11 Gezonde Suikervrije Dranken Om Te Drinken Bij Diabetes Type 2

Suikervrije dranken zijn zeldzaam. De natuur heeft ons enkel water gegeven. 

Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer het enige wat je kunt drinken als diabetes type 2 patiënt.

In dit artikel krijg je 10 suikervrije  dranken die jij wel kunt drinken.  

More...

Wat zijn gezonde suikervrije dranken voor diabetespatiënten?

De afgelopen jaren maken suikervrije producten een opmars. Steeds meer mensen zijn bewuster bezig met hun gezondheid. Suikerrijke producten horen veelal niet thuis in een gezonde levensstijl.

Het is goed om te kiezen voor producten waar in ieder geval geen suiker aan is toegevoegd, alleen is dat voor een diabetes type 2 patiënt niet altijd voldoende.

Er zijn tal van producten waarvan we het idee hebben dat ze gezond zijn, maar die in werkelijkheid vol suiker zitten. Kijk bijvoorbeeld naar een banaan. Deze lijkt gezond, alleen in een banaan zit maar liefst 20 tot 30 gram suiker...

...en dat zonder vezels.

Tegenwoordig wordt het ons steeds makkelijker gemaakt om suikervrije gerechten te maken. Op internet zijn honderden, zo niet duizenden gezonde suikervrije recepten te vinden. Hele boeken zijn er aan gewijd.

Als we het hebben over diabetes-vriendelijke dranken, dan wordt het een ander verhaal. Als we kijken naar gezonde suikervrije dranken die ook nog eens geschikt zijn voor diabetespatiënten dan zoeken we niet alleen de dranken waar geen suiker aan is toegevoegd, maar ook dranken waar van zichzelf amper suiker in zit

 • Veel dranken waar niet direct suiker aan is toegevoegd zijn dus alsnog ongeschikt voor diabetes patiënten.

Ik zal er een aantal opnoemen:

 • Sapjes en vruchtendranken
 • Frisdrank is uit den boze. Hier vallen ook de 'light' en 'zero' varianten onder. Ze zijn simpelweg niet geschikt voor mensen met diabetes gezien de invloed op het lichaam
 • De meeste zuiveldranken (ongeacht of er een smaak aan toegevoegd is)
 • Alcoholische versnaperingen waar suiker aan is toegevoegd. Al zijn er ook suikervrije alcoholische dranken, die daarentegen vele malen gezonder zijn om te drinken. Een voorbeeld is Gin met bruisend water en een schijfje citroen (hier zijn verschillende recepten voor).  
 •  Eenergiedranken en sportdranken (ook suikervrij drink je dit liever niet)

Wat leer je in dit artikel?

Als je diabetes type 2 hebt dan is het fijn om te weten dat je niet alleen maar water hoeft te drinken. Er zijn tal van gezonde suikervrije dranken die je kunt consumeren.


Hieronder benoem ik de 10 beste suikervrije dranken die je de hele dag door zou kunnen drinken.


Buiten het feit dat ik compleet suikervrije drankjes benoem ik ook mogelijkheden voor drankjes die niet volledig suikervrij zijn en die jij toch kunt nemen. 

Ben je juist op zoek naar kant-en-klaar recepten om diabetes type 2 te genezen of zelfs te voorkomen? Je vindt ze hier.


#1 Groene thee

Een van de meest bekende gezonde suikervrije dranken is groene thee. Dit vereist weinig toelichting, want de meeste mensen zijn wel op de hoogte van de kracht van groene thee.

Hier kun je moeilijk teveel van drinken. Er zijn zelfs onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat de gezondheidsvoordelen van groene thee pas beginnen bij drie koppen per dag.

Wat maakt groene thee zo gezond?

 • Het verhoogt de stofwisseling
 • Het stimuleert de vetverbranding
 • De bloedsuikerspiegel verbetert

Een belangrijke speler in deze gezondheidsvoordelen is het stofje EGCG dat in groene thee zit. Daarnaast is het een theesoort dat het minste bewerkt is. En onbewerkte producten zijn over het algemeen het gezondst. 

Als we groene thee vergelijken met normaal water dan blijken beide geen negatieve effecten te hebben op het menselijk lichaam...

...het mooie van groene thee is dat het ook nog eens tal van positieve effecten heeft op het lichaam.


Dit is één van de meest gezonde suikervrije dranken die je maar kunt drinken.


#2 Zwarte koffie

Wat is nu de waarheid over dit drankje?

Over zwarte koffie worden wisselende en vaak zelfs tegenstrijdige berichten gedeeld. Uit het ene onderzoek blijkt dat het gezond is, terwijl een ander zegt dat zwarte koffie NIET gezond is.

Laat me je geruststellen, want zwarte koffie brengt meer gezondheidsvoordelen met zich mee dan we ons beseffen.

Zwarte koffie is één de gezonde suikervrije dranken.

Koffie bevat een groot aantal antioxidanten. Het mooie aan deze antioxidanten is dat ze bepaalde functies in gang zetten in ons lichaam. Zo wordt onder andere het nrf2-eiwit in ons lichaam geactiveerd.

Dit eiwit heeft bijzondere krachten:

Er zit wel een grens aan het aantal koppen koffie dat een mens behoort te drinken per dag. Met name als je hartproblemen hebt, wil je deze grens niet overschrijden. De gezonde grens zit tussen de 3 tot 5 koppen zwarte koffie per dag. 


Ga je daar overheen dan kunnen er juist negatieve effecten in werking treden. Wat voor vrijwel alles geldt, is ook van toepassing bij koffie: teveel is ongezond. En ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat je geen suiker en melk toe moet voegen. 


#3 Witte thee

Een wat minder bekende thee is de variant witte thee. Net als groene thee bevat deze thee veel gezondheidsvoordelen.

De antioxidanten helpen in het voorkomen en genezen van:

 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes type 2
 • Kanker
 • Artritis
 • Reuma

Witte thee wordt gemaakt van de jongste knoppen van de theeplant. Hierdoor krijg je een zeer subtiele, zoetige smaak. Vooral lekker voor liefhebbers van niet te sterke thee.

De kracht van deze gezonde suikervrije drank wordt nog onderschat, maar het bevat nog meer antioxidanten dan groene thee. Reden genoeg om deze te gaan drinken.


#4 Gemberthee

Word je al gek van alle theesoorten die ik benoem?

Ik kan het mij voorstellen, alleen benoem ik deze niet zonder reden. De kracht van thee wordt namelijk behoorlijk onderschat. En dit is zonde, want thee kent eindeloos veel voordelen.

Zo ook gemberthee.

Je kunt het allemaal prima afwisselen. Ik drink zelf graag naast zwarte koffie de verschillende soorten thee die je in dit artikel leest. Je begrijpt dat ze veel gezonder zijn dan allerlei sapjes en (light)frisdrank.

Met thee krijg je niet onnodig calorieën binnen. De meeste theesoorten bevatten nagenoeg geen calorieën. Daarbij heeft het weinig tot geen effect op de bloedsuikerspiegel. Dit in tegenstelling tot de meeste drankjes uit pak en fles.


Pas op! Let wel op dat je ook bij de thee die je koopt goed let op de ingrediëntenlijst. Zelfs in thee wordt er -vaak ongemerkt- suiker toegevoegd. Dit wordt bijna altijd verhuld onder de woorden "aroma" of "natuurlijk aroma".

Wat betreft gemberthee; het heeft een sterk ontstekingsremmende werking. Dit komt met name door het stofje gingerol wat in gember zit.

In de Westerse wereld wordt gember nog niet zoveel gebruikt, terwijl het een specerij is dat vele bewezen gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. In Azië en steeds meer in Nederland wordt het gebruikt in de alternatieve geneeswijzen.

Uit onderzoek is gebleken dat gember de bloedsuikerwaarde verbetert. Deze verbeteringen traden in ieder geval op bij het eten van 3 gram gember per dag.


#5 Muntthee

Nog één theesoort dan. Daarna ben je van mij af.

Het geneeskrachtige kruid 'munt' is om hele andere redenen weer gezond voor het lichaam. 

 • Munt heeft een wonderlijke werking op de maag. Zo blijkt dit kruid een krachtige werking te hebben tegen misselijkheid tijdens een chemokuur.
 • Niet alleen voor mensen die een chemokuur ondergaan is het gezond. Uit onderzoek blijkt dat het überhaupt tegen misselijkheid werkt en maagkrampen tegengaat.
 • Heb je last van vastzittend slijm? Neem een stoombad met munt. De muntgeur door de holtes zorgt ervoor dat het slijm loskomt.

Let wel op: In cafés en restaurants wordt vaak honing geserveerd bij een kop (verse) muntthee. Wees je ervan bewust dat honing net zo wordt opgenomen als 'normale' suiker. Het mag dan "natuurlijk" zijn, maar het lichaam ziet het verschil niet. 


Laat de honing en bijgeleverde suiker precies om die reden staan. Anders zul je geheid een bloedsuikerpiek ervaren.

Zoals je merkt hoeft theedrinken helemaal niet saai te zijn. Je hebt nu al vier verschillende soorten thee die je kunt uitproberen. Allemaal gezonde suikervrije dranken met veel uiteenlopende gezondheidsvoordelen.

Wissel ze af en het blijft altijd heerlijk om thee te drinken en je ervaart verschillende voordelen voor het lichaam. 

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je graag wat meer afwisseling wilt naast het drinken van water, zwarte koffie en thee. Hieronder vind je een lijst met gezonde drankjes waar een kleine hoeveelheid suiker in zit. Met de nadruk op KLEIN. Het scheelt dat de suiker in deze drankjes volledig natuurlijk is. 

Wat je eventueel ook kunt doen om bovenstaande drankjes aangenamer te maken, is door ze samen met een klein beetje suikervrije chocolade te nemen. Klik hier om de juiste suikervrije chocolade te vinden. 


#6 Kokoswater

Kokoswater is een erg lekkere suikervrije drank. Het is zelfs geschikt voor je als je normaal niet van kokos houdt.

Dat komt omdat kokoswater nauwelijks de smaak van kokos heeft zoals je misschien gewend bent. Als je een kokosnoot openbreekt dan komt er vocht uit. Dat vocht is het kokoswater en dit kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen zoals bij de Jumbo of de Alberth heijn. 

Kokoswater is anders dan kokosmelk, omdat kokosmelk gemaakt wordt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosmelk heeft daardoor wél die uitgesproken kokossmaak.

Kokoswater is zo gezond door het hoge gehalte aan kalium (of: potassium). Dit is een belangrijk mineraal voor ons lichaam om een goede vochtbalans in stand te houden.

Kokoswater bevat naast kalium ook natrium, magnesium en fosfor. Dit zijn andere belangrijke mineralen voor veel uiteenlopende lichaamsprocessen.

Verstoring van deze mineralen kan leiden tot: 

 • Verminderde kracht
 • Spierzwakte
 • Allerlei slaapproblemen
 • Neurologische- en psychische problemen
 • Hartklachten

Vroeger werd kokoswater als infuusvloeistof gebruikt. Dit heeft ermee te maken dat het vocht van de kokosnoot een vrijwel identieke samenstelling heeft als ons bloed.

Als je dit verfrissende drankje koopt, kijk dan wel eerst goed naar de ingrediëntenlijst. Aan sommige varianten wordt namelijk suiker toegevoegd. Dit is eigenlijk helemaal niet nodig want kokoswater bevat van nature al zo'n 2 tot 4 gram suiker per 100 ml drank.

Je kunt dit drankje prima drinken, maar let wel op dat je het bij maximaal 1 glas per dag houdt zodra je een verhoogde bloedsuikerspiegel hebt.


#7 Teisseire siroop

Teisseire siroop kan met mate worden gedronken.

Als we kijken naar een verdund glas water met Teisseire siroop (verhouding van 1:7), dan bevat dit ongeveer 1 gram suiker. Verder bevat het enkel zoetstoffen. Deze zoetstoffen hebben het voordeel dat ze de bloedsuikerspiegel niet tot nauwelijks laten stijgen.  Dit is een suikervrije drank die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. 

Toch bestaat er nog ontzettend veel verwarring over zoetstoffen. Er zijn veel tegenstrijdige berichten over onder andere sucralose, aspartaam en stevia. Laten we deze tegenstrijdigheden nu voor eens voor altijd wegnemen.

Theoretisch gezien zijn grote hoeveelheden van bepaalde zoetstoffen schadelijk voor het menselijk lichaam. In de praktijk echter is dit vrijwel niet mogelijk omdat je dan gigantische hoeveelheden tot je moet nemen.

Pas op voor onzinverhalen

De FDA (Voedsel en Warenautoriteit van Amerika) heeft aspartaam onderzocht en het volgende geconcludeerd:


Per kilogram lichaamsgewicht is de maximale toegestane hoeveelheid aspartaam 50 milligram.


Als je dat wilt bereiken moet je dagelijks gemiddeld 20 blikjes cola light drinken. Meer dan die hoeveelheid wordt in ieder geval afgeraden maar zelfs dan is het nog niet schadelijk. Om het schadelijk te laten zijn moet je nog veel meer aspartaam tot je nemen.


Onthoudt altijd één ding met betrekking tot voeding: niets is zo gezond als dat men beweert ("superfoods") tevens is niets zo erg als dat men beweert ("zoetstoffen"). 

Bestaan er ook gezonde zoetstoffen?

Er is van één zoetstof bewezen dat deze niet ongezond is voor het menselijk lichaam. Zelfs in grote hoeveelheden niet. Er zijn zelfs onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat het bepaalde voordelen met zich mee brengt.

Ik heb het over de zoetstof stevia.

Om even terug te gaan naar Teisseire siroop. Deze siroop bevat onder andere stevia. En sucralose. Beide zoetstoffen hebben geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel.

Betekent dit nu allemaal dat we ongecontroleerd drankjes kunnen nuttigen waar zoetstoffen inzitten? Nee.

Ondanks alle lof die ik in dit stukje heb geuit over zoetstoffen moeten we er wel mee oppassen. Dat heeft met name twee redenen:

1

Sommige zoetstoffen hebben namelijk wel een (licht) effect op de bloedsuiker- en insulinespiegel. Dat heeft er mee te maken dat bepaalde zoetstoffen geen glycemische index van 0 hebben (maltitol bijvoorbeeld) waardoor ze je bloedsuikerspiegel dus wel verhogen.

2

Daarnaast is de oorzaak van diabetes type 2 een structureel teveel aan suiker en andere zoetigheden. Daar wil je juist vanaf. Deze verslaving is alleen te verslaan door de neiging naar zoetigheid onder controle te krijgen en met name het 'normale' voedsel weer te leren waarderen.

Voeding en drankjes met zoetstoffen gaan je daar niet bij helpen. De drang naar zoetigheid blijf je houden.

Enerzijds kunnen deze gezondere alternatieven helpen bij het minderen van de écht ongezonde dingen. Anderzijds is het natuurlijk het beste om vrijwel helemaal van deze kunstmatige zoetwaren af te stappen om suikerziekte te verslaan.


#8 Fruitwater

Als je een fruitliefhebber bent, dan mag je deze gezonde drank niet negeren.

Tegenwoordig heb je speciale flesjes waarin je water en fruit kunt combineren. Zo kun jij je eigen suikervrije dranken maken. In het middelste gedeelte van deze zogenaamde infusers doe je fruit dat je lekker vindt. Goede keuzes zijn:

 • Frambozen 
 • Bessen
 • Aardbeien
 • Citroen

Je kunt er zelfs blaadjes munt of schijfjes gember in doen.

Op deze manier geef je water een heerlijke smaak. Door het fruit een aantal uur te laten trekken in het water zal het zijn smaak afgeven.

Ik heb het al eerder gehad over dat sommige fruitsoorten veel suiker bevatten en dat je hier mee op moet passen.

Gelukkig blijft de suiker vrijwel helemaal in het fruit zelf zitten (in de vezel) wanneer je het op deze manier drinkt. Hierdoor krijg je een goede suikervrije drank.

Het liefst maak je dit wel zelf. In de supermarkt kun je tegenwoordig wel fruitwater kopen, alleen willen de fabrikanten het drankje nóg zoeter maken door er suiker aan toe te voegen. Trap er dus niet in.


#9 Ongezoete sojamelk

Een gezonde suikervrije drank is ongezoete sojamelk.

Vroeger moesten we van onze ouders altijd melk drinken. "Voor sterke botten", werd er gezegd.

Koemelk was een veelgeprezen product vanwege haar hoge gehalte aan calcium. Dat zou melk zo belangrijk maken om te drinken.

Na diverse onderzoeken blijkt melk helemaal niet zo gezond als vroeger werd gedacht. Integendeel zelfs, vroeger werd aangenomen dat melk botbreuken zou voorkomen, maar dat blijkt niet het geval. 

Buiten dat bevat melk een bepaald soort suiker, ook wel lactose genoemd. Precies om die reden is het geen gezonde drank voor diabetes type 2 patiënten

Veel mensen zijn ongemerkt niet goed in staat om deze melksuiker te verwerken. Het zorgt voor diverse problemen. Daarnaast zit je met één glas melk al gauw op 10 gram suiker.

Een gezond alternatief hiervoor is sojamelk. Dan wel de ongezoete variant. Deze bevat geen suiker. Sojamelk is gemaakt van sojabonen en daarmee een stuk gezonder dan reguliere melk.

Ben je een ware melkliefhebber, probeer dit dan eens. 


#10 Ongezoete amandelmelk

Naast sojamelk bestaan nog meer alternatieven voor koemelk. Neem bijvoorbeeld het plantaardige product amandelmelk.

Dit smaakt voor de meesten wat lekkerder dan sojamelk en is een prima alternatief als je toch melk wilt drinken. Ook erg lekker om een kruidenthee mee te maken. Opwarmen, theezakje erin en paar minuten laten trekken.

Amandelmelk heeft geen negatieve effecten op het lichaam. Koop wel altijd de ongezoete variant. Deze bevat ongeveer 0,5 gram suiker per 100 ml.

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om het glas melk dat je normaal gesproken drinkt te vervangen.

Ik benoem dit bewust om dat steeds meer blijkt dat gewone melk negatieve effecten heeft op het lichaam. Daarom wil ik je echt aanraden om op den duur dat glas melk te vervangen. Als je dat niet al hebt gedaan.


#11 Karnemelk

Dit is een twijfelgevalletje...

... maar hij is wel gezonder dan gewone melk.

Ondanks dat karnemelk gezonder is, bevat het alsnog lactose.

Als we kijken naar bewerkte producten, dan is het 9 van de 10 keer beter om deze te laten staan.

Er zijn echter twee zeer belangrijke uitzonderingen:

 • Zure melkproduct
 • Gefermenteerde groente

De negatieve effecten van melkproducten verdwijnen naarmate ze op de juiste wijze bewerkt worden. Je begrijpt dat ik het niet heb over bewerken als in smaken en suikers toevoegen. Ik heb het over gefermenteerde producten.

Wat gebeurt er bij het fermenteren?

In het fermentatieproces van melkproducten worden er melkzuurbacteriën toegevoegd waardoor melksuikers grotendeels worden omgezet naar melkzuren.

Dit zorgt ervoor dat de zuurdere varianten minder suikers bevatten dan het oorspronkelijke melkproduct. Zure melkproducten zijn onder andere:

 • Yoghurt
 • Kwark
 • Karnemelk

Dat deze melkzuurbacteriën een gunstig effect hebben op onze darmflora is een algemeen bekend feit.

Het liefst drink je karnemelk zonder toegevoegde suikers en smaken. Deze is een goede vervanger voor je glas melk in de ochtend. 

Toch wil je er niet te veel van hebben. Ook karnemelk bevat suiker. Zo'n 4 gram per 100 ml.

Het zal je misschien verbazen maar als je karnemelk neemt, neem dan altijd de volle variant in plaats van de magere. Deze bevat vaak minder suiker en de vetten in melk zijn juist gezond.

 • Ze verhogen je bloedsuikerspiegel niet
 • ze zorgen voor verzadiging

Hoe zit het met sterke dranken?

Er is ook suikervrije sterke drank beschikbaar. Denk dan aan:

 • Whiskey
 • Rum
 • Vodka
 • Gin

Dit mag je in principe hebben, maar hij staat niet tussen de lijst omdat je lever er niet even blij mee is als je bloedsuiker. Echt gezond kunnen we dit dus ook niet noemen. 

Het Diabetesvrij Geheim

Zoals je hebt gelezen zijn er genoeg alternatieven voor standaard water. Als je van diabetes type 2 af wilt komen zullen bovenstaande gezonde suikervrije dranken je zonder twijfel helpen.

Je vochtinname is een van die dingen die je op orde wilt krijgen, samen met de voeding die je neemt.

Kortgeleden is het namelijk gebleken dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren door simpelweg je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je eetpatroon is belangrijk.

Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.

Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:

 • Hoe je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Wat je moet doen om diabetes type 2 zo snel mogelijk te elimineren
 • De belangrijkste tips die je kunt toepassen om het omkeren van je diabetes binnen enkele weken mogelijk te maken.

Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op. 

Groetjes, 

Marloes Schuurman

DEEL DEZE BLOG
  Marloes Schuurman
   

  >