7 Symptomen van Ouderdomssuiker + Uitleg over Oorzaak & Behandeling
Heb je het vermoeden dat je ouderdomssuiker hebt?
In dit artikel ga ik in op de oorzaak van ouderdomssuikerziekte.
Tevens leer je 7 heftige symptomen van de ziekte en leer je hoe echte behandeling in zijn werk gaat. Zonder het gebruik van medicijnen.
More...
Ouderdomssuiker uitgelegd
Bij het ouder worden komen andere dingen kijken dan als je jonger bent. We worden over het algemeen wat zwakker en zijn bevattelijker voor kwalen die we anders nooit zouden krijgen. Eén van die kwalen is ouderdomssuikerziekte.
Het is lastig om goede informatie te vinden over de oorzaak van ouderdomssuiker. En dan bedoel ik niet dat er geen informatie beschikbaar is, alleen is de info vrij ingewikkeld.
In dit artikel ga ik je de opheldering geven waar je naar op zoekt bent.
Wat leer je in dit artikel?
Ik ga in op de oorzaak van ouderdomssuiker type 2.
Wat is ouderdomssuiker precies en waar komt het vandaan?
Bovenal gaan we kijken naar 7 symptomen die kunnen wijzen op diabetes type 2.
En dit allemaal in jip-en-janneke taal zodat je aan het eind van dit artikel precies weet wat te doen.
Diabetes mellitus
Het woord zegt het al. Als je suikerziekte (diabetes) hebt, dan heeft je lijf een probleem met suikers.
Bij een gezond persoon verloopt de verwerking van suikers vlekkeloos. Dit gaat als volgt:
We eten een maaltijd. Ons maag- en darmkanaal gaat vervolgens aan de slag om het voedsel te verwerken. Daarna wordt het eten opgenomen in ons bloed.
Zodra er suikers in die maaltijd zitten stijgt onze bloedsuikerspiegel. De hersenen krijgen dan een seintje om het hormoon insuline aan te maken.
Insuline is essentieel. Het zorgt ervoor dat de gegeten suikers uit het bloed worden gehaald en naar de cellen toe worden vervoerd.
Alleen bij suikerziekte zit er een kink in de kabel.
Wat er exact misgaat verschilt van persoon tot persoon. In de medische wereld val je met diabetes altijd onder één van deze twee soorten:
We gaan nu kort in op wat deze soorten precies inhouden.
Diabetes type 1
Bij een gezond persoon is de alvleesklier verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline.
Als je jeugdsuiker hebt, dan maakt het lichaam deze alvleesklier (ten onrechte) kapot. Het lijf ziet dit orgaan als gevaar. Vandaar dat de alvleesklier wordt aangevallen en vervolgens niet meer functioneert.
De consequentie is dat er geen insuline meer wordt aangemaakt. Hierdoor kunnen gegeten suikers niet worden verwerkt. Immers, het hormoon die verantwoordelijk is voor de verwerking is niet meer van nature aanwezig in het lijf.
Wordt er in zo'n situatie niet ingegrepen dan wordt de persoon erg ziek. Zelfs de dood kan volgen, omdat het lichaam de voortdurende te hoge bloedsuikerspiegel niet aankan. Je lichaam wordt dan door de overmatige suikers kapotgemaakt.
Gelukkig zijn diabetici met type 1 geholpen met het kunstmatig toedienen van insuline. Hierdoor kunnen de suikers toch worden verwerkt en blijft de persoon leven.
Deze vorm van suikerziekte heb je van jongs af aan en is niet te genezen. Je kunt er alleen mee leren omgaan.
Diabetes type 2
De tweede soort suikerziekte is een ander verhaal.
Bij een goed functionerende bloedsuiker- en insulinehuishouding zorgt insuline ervoor dat cellen open gaan staan zodat suiker kan binnentreden.
Zodra je gediagnosticeerd bent met ouderdomsdiabetes dan zijn je cellen (sterk) ongevoelig geworden voor insuline. Dit betekent dat de cellen niet meer open gaan staan, waardoor suikers in het bloed blijven ronddrijven.
Ook hierbij geldt dat personen met deze vorm van suikerziekte erg ziek worden als er niet wordt ingegrepen.
Deze vorm van suikerziekte krijg je altijd pas na jaren van:
Dit zijn vijf aspecten van een ongezonde levensstijl. Een ieder van deze aspecten zorgt voor te hoge bloedsuikerwaarden. Hoe meer deze aspecten in jouw leven een rol spelen, hoe groter de kans is dat je ouderdomssuiker ontwikkelt.
Het klinkt misschien cru. Maar door een ongezonde levensstijl ben je in feite je lichaam aan het kapotmaken. Sporadisch een keer slecht eten is echt geen ramp. Maar gebeurt dit keer op keer, week in week uit, dan wordt het lichaam ziek. Normale processen worden steeds lastiger voor het lichaam om uit te voeren.
Erfelijkheid kan ook meespelen in de ontwikkeling van ouderdomsdiabetes. In dat geval neemt de kans simpelweg toe naarmate je ouder wordt.
Een troost bij ouderdomssuiker is dat deze wel om te keren is. Daar gaan we nu verder op in.
Voorkom diabetes 2 met een gezonde leefstijl
Diabetes type 2 (ouderdomssuiker) wordt veroorzaakt door ongezonde voeding gecombineerd met weinig beweging gedurende lange periodes.
Dit betekent dat je het niet van de een op de andere dag hebt. Er gaat zelfs nog een stadium aan de officiële diagnose 'suikerziekte' vooraf. Dit heet ook wel prediabetes. Als jij je op dit moment in dit stadium bevindt, dan is dat zowel goed als slecht nieuws.
Het slechte nieuws is dat ouderdomssuiker eraan zit te komen als je geen veranderingen doorvoert.
Het goede nieuws is dat je er nog wat aan kunt doen. Dat diabetes type 2 zich ontwikkeld door een langdurige ongezonde levensstijl betekent dat het tegenovergestelde ook waar is. Je kunt diabetes type 2 voorkomen en genezen door een gezonde levensstijl aan te nemen. Dit betekent dat je de behandeling van ouderdomssuiker zelf in gang kunt zetten met de juiste voeding.
Daarom wil ik je van harte aanraden om je meer te verdiepen in de genezing van prediabetes; mits je je in dat stadium bevindt. Zo kun je veel problemen, waaronder de slopende medicijnen die met de ziekte gepaard gaan, voorkomen.
Voorkom ouderdomssuiker!
Waarschijnlijk ben je wel bekend met de ernst van ouderdomssuiker. De complicaties en gevolgen zijn niet voor de poes. Als je mensen in je omgeving hebt die deze nare ziekte hebben, laat dit dan een motivatie zijn om het zelf niet te krijgen.
Heb je mensen in je familie die diabeet zijn? Dan is de kans groter dat jij het ook krijgt, aangezien ouderdomssuiker erfelijk is. Echter is de grootste oorzaak van ouderdomssuiker een ongezond dieet. Ik wil je in dat geval aanraden jezelf te verdiepen in het voorkomen en omkeren van de ziekte. Om daar vervolgens mee aan de slag te gaan.
"Heb ik ouderdomssuiker?"
Heb je het idee dat je suikerziekte hebt, maar weet je het niet helemaal zeker?
Het beste wat je dan kunt doen is je vermoeden uiten aan de huisarts. Hij zal je bloed of urine gaan testen om te onderzoeken wat er aan de hand is. Wellicht heb je iets anders onder de leden.
Ervaar jij symptomen uit onderstaande lijst dan is het zonder twijfel raadzaam om je te laten testen bij de dokter. Onderstaande zeven symptomen van diabetes geven een beter beeld wat je ervan kunt verwachten en of je het misschien zelf hebt.
Schakel bij twijfel altijd je arts in!
#1 De vochtbalans raakt in de war
Bij ouderdomssuiker zijn je cellen ongevoelig voor insuline. Hierdoor blijven gegeten suikers in het bloed circuleren. Een te hoge bloedsuiker tast het lichaam aan.
Om toch de overmatige suikers kwijt te kunnen, zal het lichaam een ander proces in werking zetten. En dat is door de suikers te lozen via de urine. Er is immers geen andere uitweg.
Het lichaam heeft (veel) water nodig om de suikers via de urine uit te kunnen scheiden.
Dit betekent dat het vaak moeten plassen een teken is van diabetes. Daarbij ervaar je meer dorst, aangezien er zoveel vocht uit je gaat.
Je gaat zelfs zoveel plassen dat je dit vochtverlies nauwelijks kunt bijbenen. Dit extreme verlies van water uit je lijf zorgt dat je vaker last hebt van een droge mond of ogen. Je lichaam haalt vocht uit delen van het lichaam om de overmatige suikers toch kunnen lozen.
#2 Moe zijn
Is je lichaam eenmaal ongevoelig voor insuline, dan betekent dat direct dat suikers de cellen in het lichaam niet kunnen bereiken. Aangezien suiker als brandstof fungeert, kun je denk ik al wel raden wat het gevolg is: vermoeidheid.
Vooral de hersenen hebben glucose (suiker) nodig om te kunnen draaien.
Verder hebben alle organen wel iets van suiker nodig om goed te kunnen functioneren.
Aangezien de suikers niet meer worden opgenomen door de insuline-ongevoeligheid, blijft de brandstof ongebruikt achter in het bloed.
Op den duur wordt het uitgeplast.
Je kunt je voorstellen dat dit brandstoftekort een gebrek aan energie veroorzaakt. Het gekke is dat de energie wel aanwezig is, maar simpelweg ongebruikt weer wordt uitgescheiden. Puur omdat het niet kan worden opgenomen. Hierdoor raak jij geestelijk en lichamelijk moe.
Ouderdomssuiker neemt tevens de nodige spanningen en stress met zich mee. Ook daardoor kun jij je vermoeid voelen.
#3 Wazig zien
Onze ogen zijn gevoelige organen. Ze reageren dan ook sterk op een wisselende bloedsuikerspiegel.
In hoeverre de ooglens scherp kan stellen correspondeert met je bloedsuiker.
Daarom merk je zichtfluctuaties zodra je ouderdomssuiker hebt. Het kan heel goed zijn dat je nu scherp ziet en even later juist wazig.
Het is alsof er een soort mist in de lucht hangt. Merk je dit wazige zicht samen met andere klachten zoals duizeligheid en vermoeidheid, dan weet je dat er iets niet helemaal goed is.
#4 Zicht problemen
Ouderdomssuiker kan zelfs nog meer schade aanrichten aan de ogen.
In een verder gevorderd stadium kunnen diabetes en een te hoge bloedsuikerspiegels het gezichtsvermogen doen afnemen. Dit heeft te maken met de versuikering van het lichaam.
Door de overmatige suikers raken bloedvaatjes beschadigd. In de ogen zitten veel haarvaatjes (de hele kleine bloedvaten) en worden makkelijk aangetast door de suikers. Dit zorgt voor littekenweefsel op het netvlies.
Op zijn beurt kunnen dit soort beschadigingen aan het oog ervoor zorgen dat er slechtziendheid of zelfs blindheid optreedt.
Om dit goed in de gaten te houden -en het liefst te voorkomen- zijn regelmatige controles bij de oogarts erg belangrijk.
#5 Afvallen
Overgewicht en ouderdomssuiker gaan vaak hand in hand. Dat is bij de meesten wel bekend. Wat een stuk minder bekend is, is dat je door de insuline-ongevoeligheid plots veel kunt afvallen.
Dit plotselinge gewichtsverlies borduurt voort op de oorzaak van het tweede symptoom; vermoeidheid.
Doordat brandstof niet kan worden opgenomen, wordt het voedsel dat je eet regelrecht doorgespoeld.
Suikers gaan niet je cellen in met behulp van insuline, maar je lichaam uit via je urine.
Zodra suikers uit voedsel onbruikbaar is gaat het lichaam zoeken naar andere energiebronnen.
Allereerst gaat het lichaam de suikervoorraden uit de lever en spieren opmaken, om zichzelf toch nog enigszins van energie te voldoen. Zijn die op, dan zal het lichaam vetreserves gaan aanspreken.
Hierdoor val je af.
#6 Moeilijk genezende wondjes
We hebben het er al even over gehad. Bloedvaten raken door een te hoge bloedsuikerspiegel versuikerd. Dit levert problemen op voor het lichaam en maakt dat wonden minder goed kunnen helen.
Door de overmatige suikers worden de bloed- en zuurstoftoevoer belemmerd. Bloedvaten raken vernauwd. De aanlevering van stofjes die nodig zijn om de wond te genezen wordt tevens geblokkeerd.
Dit alles maakt dat wonden langer blijven of zelfs verergeren.
Als er geen voedingsstoffen aanwezig zijn kunnen witte bloedlichaampjes hun werk niet doen.
Zij zijn normaal gesproken verantwoordelijk voor de genezing van infecties. Dat proces wordt verstoord door de versuikering en vernauwing van de bloedvaten.
Dit alles maakt dat wonden langzamer genezen of uitgroeien tot iets veel ergers.
Stel, je voet heeft neuropathie (zenuwschade), waardoor je pijn en druk niet meer voelt.
Dit kan tot gevolg hebben dat wondjes aan de diabetische voet niet worden opgemerkt. Aangezien deze wondjes ook nog eens slecht helen, kan het leiden tot iets veel ergers. Afzetting van de voet is geen uitzondering bij vergevorderde ouderdomssuiker.
#7 Huidinfecties en jeuk
Een van de andere gevolgen van diabetes type 2 is problemen met de huid. Jeuk, schimmels en infecties komen regelmatig voor bij mensen met suikerziekte.
Wat er gebeurt is dat de huid een perfecte voedingsbodem vormt voor schimmels en gisten. Dit komt doordat er te voortdurend veel glucose rondzweeft vlak onder de huid. Gisten en schimmels vinden dit lekker.
Candida Albicans
De gist Candida Albicans komt het meeste voor bij diabetespatiënten. Deze gist is een veroorzaker van diverse infecties.
Deze infecties ontstaan meestal:
Het Diabetesvrij Geheim
Wanneer je een of meerdere van bovenstaande symptomen ervaart, dan doe je er verstandig om een bloed- of urinetest bij de huisarts af te nemen. Zo kun je nagaan of er inderdaad diabetes in het spel is.
Indien nodig kan je huisarts medicijnen inzetten om je klachten te beperken. Het woordje "genees" gaat alleen nooit op in het woord 'geneesmiddelen. Ze zullen je namelijk nooit genezen, maar enkel de symptomen op dat moment tegengaan.
Door je levensstijl op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf genezen. Met name het aanpassen van je eetpatroon is belangrijk.
En je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Ben Kuiper