10 Tips Om Nuchter Bloedprikken Bij Diabetes Perfect Te Laten Verlopen
Nuchter bloedprikken kan lastig zijn voor diabetes type 2 patiënten. Wat mag je allemaal wel en niet drinken voor je afspraak? En hoe zit het met tandenpoetsen?
Dat zijn allemaal vraagstukken die je bloedtest kunnen beïnvloeden.
Daarom krijg je in dit artikel 10 tips om het nuchter bloedprikken makkelijk en goed te laten verlopen.
More...
Nuchter bij het bloedprikken: wat betekent dat?
Nuchter bloedprikken is iets wat eens in de zoveel tijd moet gebeuren als je diabetes type 2 hebt. Op deze manier kunnen ze zien hoe je glucosewaarden van het bloed zijn en de afgelopen tijd zijn geweest. Je hoopt natuurlijk op een betrouwbare uitslag, alleen zijn er meerdere factoren van invloed op jouw bloedsuikerwaarde.
Als je de afgelopen tijd juist goed op je voeding hebt gelet maar op het laatst hier en daar een steekje hebt laten vallen, dan kun je - met alle gevolgen van dien - je arts of specialist op het verkeerde been zetten.
Dit is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen.
Wat leer je in dit artikel?
Als je diabetes type 2 hebt dan is het fijn om te weten hoe nuchter bloedprikken in zijn werk gaat en waar je van tevoren allemaal rekening mee moet houden.
Er zijn een aantal regels waar jij je aan moet houden zodat je een betrouwbare bloeduitslag krijgt.
Daarom leer je in dit artikel 10 eenvoudige tips waar jij je aan kunt houden zodat je verzekerd bent van een goed verloop van het nuchter bloedprikken.
#1 Hoeveel uur niet eten of drinken bij nuchter bloedprikken
Als we het hebben over nuchter bloedprikken, dan maken mensen nog wel eens grappen. "Oh, dus ik mag geen alcohol drinken?"
In de volksmond is nuchter zijn inderdaad het niet onder invloed zijn van alcohol. In de medische wereld wordt met nuchter zijn echter iets heel anders bedoeld.
De betekenis van nuchter bloedprikken is dat je op zijn minst 8 uur lang niets hebt gegeten of gedronken.
Dat klinkt misschien lang. Toch is het iets wat we normaal gesproken al doen als we 8 uur slapen. We gaan er even van uit dat we in die tijd geen eten of drinken nuttigen.
Kortom, na je slaap zou je nuchter zijn volgens de medische wereld (mits je 8 uur hebt geslapen). En daarmee is je bloedsuikerwaarde stabiel.
De waarde die op dat moment wordt gemeten door het bloedprikken representeert de hoeveelheid suikers die in "normale staat" door je aderen stroomt.
Niet alleen is dit belangrijk voor het bepalen van je bloedsuiker, maar ook voor het bepalen van je cholesterol.
Dat is precies wat we willen voor een betrouwbaar vervolg.
Al valt over de "normale staat" te twisten aangezien bijna iedereen een hogere bloedsuiker in de ochtend heeft. Dat heeft te maken met het zogenaamde dageraad fenomeen. Lees hier wat dit precies inhoudt.
#2 Hou het alleen bij water drinken in de ochtend
Wat wel en wat niet mag om volledig nuchter te zijn is voor veel mensen nog onduidelijk. Alcohol is overduidelijk uit den boze. Maar mag je dan een koffie of thee voor het nuchter bloedprikken?
Dat is een vraag waar veel mensen mee zitten. Laten we het nu voor eens en voor altijd ophelderen, zodat jij weet wat wel en niet kan om nuchter te zijn én te blijven voor het bloedprikken.
Als antwoord op de vraag of een kopje koffie of thee het nuchter bloedprikken verstoort. Je kunt je bakje troost en je kopje thee het beste uitstellen tot ná het bloedprikken.
Cafeïne heeft namelijk een stimulerende werking en (lichte) invloed op je bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Daarmee zijn de bloedsuikerwaarden niet volledig stabiel en kan de bloedsuikermeting worden beïnvloed.
Dit geldt ook voor thee. In de meeste soorten thee zit namelijk een kleine hoeveelheid cafeïne (theïne). Dit gaat niet op voor bijvoorbeeld kamille- en rooibosthee. Toch geldt ook hier, je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.
Het kruid wat je drinkt kan namelijk al - ongeacht of er cafeïne in zit - invloed hebben op je bloedsuikerspiegel door de ingrediënten.
Dat wil je voorkomen. Daarom mijn advies: drink alleen water.
Belangrijke note: Laat ook (light) frisdrank staan.
#3 Roken moet je achterwege laten
Net als bij koffie en thee heerst over roken ook veel verwarring. De vraag is of je niet meer nuchter bent zodra je een sigaret rookt.
Je zou zeggen dat dit prima kan. Sigaretten bevatten namelijk geen suiker of calorieën... Toch?
Schrik niet: tabak wordt gemixt met suiker om het extra verslavend te maken. Dat is waarom je niet moet roken voor het nuchter bloedprikken. Ik zeg dit niet om je nóg een reden te geven waarom je met roken zou moeten stoppen.
Dit geldt overigens niet alleen voor suiker. Tabak zelf bevat vele stofjes (waaronder nicotine) die stimulerend werken op het zenuwstelsel.
Net als cafeïne heeft dit haar invloed op je bloedsuikerspiegel.
Om écht nuchter te zijn is het aan te raden om binnen de 8 uur niets te eten, niets te drinken (naast water) en ook niet te roken.
Het laatste wat je wilt is de arts een meting laten uitvoeren waarvan het resultaat niet klopt. Als je al wilt roken, wacht hier dan mee tot na het bloedprikken.
#4 Neem gewoon je medicatie in
Onder "nuchter bloedprikken" past gelukkig nog wel het innemen van je noodzakelijke medicijnen. Net als drinken van water is het nemen van medicijnen toegestaan.
Niet alleen toegestaan. Noodzakelijk zelfs. Je hebt de medicijnen natuurlijk niet voor niets voorgeschreven gekregen.
Ook moet je voor het nuchter bloedprikken gewoon insuline spuiten als je dat normaal ook doet.
Voorkom wel dat je de medicijnen inneemt met iets anders dan water. Het kan zijn dat je medicijnen niet lekker smaken of dat de pil te groot is. Normaal neem je het misschien met een lepel kwark of glas limonade. Dat is nu niet toegestaan. Zoek uit hoe je voor het nuchter bloedprikken een uitzondering kan maken.
Medicijnen kunnen al een invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Deze afwijking wil je niet groter maken dan nodig is. Neem daarom bij het nuchter bloedprikken te allen tijde je medicijnen met water.
Met eventuele afwijkingen van de medicijnen wordt rekening gehouden in de meting als je aangeeft welke medicijnen je hebt genomen.
Hoe zit het met pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen voor het nuchter bloedprikken? Dit zijn ook medicijnen die je in principe gewoon mag gebruiken. Het is wel handig het even aan te geven tijdens het bloedprikken. Dan maken ze ook daar een notitie van.
#5 Controleer of je wel mag sporten
Over de vraag of je als diabetes type 2 patiënt mag sporten bij het nuchter bloedprikken heerst op dit moment nog veel onduidelijkheid.
Met sporten en wandelen is op zich niets mis. Integendeel, vrijwel iedereen heeft er baat bij. Sporten kan op den duur bloedsuikerspiegel verlagend werken.
Op dit gebied is er nog veel onderzoek gaande. Aangezien sporten voor een bloedtest een vertekend beeld kan geven van je daadwerkelijke bloedsuikerspiegel.
Sporten heeft invloed op de bloeddruk en bloedsuikerspiegel.
Daarnaast worden er tijdens het trainen stofjes aangemaakt die allemaal hun impact hebben op het lichaam. Je begrijpt dat dit een onbetrouwbaar beeld kan geven van je bloedsuikerwaarden.
#6 Een frisse adem met kauwgom
Kauwgom. Nog zo iets waar veel verwarring over heerst.
Dat je volgens de medische termen niet meer nuchter bent zodra je hebt gegeten of hebt gedronken is inmiddels duidelijk. Maar wat nu als je iets eet wat je nooit doorslikt. Kan dat dan gewoon?
Als we beginnen met reguliere kauwgom, dan past dit niet in het straatje van 8 uur lang niets eten of drinken. Simpelweg door de stoffen die vrijkomen wordt een respons in je insuline niveau veroorzaakt.
Respons op kauwgom
Het kauwgompje zelf wordt dan misschien niet doorgeslikt, maar vrijwel altijd wordt er extra speeksel in je mond aangemaakt en is slikken een reflex. De stoffen die je doorslikt worden opgenomen in je bloed en hebben daar hun impact. Wel een hele kleine, maar ik raad je toch aan het zekere voor het onzekere te nemen.
Is suikervrije kauwgom dan een idee? Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat suikervrije kauwgom geen impact heeft op insuline niveaus. Met die kennis kun je dus best op suikervrije kauwgum kauwen en nog steeds nuchter zijn voor het bloedprikken.
Als je een nare geur of smaak in je mond wilt voorkomen dan kun je gerust suikervrij kauwgompje nemen.
Wees er wel zeker van dat het écht suikervrij is.
Of lees de volgende tip hoe je zonder kauwgom toch een frisse adem krijgt.
#7 Tandenpoetsen en nuchter bloedprikken
We hebben het nu veel gehad over dingen die niet mogen op het moment dat we nuchter gaan bloedprikken.
Een aantal dingen mogen wel zoals:
Om te voorkomen dat je iets in de mond neemt wat de bloedtest onbetrouwbaar maakt is er één ding wat je kunt doen: tandenpoetsen.
Je mag dus gewoon tandenpoetsen voor het nuchter bloedprikken als diabetes type 2 patiënt.
Ik ga ik er dan wel even vanuit dat jij je tandpasta niet doorslikt zoals een vriend van me dat wel doet. Tandenpoetsen kan, zolang je het daarna gewoon weer uitspuugt.
Nu kan het zijn dat je bang bent overladen te worden met gevoelens van honger na het tandenpoetsen. Daarmee wordt het nuchter bloedprikken bemoeilijkt.
Echter blijkt uit meerdere onderzoeken dat tandenpoetsen geen invloed heeft op het hongergevoel. Gevoelens van honger worden niet meer of minder na het poetsen van je tanden.
#8 Neem iets te eten mee om niet flauw te vallen
Normaal gesproken is nuchter bloedprikken binnen no-time gedaan. In ons land verloopt dit als een goed geoliede machine. Je bent snel aan de beurt en voordat je het weet sta je weer buiten.
Toch kan het per situatie verschillen hoeveel tijd het uiteindelijk in beslag neemt.
Deze uitloop neemt het risico met zich mee dat jij te lang zonder eten zit. In het ergste geval word je niet lekker of val je flauw. Geloof mij, dit gebeurt niet snel. Maar om dit voor te zijn kun je beter een gezonde snack meenemen voor direct na het nuchter bloedprikken.
In dat geval is een appel (met schil) of een volkoren broodje met kaas een verstandige keuze om de ergste honger te stillen. Het zorgt er ook voor dat je niet naar de supermarkt hoeft te rennen voor een stuk chocolade of een dropje omdat je daar zo'n behoefte aan hebt.
#9 Draag loszittende kleding voor meer gemak
Niet noodzakelijk, maar wel erg handig om het nuchter bloedprikken zo soepel mogelijk te laten verlopen:
Draag kleding die losjes zit en waarbij je mouwen makkelijk op te rollen zijn
Strakke kleding kan ervoor zorgen dat bloedprikken wordt bemoeilijk waardoor je je lichaam (voor een deel) moet ontbloten.
Dit is niet altijd voor iedereen even prettig om te doen.
Draag daarom kleding waarbij je makkelijk je mouw op kunt rollen zodat het bloedprikken in een mum van tijd voorbij is.
#10 Vraag hoeveel buisjes ze zullen nemen
De meeste mensen vinden bloedprikken niet even prettig. Het is een naar gezicht om een lange naald in je lichaam te zien gaan en kan de nodige angst oproepen. Ik geef je geen ongelijk.
Bij het nuchter bloedprikken als diabetes type 2 patiënt worden doorgaans één of twee buisjes bloed afgenomen voor de bloedsuikerwaarde en HbA1c waarde. In sommige gevallen worden er meer buisjes afgenomen, als er meer getest moet worden.
Goed om te weten is dat het flauwvallen of duizelig worden bij het bloedprikken niet komt door de lichamelijke impact dat het heeft (die is er nauwelijks). Het komt merendeels doordat mensen zichzelf gek maken over hoe eng het wel niet is.
Stel daarom de vraag aan de verpleegkundige of doktersassistente hoeveel buisjes er afgenomen gaan worden. Op die manier weet je wanneer het begint en wanneer het eindigt. De onzekerheid van 'wanneer is het nu eens klaar' voorkom je hiermee.
Voorkom een blauwe plek met deze checklist
Nuchter bloedprikken wordt vrijwel geassocieerd met een flinke blauwe plek op de plaats waar geprikt is.
Wist je dat dit te voorkomen is met deze checklist?
Hiermee verklein je de kans aanzienlijk dat je een blauwe plek krijgt.
Dit gaat niet altijd op overigens. Bijvoorbeeld bij het gebruik van bloedverdunners is een bekende bijwerking dat je veel sneller blauwe plekken krijgt.
Het Diabetesvrij Geheim
Met deze 10 tips kun je een heel eind uit de voeten bij het nuchter bloedprikken. Je hebt antwoord op de vraag wat wel en wat niet onder nuchter bloedprikken wordt verstaan als diabetes type 2 patiënt.
Maar wat zou jij ervan vinden als je NOOIT meer bloed hoeft te prikken om je bloedwaardes te moeten bepalen?
Kortgeleden is het namelijk gebleken dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren door simpelweg je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je eetpatroon is belangrijk.
Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
Hallo Ben en Marloes
Onlangs bij het lab. bloed geprikt en mijn glucosewaarde was 7.1 en mijn eigen prikken was 5.8.
Kan jij dit verklaren.
Mijn dokter houdt vast aan 7.1.
In een heel jaar tijd is mijn waarde nog steeds 7.1 ondanks dat ik de cursus heb gevolgd en mijn eigen waarden keurig zijn gezakt tussen de 5 en 6.
Hoe kan dit?
Mvrgr. Luuk
Hallo Luuk,
Wanneer meet jij je eigen waarde? En om welke waarde gaat het in het ziekenhuis? (Nuchter of bijvoorbeeld je HbA1c?)
Mijn huisarts adviseert mij 24 uur voor het nuchter bloedprikken geen alcohol meer te gebruiken. Nu doe ik dat sowieso al niet maar ik vind dat niet terug in uw blog. Hoe zit dit nu eigenlijk precies?
Klopt, alcohol is niet aan te raden. Het verstoort teveel in het lichaam (vooral als het vlak voor de meting is).