Heb Je Een Schommelende Bloedsuikerspiegel? Oorzaken + 7 Dieet Tips
Uit een bloedtest blijkt dat je kampt met een schommelende bloedsuikerspiegel. Wat nu? Dat is best even schrikken, want dit geeft weer dat er iets met je gezondheid niet helemaal in de haak is.
Nu is het zaak om in te grijpen om als diabetespatiƫnt geen ernstige klachten te krijgen.
In dit artikel ontdek je de werkelijke oorzaak van een schommelende bloedsuiker en hoe je deze weer snel stabiliseert. Zonder het gebruik van medicijnen.
More...
Hoe stabiliseer je een schommelende bloedsuikerspiegel bij diabetes?
Zoals je weet gaat suikerziekte niet over rozen. Door problemen met de bloedsuiker- en insulinehuishouding heeft in feite het hele lichaam onder diabetes te lijden. Zodra je suikerziekte hebt krijg je te maken met allerlei uiteenlopende complicaties.
Niet alleen de klachten op korte termijn zijn vervelend. De gevolgen op lange termijn wens je net zo goed niemand toe. Gevolgen op lange termijn zoals een kortere levensverwachting, aantasting van zenuwen (neuropathie) en verlies van gezichtsvermogen of andere zichtproblemen zijn geen uitzondering. In extreme gevallen moeten delen van het lichaam worden afgezet zoals een teen of een voet.
Dit klinkt natuurlijk allemaal heel heftig en vooral bij die laatsten hebben we het over een ver stadium van diabetes type 2. Dit soort situaties gebeuren gelukkig niet van de een op de andere dag.
Toch is het van belang om een schommelende bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk te voorkomen. Want juist die schommelende bloedsuikerspiegel kan allerlei problemen in de hand werken. Voorkom schommelingen in je bloedsuikerspiegel en voorkom daarmee op korte termijn een hypoglykemie (hypo) of hyper. Op lange termijn voorkom je ernstige klachten zoals ik zojuist heb beschreven.
Wat leer je in dit artikel?
Het hoofddoel van dit artikel is om ervoor te zorgen dat jij geen last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. De 7 tips die we gaan doorlopen helpen onze bloedsuikerwaarden stabiel te houden.
Deze tips kunnen we zelf toepassen in het dagelijks leven. En we doen dit zonder medicatie.
Alles wat we zo behandelen dragen bij aan een goede gezondheid, voor een gezond en fit leven.
Ben je op zoek naar nieuwe inspiratie voor in de keuken om diabetes type 2 te voorkomen en zelfs te genezen? Bekijk dan deze kant en klare recepten.
De betekenis van een schommelende bloedsuikerspiegel
Op het moment dat je eet krijg je in meer of mindere mate suikers binnen. Deze suikers komen in je bloed terecht, waarna de alvleesklier insuline gaat aanmaken. Met behulp van dit hormoon worden de suikers naar cellen in het lichaam vervoert.
Is het lichaam om wat voor reden dan ook niet in staat om deze suikers op tijd uit het bloed te halen? Dan is schade aan organen en andere delen van het lichaam het gevolg.
Idealiter heeft onze bloedsuikerspiegel een bepaalde waarde. We hebben te maken met een ideale onder- en bovengrens.
Zodra je bloedsuiker lager gaat dan de ondergrens dan kun je een hypo krijgen. Je bloedsuikerspiegel is dan te laag.
Gaat je bloedsuiker hoger dan de bovengrens dan loop je het risico op een hyper.
Naast de hyper zorgt een hoge bloedsuikerspiegel ook voor andere schade aan het lichaam.
Het streven is daarom om onze bloedwaarden netjes binnen de onder- en bovengrens te houden.
Helaas is het lichaam bij suikerziekte niet meer in staat om stabiele en veilige bloedsuikerwaarden te bewaken. Suiker wat je tot je neemt blijft te lang in het bloed ronddrijven. Met alle gevolgen van dien.
Bekende symptomen van een schommelende bloedsuikerspiegel
Heb je regelmatig last van een dipje? Een schommelende bloedsuikerspiegel kan hiervan de oorzaak zijn. Naast de bekende dipjes brengt een onstabiele bloedsuikerspiegel nog andere symptomen met zich mee. Denk aan:
Dit is een greep uit de vele verschijnselen van onstabiele bloedsuikerwaarden en zijn alles behalve prettig.
#1 Oorzaken van een fluctuerende bloedsuiker
Of je nu suikerziekte hebt of niet, bloedsuikerschommelingen kunnen komen door deze drie factoren:
Van belang is om rekening te houden met iedere factor.
De grootste invloed op je bloedsuikerspiegel heeft voedsel; dat is een ding dat zeker is. Maar ook hoeveel je beweegt en de hoeveelheid stress die je ervaart zijn beide zaken waar we rekening mee moeten houden.
Je kunt nog zo gezond eten; als je een stressvol leven leidt dan zorgt dat alsnog voor een schommelende bloedsuikerspiegel.
Of als je juist een ontspannen leven leidt en regelmatig sport, maar wel alleen maar fastfood eet, dan zorgt dat ook voor een schommelende bloedsuikerwaardes.
Meer ontspannen leven is daarom net zo belangrijk als voldoende beweging en gezonde voeding.
Kortom; je gehele levensstijl zal op orde moeten zijn wil je een stabiele bloedsuikerspiegel.
Zijn er meerdere factoren in jouw leven ontregelt? Kijk dan welke factor op dit moment het meeste van invloed is. Ga daar als eerste mee aan de slag. Als je dat gebied op orde hebt ga je pas naar het volgende. Te veel in Ć©Ć©n keer willen gaat 99% van de tijd tegen je werken.
#2 Je bloedsuiker verlagen door te wandelen
Onder beweging verstaan we niet alleen jezelf vijf keer per week afbeulen in de sportschool. Je hoeft Ć¼berhaupt geen sportman of -vrouw te zijn om een stabiele bloedsuikerspiegel te realiseren.
Een beetje fitter dan gemiddeld; dat is al goed.
Laten we kort kijken naar de gemiddelde Nederlander. Deze beweegt nauwelijks en kijkt zo'n drie tot vier uur per dag televisie. Je begrijpt nu dat het niet moeilijk is om fitter te worden dan de gemiddelde Nederlander.
Wist je dat een wandeling van een kwartier na een maaltijd al wonderen doet? Uit onderzoek blijkt dat je bloedsuiker met 25% daalt als je na een maaltijd gaat wandelen.
Oftewel, om je lichaam te helpen de suikers te verwerken die je tijdens het eten hebt binnengekregen, hoef je alleen maar een blokje om te gaan.
Enerzijds geef je je lichaam een helpende hand in het verwerken van je voedsel.
Anderzijds heeft het zijn positieve effecten op de lange termijn als je na iedere maaltijd een korte wandeling maakt.
Het zorgt dat je lichaam ingenomen suikers op den duur makkelijk kan verwerken. En dat is precies wat we willen.
Het is nu eenmaal zo dat het lichaam meer moeite heeft met het verwerken van voedsel zodra we een schommelende bloedsuikerspiegel hebben. Het lichaam heeft moeite met het verwerken van de suikers in het bloed, wat op zijn beurt weer schadelijk is voor het lichaam.
Ook al ondersteunen we ons lichaam een klein beetje in het efficiƫnter verwerken van gegeten suikers, dan zorg je er al voor dat je gezonder wordt.
#3 Versterk je lichaam en word flexibeler
Regelmatig een blokje om en andere vormen van beweging zijn allemaal mooie stappen in de goede richting. Wat ook bijdraagt is rekken, strekken en zorgen dat je lichaam weer wat losser wordt.
Onze mobiliteit en flexibiliteit verhogen zorgt ervoor dat de suikers makkelijker uit het bloed worden gehaald. Daarnaast draagt mobiliteit bij aan stressvermindering.
Iemands' lichaamstaal spreekt vaak voor zich. Mensen die gespannen zijn hebben bepaalde trekjes waar je duidelijk aan ziet dat ze niet relaxed zijn. Ze zijn vaak wat stijver dan anderen. De simpelste manier om te zien of iemand gespannen is zie je aan opgeheven schouders.
Niet voor niets wordt er vaak gezegd dat ons lichaam en het brein zo nauw met elkaar verbonden zijn. Als we in ons hoofd gespannen zijn en overdenken, dan zorgt dat bijna automatisch voor gespannen spieren. Andersom werkt het net zo. Hebben we een tijdje een ongemakkelijke (werk)houding aangenomen, dan werkt dat negatieve gedachten in de hand.
Daarom is het zinvol om actief ons lichaam losser en mobieler te maken waar mogelijk.
Je begrijpt dat dit juist zijn positieve werking heeft op ons brein. Niet voor niets is yoga bewezen dat het meer innerlijke rust brengt.
Yoga is een vorm van beweging waarbij je actief werkt aan flexibiliteit in combinatie met ontspannen zijn. Mijn zus viel tijdens yoga sessies regelmatig in slaap, puur omdat ze zo ontspannen raakte.
Yoga, power yoga of gymnastiek zijn slechts een paar mogelijkheden. Tegenwoordig heb je ook in de sportschool (virtuele) groepslessen waarbij je in een groep werkt aan je eigen conditie en flexibiliteit.
De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos. Kijk wat je leuk vindt en maak er een gewoonte van om je lichaam fitter en losser te maken.
Waarom stress zorgt voor een instabiele bloedsuikerspiegel
Of je nu gezond eet en regelmatig beweegt of niet; op het moment dat je geregeld stress ervaart behoud je een schommelende bloedsuikerspiegel.
#4 Vermijd suikerrijke producten
We waren het er al over eens; voeding is de nummer Ć©Ć©n factor in een (on)stabiele bloedsuikerspiegel.
Consistent te veel suikers eten zorgt ervoor dat je het lichaam ontzettend lastig maakt om al die suiker te verwerken. Hierdoor is de bloedsuikerspiegel voortdurend te hoog.
Genoeg reden om de suikerinname tot een minimum te beperken.
Als je over het algemeen een gezond dieet hebt en de suikerinname minimaal houdt, dan is het lichaam beter opgewassen tegen een schommelende bloedsuikerspiegel.
Hierdoor ervaar je drastisch minder complicaties die daar anders wel bij komen kijken.
Welke suikers moet je met name laten staan?
Maar ook de volgende vier zijn het vermijden waard; met name de witte varianten van deze voedingssoorten:
Ze zitten vol suikers en zorgen vaak voor een opdonder van je bloedsuikerspiegel.
Het scheelt wel dat de laatste vier iets gezonder zijn dan die op de eerste lijst, gezien er nog wel wat gezonde stoffen en vezels in zitten. Toch luidt mijn advies:
Minimaliseer het eten van brood, aardappelen, rijst en pasta. De witte varianten wil je het liefst helemaal verbannen. Hoe minder, hoe beter het is voor jou en een stabiele bloedsuikerspiegel.
#5 De beste manier om verzadigd te raken
Een mens is nog geen rat, maar toch lijken ratten qua fysiologische aspecten erg veel op ons. Daarom worden er vaak experimenten gedaan op ratten. Niet iedereen is daar even blij mee, maar wetenschappers krijgen hierdoor wel veel antwoorden op vragen die anders onbeantwoord blijven.
Zo is er gebleken uit een onderzoek met ratten dat de dieren na het eten van een bepaalde hoeveelheid eiwitten stoppen met eten. Of dezelfde hoeveelheid voedsel nu voor 10% uit eiwitten of voor 50% uit eiwitten bestaat. De ratten stopten pas zodra ze een hoeveelheid van het eiwit binnen hadden.
Dit principe geldt ook voor mensen. Eiwitten wordt 'beloond' door het lichaam. Door voldoende eiwit te eten krijgen je hersenen het seintje dat het genoeg heeft gegeten.
Als je ervoor zorgt dat je genoeg eiwit binnenkrijgt, dan heb je een veel lagere kans op overeten.
Het zorgt ervoor dat je minder eten nodig hebt; wat weer positief is voor het in stand houden van een stabiele en lage bloedsuikerspiegel.
Wellicht heb je het al eerder van ons gehoord, maar vooral de combinatie van vetten en eiwitten zijn gezond. Daarom is het verstandig om drastisch met suikers te minderen (misschien wel te halveren) en je vet- en eiwitinname te verhogen.
Enerzijds zorgt dit voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Anderzijds onderdrukt het je hongergevoel en neigingen om te snacken. De gouden combinatie van vet en eiwit doet wonderen.
Eiwitrijke voeding checklist
Voeg aan iedere maaltijd een vorm van eiwit toe. Dit draagt bij aan de instandhouding van een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast remt het je hongergevoel. Laten we wel eerlijk wezen; minderen met suiker is goed, maar je moet wel genoeg voedsel binnenkrijgen. Eiwitten en vetten verhogen is het beste wat je kunt doen om suikers mee te vervangen.
#6 Dit mag je onbeperkt eten
Over de meeste dingen qua voeding zijn wetenschappers het niet met elkaar eens. De oorzaak hiervan is vrij simpel. Voedingswetenschap bestaat nog niet zo lang. Over veel vragen wordt wel gespeculeerd, maar echt zeker weten doen de wetenschappers het vaak nog niet.
Gelukkig zijn er twee dingen waar wetenschappers het gegarandeerd over eens zijn:
Helaas is het een feit dat de meeste mensen precies doen wat ongezond is. Ze eten te veel suiker en te weinig groenten.
Zonde. Het zijn voornamelijk de groenten die zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Naast dat ze veel vezels bevatten, dragen groenten bij aan een verzadigd gevoel en een goed functionerende spijsvertering.
Vezels zijn onverteerbare koolhydraten. Als een soort gel om een koolhydraat heen zorgen de vezels ervoor dat suikers langzamer in je bloed worden opgenomen. Door genoeg vezels te eten zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel en minder hoog stijgt.
De uitspraak "snoep gezond, eet een appel" had eigenlijk moeten zijn: "heb je honger, eet een komkommer".
Een komkommer bevat veel vocht en vezels, maar geen suikers. Daarmee verhogen ze je bloedsuikerspiegel nauwelijks en helpt het bij het langzamer verwerken van suikers.
Groenten bevatten veel vezels. Maar ook bevatten ze stofjes die onze weerbaarheid versterken en ons gezonder maken.
Denk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Je begrijpt waarom wetenschappers het over groenten in ieder geval eens zijn.
Bepaalde voedingstoffen vinden we alleen in groenten terug. Daarom is het van belang om ons bord voortaan anders in te delen. Reserveer minimaal de helft van je bord voor groenten. In alle kleuren van de regenboog. Een kwart is voor vlees, vis of een vervanger daarvan. Het overige, beperkte gedeelte is voor aardappelen, rijst of pasta.
Als je meer groenten eet dan:
#7 Stabiliseer je bloedsuiker met een zuurtje
āVroeger werd azijn gebruikt om een verhoogde bloedsuikerspiegel tegen te gaan en te voorkomen.
Ook al werkt een zuurtje zoals limoensap, citroensap en azijn niet zo goed als insuline. Het kan net dat nodige beetje zijn dat je ondersteunt in het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Helemaal als je diabetes type 2 hebt.
Hierdoor kun je de bloedsuikerwaarde mogelijk binnen de boven- en ondergrens bewaken zoals we in het begin van dit artikel hebben besproken. Eet je maaltijd met een zuurtje zoals azijn of citroensap, of pers wat limoensap door je glas met water en je krijgt minder te maken met een piek in je bloedsuikerspiegel.
Doe je dit nog niet, dan is het vanaf nu aan te raden om een zuurtje toe te voegen aan je maaltijden. Niet alleen voor je gezondheid, maar het geeft vaak een lekkere, frisse smaak aan je gerechten.
Het Diabetesvrij Geheim
Bovenstaande tips gaan je helpen om bloedsuikerschommelingen tegen te gaan. Het zijn tevens tips die helpen om diabetes te voorkomen en genezen.
Met name het aanpassen van je eetpatroon is belangrijk.
En je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
Kunt u mij het e boek sturen ? Alvast bedankt!
Boekje is zojuist naar je verzonden. Zie ook je ongewenste mailtjes š