4

10 Schokkende Feiten over Insuline Spuiten bij Diabetes Type 2

Moet je insuline spuiten omdat je diabetes type 2 hebt?

Dan is dit artikel belangrijk voor jou. 

Op de juiste manier insuline spuiten kan erg lastig zijn. Tenzij je natuurlijk de juiste informatie hebt. 

Daarom leer je in dit artikel 10 dingen die je moet weten over subcutaan insuline injecteren. 

More...

Je leert alles over insuline spuiten

Suikerziekte is absoluut geen lachertje. De complicaties en klachten die bij diabetes komen kijken, wens je niemand toe. Om het ontwikkelen van deze gezondheidsproblemen te voorkomen, is het van belang om je bloedsuikerspiegel te blijven observeren.

Het is erg belangrijk om je bloedsuikerwaarden in de gaten te houden met behulp van bloedprikken. Hier nalatig in zijn kan ernstige gevolgen hebben. Denk aan schade aan je organen en slechtziendheid. In uiterste gevallen treedt blindheid op en moeten er ledematen worden geamputeerd.

Dit zijn dingen die niemand wil. Daarom is het goed dat je dit artikel leest. Niet alleen lees je belangrijk feiten omtrent insuline spuiten, maar je leert ook dat het mogelijk is om in de toekomst helemaal gene insuline meer hoeft te gebruiken. 

Wat leer je in dit artikel?

De belangrijkste 10 weetjes omtrent insuline spuiten is wat je in dit artikel gaat lezen. 

Let op dat dit geen medische kennisgeving is. Het artikel is puur ter informatie over het spuiten van insuline.

Ben je juist op zoek naar concrete informatie over de behandeling van suikerziekte? Weet je niet zeker of je op de correcte manier insuline spuit? Overleg dit dan met je arts. Hij of zij kan jou hier het beste mee helpen.

Het toedienen van insuline bij diabetes type 1 en type 2

Om een beknopte beschrijving te geven van de twee soorten suikerziekte:

  • Diabetes type 1: begint al op jonge leeftijd en is op dit moment niet omkeerbaar.
  • Diabetes type 2: begint over het algemeen juist op oudere leeftijd en is wel om te keren.

Als je diabetes type 1 (jeugdsuiker) hebt, dan is je alvleesklier niet in staat om insuline aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam niet het vermogen heeft om het voedsel wat je eet correct te verwerken. Alle suikers die je eet blijven in je bloed circuleren als hier niet iets aan gedaan wordt.

Diabetes type 2 (ouderdomssuiker) is een ander verhaal. Je alvleesklier maakt dan nog wel insuline aan, alleen zijn je cellen hier ongevoelig voor geworden. Ook hierdoor blijven gegeten suikers in je bloed stromen. Je lichaam is niet in staat de suikers op te nemen uit het bloed.

Beide soorten kunnen ernstige gevolgen hebben als er niet wordt ingegrepen. Voordat insuline werd ontdekt (begin twintigste eeuw) stierven mensen als ze diabetes hadden. De oorzaak hiervan is de zogenaamde "versuikering" van het lichaam. Indien insuline ontbreekt of als het lichaam er ongevoelig voor is, blijven glucosedeeltjes in je bloed drijven. Dit zorgt voor schade aan het gehele lichaam.

Zodra je de gediagnosticeerd bent met diabetes type 1 dien je meteen te starten met insuline spuiten. Doe je dat niet, dan heeft dat desastreuze gevolgen voor het lichaam.


Bij diabetes type 2 ligt dat net wat anders. Insuline spuiten hoeft niet altijd noodzakelijk te zijn. Gebruik jij al wel insuline? Dan dien je deze subcutaan (onder de huid) te injecteren.


De meeste mensen met ouderdomssuiker krijgen echter medicatie (in de vorm van pillen) en dienen een nieuwe levensstijl te integreren om verergering van de ziekte te voorkomen.


Deze levensstijl houdt in: een gezond voedingspatroon gecombineerd met de juiste beweging.


Pas op het moment dat je de suikerziekte niet onder controle krijgt, zal er op termijn alsnog insuline gespoten moeten worden.

Daarom is het volgende punt het meest van belang.


#1 Insuline spuiten is omkeerbaar

Is het vastgesteld dat je insuline moet spuiten terwijl je diabetes type 2 hebt?

Dan is het in ieder geval fijn om te weten dat deze vorm van suikerziekte om te keren is.

Genezing zal echter niet gebeuren door insuline te spuiten.

De spuit komt bij ouderdomssuiker pas aan bod zodra:

  • Je alvleesklier (vrijwel) niet meer in staat is om insuline te produceren
  • Je lichaam dermate ongevoelig voor insuline is geworden dat reguliere medicijnen niet meer helpen

Wanneer insuline spuiten bij diabetes type 2?

Hoe kan het dan dat de meeste mensen het redden zonder insuline te spuiten?


Dit heeft met de oorsprong van diabetes type 2 te maken. Deze vorm van suikerziekte ontstaat namelijk door een chronisch te hoge bloedsuiker.


Daarmee zorg je ervoor dat je lichaam de suikers die je eet niet kunt verwerken. Ongezonde voeding is hier voor 90 procent verantwoordelijk voor. Beweging (en voornamelijk het gebrek daaraan) is hier voor 10 procent verantwoordelijk voor.

Diabetes type 2 is om te keren door de juiste levensstijl te hanteren. Het mooie hieraan is dat je er geen gekke dingen voor hoeft te doen. Het enige wat je in feite hoeft te doen is de juiste boodschappen te kopen in de supermarkt. Alles wat tegenwerkt kun je beter laten staan.

Insuline spuiten doet niets aan de oorzaak van jouw probleem. Ze zijn er puur om de gevolgen te verzachten. Wil je het probleem daadwerkelijk verhelpen, dan moet je de oorzaak aanpakken.

Doe je dat niet en blijf je enkel je hoop vestigen op de voorgeschreven medicatie? Dan gaat de kwaliteit van het leven alsmaar achteruit. Je leeft korter en de klachten waarmee je geconfronteerd wordt zullen steeds ernstiger worden.

Daarom wil ik je aanraden om het probleem bij de wortel aan te pakken. Kies voor jezelf, je lijf en het leven dat je nog voor je hebt.

Zorg ervoor dat jij je levensstijl op orde krijgt en ga daarmee aan de slag. Op die manier zorg je ervoor dat je helemaal geen insuline meer hoeft te spuiten.

Voorkom de complicaties die bij een leven met suikerziekte komen kijken.

Nu is natuurlijk de vraag: hoe doe je dat precies?

De basis van gezond eten

Dit zijn de zeven belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden:

  • Eet meer groenten. Eet zoveel mogelijk groenten met alle kleuren van de regenboog.
  • Eet meer vetrijke producten. Denk aan avocado's, eieren, noten, vette vis en rijkelijk olijfolie door je salade.
  • Eet gematigd eiwitten. Bijvoorbeeld volle kwark, Griekse yoghurt, vis, vlees, kaas.
  • Stop met het drinken van vloeibare calorieën. Frisdrank en vruchtensap zijn de ergsten van allemaal.
  • Verban suikerrijke producten. Koekjes, snoepjes, chocolade met minder dan 70 procent cacao en gebak. Maar ook witte producten zoals witbrood, witte rijst en witte pasta.
  • Verlaag je koolhydraatinname over het algemeen. De koolhydraten die je eet komen het liefst uit havermout, noten, bonen en gematigd volkoren granen of zilvervliesrijst.
  • Verlies gewicht. Dit doe je met name vrijwel automatisch door de bovenstaande zes punten in acht te nemen. Daarnaast zal meer beweging zeker ook helpen. Dit mag door middel van sporten, maar iedere dag een stukje wandelen of fietsen maakt al snel een verschil.

#2 Je moet steeds meer insuline spuiten

Bovenstaande zeven punten zullen jou al ontzettend op weg helpen als je deze respecteert en naleeft. Alleen niet iedereen neemt mijn advies ter harte. Met alle gevolgen van dien.

Zo zal de situatie waar jij je in bevindt met het spuiten van insuline alsmaar verergeren. Dit komt doordat je lichaam telkens weer meer insuline nodig heeft om de suikers te kunnen verwerken.

De oorzaak hiervan is dat iedere toename in gewicht boven jouw gezonde gewicht al een negatieve impact heeft op hoe goed het lichaam omgaat met insuline.

Wanneer je gewicht aankomt zal je lichaam steeds minder in staat zijn de suikers uit het bloed te halen. Ook al krijgt het net zoveel insuline binnen als de voorgaande keren waarbij het wel goed ging. Je wordt steeds ongezonder en hebt steeds meer medicijnen nodig om je bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen.

Natuurlijk, een leven met diabetes type 2 is mogelijk. Zelfs als jij je niet bekommert om het herstel van deze ziekte. Het is niet dat je direct dood gaat. Maar ik kan je wel vertellen dat de levenskwaliteit drastisch achteruit gaat naarmate de tijd vordert.

Vestig jij je hoop enkel op de medicatie - symptoombestrijding - zonder dat jij je levensstijl verbetert - oorzaak aanpakken - dan wens ik je veel sterkte toe.


De gevolgen zijn niet mis, aangezien het op een gegeven moment ophoudt met wat er medisch nog voor je gedaan kan worden. Je zult je alsmaar slechter voelen omdat herstel uitblijft. De ziekte wordt alsmaar erger. Dit heeft nare consequenties.


#3 Je kunt insuline niet slikken

De meeste mensen die insuline spuiten hebben liever dat het in tabletvorm ingenomen kan worden. Helaas is dit op dit moment nog niet mogelijk. Dit komt doordat insuline door maagzuur inactief wordt gemaakt.

Je kunt insuline misschien wel slikken, maar in de maag wordt het simpelweg onbruikbaar.

Daarom is het belangrijk dat insuline rechtstreeks in het weefsel wordt gespoten zodat het langzaam in het bloed kan worden opgenomen.

Insuline wordt in zijn geheel afgebroken door de enzymen in je maag.

Wetenschappers zijn druk bezig om insuline slikken in plaats van spuiten mogelijk te maken. 

Vorderingen in dit gebied blijven tot dusver uit. Totdat de onderzoekers een oplossing hebben gevonden moet het geïnjecteerd worden.

Over het lichaam zijn er een aantal plekken verspreid waar insuline spuiten mogelijk is. Deze plekken zitten zowel aan de voor- als achterkant van het lichaam. Om pijn te voorkomen op een specifieke plek is het aan te raden om hierin te variëren.


#4 Insuline kan voor een hypo zorgen

Als we kijken naar een gezonde bloedsuikerwaarde dan zal deze altijd ergens tussen de 4 mmol/L en 8 mmol/L zitten. Normaal gesproken kan je lichaam dit heel goed onder controle houden.

Het hormoon insuline zorgt dat teveel suikers uit het bloed worden gehaald en kunnen worden getransporteerd naar lichaamscellen. Als je iets met koolhydraten of suikers eet zal daarom je bloedsuikerspiegel in eerste instantie stijgen. Het lichaam maakt vervolgens insuline aan om die ideale bloedsuikerwaarde in stand te houden.

Insuline spuiten bij diabetes

Het lichaam van iemand met suikerziekte heeft echter niet meer het vermogen om gezonde bloedsuikerwaardes zelf te waarborgen. Als je insuline moet spuiten loop je daarom het risico dat je teveel van de stof inspuit.


Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat er teveel suikers uit je bloed worden gehaald. Met als gevolg een hypoglycemie.Een hypo krijgen betekent simpelweg: 'een te lage bloedsuiker'.

Veelvoorkomende klachten die bij een hypo komen kijken zijn:

  • Verwarring
  • Plotseling zeer vermoeid zijn
  • Spraakproblemen
  • Zweetaanval
  • Bleek worden
  • Flauwvallen
  • Spasmes
  • Hoofdpijn

In het ergste geval kun je zelfs in coma raken. Dit zal niet direct gebeuren, maar kan uiteindelijk wel voorkomen als je lage bloedsuiker te lang aanhoudt. Een risico dat je niet wilt lopen.

Wat je moet doen om dit te voorkomen is in ieder geval het goed bijhouden van je bloedsuikerspiegel. Valt deze te laag uit, eet dan iets.

Bloedprikken, de bloedsuiker checken en je aan de juiste dosis insuline houden zijn stuk voor stuk erg belangrijk om geen hypo te krijgen.

Hoe je de juiste dosis toedient laat ik je zo direct zien.

Wat als je te veel insuline hebt gespoten?

Grijp op tijd in. Als je de indruk krijgt dat je te veel insuline hebt geïnjecteerd, waarschuw dan altijd een arts. Hij of zij zal je ondersteunen.

Blijkt dat je inderdaad te veel insuline hebt gespoten, neem dan direct wat suikers. Normaal gesproken wil je snelle suikers zoveel mogelijk vermijden, maar dit is een uitzonderingssituatie. Nu is het noodzakelijk om iets suikerrijks te nemen zoals:

  • Een tablet dextrose
  • Een glas appelsap of sinaasappelsap
  • Cassis of een andere frisdrank met suiker

Zoals je begrijpt neem je dit enkel bij uitzondering als blijkt dat je bloedsuikerspiegel te snel daalt. Voor noodgevallen is het daarom aan te raden altijd iets bij de hand te hebben wat rijk aan suiker is.


#5 Je moet de juiste vorm van insuline gebruiken

Je arts schrijft je een hoeveelheid insuline voor die gericht is op jouw omstandigheden. Hij houdt bij het bepalen hiervan rekening met een aantal zaken, waaronder:

  • In hoeverre jouw lichaam in staat is je bloedsuiker onder controle te houden
  • De daadwerkelijke hoogte van je bloedsuiker

Verschillende soorten insuline

Je zou denken dat insuline altijd hetzelfde is. Dat is niet het geval. Dit hormoon valt onder één van deze drie categorieën:

  • Snelwerkende insuline. Zodra je deze insuline injecteert werkt het binnen 15 minuten. De werkingsduur is maximaal vier uur.
  • Middellang werkende insuline. Na een half uur tot een uur begint deze vorm van insuline te werken. De effecten blijven aanhouden tot acht uur na injectie.
  • Langwerkende insuline. Deze langzame insuline heeft wel tot twee uur nodig voordat de werking begint. Daarna werkt het zo'n 24 uur lang.

Welke insuline je waar spuit, maakt niet zoveel uit. Er zijn wel vaste plekken waar je alle soorten insuline moet spuiten. Welke plekken dit zijn leer je in tip #7. 

Belangrijk is om datgene aan te houden wat je wordt voorgeschreven. 

Zelf dingen gaan uitproberen is absoluut af te raden. Schroom niet om informatie en advies in te winnen als je het niet helemaal zeker weet.


#6 Je kunt kiezen voor een pompje

Sinds 1922 is insuline pas bekend. Voor die tijd was het stofje en functie niet ontdekt door wetenschappers. Dit betekent dat suikerziekte destijds fataal was, omdat de bloedsuikerspiegel gevaarlijk hoog werd.

Voor veel mensen betekende deze ontdekking van insuline dat ze in leven konden blijven.

Daarna is insuline nog verder doorontwikkeld. Naast dat er steeds meer soorten insuline worden uitgevonden is er gekeken naar de manier van toedienen. Er zijn verschillende manieren uitgevonden om de insuline haar werking te laten doen in het menselijk lichaam.


Dit is noodzakelijk voor veel mensen met suikerziekte. Naast het insuline spuiten is er de mogelijkheid om een pompje te gebruiken. Dit scheelt vele handelingen en dan hoef je de insuline spuit ook niet te ontluchten. 


Een nadeel bij vele onderzoeken is dat het enige waar naar gekeken wordt het volgende is: de soorten insuline en het toedienen daarvan. Hoe mensen diabetes kunnen voorkomen en genezen, daar wordt nauwelijks aandacht aan geschonken.

Een pompje maakt het leven van veel mensen in ieder geval een stuk aangenamer

Door de automatische afgifte van insuline word je als suikerpatiënt ontlast. Vooral voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en kinderen is dit gunstig.

Door deze pompjes hoeven zij niet aan de haal te gaan met injectienaalden.

De ontwikkeling van insulinepompjes gaat overigens steeds verder. 

Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om onder de huid een pompje aan te brengen. Hierdoor hoef je de pomp niet te ontkoppelen bij het douchen of als je gaat zwemmen.

Ook dit pompje doet niets aan de oorzaak. Als je diabetes type 2 hebt dan wil je naast je huidige medicatie vooral kijken naar wat je kunt doen om de ziekte te genezen. Dat kan namelijk.


Jezelf kunstmatig insuline blijven toedienen en verder niets doen om je lijf gezond te krijgen zal de situatie enkel verergeren.


Als jij je levensstijl blijvend verbeterd zal je op den duur de insulinepomp en andere medicijnen niet meer nodig hebben.

#7 Je moet jezelf op de juiste plek een injectie geven

Insuline kun je op meerdere plekken over het lichaam injecteren. De plekken die het meest gebruikt worden zijn:

  • Bovenarmen
  • Bovenbenen
  • Buik
  • Bovenkant van een bil. Te veel naar de onderkant zorgt voor irritatie en verslechterd de opname van het stofje.

Daarnaast zijn er twee plaatsen die je absoluut niet wilt gebruiken:

  • Onderarmen
  • Onderbenen

Dit heeft te maken met de inwerkingstijd. Vanuit deze twee plekken duurt het namelijk veel langer voor de insuline om door het gehele lichaam te stromen. Het maakt de werking minder betrouwbaar.

Probeer de insuline loodrecht op de huid te injecteren. 

Pas ook op met littekens. Injecteer op zijn minst vijf centimeter naast een litteken. Littekenweefsel is van zichzelf wat stugger. Het toedienen in dit weefsel verslechterd de opname van insuline. Hierdoor loop je het risico dat suikers niet op tijd worden verwerkt.

Wissel daarnaast de injectieplekken altijd af. Dit voorkomt littekenweefsel en verdikking van de huid.

#8 Je hebt de juiste dosering nodig

Hoeveel insuline je moet spuiten hebt is niet aan ons of jou om te bepalen.

De juiste dosis wordt nauwkeurig vastgesteld door een arts. Daarom wil ik het je afraden om zelf met hoeveelheden en de soort insuline te experimenteren.

Hoeveel en welke soort je namelijk nodig hebt heeft namelijk te maken met hoe jouw lichaam reageert op suikers en insuline. Mensen die een in een ver stadium van diabetes zitten hebben meer insuline nodig dan iemand die in de beginfase zit.

Andere factoren die meetellen zijn:

  • Je gewicht
  • Wat je eet en drinkt
  • Hoeveel je eet en drinkt
  • In welke mate je beweegt

Op basis van al dit soort factoren wordt er gekeken welk recept jij specifiek nodig hebt. Daardoor wordt insuline altijd op maat voorgeschreven.

Er zijn mensen die aan één dosis insuline op een dag genoeg hebben.

Anderen moeten twee, drie of zelfs vier keer per dag hun insuline spuit gebruiken.

Daarnaast lopen de soort insuline en het moment van toedienen uiteen. Moet je het 's ochtends, vlak voor een maaltijd of juist voor het slapengaan injecteren?

Overleg dit altijd met je arts. Helemaal als je het niet helemaal zeker weet.


#9 Je hoeft je huid niet te ontsmetten met alcohol

Voorheen werd gedacht dat het noodzakelijk is om de injectieplek eerst te ontsmetten met alcohol.

Wat veel belangrijker blijkt te zijn is de omgeving.

Daar waar jij je op het moment van toedienen bevindt kan van invloed zijn.

In een omgeving waar het risico op besmetting hoger is (zoals in een ziekenhuis) moet je zeker goed ontsmetten.

Helemaal als je het idee hebt dat er anderzijds ziektekiemen op je kunnen zitten. 

Ontsmetten met alcohol is niet nodig. Gebleken is dat de plek eerst wassen met warm water en zeep veel beter werkt dan alcohol.

Overigens kun je in een veilige (thuis)omgeving prima alleen een schone pen of naald gebruiken.


#10 Zo spuit je insuline

Als je meer duidelijkheid wilt over hoe je insuline moet toedienen, dan kun je een handleiding lezen.

Voor het gemak heb ik een filmpje ( van YouTube en duurt twee minuten) voor je klaargezet waarin het bondig wordt weergegeven hoe je insuline moet injecteren.

In onderstaande video zie je hoe je insuline injecteert door middel van een pen. Wees er alert op dat de ene pen de andere niet is. Jouw specifieke materiaal kan net wat anders werken dan hoe het in deze video wordt weergegeven.

Toch is het grotendeels gelijk. Twijfel je nog, lees dan alsnog de handleiding goed door.

Het Diabetesvrij Geheim

Er zijn dus nogal wat dingen waar je op moet letten wanneer je insuline injecteert. Dit is allemaal niet meer nodig als jij je bloedsuikerspiegel dusdanig stabiliseert zodat je geen insuline meer nodig hebt. Het is dus belangrijk dat jij je diabetes type 2 omkeert. 

Kortgeleden is gebleken dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren door simpelweg je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je eetpatroon is belangrijk.

Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.

Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:

  • Hoe je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Wat je moet doen om diabetes type 2 zo snel mogelijk te elimineren
  • De belangrijkste tips die je kunt toepassen om het omkeren van je diabetes binnen enkele weken mogelijk te maken.

Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op. 

Groetjes, 

Ben Kuiper

DEEL DEZE BLOG
    Ben Kuiper
     

  • Peter.Wouters schreef:

    Eet veel groenten, fruit, beweeg dagelijks. Weeg amper 68 kg (173cm) maar blijf met 8 zitten na 3 x 850 metformine per dag. Diabetes is ook genetisch bepaald. je kan het niet altijd omkeren.
    Zal nu moeten starten met insuline te spuiten.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Veel groenten en fruit eten zegt niet heel veel. Je kunt ook de verkeerde fruit en groente soorten eten :). Er zijn zeker genetische gevallen maar dat geldt niet voor ruim 90% van de mensen. Ik weet niet waar jij exact onder valt. Je mag ons gerust je eet- en drinkpatroon sturen, dan kunnen we ernaar kijken.

  • Frits Balfoort schreef:

    Zeer interessant onderwerp.Binnenkort moet ik na 10 jaar medicijngebruik 1x daags insuline spuiten omdat mijn suiker steeds op 9 mmol blijft.Ik doe er al alles aan maar ik zal het toch gaan proberen om van mijn ouderdoms suiker af te komen.Ik doe wel aan krachtsport waardoor ik echt mijn koolhydraten moet innemen,dat maakt het voor mij ook zo moeilijk

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht. Je maakt in je bericht twee verkeerde aannames:

      1. Je gaat er vanuit dat je veel koolhydraten moet eten bij krachttraining. Dat is een mythe. Je hoeft helemaal niet zoveel koolhydraten te eten. Eiwitten is daarvoor veel belangrijker. Deed je aan duursport (hardlopen), dan was het misschien een ander verhaal.

      2. Je gaat er vanuit dat wanneer je gezonder eet, je automatisch weinig koolhydraten moet eten. Dat is ook niet waar. Je kunt veel koolhydraten eten MITS het gezonde koolhydraatbronnen zijn.

      Als je bericht zo lees, krijg ik het vermoeden dat wij flink wat kunnen verbeteren aan je huidige kennis over voeding EN je huidige eetpatroon. Als je vragen hebt, horen we het graag!

  • >