Deze 28 Tips voor Suikervrije Drop zijn Geschikt bij Diabetes Type 2
Als je van drop houdt en diabetes type 2 hebt, dan klinkt suikervrije drop als dé ideale optie.
En ook al is suikervrije drop veel beter voor je dan "normale" drop, er zit wel een maar aan.
In dit artikel geef ik je 28 tips voor suikervrije drop die geschikt zijn bij diabetes.
Tevens leg ik uit in hoeverre deze drop slecht of juist gezond voor je is.
More...
Is suikervrije drop slecht of gezond?
Hoe lastig het misschien ook is. Als je diabetes type 2 hebt moet je veel lekkernijen laten staan om verergering van de ziekte te voorkomen. Doe je dat niet dan zal het hoe dan ook steeds ernstiger worden.
Doorgaan op oude voet maakt suikerziekte alsmaar erger. En suikerziekte heeft invloed op het gehele lichaam.
Ben je eenmaal diabetes type 2 patiënt dan kom je in aanraking met allerlei vervelende klachten. Op termijn vergroot je de kans op narigheid sterk, zoals:
Dit klinkt allemaal vrij zwaar en dat is nu juist niet waar we het over gaan hebben in dit artikel. Toch wilde ik de ernst van suikerziekte kort belichten.
Nu we dat gehad hebben gaan we over op lekkernijen. Want ook al moet je als suikerziekte patiënt veel laten staan. Fabrikanten zijn zo aardig geweest om te kijken naar wat er nog wél mogelijk is voor mensen met diabetes.
Suikerrijke producten zijn uit den boze. Dat is een feit. Gelukkig worden er tegenwoordig steeds meer producten op de markt gebracht waar geen suiker meer in zit. Om het product toch zoet te krijgen worden er zoetstoffen aan toegevoegd.
Deze zoetstoffen hebben nauwelijks tot geen invloed op onze bloedsuikerspiegel. En dat is precies wat we willen.
Wat leer je in dit artikel?
Laat dit nu ook bij suikervrije drop het geval zijn. Hierdoor kunnen we toch blijven genieten van onze favoriete lekkernij. Drop.
Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt hebben we daarom 28 tips voor je opgesteld voor suikervrije drop.
Blijf lekker genieten van drop, maar dan wel de juiste die zowel goed voor je bloedsuikerspiegel als voor je gebit is.
En: alles met mate.
We hebben trouwens meer artikelen gewijd aan suikervrije mogelijkheden:
De ideale vervanger van suiker
Suikervrije dropjes zijn aangezoet met zoetstoffen. De zoete smaak is ook wel nodig, want anders kun je net zo goed een stuk rubber eten. Smaakt hetzelfde.
Een voordeel van deze zoetstoffen is dat ze even zoet of zelfs zoeter zijn dan suiker. Tegelijkertijd hebben een aantal zoetstoffen nauwelijks tot geen invloed op je bloedsuiker. Een probleem van suiker is dat het juist wel je bloedsuikerspiegel verhoogt.
Er zijn een aantal zoetstoffen die je veilig kunt gebruiken. De meest veilige zoetstof is stevia extract. Vooral voor mensen met diabetes type 2 is stevia één van de beste zoetstoffen die je maar kunt nemen.
Wist je dat stevia zelfs kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen? Dit is gebleken uit onderzoek. Door stevia toe te voegen zit je veilig. Handig als je gewicht wilt verliezen.
Ben je op zoek naar de beste stevia? Hier kun je die bestellen.
De invloed van zoetstof op je bloedsuikerspiegel (Glycemische Index)
Als je wilt weten of je een zoetstof kunt nemen of niet, dan is het van belang om te kijken naar zijn invloed op de bloedsuikerspiegel. We kijken dan naar de glycemische index van een zoetstof.
Idealiter heeft een zoetstof geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel. De meeste zoetstoffen hebben verder ook geen meerwaarde voor iemands gezondheid. Daarmee zijn deze zoetstoffen in feite neutraal en brengen zet enkel een lekkere smaak aan het product.
Een voorbeeld van zo'n neutrale zoetstof is erythritol.
ERYTHRITOL
De zoetstof erythritol is neutraal omdat het een glycemische index heeft van 0. Het heeft geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast levert het ook geen gezondheidsvoordelen zoals dan wel weer het geval is bij stevia.
Je hebt ook zoetstoffen die wel enige invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Daarvan is de glycemische index hoger dan 0. Ze zijn altijd nog beter dan suiker, maar toch wil je hier niet te veel van nemen. Gezien het feit dat het nog wel iets van invloed heeft op de bloedsuiker.
Een voorbeeld van zo'n zoetstof is maltitol.
MALTITOL
De zoetstof maltitol heeft een glycemische index van 34. Als je dat naast de glycemische index van suiker (GI van 100) legt, dan begrijp je dat maltitol veel beter is.
Toch heb je het liefst een zoetstof die helemaal geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.
Alles heel leuk en aardig, deze suikervrije alternatieven.
Snoep is en blijft snoep.
Als je veel behoefte hebt om te snoepen kan het zo zijn dat een suikerverslaving je in zijn greep heeft.
Nog beter is om te leren de verslaving de baas te worden in plaats van vervanging van het slechte eten te zoeken.
Eet daarom de suikervrije drop met mate. Hiermee bedoel ik als kleine beloning in plaats van iedere dag een zak dropjes te verorberen.
Klene suikervrije drop
Ken je die reclame van Klene drop met dat typische stemmetje?
Klene is eigenlijk hét dropmerk van Nederland. Ze springen er behoorlijk uit met hun drop. Daarnaast maken ze al een tijdje suikervrije drop. In hun suikervrije producten maken ze gebruik van deze twee zoetstoffen:
Stevia is de beste zoetstof die je kunt kiezen. Het is dan wel weer een nadeel dat er in de meeste suikervrije snoepjes ook gebruik wordt gemaakt van maltitol. Dat is ook het geval bij de suikervrije dropjes van Klene.
Ook al is de maltitol een stuk beter dan suiker, je wilt het gebruik hiervan beperken. Het hangt er van af welke soort je kiest, maar over het algemeen zitten er in hun suikervrije drop zo'n 200kcal per 100 gram.
Het voordeel van deze drop is dat je het gewoon in de supermarkt kunt kopen. Een nadeel is dat er bij grotere hoeveelheden milde klachten kunnen optreden zoals winderigheid, buikpijn of diarree.
Eet er daarom niet te veel van.
Zie hier een lijst van Klene's suikervrije drop
De Bron
Het merk De Bron heeft meerdere suikervrije dropvarianten uitgebracht. De dropjes van dit merk kun je echter niet in de supermarkt vinden maar zijn enkel te verkrijgen via het internet. Sommige mensen vinden dit prettig, anderen niet.
Ik wilde je deze suikervrije drop in ieder geval niet onthouden.
Er wordt gebruik gemaakt van één zoetstof voor alle dropvarianten:
Eigenlijk is het best teleurstellend dat De Bron enkel gebruik maakt van maltitol aangezien het één van de ongezondste zoetstoffen is die er bestaat.
Ondanks dat maltitol niet de beste zoetstof is, is het altijd nog beter dan suiker. De glycemische index van 34 ligt nu eenmaal een stuk lager dan suiker. Toch, voor mensen met diabetes is het merk De Bron geen perfecte keuze.
Als je keuze hier toch op valt, beperk dan de hoeveelheid drop die je eet.
Hieronder een lijst met suikervrije drop van De Bron
Albert Heijn
Je kunt ook suikervrije drop van het AH huismerk kopen. Het voordeel hiervan is dat het snoepgoed goedkoop is en daarnaast kun je het makkelijk in de supermarkt kopen.
Albert Heijn maakt gebruik van diverse zoetstoffen:
Deze zoetstoffen worden allemaal afgewisseld in hun suikervrije drop. Net als stevia hebben aspartaam en sacharine een glycemische index van 0. Dit zijn daarmee uitstekende suikervervangers. Jammer is wel dat maltitol in alle AH suikervrije drop voorkomt.
De lijst met suikervrije drop van Albert Heijn
Venco
De suikervrije drop van Venco is tricky. Zowel op hun website als op hun verpakkingen wordt vermeld dat hun drop is aangezoet stevia. Mag je daarmee aannemen dat daarmee de enige zoetstof stevia is?
Helaas niet.
Als we een blik werpen op de voedingswaarden blijkt dat er polyolen aanwezig zijn in hun drop.
Zoetstoffen zoals maltitol, erythritol en xylitol zijn polyolen.
Een polyol wordt ook wel suikeralcohol genoemd. Stevia is echter geen polyol. Het lijkt er dus op dat Venco ons om de tuin probeert te leiden, aangezien ze niet vermelden welke soort polyolen er gebruikt worden.
Naar alle waarschijnlijkheid zal er gebruik zijn gemaakt van maltitol. Maar helemaal zeker weten doen we dit niet, aangezien Venco het niet noemt. Misschien is dit daarom niet de meest verstandige keuze voor wat betreft suikervrije drop. Het is belangrijk om te weten wat er precies in een product zit en welke invloed het heeft op onze bloedsuikerspiegel. Venco ontneemt ons de mogelijkheid hun drop te controleren.
Check daarom altijd de voedingswaarden en ingrediënten om een beter beeld te krijgen van wat je precies in je mond stopt.
Zie hier de twee soorten drop van Venco
Overig
We hebben nog twee soorten drop van overige merken:
#27 Ricola drop mint
Met de zoetstoffen: sorbitol en stevia
Net als maltitol is ook sorbitol een polyol (suikeralcohol) met een glychemische index van 8. Zoals je ziet is dat een veel gezondere keuze in vergelijking met maltitol.
Kost 1,66 euro per 50 gram
#28 Bentasil drop
Met de zoetstoffen: maltitol en xylitol
Ook xylitol is een suikeralcohol. Het voordeel van xylitol is dat het een glychemische index heeft van 0. En daarmee een uitstekende vervanger van suiker.
Kost 1,70 euro per 32 gram
Het Diabetesvrij Geheim
Nu weet je welke suikervrije drop geschikt voor je is als diabetespatiënt. Je weet ook dat je iedere vorm van suikervrije snoep slechts met mate kunt eten. Trakteer jezelf dus af en toe en niet meer dan dat.
Want suikerziekte type 2 is ontstaan door een structureel teveel aan suikers. Je komt alleen van de verslaving af door sterk te minderen of zelfs te stoppen met zoetigheden.
Door je levensstijl op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf op den duur genezen. Met name het aanpassen van je eetpatroon is belangrijk.
En je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Ben Kuiper