Teveel Suiker in de Urine? Uitleg + 7 Tips om dit te Voorkomen & Genezen
Heb jij teveel suiker in de urine? Dan is er een grote kans dat je diabetes type 2 hebt.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te voorkomen en om te keren.
In dit artikel krijg je daarom 7 tips om ervoor te zorgen dat je geen suiker meer in je urine hebt.
More...
Hoe het komt dat je teveel suiker in de urine hebt
Blijkt uit een zelftest of een test van de dokter dat er teveel suiker in de urine gemeten is? Dan vraag jij je natuurlijk af wat dit betekent en of dit ernstig is.
Indien je deze test bij de dokter hebt laten doen, dan is de kans groot dat hij nog een aantal extra onderzoeken wil gaan doen. Er moet gekeken worden wat er aan deze hoge suikerwaarde in je plas ten grondslag ligt.
Als je een zelftest hebt gedaan, dan wil ik je absoluut aanraden om deze uitslag met je huisarts te bespreken. Mits je dat nog niet hebt gedaan.
De kans is zeker aanwezig dat je suikerziekte hebt, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.
Wat leer je in dit artikel?
Door een aantal aanvullende onderzoeken te doen zal blijken wat er daadwerkelijk aan de hand is.
In dit artikel gaan we in op 7 verschillende oorzaken van suiker in de urine.
Ben je al een tijdje diabetes type 2 patiënt en blijkt dat, ondanks je inzet, er maar weinig verbetering optreedt?
Naast de oorzaken van glucose in je urine krijg je tips om het probleem te verhelpen.
De oorzaken van suiker in de urine bij diabetes type 2 patiënten
Als je nog niet als diabeet gediagnosticeerd bent, realiseer je dan dat suiker in de urine niet direct betekent dat je diabetes hebt. De kans is zeker aanwezig, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Dit is het geval wanneer de suiker in de urine te hoog is, maar niet in het bloed.
We mogen er daarom niet blindelings vanuit gaan dat je suikerziekte hebt. Zodra je dat doet dan loop je het risico op:
Ben je al gediagnosticeerd met diabetes type 2 en blijkt dat je urine te hoge glucosewaardes bevat dan je zou verwachten? Dan kunnen we in ieder geval zeggen dat je bloedsuikerwaarde te hoog is. Dit kan eigenlijk maar door een aantal dingen komen:
Tevens kun je suiker in de urine hebben tijdens de zwangerschap. Dan duidt dit vaak op zwangerschapsdiabetes. Als je daar meer over wilt lezen, klik dan hier. Heeft je kind suiker in de urine, dan is de kans groot dat het diabetes type 1 is. Tevens zouden er dan ook ketonen in de urine kunnen zitten.
Met name het aanpassen van je levensstijl gaat je dus helpen om niet meer teveel suiker in de urine te krijgen.
Hoe je dat verandert, daar ga ik nu verder op in.
#1: Stop met het eten van snelle suikers
Snelle suikers geven je bloedsuikerspiegel een piek. Producten die dat doen zijn de volgende:
Als diabetes patiënt is je lichaam niet in staat die glucose in het bloed te verwerken. Je bent ofwel ongevoelig voor insuline, of je maakt geen tot nauwelijks insuline meer aan.
Insuline zorgt er bij een gezond persoon voor dat suikers zo snel mogelijk uit je bloed worden gehaald. Bij een gebrek aan insuline(gevoeligheid) kan je lichaam de suikers niet adequaat afbreken.
Doordat je lichaam niet in staat is de suikers uit het bloed te halen, blijft het ronddrijven in je bloedbaan. Dit zorgt voor aantasting van vrijwel alle delen van je lichaam.
Op een gegeven moment gaat het lichaam deze suikers "uitscheiden" en dan komt er suiker in de urine. Dit doet het lichaam om verdere beschadiging te voorkomen.
Pas ook op met dit soort producten
Het kan zijn dat je bijna geen producten uit het vorige lijstje neemt. Heel goed!
Alleen, ook de minder voor de hand liggende koolhydraatbronnen kunnen voor suiker in de urine zorgen. Zoals:
Deze vijf voedingssoorten zorgen net zo goed voor een bloedsuikerpiek. Hoe meer je er van eet, hoe hoger je bloedsuiker wordt en hoe meer suiker in de urine belandt.
#2: Eet meer groente
Over maar weinig dingen zijn wetenschappers het helemaal eens. Vooral als het aankomt op de voedingsmaterie. Maar er is één ding wat niemand kan ontkennen:
Groenten zijn gezond.
Je kunt er nooit te veel van eten. Groenten. Rood, geel, paars of groen. In alle kleuren van de regenboog mag je ze eten. Zo veel als je wilt. Ze zitten vol met stoffen waar je fit en sterker van wordt. Denk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.
Veel stofjes in groenten waar je lichaam blij van wordt vind je nergens anders terug. Helemaal niet in cola en winegums.
Met name de grote hoeveelheden vezels die je in groenten terugvindt zijn gunstig voor mensen met diabetes.
Deze vezels zorgen er namelijk voor de suikers die je eet minder snel worden opgenomen in je bloed.
Eet suiker zonder vezels en het schiet razendsnel je bloedbaan binnen. Eet een goede hoeveelheid vezels bij je koolhydraten en je lichaam is slechts in staat om het beetje voor beetje toe te laten in je bloed.
Eet je maar weinig tot geen groenten, dan worden de meeste suikerrijke producten heel snel in je bloedbaan opgenomen. Dit zorgt voor snelle verhogingen van je bloedsuikerspiegel waardoor het heel goed kan zijn dat je glucose in je urine aantreft.
#3: Eet meer eiwitten gedurende de dag
We eten te veel suikers. Veel meer dan nodig en nog aanvaardbaar is voor onze gezondheid.
Suikers en koolhydraten voorzien ons van energie. Ze fungeren als brandstof. Met onze steeds meer zittende levensstijl hebben we alleen niet zoveel brandstof nodig als dat we denken nodig te hebben. Door toch onze lichamen van deze energie te voorzien, ontstaat er een overschot. Hierdoor ontstaat vetopslag en overgewicht.
Eiwitten fungeren ook als brandstof, maar zijn daarnaast nodig om essentiële lichamelijke processen te laten draaien. Tevens zorgen ze voor de opbouw en het herstel van onze spieren.
Zolang onze maag niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, zal ons brein hongersignalen blijven sturen.
Eet voldoende eiwitten en je zit sneller en langer vol.
Mensen die te weinig eiwitten eten, eten over het algemeen graag producten hoog in koolhydraten.
Het lichaam heeft hierdoor niet snel het idee voldoende te hebben. Het is op zoek naar die eiwitverzadiging
Zolang je het lichaam niet de juiste hoeveelheid eiwitten geeft, blijf je honger houden. Hierdoor zal je makkelijker overeten (in suikerrijke producten).
Goed om te onthouden
Wanneer je voldoende eiwitten eet - denk aan 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, dan is de kans groot dat je geen honger zult hebben gedurende de dag en gezondere opties zal kiezen wat betreft voeding. Gezondere opties leidt tot een betere bloedsuiker, wat weer resultaat in minder suiker in de urine.
#4: Eet kwalitatievere koolhydraatbronnen
Voedingsfabrikanten zijn slim. En over het algemeen maar op één ding uit: zoveel mogelijk geld verdienen.
Hierdoor zullen ze de "iets" gezondere varianten als brood, pasta en rijst dermate bewerken zodat:
Helaas hebben deze beweegredenen ook hun invloed op hoe gezond het uiteindelijke product is wat in de schappen staat. Vele voedselfabrikanten hebben er maling aan of hun product wel of niet gezond is. Ze doen er in elk geval erg hun best voor om het product in ieder geval gezond te laten lijken. Verder houden ze zich voornamelijk bezig met het vullen van hun bankrekening.
Kijk bijvoorbeeld eens naar witbrood. Het meel wordt dusdanig bewerkt totdat het vrijwel helemaal is ontdaan van gezonde stoffen. Vitamines, mineralen en met name de vezels worden er uitgemalen.
Dit is zonde, want het zijn juist de vezels die zorgen voor een langzamere opname van de suikers in het bloed. Vezels zorgen dus voor een lagere glycemische index.
Kies daarom altijd volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta boven de witte, meergranen, tarwe of bruine varianten. De kleur zegt niet altijd iets. Kijk vooral of het woordje 'volkoren' of 'zilvervlies' op de verpakking staat. Dan weet je dat je in ieder geval goed zit. Daar zitten de meeste vezels in.
Kies je toch voor de witte varianten? Door die te eten zorg je ervoor dat je bloedsuiker door het dak schiet. Dit kan voor gevaarlijk hoge bloedsuikerwaardes zorgen, met teveel suiker in de urine als gevolg.
#5: Zorg dat jij je overgewicht aanpakt
Zodra je met overgewicht kampt, neemt de kans op vrijwel iedere welvaartsziekte toe. Denk aan kanker en diabetes type 2. Met overgewicht neemt de kans ook sterk toe op suiker in de urine bij een test.
Zoals we net al bespraken zijn de grote hoeveelheden suiker die een gemiddelde Nederlander tegenwoordig nuttigt funest voor het lichaam. Onze levensstijl van tegenwoordig laat vaak te wensen over.
We eten te veel suikers en ongezonde vetten.
Daarbij hebben we veelal zittend werk en bewegen we te weinig.
Een levensstijl met weinig beweging en een ongezond voedingspatroon is de cocktail voor het ontwikkelen van (het voorstadium van) diabetes type 2.
#6: Je slikt medicijnen waarvan je suiker in de urine krijgt
Verschillende medicijnen hebben invloed op de verwerking van suikers in je lichaam. Het kan je glucoseverwerking en insulinehuishouding verstoren. Twee medicijnen die hier met name om bekendstaan zijn:
Van nature komt het mineraal lithium voor in water. Weliswaar in zeer kleine hoeveelheden. Dan is het nog gezond. In grote hoeveelheden echter kan het nare bijwerkingen hebben, ondanks dat het als medicijn wordt ingezet bij mensen met een bipolaire stoornis.
Mentaal worden deze mensen door dit medicijn wat afgevlakt. Tegelijkertijd kunnen er klachten optreden die overeenkomen met klachten van diabetici.
Denk aan verslechterde functie van de nieren en extreme dorst. Deze dorst wordt vaak gelest met vruchtensap of frisdrank.
Dezelfde "suikerziekte achtige" klachten treden ook op bij het nemen van Prednison.
Het verstoort de insulinehuishouding waardoor dit hormoon niet meer goed zijn werk doet in je lichaam. Het vervelende is dat je deze klachten kunt blijven houden, zelfs na de Prednison kuur.
Blijkt uit een test dat je (hoge) glucosewaardes in je plas hebt? Ga dan bij jezelf of je arts na of jouw medicijngebruik -eventueel uit het verleden- van invloed kan zijn op de suiker in je urine. Laat aanvullende onderzoeken uitvoeren om hierover zekerheid te krijgen.
#7: Begin met meer bewegen
We hebben het er al even over gehad; onze levensstijl. En hoe belangrijk een gezonde levensstijl is om diabetes type 2 te voorkomen en genezen.
Een gebrek aan beweging levert meer problemen op dan we ons nu misschien beseffen. Onze lichamen zijn gebouwd om veel te bewegen. Daarmee is ons lichaam er niet op gebouwd om vier tot acht uur per dag te zitten. Na een half uur tot een uur zitten vertraagt ons metabolisme al. Daarnaast zorgt inactiviteit ervoor dat we de gegeten energie niet kwijt kunnen.
Met als gevolg: vetopslag en op den duur ontwikkeling van diabetes type 2.
Als je veel beweegt heb je een kleinere kans op diabetes type 2. Maar met een ongezond eetpatroon is het nog steeds mogelijk.
Weinig beweging en overgewicht gaan hand in hand. Mensen die weinig bewegen ontwikkelen gemakkelijker overgewicht.
Mensen met overgewicht hebben over het algemeen weinig zin om te bewegen. En zo is het cirkeltje rond.
Met beweging bedoel ik niet direct marathons lopen of urenlang in de sportschool staan zweten.
Er zijn gelukkig meerdere manieren van "ontspannen" bewegen die ontzettend goed voor je zijn.
Hierbij kun je denken aan een simpele wandeling na het eten. Zo blijkt een wandeling na het eten je bloedsuikerpiek al te halveren. Dit helpt natuurlijk om suiker in de urine te voorkomen.
Het Diabetesvrij Geheim
Dit zijn stuk voor stuk allemaal oorzaken van een te hoog suikergehalte in je bloed en urine. Suiker in de urine kan grote gevolgen met zich meebrengen. Zo heb je bijvoorbeeld een verhoogde kans op een (terugkerende) blaasontsteking.
Om dit te voorkomen of om te keren is het belangrijk dat jij je levensstijl aanpast.
Kortgeleden is het namelijk gebleken dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren door simpelweg je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je eetpatroon is belangrijk.
Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Ben Kuiper
graag ontvang ik het boek over het omkeren van diabetes
Zal het sturen!