10 Kenmerken & Klachten Van Suikerziekte Die Je Als Eerst Krijgt
De klachten en kenmerken van diabetes type 2 kunnen heel uitlopend zijn. Dat maakt het lastig om deze ziekte te diagnosticeren.
Maar als deze diagnose gemist wordt, kunnen de gevolgen groot zijn.
Daarom krijg je in dit artikel 10 kenmerken en klachten van suikerziekte die het meest voorkomen.
More...
De meest voorkomende kenmerken van suikerziekte
Zo'n 90% van de mensen met suikerziekte hebben de diabetes type 2 variant. Dit wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd en is het gevolg van een langdurig ongezonde levensstijl.
De overige 10% heeft diabetes type 1. Deze vorm van suikerziekte wordt ook wel jeugdsuiker genoemd, omdat dit niet iets is wat zich ontwikkelt met de jaren. Je hebt het, of je hebt het niet. Het is een auto-immuun ziekte.
Helaas is type 1 niet te genezen maar is het meer een kwestie van "ermee leren leven". In dit artikel gaan we daarom verder niet in op diabetes type 1. Bij type 2 is dat een heel ander geval.
Wat leer je in dit artikel?
We behandelen de 10 meest voorkomende kenmerken en lichamelijke klachten van diabetes type 2. Deze vorm van suikerziekte is namelijk wel degelijk om te keren.
En of je nu een pre-diabeet bent of al lange tijd met suikerziekte het ziekenhuis in en uit gaat; de tekenen van ouderdomssuiker zijn in alle gevallen hetzelfde.
Doe je er niets aan dan worden deze klachten alsmaar erger met de tijd.
Hoe insuline normaal gesproken zijn werk doet
Wellicht ben je bekend met het hormoon insuline. Voor de duidelijkheid zal ik nog een korte uitleg geven over dit stofje. Waarom het zo belangrijk is voor ons lichaam en waar het dan ook precies misgaat bij mensen met suikerziekte.
Bij een gezond persoon doet insuline namelijk prima zijn werk. Je eet een maaltijd en je alvleesklier gaat over op het afgeven van insuline. Hierdoor worden de gegeten suikers en koolhydraten die via het maag- en darmkanaal binnenkomen, uit het bloed gehaald. Insuline zorgt er vervolgens voor dat cellen open gaan staan zodat suikers uit het bloed naar de cellen vervoerd worden. Zo worden onze lichaamscellen van energie voorzien.
We hebben het hier over alle cellen. Van de cellen in je tenen tot aan je hersenen. En alles wat daar tussen zit. Spieren, organen, ledematen. Alles.
Bij diabetes gaat er iets mis met insuline
Diabetes type 1
Bij diabetes type 1 maakt het lichaam simpelweg geen insuline meer aan. Om ervoor te zorgen dat suikers toch op de correcte manier worden verwerkt moet er kunstmatig insuline ingespoten worden. Doet iemand met jeugdsuiker dat niet, dan zal de dood volgen.
Diabetes type 2
Met diabetes type 2 ligt dat net even wat anders. Het lichaam maakt namelijk nog wel insuline aan. Alleen door een stelselmatig ongezonde levensstijl zijn cellen ongevoelig geworden voor dit hormoon. Hierdoor blijven de cellen dicht staan. Met als gevolg dat insuline haar werk niet goed kan doen. De suikers kunnen vervolgens nergens heen en blijven dus in het bloed drijven.
Op korte termijn geeft dit klachten maar vooral op de lange termijn is dit uiterst schadelijk voor het lichaam.
Gebleken is zelfs dat de levensverwachting gemiddeld 10 jaar lager ligt bij mensen met diabetes type 2, in vergelijking met gezonde mensen (bron). Dit is slechts één van de vele gevolgen die bij diabetes type 2 komt kijken.
Zoals je begrijpt zijn de kenmerken en klachten van suikerziekte niet mis.
Door een aantal aanpassingen door te voeren in je levensstijl is het volledig te genezen.
Voeding speelt hierin de meest belangrijke rol. En het mooie is dat je er geen speciale dingen voor hoeft te kopen. Alles wat ervoor nodig is, kun je gewoon in de supermarkt kopen.
Als je het goed aanpakt, kun je er zelfs binnen 6 weken al vanaf zijn. Nu snap ik dat je meer wilt weten over hoe je dat precies doet. Meer informatie over het genezen van suikerziekte type 2 is later in dit artikel te vinden.
De gevolgen van een verhoogde bloedsuiker
Als insuline zijn werk niet goed kan doen, zal de bloedsuikerspiegel hoe dan ook tot gevaarlijke hoogtes stijgen. Een enkele keer een verhoogde bloedsuiker hebben is nog geen probleem. Gebeurt het echter regelmatig of langdurig? Dan 'versuikerd' het lichaam. Door de overtollige glucosedeeltjes in het bloed raken bloedvaten verstopt. Met alle gevolgen van dien. Denk aan schade aan organen,spieren en zenuwen.
Met de onderstaande 10 kenmerken van suikerziekte gaan we hier dieper op in. Allereerst ontdek je wat de eerste klachten zijn, juist doordat het lichaam van de overtollige suikers af wilt. Deze lozing van glucose gaat gepaard met een aantal kenmerken en onprettige klachten.
Blijkt dat het lichaam toch onvoldoende het vermogen heeft de suikers te lozen, dan zorgt dat weer voor andere klachten. Deze worden alsmaar erger.
Wees je er bewust van dat de complicaties steeds erger worden als je er niet in slaagt je bloedsuiker stabiel te krijgen. Hoe hoger je bloedsuikerspiegel is en blijft, hoe schadelijker het is voor je lichaam. Vandaar dat het cruciaal is om de bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen én te houden.
Dit zijn de meestvoorkomende kenmerken van suikerziekte.
Kenmerk #1: Uitdroging
Er zijn mensen die diabetes type 2 hebben zonder dat ze hiervoor officieel gediagnosticeerd zijn. Er lopen dus veel meer mensen rond met suikerziekte dan er nu bekend is. Veel mensen hebben wel vage klachten en pijntjes, maar weten niet dat de onderliggende oorzaak suikerziekte is.
Dit komt doordat de klachten die met suikerziekte gepaard gaan het gevolg kunnen zijn van allerlei aandoeningen. Of het daadwerkelijk suikerziekte is moet uit een test bij de huisarts blijken. Heb jij zelf last van vage klachten waar jijzelf of je dokter geen verklaring voor kan vinden? Laat dan eens je bloedsuiker testen.
Met name de HbA1c waarden zijn hier van belang. Bekijk hier wat gezonde HbA1c waarden zijn (link).
Om even terug te gaan naar het begin; we hebben het er al over gehad dat het lichaam een andere uitweg voor suikers zoekt indien insuline zijn werk niet goed meer kan doen.
In feite is er maar één andere uitweg: via de urine.
Gezonde personen hebben geen suikers in hun urine. Daarom kan een urinetest een goede indicatie geven of iemand suikerziekte heeft. Of wellicht kampt met nierproblemen.
Goed om te onthouden
Waar het op neerkomt is dat wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog is, de nieren alle glucosedeeltjes niet meer kunnen tegenhouden. Hierdoor gaan overtollige suikers automatisch mee in de urine. Het is de enige uitweg als cellen ongevoelig zijn voor insuline.
Dorst die niet weggaat
Het lichaam wil die overtollige suikers zo snel mogelijk kwijt. De enige manier om dit te doen is door te plassen. Het lichaam heeft daarom veel water nodig bij het uitplassen van de suikers. Tijdens dit proces verliezen we veel vocht en daardoor krijgen we ontzettend veel dorst.
Dit zijn eigenlijk al de eerste indicators van suikerziekte: dorst die maar niet te lessen valt en vaak naar de wc moeten.
Een logisch gevolg is dat je meer gaat drinken. Alleen waar mensen vaak de mist in gaan, is dat ze geen water gaan drinken. Maar frisdrank of vruchtensap. Door deze suikerrijke drankjes worden de klachten alleen maar erger.
Je krijgt namelijk naast het vocht uit frisdrank of vruchtensap ook suiker binnen. Je lijf wilt deze suikers wederom lozen via de urine. Daar gaat veel vocht mee gepaard. Je gaat vaker naar de wc en krijgt extra dorst. En de cirkel is rond.
Uitdroging van het lichaam
Het is zonder twijfel gezonder om water of thee te drinken ten opzichte van frisdrank. Toch kunnen gezonde vochtbronnen het overmatige verlies van vocht bij suikerziekte vaak niet bijbenen.
Hierdoor gaat het lichaam op zoek naar meer water. Het zoekt naar plekken waar voldoende vocht zit en waar het makkelijk te onttrekken is. Dit komt er op neer dat er vocht uit delen van het lichaam wordt gehaald om maar aan die grote hoeveelheden vochtverlies te kunnen voldoen.
Belangrijke delen van het lichaam drogen uit en dat merk je aan de volgende klachten:
Al dit soort klachten kunnen tegelijk, maar ook apart van elkaar plaatsvinden. Hierdoor is het lastig om een daadwerkelijke oorzaak te achterhalen bij dit soort kenmerken van suikerziekte.
Het is altijd aan te raden om dergelijke klachten met je dokter te overleggen. Door er op tijd bij te zijn kunnen ernstigere complicaties voorkomen worden.
Kenmerk #2: Jeuk door huidinfecties
Suiker trekt water aan. Maar wist je dat suikers ook een ware voedingsbodem vormen voor schimmels en gist?
Diabetes patiënten kampen vrijwel altijd wel met infecties, ontstekingen en jeuk verspreid over het gehele lichaam.
Vooral de gist 'candida albicans' is een veelvoorkomend verschijnsel bij mensen met suikerziekte.
Waarom mensen met suikerziekte veel vaker te maken krijgen met dergelijke infecties en schimmels, wordt nog grondig onderzocht. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit, maar hebben er wel een logische verklaring voor.
Schimmels en gisten vinden suiker nu eenmaal lekker. Door de overmatige suikers in het bloed vormt je lichaam in feite een perfecte bodem voor dit soort aandoeningen.
Infecties op de huid
Onze huid zit vol met haarvaatjes (zeer kleine bloedvaten) die gemakkelijk "versuikerd" raken. Vandaar dat de schimmels vaak op de huid ontstaan. Gisten en schimmels krijgen via de huid voortdurend te eten bij iemand met diabetes type 2.
Als je de schimmel weg wilt hebben, is het essentieel om de bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Doe je dat niet, dan blijft de schimmel.
Simpelweg omdat het zich telkens kan blijven voeden. Een crèmepje smeren zal misschien tijdelijk helpen, maar lost de oorzaak niet op.
Er zijn vier plekken op het lichaam waar de problemen voornamelijk ontstaan. Denk aan:
Deze plekken worden dan rood van kleur. Je krijgt er zelf last van doordat het gaat jeuken en schilferen. De schimmel zelf is vaak wit van kleur. Onderschat deze klachten van suikerziekte niet, want de problemen worden alsmaar erger als de oorzaak niet wordt aangepakt; een te hoge bloedsuikerspiegel.
Kenmerk #3: Chronische vermoeidheid
Koolhydraten en suikers hebben een functie in het menselijk lichaam. Ze voorzien ons van energie.
Je kunt suikers zien als de brandstof van ons lichaam. Met name de hersenen en spieren hebben suikers nodig om goed te functioneren.
Het grootste probleem bij diabetes is dat deze brandstof niet goed kan worden ingezet. Suikers blijven in het bloed, zonder dat ze worden opgenomen. Hierdoor wordt jouw lichaam niet van brandstof voorzien, maar tast het enkel delen van het lichaam aan.
De brandstof is er wel, alleen kan het niet gebruikt worden. Hierdoor krijgen jouw hersenen en spieren niet voldoende energie om goed te draaien.
De vermoeidheid ontstaat puur doordat het lichaam niet in staat is deze brandstof adequaat te verbruiken. Je constant moe voelen, moe wakker worden en je futloos voelen zijn stuk voor stuk verklaarbare gevolgen.
Chronische vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben, maar het is een veelvoorkomende kenmerk van suikerziekte. Vaak gaat vermoeidheid gepaard met:
Er zijn zelfs mensen die, ondanks dat ze voldoende eten, gewicht verliezen. Ook dit heeft weer te maken met dat de energie zij eten simpelweg niet worden opgenomen. In feite eten ze en wordt het regelrecht 'doorgespoeld'.
Plotseling gewichtsverlies met diabetes type 2?
Diabetes type 2 gaat over het algemeen gepaard met overgewicht. Je zou daarom verwachten dat iemand met een chronisch te hoge bloedsuikerspiegel moeite heeft met afvallen.
Maar dat is zeker niet altijd het geval.
Delen van het lichaam die veel energie vereisen hebben het liefst een continue stroom aan suikers. Deze stroom is onderbroken als je suikerziekte hebt.
Het komt er op neer dat het lichaam minder energie aangeleverd krijgt dan dat het verbruikt. Hierdoor kunnen mensen met diabetes afvallen. En dit kan in korte tijd veel zijn. Dit gebeurt echter vaak bij extreem hoge bloedsuikerwaarden.
Herken jij dit bij jezelf als één van de mogelijke kenmerken van suikerziekte, licht dan je dokter in.
Kenmerk #4: Impotentie
Onze levensstijl heeft veel invloed op ons seksleven. Als we een gezonde levensstijl hebben met een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging, dan functioneert het hele lichaam beter. Met het hele lichaam bedoel ik ook het zaakje daar beneden.
Ik heb daarom slecht nieuws. Want naast dat een gezonde levensstijl een positieve invloed heeft op ons lichaam; is het tegenovergestelde ook waar...
...suikerziekte type 2 is het gevolg van een langdurig ongezonde levensstijl. En hiermee stijgt de kans op impotentie aanzienlijk.
Gezond of ongezond, gebleken is dat 95% van de mannen boven de 70 jaar last krijgen van impotentie.
Deze erectieproblemen kunnen meerdere problemen omvatten.
Diabetes heeft een negatieve invloed op de bloedtoevoer
Nu heb ik nog wat slechter nieuws te brengen, want bovenstaand vooruitzicht is al niet veelbelovend. Als je diabetes type 2 hebt, krijg je gemidd. eld 10 jaar eerder last van deze erectieproblemen
Naast dat dit een dingetje is waar schaamte bij komt kijken, heeft impotentie ook een behoorlijke impact op iemands liefdesleven.
Volgens een schatting van wetenschappers hebben mannen met diabetes tussen de 35 en 75 procent meer kans op erectiestoornissen.
Wil je dit soort problemen voorkomen, dan is het van belang je levensstijl op orde te krijgen en je bloedsuikerspiegel te verlagen.
Hoe ontstaan erectiestoornissen bij diabetes?
Een erectiestoornis kan diverse oorzaken hebben. Diabetes type 2:
Vrouwen krijgen ook te maken met seksuele problemen
Wat voor mannen geldt, is helaas ook van toepassing voor vrouwen.
Vrouwen hebben niets van doen met het krijgen van een erectie, maar door diabetes krijgen zij wel te maken met een verminderde bloedtoevoer naar hun vagina.
Door het gebrek aan bloed en zuurstof kan de vagina niet optimaal meer werken. Dat zorgt voor de volgende problemen:
Dit zijn verschillende lichamelijke kenmerken en klachten van suikerziekte. Dit brengt ove het algemeen ook psychische klachten met zich mee. Denk aan schaamte en frustraties binnen een relatie.
Het is toch erg belangrijk om hierover te praten binnen een relatie.
Kenmerk #5: Diabetische voet
Heel vervelend. En toch komt het bijna altijd voor bij mensen met diabetes type 2. De diabetische voet.
Dit fenomeen is wederom een gevolg van een verminderde bloedtoevoer. Door de versuikering van het lichaam wordt de stroming van het bloed geblokkeerd. Met name de "uiteinden" van het lichaam zijn de klos. Denk aan tenen, voeten en soms handen.
De diabetische voet kan tot ernstige gevolgen leiden. Denk aan:
Dit zijn natuurlijk vrij extreme gevolgen die je niet binnen één dag krijgt. Het zijn de complicaties die voortkomen uit langdurige suikerziekte.
Hoe je diabetische voet herkent
In het begin van de diabetische voet lijkt het allemaal nog wat mee te vallen. Het begint met milde klachten. Denk aan spierpijn en stijfheid in tenen, voeten en onderbenen. Herken je onverklaarbare spierpijn? Dat is een van de kenmerken van suikerziekte. Als je op oude voet verder gaat en hier vaker mee te maken krijgt, dan zijn dit tekenen van zenuwproblemen.
Een doof gevoel in je voet is een volgende klacht. Dit dove gevoel kan op verschillende manieren tot uiting komen:
Deze symmetrie is een belangrijk punt, aangezien dat vrijwel alleen voorkomt bij mensen met suikerziekte. Als je last hebt van je voet, zonder dat er suikerziekte in het spel is, dan zal dit bij één voet blijven.
Is het een complicatie van diabetische voet? Dan heb je het in 9 van de 10 gevallen ook in je andere voet.
Hoe je de klachten opmerkt
Overigens hoeven deze klachten van diabetische voet niet altijd direct op te vallen. Het kan maar zo zijn dat deze dove gevoelens enkel worden opgemerkt bij jaarlijkse controles van je suikerziekte.
Het is ofwel overduidelijk of zeer subtiel:
Het is ontzettend belangrijk om regelmatig je voeten te laten controleren als je er weinig gevoel meer in hebt. Zoals ik al eerder aangaf kunnen wondjes anders onopgemerkt aan je voorbij gaan.
Dit kan nare gevolgen hebben voor je voeten. Denk aan zweren en infecties en andere narigheden.
Kenmerk #6: Stijfheid in je pezen
Dit is een van de kenmerken van suikerziekte die wat minder bekend is. Toch komt het veel voor onder diabetes type 2 patiënten: peesproblemen.
Veel mensen die diabetes hebben of in het voorstadium van diabetes zitten blijken veelal last te hebben van een frozen shoulder of andere vormen van stijfheid en gewrichtspijn zoals RSI.
De verklaring is onduidelijk
Naar de daadwerkelijke oorzaak zijn wetenschappers nog op zoek. Een directe verklaring ontbreekt op dit moment nog. Het is wel een feit dat suikerziekte zwellingen in pezen kan veroorzaken. Dit zou een verklaring kunnen zijn.
Een andere logische uitleg heeft te maken met een gebrekkige bloedtoevoer. Zodra versuikering optreedt van de kleine haarvaatjes, dan gaat dat gepaard met zuurstoftekorten. Dit kan problemen in de gewrichten veroorzaken.
Het klinkt misschien allemaal mild, maar onderschat deze complicaties niet.
Gewrichtsproblemen, stijfheid en pijn bij het bewegen zijn sterk van invloed op je mobiliteit. Als je minder mobiel bent ga je achteruit in je vrijheid. Helemaal als je mobiliteitsproblemen ervaart bij activiteiten die belangrijk voor je zijn.
Stel dat je van golven houdt en je krijgt te maken met een frozen shoulder. Deze klacht kan ervoor zorgen dat jij je hobby niet meer kunt doen. Of je krijgt last van je polsen en knieën terwijl je van klussen houdt. Het kan zelfs doorstralen naar je heupen waardoor je minder goed kunt lopen.
Allemaal niet te onderschatten kenmerken van suikerziekte. Deze complicaties maken het leven met diabetes er niet aangenamer op.
Kenmerk #7: Nierproblemen
Onze nieren vervullen een belangrijke functie in ons lichaam. Gelukkig hebben we er twee van. Mocht de één uitvallen, dan is de ander nog voldoende. Mits deze gezond is.
Nieren filteren ons bloed. Afvalstoffen worden uit het bloed gehaald en doorgespoeld naar de blaas. De afvalstoffen verlaten ons lichaam middels de urine.
Bij suikerziekte treden er problemen op met de nieren. Dit komt door de grote hoeveelheden suiker die in de nieren belanden, omdat het lichaam de suikers niet kan verwerken.
Dit beschadigd de nieren en kan op den duur voor nierfalen zorgen.
Naast de versuikering van het lichaam is een onstabiele en verhoogde bloedsuikerspiegel van grote invloed op onze nieren.
Zoals je nu begrijpt is het erg belangrijk om je bloedsuiker onder controle te houden. Doe je dat niet dan raak je steeds verder van huis.
Een gezonde levensstijl kan deze nierproblemen gelukkig voorkomen. Als je te maken krijgt met nierfalen, dan krijg je op zijn beurt weer te maken met allerlei andere problemen waar je echt niet op zit te wachten. Des te belangrijk het is om gezond te eten en voldoende te bewegen.
Kenmerk #8: Schommelingen in gezichtsscherpte
Onze ogen zijn erg gevoelig voor bloedsuikerschommelingen.
Als er fluctuaties zijn in onze bloedsuiker zal ook de gezichtsscherpte fluctueren.
Deze fluctuatie in gezichtsscherpte is het gevolg van veranderingen in de breking van de ooglens.
Normaal is de breking stabiel maar door een hoge bloedsuiker verandert dit. Hierdoor krijg je te maken met wazig zicht.
Naast een te hoge bloedsuiker kan ook een te lage bloedsuiker zorgen voor wazig zien.
Wazigheid zien is nu eenmaal een direct gevolg van een fluctuerende bloedsuiker. Daar valt zo 1, 2, 3 ook niets aan te doen. Behalve het realiseren van een langdurig gezonde levensstijl.
Kenmerk #9: Blindheid
Om nog even dieper in te gaan op de invloed van een onstabiele bloedsuiker op het oog; blindheid is ook één van die kenmerken/gevolgen van suikerziekte. Een hele belangrijke zelfs, omdat diabetes een van de grootste veroorzakers is van blindheid in Europa.
Onze ogen zijn nu eenmaal erg gevoelige organen. Helemaal voor een schommelende bloedsuiker.
Heel begrijpelijk dat één van de eerste kenmerken van suikerziekte iets zal zijn met de ogen, naast dorst, veel plassen en vermoeidheid.
Hoe deze oogproblemen worden veroorzaakt heeft weer te maken met de versuikering van haarvaatjes (uiteinden van bloedvaten). De minuscule bloedvaatjes in onze ogen raken verstopt door onverwerkte suiker. Het oog raakt hierdoor aangetast.
Het netvlies wordt aangetast
Ons netvlies is verantwoordelijk voor het "interpreteren" van de beelden die we zien. Binnenkomende beelden komen op het netvlies terecht en worden vervolgens vertaald naar de voor ons zichtbare beelden.
Door versuikering van de ogen kunnen er zeer kleine wondjes ontstaan op het netvlies (zie afbeelding). Dit zorgt voor littekens op het netvlies. Op zichzelf zorgt dat niet direct voor problemen, zolang het maar aan de zijkant van het netvlies plaatsvindt. NIET dat je hier laks in moet zijn, maar beschadigingen aan de zijkant van het netvlies zorgen niet direct voor zichtproblemen.
Het wordt pas echt een zichtbaar probleem zodra er littekens ontstaan in het midden van het netvlies.
Vooral als dit bij het gevoelige plekje van het oog gebeurd, de zogenaamde "gele vlek", wordt deze plek op het oog aangetast, dan merk je snel vermindering van je gezichtsvermogen.
In een vergevorderd stadium ontstaan er gaten in je zicht. Er vallen dan letterlijk delen van je zicht weg. In het ergste geval word je blind.
Blindheid kan op verschillende manieren plaatsvinden door diabetes type 2. Hier vind je meer informatie.
Kenmerk #10: Een kortere levensduur
Tot dusver hebben we het over diverse klachten en kenmerken van suikerziekte gehad. Alle complicaties tot nu toe zijn alles behalve wenselijk en kunnen de kwaliteit van het leven flink verminderen.
In het begin van dit artikel benoemde ik al dat mensen met diabetes een lagere levensverwachting hebben. Hoe dat komt is langzamerhand wel duidelijk...
...de versuikering van het lichaam heeft een negatieve invloed op je hele functioneren. En dat betekent ook dat de overtollige suikers schade toebrengen aan de meest vitale delen van het lichaam. Denk aan het hart- en vaatstelsel.
Een groot deel van alle diabetespatiënten krijgt vroeg of laat te maken met hart- en vaatziekten.
Dit kan op zijn beurt zorgen voor hartfalen en andere problemen. Dit soort complicaties vergroten de kans op vroegtijdig overlijden.
Hier is onderzoek naar gedaan. Wetenschappers hebben een vergelijking gemaakt tussen gezonde mensen en mensen met diabetes mellitus type 2.
Dat zijn behoorlijk wat jaren die deze mensen moeten missen door diabetes type 2. Hart- en vaatziekten liggen hier grotendeels aan ten grondslag. Een gezonde levensstijl kan veel van dit soort problemen voorkomen en omkeren.
Misschien zijn dit geen kenmerken van suikerziekte waar je nu al mee te maken hebt. Toch is het goed om je er bewust van te zijn wat de gevolgen kunnen zijn als je niets doet om je gezondheid te verbeteren.
Het Diabetesvrij Geheim
De kenmerken en klachten van suikerziekte type 2 zijn dus niet mis. Ze zijn apart van elkaar moeilijk te herkennen als diabetes type 2, maar samen vormen ze een duidelijke samenhang als diagnose voor diabetes type 2.
Wil je deze symptomen en tevens gevolgen omkeren en voorkomen? Dan is het belangrijk dat jij je levensstijl aanpast. De behandeling van suikerziekte is makkelijker dan je denkt.
Kortgeleden is het namelijk gebleken dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren door simpelweg je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je eetpatroon is belangrijk.
Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Ben Kuiper
heel informatief
zou ik ook e-book mogen ontvangen?
Het is naar je verzonden 🙂
kan ik ook een e book ontvangen?
Boek is zojuist naar je verzonden. Kijk ook even in je ongewenste e-mails, daar kan het ook belanden.