10 Heerlijke Suikervrije Chocolade Ideeën (Geschikt Bij Diabetes Type 2)
Suikervrije chocolade die geschikt is voor diabetes type 2 patiënten?
Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn.
Toch kun je ondanks je ziekte, nog steeds blijven genieten van bepaalde lekkernijen. Maar er zitten wel degelijk haken en ogen aan.

In dit artikel krijg je 10 ideeën voor suikervrije chocolade.
Daarnaast leg ik belangrijke zaken uit over waar je rekening mee moet houden. Zo kun je genieten, zonder dat je je eigen gezondheid schaadt.
More...
Is suikervrije chocolade überhaupt lekker?!
Zodra je diabetes type 2 hebt is het van belang om je levensstijl goed op orde te krijgen om genezing te realiseren. Je wilt het in ieder geval niet erger maken. Op dat moment besef je je dat dit betekent dat je veel producten moet laten staan.
Producten waar je voorheen altijd zo van genoot.
En diabetes type 2 krijg je niet zomaar. Het is een gevolg van een ongezonde levensstijl gedurende een lange periode.
Voor lange tijd heb je te veel van één of een combinatie van de volgende producten genuttigd:
Al dit soort producten zijn feitelijk uit den boze als je diabetes type 2 hebt. Niet alleen verstoord het genezing, je krijgt er lichamelijk vaak last van.
Hetzelfde met een twist
Maar om nu de rest van je leven alleen nog maar te leven van groenten, fruit, noten, vlees en vis, dat zien maar weinig mensen zitten.
Gelukkig kun je nog steeds genieten van lekkernijen, zelfs al heb je suikerziekte. Alleen dan net op een wat andere manier. Er zijn tal van producten op de markt gebracht die je toch kunt eten of drinken zodat je toch kunt genieten en die tegelijk niet nadelig zijn voor je gezondheid.
Zo ook met chocolade. Als je altijd al van chocolade hebt genoten, kun je dat nu nog steeds. Alleen dan even met een twist. Daar komt suikervrije chocolade in het spel.
Fabrikanten hebben in verschillende producten de suiker vervangen door zoetstoffen. Hierdoor kun je toch van het product genieten, maar krijgt je bloedsuiker geen optater.
Wat leer je in dit artikel?
In dit artikel gaan we het hebben over hoe chocolade wordt gemaakt, welke invloed het heeft op jouw bloedsuikerwaarde en krijg je 10 tips voor suikervrije chocolade, zodat je niet als non door het leven hoeft te gaan.
Ik raad je aan om het artikel rustig en in zijn geheel te lezen.
Daardoor weet je precies welke mogelijkheden er zijn en wat per product de voedingswaarden zijn.
We gaan in op welke suikervrije chocolade gezond voor je is. Let wel op dat niet iedere suikervrije chocolade volledig suikervrij is. Ook dit komt allemaal aan bod.
Als je trouwens op zoek bent naar suikervrije toetjes, dan heb ik dit boekje voor je geschreven.
Zo wordt chocolade gemaakt
Cacaobonen, waar de oorsprong ligt van chocolade, worden in warme landen van cacaobomen geplukt. De cacaobonen gaan door een heel verwerkingsproces waarna ze worden geperst.
Op die manier krijg je een massa van cacaoboter dat is gescheiden van cacaopoeder. Beide worden later weer samengevoegd en gemengd met andere ingrediënten, zodat je allerlei producten krijgt. Van melk- en pure chocolade tot chocoladeletters. Van chocolade brownies tot chocoladetaart tot chocolademelk. Enzovoorts. De lijst is eindeloos.
Overigens mag witte chocolade eigenlijk geen chocolade genoemd worden want witte chocolade bevat enkel cacaoboter en geen cacaopoeder.
Tegenwoordig kun je cacaoboter en cacaopoeder ook apart van elkaar kopen, zodat je het zelf kunt verwerken in je eten.
Vroeger niet. Voorheen werd het altijd verwerkt tot chocolade en was het niet mogelijk om suikervrije chocolade te produceren.

Simpelweg omdat er nog geen weet was van de suikervrije mogelijkheden.
De mogelijkheden van nu zijn gelukkig sterk uitgebreid en is er voor ieder wat wils.
Wat maakt chocolade (on)gezond?
Om chocolade lekker te maken wordt er aan de cacao (veel) suiker toegevoegd. Dit maakt het er niet gezonder op. Cacao van zichzelf bevat vele gezondheidsvoordelen, die haast teniet worden gedaan door de hoeveelheden suiker die er aan wordt toegevoegd.
Om chocolade gezond te maken, moet je dus simpelweg het grootste gedeelte van de suiker wegnemen. Wat je dan krijgt is pure cacaopoeder of bijvoorbeeld een reep chocolade met 99% cacao. En dat is op zich nou niet echt lekker. Deze vormen van suikervrije chocolade zijn extreem bitter.
Maar er kunnen ook zoetstoffen aan worden toegevoegd om het zowel lekker te maken als niet ongezond.
Ontdek of een zoetstof gezond is (of niet)
De ene zoetstof is de ander niet. Of een zoetstof wel of niet goed is wordt voor een groot deel bepaald aan de hand van de glycemische index.
Pure glucose heeft een glycemische index van 100. Met een getal van 0 tot 100 wordt vervolgens de glycemische index van een product weergegeven hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt in verhouding tot glucose.
Een product met een glycemische index van 0 heeft daarom geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel. Hoe hoger een product in de index staat, hoe meer de bloedsuikerspiegel stijgt bij het nemen van dit product.

Het liefst neem je daarom voedsel en dranken die een zo laag mogelijke glycemische index hebben.
Welke hiervoor in aanmerking komen zie je hieronder.
Als ik het in dit artikel heb over suikervrije chocolade, dan bedoel ik in ieder geval die chocolade waar geen suiker aan is toegevoegd.
Sommige chocoladesoorten bevatten namelijk van nature wel een kleine hoeveelheid suiker door bepaalde ingrediënten. Met suikervrij bedoel ik dus dat het vrij van toegevoegde suiker is.
#1 Smart Chocolate van Body&Fitshop
Body & Fitshop heeft tal van producten die aangepast zijn voor een gezondere levensstijl.
Smart Chocolate is een goede vervanger voor de standaard chocolade. Het is gezoet met stevia extract en malitol.
Stevia is misschien wel DE beste zoetstof die er bestaat. Helemaal voor mensen met diabetes type 2. Het bevat nauwelijks calorieën en is tot 100 keer zoeter dan suiker.
Je zou verwachten dat het daarmee een hoge glychemische index heeft, maar niets is minder waar. Stevia heeft een glychemische index van 0. Uit onderzoek blijkt dat het geen verhoging van je bloedsuiker spiegel veroorzaakt. Het kan zelfs de bloedsuikerspiegel bij mensen met suikerziekte verlagen.
Maltitol heeft een wat hogere glycemische index van 36. Dit is nog steeds een erg lage glychemische index voor dit suikeralcohol. Toch is stevia veel gezonder met een glychemische index van 0.
De Smart Chocolate repen bevatten 52% cacao en worden daarmee gezien als pure chocolade repen.
De 'Pure Cacao' variant bevat 2,7 gram suiker per 100 gram chocolade.
Daarnaast is er nog de variant 'Blueberry & Strawberry'. De benaming zegt het al; er zitten stukjes aardbei en blauwe bes in.
Hierdoor bevat het iets meer suiker: in totaal 4,4 gram per 100 gram.
Beide suikervrije chocolade repen zijn 85 gram en kosten 1,90 euro per stuk.

Ook al is dit een goede vervanger van normale chocolade, je wilt hierin niet gaan overdrijven. Het is en blijft chocolade. Ga daarom niet iedere dag een reep opeten, dit maakt de diabetes type 2 alleen maar erger. Houd het bij een blokje van deze chocolade per dag.
Body & Fitshop heeft meer gezonde chocolade-varianten die je hier kunt vinden.
#2 Belgische suikervrije chocolade van Cavelier
Belgen zijn in één ding in ieder geval heel goed: chocolade maken.
De normale Belgische chocolade bevat veel suiker. De Cavelier Belgische suikervrije chocolade niet. Slechts 3,2 gram per 100 gram.

Deze repen zijn wel een stuk duurder dan de Smart Chocolate van Body & Fitshop. Dat heeft een reden.
Ze zijn namelijk een stuk gezonder voor jou als je diabetes type 2 hebt.
Dit komt door de zoetstoffen stevia en niet maltitol, maar erythritol.
Erythritol is ook een suikeralcohol maar dan met een glychemische index van 1.
Oftewel, het heeft vrijwel geen invloed op je bloedsuikerspiegel.
Erythritol is daarmee veel beter voor mensen met diabetes type 2.
Bij Cavelier kun je kiezen voor een 'normale' reep van 85 gram. Deze kost 2,99 euro. Of je gaat voor de reep waar bosbessen en frambozen in zijn vermengd. De fruitige smaak die je daardoor krijgt betekent wel dat je er iets meer voor betaald. Namelijk 3,45 euro per reep van 85 gram.
#3 Pure suikervrije chocolade van De Bron
Deze pure chocolade van het merk De Bron heeft veel weg van de Body & Fitshop repen. Het is een suikervrije chocoladereep waarin de suiker is vervangen door stevia extract en maltitol.
Er zijn wel een paar kleine verschillen. De smaak is iets anders en de prijs ligt wat hoger.
Deze chocoladereep kost 2,55 per reep van 85 gram ten opzichte van 1,90 euro per reep Smart Chocolate.
Qua suikers maakt het niet uit, er zit 3 gram suiker in per 100 gram.

#4 Protiplan chocolade
De pure chocoladereep van het merk Protiplan is extreem laag in suiker: 1 gram suiker per 100 gram chocolade. Dit is niet wonderlijk gezien het van een website komt waarop een koolhydraat-arm dieet wordt aangeprezen.
De suiker is vervangen door de zoetstof erythritol met een glychemische index van 1. Verder bevat het geen stevia extract. Hierdoor merk je dat de smaak weer anders is dan de vorige drie suikervrije chocolade varianten.

Dat de smaak anders is komt waarschijnlijk ook omdat het meer eiwitten bevat dan normaal en er zitten behoorlijk wat vezels in; 20 gram vezels per 100 gram.
Het komt erop neer dat deze chocoladereep zeer geschikt is voor mensen met diabetes type 2.
Zeer laag in koolhydraten en juist hoog in vezels en eiwitten.
Niet alleen de voedingswaarden en de smaak zijn anders. De prijs mag er ook wezen. Een reep weegt namelijk 35 gram waar je vervolgens 1,95 euro voor moet betalen. Dat is naar verhouding meer dan het dubbele ten opzichte van de vorige repen.
Het voordeel is dan wel weer dat je er een reep per dag van mag eten.
#5 Suikervrije melkchocolade met stevia van Céréal
De eerste vier chocoladerepen zijn de wat meer onbekendere merken die je enkel online kunt bestellen.
De chocolade van het merk Céréal kun je echter ook gewoon in supermarkten zoals AH en Jumbo kopen. Er is meestal een plek in de schappen vrijgemaakt voor koolhydraat-arm voedsel andere dieetproducten waar je onder andere deze repen kunt vinden.
Deze chocolade is wederom gezoet met maltitol en stevia. Dit lijkt in eerste oogopslag identiek aan de voorgangers die we hebben besproken. De voedingswaarden zijn wel heel anders. Zo bevat deze chocoladereep 23,5 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 13,4 gram suikers en 9,9 gram polyolen (zoetstoffen).
Waarom deze chocolade zoveel meer suikers bevat heeft te maken met het feit dat het geen pure, maar melkchocolade is.
Een chocoladereep mag pas als 'pure chocolade' bestempeld worden zodra het 50% of meer cacao bevat. Deze reep bevat slechts 38% cacao.
Minder cacao betekent direct meer suikers. Dat is waarschijnlijk de reden dat mensen melkchocolade lekkerder vinden dan pure chocolade. Het is nu eenmaal een stuk zoeter.

Een reep van 85 gram kost 3,24 euro.
#6 Suikervrije chocolade puur met stevia van Céréal
Gelukkig heeft Céréal ook een pure suikervrije chocolade op de markt gebracht. Hier zit 59% cacao in en is daarmee een stuk gezonder dan de melkchocolade variant.
Hoe meer cacao erin zit, hoe gezonder het is. Het bevat dan automatisch minder suiker wat zich vrijwel direct uit in de smaak. Het is een stuk minder zoet en heeft een meer bittere smaak.
Toch is het wijs om de pure varianten te kiezen van chocolade.
Misschien is het minder lekker, maar je went gegarandeerd aan de smaak.
Er zijn mensen die chocolade met 99% cacao lekker vinden. Je begrijpt dat dit de meest gezonde repen zijn.
Zelf kies ik het liefst repen met 85% tot 92% cacao. Hoger dan dat ga ik niet.

In ieder geval, de pure chocolade van Céréal is gezoet met stevia en maltitose en bestaat uit 2 gram suiker per 100 gram. Stukken beter dan de melkchocolade van hetzelfde merk.
Voor 3,07 euro heb je een reep van 85 gram.
#7 Suikervrije pindarotsjes
Pindarotsjes zijn simpelweg stukjes pinda vermengd met chocolade. De normale pindarotsjes die je in de supermarkt kunt vinden zitten vol met toegevoegde suikers.
De pindarotsjes van Chokay niet. Deze bevatten suikervrije melkchocolade. Erg lekker, maar een stuk minder gezond dan de voorgaande varianten die we hebben besproken.
Per 100 gram zit er 9,7 gram suiker in en is daarmee een van de chocolades met het hoogste suikergehalte.
Dit komt ook door de pinda's die erin zitten, die van zichzelf al wat suikers bevatten.

Je kunt beter kiezen voor andere suikervrije chocolade, maar ik wilde je deze niet onthouden.
De zoetstoffen die in deze lekkernij zijn verwerkt zijn maltitol en stevia extract waarvoor je per zakje van 110 gram 3,07 euro betaald.
#8 Suikervrije Kokos bites van Russel Stover
Als je niet van kokos houdt, dan kun je deze kokos bites overslaan.

Ben je daar wél fan van -zoals ik- dan kan dit maar zo eens een geweldige optie voor je zijn.
Zie een kokos bite als een Bounty, maar dan veel gezonder.
In feite zijn kokos bites gemaakt van stukjes kokos vermengd met chocolade.
Met 'normale' chocolade is dit erg ongezond, maar bij Dieetland bieden ze een suikervrije variant aan.
Het mooie? Deze variant bevat letterlijk geen suiker. Per 100 gram kokos bite zit er 0 gram suiker in. De zoetstoffen die erin zitten zijn erythritol, maltitol en sucralose.
Sucralose is een zoetstof gemaakt uit normale suiker, maar dan 500 keer zo zoet. De glychemische index van sucralose is 0. Voordelig voor mensen met diabetes type 2 en een heerlijk tussendoortje als je van kokos houdt in combinatie met chocolade.
Per zakje van 85 gram betaal je 3,69 euro.
#9 Suikervrije Eiwitblokjes
Naast de Smart Chocolate heeft Body & Fitshop een product op de markt gebracht onder de noemer 'protein bites'. In feite zijn dit eiwitblokjes omhuld met een laagje chocolade.
Er zijn twee varianten die je kunt proberen:
Let wel op, want deze protein bites zijn niet zozeer suikervrij maar worden aangeduid met 'suikerarm'.
Per 100 gram zit er 4,5 gram suiker in. Zo ver ik het kan zien is er in ieder geval geen suiker aan toegevoegd en is het gezoet met maltitol.
Een verpakking van 200 gram protein bites kost 5,90 euro.

Voor mensen met suikerziekte kan dit af en toe best een passende snack zijn. Het gevaar is echter wel dat je sterk in je schoenen moet staan om niet het hele pak in één keer leeg te eten.
#10 Suikervrije Chocoladepasta
De laatste suikervrije chocolade variant staat niet voor niets op de laatste plaats. Het is een verwennerij voor af en toe, helemaal als je diabetes type 2 hebt. Toegegeven, het is beter dan Duo Penotti en Nutella.

De Duo Hazelnut & White Choco Spread van Body & Fitshop is een suikervrije chocoladepasta die je voor 4,25 euro kunt kopen. Het bevat 8,3 gram suiker per 100 gram en is gezoet met maltitol.
Wel bevat het 54 gram koolhydraten per 100 gram.
Echt iets voor af en toe dus. Als je jezelf kunt inhouden door het bij één snee per week te houden, kan het wat mij betreft.
Het is altijd nog beter dan suikerrijke chocoladepasta's die je in de supermarkt kunt vinden.
Onbeperkt chocolade eten?
Hoe heerlijk bovenstaande producten ook moge zijn, diabetes type 2 zullen ze nooit genezen. Want ondanks dat suikervrije chocolade weinig met je bloedsuiker doet; het is en blijft een snack.
Het zou een aanvulling voor af en toe moeten zijn op een super gezond voedingspatroon. Vandaar deze meest belangrijke tip van het gehele artikel.
Door je levensstijl op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf genezen van diabetes mellitus type 2. Met name het aanpassen van je eetpatroon is belangrijk.
En je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Ben Kuiper