4

Deze 28 Suikervrije Snoepjes zijn Geschikt bij Diabetes Type 2

Suikervrije snoepjes die ook nog eens geschikt zijn bij diabetes? Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het kan!

Mits je de juiste suikervrije snoep kiest.

In dit artikel krijg je 28 tips voor suikervrije snoepjes met informatie waarom ze wel of niet gezond zijn.

Suikervrije Snoepjes

More...

Zijn suikervrije snoepjes gezond?

Als je diabetes type 2 hebt dan is er één ingrediënt dat je koste wat kost wilt vermijden: suiker. Voor een suikerpatiënt is suiker als vergif en zal het de ziekte enkel verergeren.

Laat suiker nu net het hoofdingrediënt zijn van onder andere frisdrank, witte- en melkchocolade, koekjes, gebak en snoepjes.

Vermijd deze suikerrijke producten daarom als de pest. Doe je dat niet dan is het nauwelijks haalbaar om je bloedsuikerwaarde te verbeteren.

Dit zou betekenen dat je nooit meer kunt genieten van lekkernijen. Gelukkig zijn er mensen die hier een oplossing voor hebben verzonnen. Bedrijven hebben producten gemaakt waar geen suiker aan is toegevoegd. Zonder de zoete smaak smaakt het product niet, dus doen ze hun best om de smaak van suiker zo goed mogelijk te imiteren. Dit doen ze met zoetstoffen.

Wat leer je in dit artikel?

Deze zoetstoffen worden niet door het lichaam herkent. Vandaar dat ze nauwelijks tot geen invloed hebben op je bloedsuikerspiegel en insulinehuishouding.


In dit artikel ontdek je 28 tips voor suikervrije snoepjes.


In deze snoepjes is de suiker vervangen door zoetstoffen.


Je leest de voor- en nadelen en in hoeverre deze suikervrije snoepjes veilig zijn om te nuttigen.


Er zit wel een 'maar' aan het eten van suikervrije snoep

Het klinkt natuurlijk geweldig. Ongegeneerd suikervrije producten nuttigen, want het heeft toch geen invloed op onze bloedsuiker- of insulinespiegel.

Pas hiermee op.

De ene zoetstof is namelijk de andere niet. Er bestaan veel verschillende soorten zoetstoffen. En niet iedere zoetstof heeft het beste met je lichaam voor.

Daarom is het verstandig om rekening te houden met welke zoetstoffen er in een product zitten en welke invloed dit vervolgens heeft in ons lichaam.

Dit kunnen we vrij makkelijk bepalen aan de hand van de glycemische index.

De glycemische index geeft aan hoeveel invloed een product of ingrediënt heeft op onze bloedsuikerspiegel. Tafelsuiker heeft een glycemische index van 100. Er zijn maar weinig producten die dat overtreffen (maar ze bestaan wel).

Een glycemische index van 100 betekent in ieder geval dat het ingrediënt razendsnel in je bloed wordt opgenomen.

En laat dat nou net iets zijn wat we willen voorkomen.

In de meest ideale situatie nuttigen we producten een glycemische index van 0. Dat betekent dat het totaal geen invloed heeft op onze bloedsuikerspiegel. 

Suikervrije snoepjes bij diabetes

Voedsel nuttigen met een glycemische index van 0 kan zelfs je globale bloedsuikerwaardes verbeteren.

Het is daarom goed om het volgende in je achterhoofd te houden bij alles dat je eet:

  • Vetten hebben vrijwel geen invloed op onze bloedsuikerspiegel.
  • Eiwitten hebben een licht tot matige invloed op onze bloedsuikerspiegel.
  • Suikers en koolhydraten hebben daarentegen een hoge invloed op onze bloedsuikerspiegel.

Om diabetes type 2 te voorkomen of te genezen doe je er daarom goed aan om je suiker- en koolhydraat inname drastisch te verlagen en juist meer over te gaan op vetrijke producten. Vet is namelijk niet je vijand. Suiker wel. Het heet niet voor niets suikerziekte.

Suikervrije snoepjes

Waar we rekening mee moeten houden is dat niet iedere zoetstof een glycemische index heeft van 0.

Daarom is het altijd raadzaam (lees: noodzakelijk) dat we eerst kijken in de ingrediëntenlijst van een suikervrij product.

Zo zien we met welke zoetstof het product is gezoet en kunnen we bepalen in hoeverre het veilig is om te eten.

Maltitol bijvoorbeeld heeft een glycemische index van 34. Dit is laag, maar als je diabetes type 2 hebt, dan is het beter om nog veel lager te gaan zitten.

De volgende zoetstoffen komen vaak voor in producten:

  • Stevia, Erythritol  en Mannitol hebben alle drie een glycemische index van 0.
  • Maltitol heeft een glycemische index van 34.
  • Sorbitol en Isomalt hebben beide een glycemische index van 9.

Verwar Mannitol niet met Maltitol. Maltitol heeft namelijk een glycemische index van 34 en dat is een zoetstof die het het meeste voorkomt in producten. Het liefst vermijd je deze zoetstof aangezien er veel gezondere keuzes zijn.

Fabrikanten worden steeds beter in een product zo aantrekkelijk en gezond mogelijk te maken. Laat je hierdoor niet misleiden. Als een verpakking mij ervan moet overtuigen dat het een geweldig product is, is voor mij een teken om nog kritischer te zijn op wat er werkelijk in zit.

De meest gezonde zoetstof ter wereld

Van alle zoetstoffen is er één de meest gezonde. Het is de plantaardige zoetstof: stevia.

Het mooie van stevia is dat het ondanks een glycemische index van 0 toch 30 tot 100 keer zoeter is dan tafelsuiker. Een kleine hoeveelheid stevia is daarom maar nodig om een zoete smaak te geven aan een product.

Naast dat je er maar weinig van nodig hebt heeft het letterlijk geen negatieve invloed op onze bloedsuikerspiegel of insulinehuishouding. In tegendeel, het blijkt op termijn zelfs je bloedsuikerspiegel te verbeteren.

In tegenstelling tot andere zoetstoffen kan stevia je bloedsuikerspiegel verlagen.

Let ook hierbij op.

We waren het er al over eens dat fabrikanten meesters zijn in misleiden. Een verpakking kan van alles beweren, maar als je kritischer kijkt blijkt dat veel gezondheidsclaims pure onzin zijn. Fabrikanten zijn over het algemeen nu eenmaal niet bezig met jouw gezondheid, maar meer met hun bankrekening.

Dit is ook wat er gebeurd met stevia. Fabrikanten zetten op hun verpakking dat het product is aangezoet met stevia en het trekt direct je aandacht. Vervolgens kijk je op de ingrediëntenlijst en dan zie je dat nog geen 5% daadwerkelijk stevia is. De rest van de 95% is alsnog (verkapte versie van) suiker of een andere zoetstof.

Laat je daarom niet om de tuin leiden en wees kritisch. Neem het liefst producten met stevia die voor 95% zijn aangezoet met stevia. Om een correct voorbeeld te geven; deze variant van Body & Fitshop voldoet.

Als je suiker en misleiding wilt voorkomen, kies dan producten waar zoetstoffen met een glycemische index van 0 in zitten en in de meest ideale situatie stevia.

Ongegeneerd suikervrije snoepjes nuttigen?

Het klinkt allemaal heel mooi. Al deze lovende informatie over gezonde zoetstoffen in suikervrije snoepjes en andere producten. Het betekent echter niet dat je dit allemaal zonder mate kunt eten.


Het is en blijft namelijk een vervanger. En we willen juist van de verslaving en de drang naar zoetigheid af. Zo nu en dan zoetigheid nemen is niet erg. Maar het is wel erg op het moment dat we geen controle over deze drang hebben.


Als voorbeeld neem ik een rookverslaving. Iemand die verslaafd is aan roken en gaat stoppen, zal altijd een vervanging zoeken op het moment dat die persoon er geestelijk nog niet helemaal klaar mee is. Vandaar dat je ziet dat veel mensen die stoppen met roken in korte tijd meerdere kilo's aankomen.

Dit heeft niet te maken met de verlaging van stofwisseling zoals vaak wordt beweerd. Die is namelijk minimaal. Het heeft ermee te maken dat ze alsnog vervanging zoeken voor het roken. In veel gevallen is dat eten. In feite zijn ze nog verslaafd en zoeken ze naar andere wegen om aan de verslaving te voldoen.

Jan Geurtz heeft dit duidelijk weergegeven aan de hand van wetenschappelijk onderzoek in zijn boek De Opluchting.

In ieder geval is dit exact wat er gebeurd als je verslaafd bent aan suiker. Suikervrije snoepjes zijn er om met mate van te genieten, zodat je niet alleen maar op groenten en noten hoeft te leven als suikerpatiënt. Als je suikerziekte hebt, leer jezelf dan aan om weer van gezonde voeding te genieten. Voeding dat zo dicht mogelijk bij de natuur gaat. Af en toe een suikervrij snoepje fungeert dan meer als beloning en om toch te kunnen genieten.

Naast suikervrije snoepjes zijn er ook andere producten waar wij je inspiratie voor geven:

De meeste suikervrije snoepjes die je in onderstaande lijst vindt zijn gewoon te verkrijgen in de supermarkt. Een aantal zijn alleen online te bestellen. Ik ben zo aardig geweest om er een linkje bij te zetten waar je het kunt krijgen, als je het wilt proberen.


Suikervrije snoepjes Klene

#1 Fruitwolken

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,31 euro per zakje van 80 gram.

Zoetstoffen: maltitol, erythritol,  stevioglycosiden (stevia)

Suikervrije snoep

#2 Fruitmunten

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,59 euro per zakje van 105 gram

Zoetstoffen: maltitol en stevioglycosiden

Suikervrije snoep

#3 Dropgums

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,59 euro per zakje van 105 gram

Zoetstoffen: maltitol en stevioglycosiden

Suikervrij snoep ah

#4 Groentjes

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,59 euro per zakje van 105 gram

Zoetstoffen: Maltitol, erytritol en stevioglycosiden

Suikervrije snoepjes ah

Suikervrije snoepjes De Bron

#5 Boter babbelaars

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 3,95 euro per zakje van 200 gram

Zoetstof: Isomalt

Suikervrije snoepjes online bestellen

#6 Winegums kersen

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 3,25 euro per zakje van 200 gram

Zoetstof: Maltitol


#7 Winegums fruit

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 16,98 euro per kilo

Zoetstof: Maltitol

Suikervrije snoep online

#8 Caribean cream toffees

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 3,25 euro per zakje van 200 gram

Zoetstoffen: Maltitol en mannitol

Suikervrije snoepjes online bestellen


#10 Fruit zuurtjes

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 16,98 euro per kilo

Zoetstof: Maltitol

Snoep voor diabetici


#11 Fruittoffees

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 3,25 euro per zakje van 200 gram

Zoetstoffen: Maltitol en mannitol


#12 Winegums clowns

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 3,25 euro per zakje van 200 gram

Zoetstof: Maltitol


#13 Poker fruit

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 3,25 euro per zakje van 200 gram

Zoetstoffen: Maltitol en isomalt



#14 Pepermunt

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 3,25 euro per zakje van 200 gram

Zoetstof: Sorbitol



#15 Espresso zuurtjes

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 3,25 euro per zakje van 200 gram

Zoetstof: Maltitol



#16 Cola winegums

Verkrijgbaar: Enkel online bij bijvoorbeeld CandyOnline.nl

Kost: 3,25 euro per zakje van 200 gram

Zoetstof: Maltitol


Suikervrije snoepjes Red band

#17 Winegums berries

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,29 euro per zakje van 70 gram

Zoetstoffen:  Maltitol en stevioglycosiden


#18 Rood fruit

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,29 euro per zakje van 70 gram

Zoetstoffen: Maltitol en stevioglycosiden


#19 Fruitmix

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,29 euro per zakje van 70 gram

Zoetstoffen: Maltitol en stevioglycosiden


Suikervrije snoepjes céréal

#20 Kersen snoepjes

Verkrijgbaar: Met name online. Kijk bijvoorbeeld bij de Ecomarkt.

Kost: 2,08 euro per zakje van 200 gram

Zoetstoffen: Maltitol en stevioglycosiden


#21 Pepermunt pastilles

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,55 euro per zakje van 100 gram

Zoetstoffen: Sorbitol en stevioglycosiden


#22 Orange bonbons

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,99 euro per zakje van 120 gram

Zoetstoffen: Maltitol en stevioglycosiden


Andere suikervrije snoepjes

#23 Fruit­tel­la Fruit foams

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,49 euro per zakje van 80 gram

Zoetstoffen: Maltitol, erytritol en stevioglycosiden


#24 Fruittella fruitgums

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Kost: 1,49 euro per zakje van 90 gram

Zoetstoffen: Maltitol en stevioglycosiden


#25 Diablo aardbei/room zoetjes

Verkrijgbaar: Enkel online bij Body & Fitshop

Kost: 1,49 euro per zakje van 75 gram

Zoetstoffen: Isomalt


#26 Diablo cappuccino/ room zoetjes

Verkrijgbaar: Enkel online bij Body & Fitshop

Kost: 1,49 euro per zakje van 75 gram

Zoetstoffen: Isomalt


#27 Slimpie lollies

Verkrijgbaar bij: Jumbo

Kost: 1,49 euro voor een zakje van 108 gram

Zoetstoffen: Isomalt, acesulfaam-k (broertje van aspartaam), sucralose

Suikervrije snoepjes jumbo

#28 Suikervrije snoep van Food2Smile

Mocht dit allemaal niet genoeg voor je zijn, dan kun je ook kijken naar de suikervrije snoep van Food2Smile.

Zij hebben verschillende soorten snoep. Echt heel veel. Noem het op en het zit ertussen. Ook deze suikervrije snoepjes zijn gezond.

Verkrijgbaar bij: eigen website maar ook bij verschillende fysieke verkooppunten

Kost: verschilt, afhankelijk van wat je haalt en in welke voordeelverpakking.

Zoetstoffen: Isomalt

Het Diabetesvrij Geheim

Jezelf af en toe trakteren op een suikervrije snoepje mag best. Let alleen wel op dat je jezelf in de hand houdt. Want ook al is de meest gebruikte zoetstof 'maltitol' in suikervrije snoepjes gezonder dan suiker. Toch verhoogt het je bloedsuiker.

Wil jij weer kunnen genieten van af en toe een "normaal" snoepje? Dan zal je diabetes type 2 moeten omkeren. En dat is iets waar ik je bij kan helpen.

Door je levensstijl namelijk op de juiste manier te veranderen, kun jij jezelf genezen. Met name het aanpassen van je eetpatroon is belangrijk. 

En je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.

Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:

  • Hoe je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Wat je moet doen om diabetes type 2 zo snel mogelijk te elimineren
  • De belangrijkste tips die je kunt toepassen om het omkeren van je diabetes binnen enkele weken mogelijk te maken.

Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op. 

Groetjes, 

Marloes Schuurman

DEEL DEZE BLOG
    Marloes Schuurman
     

  • bernadette boogaerts schreef:

    ik ben suiker ziek

  • Paul schreef:

    Interessant artikel! Ik ben heel benieuwd naar het omkeren en wil graag jouw boek ontvangen!

  • >