een glucosemeting van de urine of het bloed laat je zien of er qua suikerwaarde iets opvalt. Het kan daarom geen kwaad om eens in de zoveel tijd een meting te doen.
Daarnaast is de bewering dat een diabetes zelftest ongecontroleerd op de markt kan worden gebracht ongegrond. Deze testkits moeten juist aan allerlei strenge eisen voldoen aan de hand van de Europese IVD wetgeving.
Toch moet ik bekennen dat een zelftest geen officiële diagnose stelt. Uit onderzoek van de bevolking in 2009-2010 blijkt zelfs dat 25% van de mensen tussen de 30 en 75 jaar niet weten dat ze suikerziekte hebben.
Dat geeft wel aan dat veel mensen onopgemerkt met diabetes type 2 rondlopen en hiervoor dus ook geen behandeling krijgen (die ze vaak hard nodig hebben).
Een zelftest geeft je wel een idee, maar op het moment dat je een grensgeval bent kun je een verkeerde indruk krijgen door de test. Hier bedoel ik mee dat het best zo kan zijn dat je wel degelijke diabetes type 2 hebt, maar dat de test iets anders aangeeft.
Daarom is het handig om te weten wanneer je wel of niet naar huisarts moet gaan.
#6 Wanneer je wel of niet naar de huisarts moet
Een diabetes mellitus zelftest is ervoor om je een idee te geven van je eigen bloedsuikerwaarde of urinesuikerwaarde. Het kan echter wel zijn dat je na de test alsnog naar je huisarts of de apotheek moet.
Er zijn daarom drie situaties die zich voor kunnen doen. Hieronder heb ik de drie situaties beschreven. Bij de eerste twee situaties is het in ieder geval van belang dat je huisarts bezoekt. Bij de derde niet.
De suikerziekte test laat zien dat je een (opvallend) verhoogde bloedsuikerspiegel hebt
Oftewel de kleur komt overeen met de kleur in de kleurentabel die diabetes type 2 weergeeft. Misschien heb je zelf nooit echt symptomen ervaren, maar geeft de test aan dat je een te hoge glucosewaarde hebt in je bloed of urine. In dat geval wil ik je op het hart drukken jezelf te laten testen bij de huisarts. Wat je ook kunt doen is een gratis test laten uitvoeren tijdens de actieweken in Nederland. Onderneem je niet op tijd actie dan heeft dit op lange termijn zeer nare gevolgen voor je lichaam en gezondheid.
Ervaar je wel symptomen van suikerziekte, maar geeft de zelftest weer dat er niets aan de hand is?
Dan is het alsnog van belang om de officiële diagnose te laten stellen door een huisarts. Het kan zo zijn dat je een grensgeval bent en dat de zelftest niet nauwkeurig heeft gemeten, waardoor je een valse diagnose hebt gekregen. Neem het zekere voor het onzekere.
Er is een situatie waarbij het niet noodzakelijk is om naar de huisarts te gaan.
Dat is in het geval dat je zowel geen symptomen ervaart als dat het geen opvallendheden weergeeft. Heb je toch een vermoeden, dan kan het natuurlijk geen kwaad om alsnog de officiële diagnosestelling te laten uitvoeren.
#7 Waar kun je het beste een diabetes test kopen?
Als je zelf een diabetes test wilt doen kun je die gemakkelijk op het internet bestellen. De kosten liggen meestal rond de 10 á 15 euro.
Tegenwoordig liggen ze ook gewoon in de schappen bij verschillende drogisterijen zoals bij Etos, Kruidvat en de G&W Drogist. Natuurlijk kun je ook naar je eigen apotheek gaan voor een diabetes test.
#8 Nooit meer zorgen maken over suikerziekte
Ben je naar de huisarts geweest en blijkt dat je inderdaad diabetes type 2 hebt? Dan krijg je in ieder geval de nodige medicijnen voorgeschreven. Een goede zaak, maar ik kan me voorstellen dat je er niet op zit te wachten om die voor de rest van je leven te moeten nemen.
Gebruik deze medicijnen voor nu in ieder geval wel.
Wil je tegelijkertijd weten hoe je je diabetes kunt genezen?
Dat is helaas niet iets waar je huisarts je mee gaat helpen.
Om diabetes te genezen moet je je levensstijl en eetgewoontes aanpassen. En dat is waar ik je bij kan helpen.
Het Diabetesvrij Geheim
Door je levensstijl op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf genezen. Met name het aanpassen van je eetpatroon is belangrijk.
En je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Ben Kuiper
Ik ben vlgs mezelf heel
gezond…….leef gezond en eet gezond. Ik ben een vrouw van 67 en heb altijd als verpleegkundige gewerkt. Ik ben nu 4 jaar met pensioen.
Ik zou graag een advies van je willen over een gezond eetpatroon etc. Vlgs mij ben ik aardig op de hoogte maar mogelijk zijn er de laatste jaren nieuwe inzichten gekomen waar ik niet van weet.
Vandaar mijn vraag…….
Ik dank u hartelijk en hoop op een reactie……
Vriendelijke groetjes Liesja
Bedankt voor je berichtje :)! Maar wat wil je precies weten? Veel adviezen kun je gewoon op onze website vinden.