Heb Ik Diabetes? Test Jezelf met deze 11 Signalen van Diabetes Type 2
Ervaar je bepaalde klachten die je niet helemaal kunt plaatsen en vraag je jezelf af: "heb ik diabetes"?
Zo ja, dan ben je niet de enige. Nederland telt naar schatting 1 miljoen diabetes type 2 patiënten.
De meesten daarvan zijn nooit gediagnosticeerd.
In dit artikel komen 11 typische signalen van diabetes type 2 aan bod. Zo kun jij zelf een test doen om na te gaan of je diabetes type 2 hebt. Vervolgens vertel ik wat je daarna het beste kunt doen.
More...
Wanneer heb je diabetes type 2 of suikerziekte?
In goede gezondheid verkeren is iets wat bij de meeste mensen hoog in het vaandel staat. Daarom is het niet gek dat we onszelf zo nu en dan afvragen of we wel volledig gezond zijn.
Die vraag komt helemaal opspelen op het moment dat we wat vage symptomen ervaren waar we de vinger niet helemaal op kunnen leggen. We weten dat we niet volledig gezond zijn. Onze lichamelijke conditie lijkt op een aantal vlakken wat achter te blijven, maar waar het hem nu in zit?
"Heb ik diabetes type 2?" is een logisch vraag die je jezelf vervolgens stelt.
Niet raar dat je denkt dat je suikerziekte hebt aangezien bijna 1 miljoen mensen diabetes type 2 hebben. En het aantal is stijgende.
Het schrikbarende is dat een groot deel van de bijna 1 miljoen diabetes type 2 patiënten niet eens doorhebben dat ze ziek zijn. Dit komt met name doordat de klachten in het begin geen alarmbellen doen rinkelen.
De beginnende symptomen lijken onschuldig, maar als je die ervaart dan is het beter het zekere voor het onzekere te nemen. Laat jezelf controleren bij de huisarts.
Doe je dat niet, dan kan dat desastreuze gevolgen hebben voor je lichamelijke welzijn. De symptomen waardoor je nu weet dat je niet volledig gezond bent, staan slechts aan het begin van een moeilijke periode.
Wat leer je in dit artikel?
Om dat te voorkomen en je in ieder geval goed op weg te helpen met de vraag "heb ik diabetes type 2?" ga je in dit artikel de 11 eerste signalen en symptomen lezen van suikerziekte.
Hoe meer je van deze meest voorkomende beginnende klachten bij diabetes type 2 ervaart hoe groter de kans is dat je het daadwerkelijk hebt.
Daarom wil ik je op het hart drukken om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Hoe eerder je er bij bent hoe beter.
Zo kun je op tijd deze nare ziekte herkennen en laten behandelen.
Dit is de gratis "heb ik diabetes type 2" test
In feite is dit artikel een online zelftest om antwoord te krijgen op de vraag "heb ik diabetes mellitus type 2".
#1 Veel dorst hebben
Een van de eerste symptomen van diabetes type 2 is het hebben van dorst.
En ja, ieder mens heeft wel eens dorst. Bij mensen die in goede gezondheid verkeren is het hebben van dorst geen probleem. We drinken wat water en het is over.
Alleen mensen met suikerziekte hebben (veel) meer dorst dan gezonde mensen. Waarom dat zo is heeft te maken met het volgende symptoom.
Het is in ieder geval een belangrijke klacht om serieus te nemen. Speelt het idee dat je suikerziekte hebt regelmatig door je hoofd en merk je dat je meer dorst hebt dan je voorheen had?
De kans is aanwezig dat de vraag "heb ik diabetes type 2" met 'ja' beantwoord wordt.
Een onregelmatige bloedsuikerspiegel en de ontregeling van het hormoon insuline maken dat je meer dorst hebt als je suikerziekte hebt.
Je doet er verstandig aan om een bloedsuikerspiegel test te laten doen bij je huisarts. Zo weet je snel of je diabetes type 2 hebt of dat er misschien iets anders aan de hand is.
#2 Vaak moeten plassen
Het hebben van meer dorst dan normaal komt door het feit dat je meer moet plassen als je suikerziekte hebt.
Veel moeten plassen wordt onder medici ook wel aangeduid met de term polyurie.
Als je veel moet plassen dan is er vaak iets aan de hand.
Normaliter wil het lichaam namelijk vocht zoveel mogelijk vasthouden.
Daarom is het van belang om te kijken wat de oorzaak is van het veelvuldig moeten plassen.
Veel plassen kan overigens verschillende oorzaken hebben.
Alcohol en drugsinname bijvoorbeeld zorgen er bijvoorbeeld voor dat je vaker naar het toilet moet. Je nieren kunnen door deze middelen moeilijker vocht vasthouden.
Een andere oorzaak is een te veel aan suiker in je bloed. Mensen met suikerziekte hebben te veel suiker in hun bloed dat niet goed verwerkt wordt. Dit te veel aan suiker is gevaarlijk en daarom doen de nieren er alles aan om het lichaam hier van te ontdoen.
Suiker kan alleen niet als puur suiker worden uitgescheiden. Er is veel water voor nodig om deze suiker te lozen. Met als gevolg dat je veel moet plassen (en veel dorst hebt, omdat je nieren zoveel water nodig hebben).
Veel moeten plassen zorgt voor meer dorst waardoor je weer meer moet plassen, enzovoorts. De cirkel is rond.
Twee belangrijke tekenen dat het lichaam ontregelt is in ieder geval.
#3 Droge mond
Het derde symptoom van diabetes type 2 is een gevolg van de vorige twee symptomen. Doordat je vaker moet plassen krijg je bij diabetes vaker een droge mond. Maar bij mensen met diabetes type 2 heeft deze klacht nog een andere oorzaak.
Een droge mond komt onder gezonde mensen normaal gesproken niet voor. Wel als we ziek zijn, alcohol op hebben of op vakantie zijn in een warm land.
Bij suikerziekte is de vochtinname meestal onvoldoende om de grote stroom aan suiker af te voeren.
Ook al drinken we meer vanwege extreme dorst. Daarom zoekt het lichaam naar andere manieren om vocht te verkrijgen.
Uit omliggende weefsels wordt het benodigde water onttrokken, waaronder uit je mond. Vandaar dat je een droge mond krijgt. Je eigen lichaam probeert op alle mogelijke fronten de overtollige suiker uit het lichaam te werken en daarvoor heeft het veel vocht nodig.
De weefsels in de mond bevatten normaal gesproken veel vocht. Dat is dan ook een belangrijke plek om aan te spreken.
#4 Vermoeidheid
Zodra je bloedsuikerspiegel heel laag is raak je normaal gesproken vermoeid, geïrriteerd, trillerig en zelfs duizelig.
En juist dit soort klachten komen ook voor als de bloedsuikerspiegel te hoog is. Deze klachten ontstaan doordat je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel ontregeld zijn. Suikers worden niet goed opgenomen en dit zorgt door letterlijk het hele lichaam voor uiteenlopende problemen.
Suikers fungeren normaal gesproken als brandstof voor het lichaam. Op het moment dat je (beginnende) diabetes type 2 hebt dan blijft deze brandstof ongebruikt achter.
Brandstof voor het lichaam
Zie het als je auto. De benzinemeter geeft aan dat de tank bijna leeg is, dus je besluit te gaan tanken. In plaats van dat je de tank vult met benzine richt je de slang op de achterbank en in de kofferbak. Je auto bevat vervolgens in theorie wel de benodigde brandstof, maar kan het niet gebruiken. Simpelweg omdat de benzine daar niet zit waar het hoort; in de tank.
Zo werkt het net zo met de inname van suikers bij suikerziekte. Het wordt grotendeels uitgescheiden door je nieren, zonder dat het als brandstof voor je lichaam heeft kunnen fungeren. Hierdoor zul je vaker vermoeid zijn.
Niet alleen vermoeidheid is trouwens een veelvoorkomend symptoom van diabetes type 2. Duizeligheid treedt ook vaak op.
Luister naar je lichaam en onderneem actie als je dingen merkt die volgens jou niet de bedoeling zijn. Moe zijn na een lange werkdag komt wel eens voor, maar als je regelmatig intens vermoeid bent, dan speelt er wellicht meer.
#5 Prikkelbaarheid
Vermoeidheid kan een aanzet zijn naar sneller geïrriteerd zijn. Als je merkt dat je je tegenwoordig sneller opwindt over dingen waar je je anders niet zo druk over zou maken, dan kan dat een symptoom zijn van een te hoge bloedsuikerspiegel.
Vraag het eens na bij je beste vriend(in), collega of familielid. Merkt hij of zij dat je de laatste tijd meer opvliegerig bent dan voorheen, dan is het mogelijk dat diabetes type 2 van invloed is.
Het is eenvoudig te verklaren waar dit vandaan komt. De suikers die je eet kunnen nauwelijks worden gebruikt als brandstof.
Hierdoor krijgen je hersenen niet de brandstof die ze nodig hebben met als gevolg dat ze minder energie hebben.
Je hersenen kunnen maar weinig verdragen.
Dit uit zich vaak in gedrag waar de mensen om je heen niet blij van worden.
En voordat je de schuld bij anderen neerlegt, is het raadzaam om bij jezelf te kijken waar de oorzaak ligt. Ook dan is een logische vraag aan je huisarts "heb ik suikerziekte?"
#6 Intense honger
Diabetes type 2 is het gevolg van het overmatig nuttigen van koolhydraten en ongezond voedsel gedurende lange periodes.
Suikerziekte gaat vrijwel altijd gepaard met overgewicht.
Hoe kan het dan zijn dat honger een veelvoorkomende eerste symptoom is van beginnende diabetes type 2?
Dit symptoom ligt in lijn met de vermoeidheid en geïrriteerdheid waar we het net over hebben gehad. Net als bij de vorige symptomen:
Ondanks veelvoorkomende eetbuien blijf je honger houden die niet gestild kan worden. De brandstof zit wel in je lichaam, maar kan simpelweg niet worden opgenomen. Hierdoor blijven je hersenen schreeuwen om voedsel.
#7 Langzaam helende wonden
Het is misschien niet fijn om te horen, maar in feite wordt je lichaam van binnen kapotgemaakt door de overmatige suikers die in het bloed blijven drijven.
Als er iets in je bloed zit wat er niet hoort, dan gaat dat je hele lichaam rond. Want, bloed zit overal.
Doordat de doorbloeding wordt belemmerd betekent dat ook dat de ontelbare kleine bloedvaatjes (haarvaartjes) beschadigd raken. Weefsels en cellen krijgen onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof. Afvalstoffen worden niet voldoende afgevoerd.
Door al deze stoornissen genezen wondjes veel minder snel.
Een wondje kan namelijk alleen goed helen als de bloedtoevoer naar het beschadigde gebied goed op orde is.
Buiten de zuurstof die moet worden aangeleverd zijn witte- en rode bloedlichaampjes verantwoordelijk voor een snelle en gezonde genezing van je wond.
Ook moet het afweersysteem in staat gesteld zijn indringers buiten te houden.
Al dit soort processen die bij een gezond persoon goed horen te werken worden belemmert door suikerziekte.
Je voeten zijn vaak als eerste aan de beurt. Deze liggen ver van het hart en daar zijn de bloedvaatjes het kleinst, waardoor deze het snel verstopt raken. Als je merkt dat wonden op je voeten maar moeilijk genezen dan is dat een belangrijk signaal van mogelijke suikerziekte.
#8 Aantasting van gezichtsvermogen
Diabetes type 2 is de grootste veroorzaker van blindheid in Europa.
Een troost, want je wordt niet zomaar blind met suikerziekte. Blindheid is een gevolg van diabetes type 2 in een ver stadium. We spreken dus over een lange termijn gevolg.
Op korte termijn heeft diabetes wel haar negatieve invloed op het oog.
Onze ogen zijn nu eenmaal gevoelige organen en bevatten veel haarvaten.
We weten nu dat deze als eerste beschadigd raken bij versuikering van het lichaam.
Als je je nog steeds afvraagt "heb ik diabetes type 2?" en je ervaart wisselende gezichtsscherpte, dan is het antwoord zeer waarschijnlijk 'ja'. Onze ogen zijn namelijk zeer gevoelig voor suikerziekte. Regelmatig wazig zicht en wisselende gezichtsscherpte zijn namelijk bijna altijd de gevolgen van een wisselende bloedsuikerspiegel.
Des te meer reden om dit zo snel mogelijk te laten checken bij een arts en om je levensstijl om te gooien naar een leven vol gezonde voeding, beweging en de juiste medicatie.
#9 Plotseling gewichtsverlies
Gewichtsverlies is een symptoom van beginnende diabetes type 2 waar niet veel mensen van balen. Toch is het raadzaam om je bloedsuikerspiegel te laten controleren als je te maken krijgt met plotseling gewichtsverlies waar je geen directe verklaring voor hebt.
Met plotseling gewichtsverlies bedoel ik dat je in een tijd van twee tot drie maanden tot 5 tot 10 kilo afvalt. Zonder dat je minder bent gaan eten of meer bent gaan bewegen.
Dit symptoom is niet iets waar je blij mee moet zijn. Het is namelijk een gevolg van een slecht functionerende insulinehuishouding.
Het geeft een ontregelde bloedsuikerspiegel aan.
Doordat je lichaam geen suikers meer kan opnemen zal het lichaam overgaan op het verbranden van vetten en eiwitten. Dit zal voor een deel uit de dagelijkse voeding komen, maar ook uit je lichaam zelf. Vet en zelfs spiermassa kan hiervoor worden verbrand. Op die manier doet het lichaam een poging om zichzelf toch van de energie te voorzien wat het zo hard nodig heeft.
Met gewichtsverlies als gevolg.
#10 Jeuk en huidinfecties
Waarom zou je je zelf de vraag "heb ik diabetes type 2?" stellen bij het ervaren van jeuk?
Laten we het even over bier hebben. Om bier te brouwen, gaat het altijd door een gistproces. Gisten gaat het beste op, jawel, suikers. En laat het lichaam met suikerziekte nou net een overvloed hebben aan suiker.
Oftewel, als je diabetes type 2 hebt of in het beginstadium van suikerziekte zit, dan is je lichaam een perfecte broedplaats voor gisten (en schimmels).
Schimmels zorgen voor jeuk. Je kunt hier op vele plekken over het lichaam last van krijgen, maar met name de schaamstreek is een makkelijk doel. Je krijgt een schimmelinfectie en dat is alles behalve prettig.
Klachten van een schimmelinfectie zijn:
Ook al leg je de link tussen jeuk en diabetes type 2 misschien niet snel, suikerziekte geeft een verhoogde kans op veel uiteenlopende klachten, schimmelinfecties en infectieziektes.
Wil je weten of je suikerziekte hebt dan kun je je bloedsuikerspiegel makkelijk laten testen bij de huisarts.
#11 Blaasproblemen
Vaak moeten plassen, daar hebben we het al over gehad. Dit de manier van onze nieren om het lichaam te ontdoen van de grote hoeveelheden suiker die in het bloed drijven van iemand met suikerziekte.
Deze lozing van suiker zorgt er wel voor dat er regelmatig (teveel) suiker in de blaas terecht komt.
Ook hier komt gist- en schimmelvorming weer bij kijken. Met als gevolg regelmatig terugkerende blaasontsteking.
Als je al wat ouder bent, krijg je hoe dan ook meer te maken met blaasontstekingen. Daarom is het op latere leeftijd moeilijk in te schatten of deze blaasontstekingen een gevolg is van suikerziekte.
Heb je zelf het idee dat je vaker dan normaal blaasontstekingen hebt, dan is het verstandig een meting te doen van je bloedsuikerspiegel. Helemaal als je meer van bovenstaande symptomen herkent.
Ok. Ik heb suikerziekte, wat kan ik doen?
Als je één of meerdere signalen herkent uit dit artikel, neem dan het zekere voor het onzekere. Doe naast deze "heb ik diabetes" online test een bloed- of urinetest bij de huisarts.
Wanneer inderdaad blijkt dat je diabetes type 2 onder de leden hebt, wordt er een plan van aanpak gemaakt.
Wat wel goed is om te weten, is dat eventuele medicijnen die je worden voorgeschreven je NOOIT gaan genezen.
Door je levensstijl op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf echter wél genezen. Met name het aanpassen van je eetpatroon is van belang.
En je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Ben Kuiper