4

Wat is een Gezonde HbA1c Waarde? 7 Tips om deze Snel te Verlagen

Het meten van je HbA1c waarde is belangrijk wanneer je diabetes type 2 hebt. 

Maar wat zegt deze waarde precies?

In dit artikel geef ik een korte uitleg en krijg je tevens 7 tips om een gezonde HbA1c waarde te krijgen. 

More...

Gezonde HbA1c normaalwaarde krijgen? Dat kan!

Zodra je gediagnosticeerd bent met diabetes type 2, krijg je in vrij korte tijd te maken met diverse veranderingen in je leven. Die veranderingen zijn niet altijd even aangenaam.

Naast het nemen van zware medicatie wordt jou geadviseerd je levensstijl om te gooien; onder andere je voedingspatroon moet worden aangepast. Daarnaast moet je op routinematige basis verschillende controles ondergaan bij de arts.

Tijdens zo'n controle wordt er gekeken naar je huidige bloedsuiker- en HbA1c waarde. Als je geen achtergrond hebt op medisch gebied, dan kan dit veel vraagtekens bij je oproepen. Het is daarom ook niet gek dat je bepaalde onzekerheid ervaart bij wat je nu allemaal te wachten staat.

Het bepalen van je glucosewaarde is voor de meeste mensen nog wel te begrijpen. Maar de 'HbA1c' is voor de meeste mensen abracadabra. Ook al is het minder bekend, je HbA1c waarde is zeer belangrijk in de behandeling en genezing van diabetes type 2. Misschien nog wel belangrijker dan je bloedsuikerspiegel zelf.

Wat leer je in dit artikel?

In dit artikel gaan we dieper in op de normale HbA1c waarde. We bespreken wat het precies is en wat het over jouw gezondheid zegt.


Daarnaast krijg je een aantal tips mee die je gaat integreren in je leven om de HbA1c waarde te verlagen.


Lees dit artikel goed door; het gaat je van veel kennis voorzien over jouw ziekte. Je zult bij de controles zelfverzekerder in de stoel zitten aangezien je meer weet hebt van hetgeen waar de specialist mee bezig is. 

Het is ook fijn om te weten dat je zelf veel kunt doen om je diabetes type 2 dieet op orde te krijgen.

Straks weet je precies wat de uitslag van een HbA1c test inhoudt en wat jij zelf kunt doen om een positieve uitslag van deze test te krijgen.

Bloedsuikerspiegel en HbA1c

De connectie tussen 'bloedsuikerspiegel' en 'suikerziekte' is vrij eenvoudig gemaakt. Het is makkelijk te begrijpen dat deze twee termen iets met elkaar gemeen hebben gezien er in beide het woordje suiker voorkomt.

Zodra je een glucosemeting krijgt, wordt er een meting gemaakt van de hoeveelheid suiker in je bloed. Glucose is een ander woord voor suiker. Deze glucosemeting zegt veel over jouw gezondheid. Om het simpel te verwoorden:

Hoe hoger je bloedsuikerwaarde is in nuchtere staat (als je 8 uur lang niets hebt gegeten), hoe slechter het gesteld is met je gezondheid.

Is je bloedsuikerspiegel bij een dergelijke meting gelijk aan of meer dan 7.0 mmoL/L? Dan heb je diabetes type 2. Als je wel hebt gegeten, dan mag je glucosewaarde niet meer zijn dan 11.1 mmoL/L.

Een meting van je bloedsuikerspiegel nuchter geeft op zich een goed beeld van jouw diabetes type 2. Alleen hoeft deze meting niet altijd te kloppen aangezien het slechts een momentopname is.

Maar hoe was je bloedsuikerspiegel vorige week?

Het is een feit dat je bloedsuikerspiegel van dag tot dag kan verschillen. Zelfs van uur tot uur.

Meerdere dingen zijn hierop van invloed, zoals sporten of het volgen van een bepaald dieet. Beide hebben vrij snel invloed op je glucosewaarde. Daarom is het eigenlijk niet te zeggen of je bloedsuikerspiegel vorige week goed was of niet.

Bij het meten van je bloedsuikerspiegel kun je te maken krijgen met één van deze drie interpretaties:

  • De meting geeft een juist beeld van je diabetes type 2.
  • De meting geeft een te positief beeld van je suikerziekte omdat je vorige week extra je best hebt gedaan.
  • Het geeft een te negatief beeld omdat je een aantal dagen voorafgaand aan de meting juist minder goed je best hebt gedaan.

Maar daar hebben ze iets op bedacht. Namelijk de HbA1c waarde. 

Wat is je HbA1c waarde precies?

Om een juist beeld te krijgen van jouw diabetes type 2 is het daarom van belang om naast de glucosemeting een HbA1c meting uit te voeren. Hierdoor weten jij en je arts zeker hoe het met je gezondheid gesteld is.

De HbA1c waarde gebruik je om jouw gemiddelde bloedsuikerwaarde van de afgelopen 8 tot 12 weken te bekijken. 

De uitslag van deze meting is betrouwbaar, omdat het over een langere periode kijkt, in plaats van een momentopname.

De term 'HbA1c' klinkt misschien gecompliceerd, maar dat valt reuze mee. Het is opgedeeld in twee delen:

  • Hb staat voor hemoglobine. Dit is een ander woord voor rode bloedcellen.
  • A1c zegt iets over een specifiek onderdeel van je rode bloedcellen. Namelijk het 'beta-N-1-deoxy fructosyl' deel.

HbA1c waarde meten

Hoe meer suiker er door je bloedvaten stroomt, hoe meer suiker er aan je rode bloedcellen blijft plakken. Dat is namelijk wat suiker doet; het gaat vastzitten aan je rode bloedcellen.


Aangezien de levensduur van rode bloedcellen zo'n 100 tot 120 dagen is, kan er twee tot drie maanden teruggekeken worden wat jouw gemiddelde glucosewaarde is. Je begrijpt nu dat dat een veel betrouwbaarder beeld geeft over jouw suikerziekte.

Wat is een gezonde HbA1c waarde?

Voorheen gold voor iedereen dat je officieel diabetes type 2 had zodra de HbA1c waarden hoger lagen dan 48 mmol/mol (6,5%). Hier is kortgeleden een verandering in aangebracht. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft bepaald dat het verschilt per stadium waar jij je in verkeert en per leeftijdscategorie.

Is je leeftijd hoger? Dan kan je HbA1c streefwaarde afwijken van de normale streefwaarde. 

Voor de duidelijkheid heeft het NHG een overzichtelijk schema opgesteld zodat je weet wat jouw normale of ideale HbA1c waarde moet zijn.

In het schema wordt duidelijk dat je streefwaarde nogal uiteen kan lopen. Zo mogen mensen van 70 jaar en ouder (ouderen) een wat hogere waarde hebben indien ze naast metformine andere medicatie gebruiken. Toch blijft er een algemene regel gelden: als je normaalwaarde onder de 53 mmol/mol zit, dan heb je een goede HbA1c waarde. Deze hoeveelheid staat gelijk aan 7.0% suikerverzadiging van rode bloedcellen. Je weet nu dat je de HbA1c waarde uit kunt drukken in mmol/mol of in procenten.

Een mooie streefwaarde is daarom om in ieder geval lager dan 53mmol/mol te zitten. Hoe verder je daaronder zit, hoe beter het is gesteld met je gezondheid met betrekking tot suikerziekte. 

Goed om te weten is dat de HbA1c waarde bij gezonde mensen onder de 42 mmol/mol zit. Dit staat gelijk aan een bloedsuikerwaarde van 6.0 mmol/L. Bij een nuchtere bloedsuikerspiegelmeting is dit het maximale toegestane wat je als gezond persoon mag hebben.

Kan je HbA1c waarde te laag zijn? In principe niet. Alleen wanneer je te veel diabetesmedicatie gebruikt kan dit voorkomen, maar vanuit ons eigen lichaam niet. 

Mmol/L, mmol/mol of toch een percentage?

Het is niet raar als je niet exact weet wat het percentage, mmol/mol of mmol/L precies zeggen en wat de verschillen tussen de drie zijn. Ik ga in "jip en janneke" taal uitleggen wat het betekent voor jou.

De HbA1c waarde wordt weergegeven in mmol/mol of in een percentage. De scheikundige betekenis hiervan is verder niet van belang.

Wat wel van belang is is wat het daadwerkelijk zegt; het laat zien hoeveel suiker er aan je rode bloedcellen blijft plakken.

Daarin verschilt de mmol/mol en het percentage van de mmol/L. Die laatste is namelijk om de bloedsuikerwaarde in je bloed te meten. Zo zie je hoeveel mmol suiker er in één liter van jou bloed zit.

Onderstaand tabel geeft een handig overzicht om je HbA1c waarden en glucosewaarden af te lezen. Dat scheelt weer omrekenen. In een oogopslag zie je wat het voor jou betekent.


Tips om je HbA1c waarde te verbeteren

Nu we het belang van een HbA1c waardemeting helder hebben gaan we in op hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze HbA1c waarde verbetert. Je krijgt zeven tips die je daarbij gaan helpen.

#1 Verbeter je kennis over voeding

Het begint allemaal met kennis. Als het goed is weet je dat een saucijzenbroodje nu niet de meeste gezonde keuze is om te eten. Maar op de vraag of je als diabetes type 2 patiënt wel of geen fruit mag eten, kun je waarschijnlijk minder makkelijk een antwoord geven.

We zitten vaak met veel vragen over wat wel en niet goed voor je is.

Om antwoord te krijgen op veel van je vragen is het van belang om jezelf onder te dompelen in de voedingsmaterie.

Deze verrijking van kennis is jouw eerste stap in het realiseren van een HbA1c normaalwaarde.

Wist je dat het eigenlijk vrij eenvoudig is om diabetes type 2 te genezen met hetgeen wat je eet? 

  • Door je voedingspatroon te optimaliseren kun je suikerziekte voorkomen, genezen en daarmee ook je HbA1c spiegel verbeteren

Er zijn een aantal dingen die je hiervoor moet doen. En een hele hoop dingen die je juist niet moet doen.

Verbreed je kennis over voeding!

Een juiste eerste stap is het aanschaffen van een goed boek. En nu heb ik het niet over een regulier dieetboek met als doel in '15 kilo afvallen in 90 dagen'. Gelukkig hoef je verder ook geen studie te volgen op medisch gebied.


De Voedselzandloper van Kris Verburgh is een uitstekend begin en hét gezonde alternatief van de 'Schijf van Vijf'. Je krijgt veel informatie over diabetes type 2 en wat je wel of niet kunt eten om je bloedsuikerspiegel op een gezond peil te krijgen.


#2 Meer vet eten maakt het beter

Iedere voedingssoort bestaat in meer of mindere mate uit deze drie macronutriënten:

  • Vetten
  • Eiwitten
  • Koolhydraten

Elke macronutriënt heeft weer zijn eigen functie. Van het leveren van brandstof aan je lichaam tot het opbouwen van spiermassa. Daarnaast bevat al het eten micronutriënten: 

  • Vitamines
  • Vezels
  • Mineralen
  • Spoorelementen
Deze zijn niet rijk aan energie, maar je hebt het wel nodig voor een goed functionerend lichaam.

Om je HbA1c waarde te verlagen dien jij je chronisch te hoge bloedsuikerspiegel te verlagen. Op consistente basis. Koolhydraten (en het verminderen daarvan) spelen hierin een belangrijke rol. Dit, omdat koolhydraten simpelweg ketens van suikers zijn.

Ook eiwitten hebben invloed op je bloedsuikerspiegel. Niet zo groot als dat koolhydraten hebben, maar wel een kleine. Daarom is het belangrijk om voldoende eiwitten te nemen, maar zeker niet overbodig veel.

Vetten hebben geen invloed op je suiker- en insulinespiegel

Dat gezegd hebbende is het beste advies wat ik je kan geven:

"je koolhydraatinname sterk verminderen of de kwaliteit verhogen, de eiwitinname beperken en de hoeveelheid vetten verhogen."

Naast het feit dat vetten geen invloed hebben op je bloedsuikerspiegel, werken ze ook nog eens verzadigend. Door het eten van iets rijks aan gezonde vetten, zit je sneller en langer vol. Hierdoor heb je weer minder te maken met eetbuien.

We worden door de media opgevoed met het idee dat vet slecht voor je is. En dat je door vet voedsel dik wordt. Want, vet is juist hetgeen wat je wilt verliezen.

Waarom zou je dan vetrijk voedsel gaan eten? Logische gedachtegang, alleen is het niet correct.

Ik wil je aanraden om gezonde vetten meer te integreren in je leven. Denk aan avocado's, zalm, olijfolie en walnoten.

Deze voeding is rijk aan vet en zorgt niet tot nauwelijks voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. 

Hierdoor blijft een insulinepiek uit. Insuline is het hormoon dat zorgt voor opslag. Eet iets suikerrijks en de aanmaak van je insuline schiet omhoog, waardoor het lichaam sneller vet opslaat.

Overgewicht is het voornaamste gevolg van chronisch te veel suikers eten.


#3 Stop met light producten kopen

Een simpele manier om je vetinname te verhogen is door het vermijden van light producten. Zodra er termen als 'mager' en '0% vet' op verpakkingen staan, wil je die juist NIET kopen. 

De reden hiervoor is simpel. Fabrikanten laten producten met dit soort uitspraken gezonder lijken. 

Ze halen de (natuurlijke) vetten uit een product en vervangen deze door suiker of varianten daarvan.

Juist daardoor worden we dik. Sinds de opmars van light producten in de jaren '70, is de populatie schrikbarend dik geworden. 

Ga daarom voor de volvette varianten in plaats van die producten waar vet is vervangen door iets zoets.

Er is geen reden om ligt producten te eten

Het is aan de ene kant wel logisch dat er een zoete smaak aan producten wordt toegevoegd. Als je het vet namelijk uit het product haalt is het bijna niet meer te eten. Heb je wel eens light kaas gegeten? Dit is nauwelijks kaas meer te noemen. Voor de meeste mensen smaakt het eerder als een stuk karton.


Iets wat totaal niet lekker is zullen maar weinig mensen kopen. Vandaar de keuze van fabrikanten om suiker aan het product toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het toch nog lekker is.


Een probleem hiervan is dat deze suikers het product erg ongezond maken. Het is slecht voor je bloedsuikerspiegel. Als je iedere dag light producten eet zul je merken dat je HbA1c waarde verslechterd.

Fabrikanten zijn goed in het aantrekkelijk en gezond doen lijken van hun producten. Natuurlijk, zij proberen ons ervan te overtuigen het product keer op keer te kopen. Dit doen ze door ons ervan te willen overtuigen dat hún product hetgeen is wat je moet eten. Helaas zijn veel van dit soort producten alles behalve gezond.

Onthoud: hoe vetter een product, hoe beter het voor je is. Vooral als je diabetes type 2 hebt, is het eten van vetrijke in plaats van koolhydraat rijke producten sterk aanbevolen. 

Vetten hebben namelijk geen invloed op je bloedsuiker- of insulinespiegel. Laat light producten daarom staan om je lichaam weer gezond te krijgen.


#4 Wees zuinig met de opscheplepel

Eten tot je volledig verzadigd bent is de normaalste zaak van de wereld. Het zit in onze natuur om genoeg te eten, tot we onze maag voor ons gevoel helemaal gevuld hebben. Hier is niets mis mee. Waar vaak wel iets mis mee is, is waarmee we onze maag vullen.

Over de gehele aarde is er één macronutriënt die niet alleen het goedkoopste is, maar ook het meest gegeten wordt. Onze magen worden zonder dat het veel kost grotendeels gevuld met, jawel: koolhydraten.

Vier soorten voeding rijk aan koolhydraten:

  • Brood
  • Pasta
  • Rijst
  • Aardappelen

Bovenstaande vier voedingssoorten zijn rijk aan koolhydraten, maar over het algemeen arm aan vezels. Dit maakt ze ongezond. Toch zijn het de meest gegeten voedingssoorten ter wereld. Misschien dat we nu een link kunnen leggen met de alsmaar dikker wordende mens.

Eet één van deze vier soorten voedsel en je bloedsuikerwaarde schiet door het dak. Eet je het iedere dag opnieuw, dan zal ook je HbA1c te hoog zijn.

Hoe meer vezels, hoe beter je HbA1c normaalwaarde

Om bovenstaande producten nog enigszins gezond te maken, moeten je ervoor zorgen dat je altijd een variant kiezen met de meeste vezels. 

Denk aan volkorenbrood, -pasta en zilvervliesrijst. Door de gezondere varianten met meer vezels te eten stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel. Vezels remmen namelijk de stijging van je bloedsuikerspiegel.

Nog beter is het minderen van koolhydraten in zijn algemeen of nog kwalitatievere producten kiezen.

Door koolhydraten te beperken stijgt je bloedsuikerspiegel een stuk minder snel.

Als jij je nieuwe HbA1c waarde wilt normaliseren is het daarom van belang om zowel de volkorenvariant van een koolhydraatrijk product te nemen als dat je er überhaupt minder van opschept.

Een simpele manier om standaard minder koolhydraten te eten doe je door je bord anders in te delen. Hierdoor kun je meer van gezonde voeding gaan genieten.


Begin met het opscheppen van groenten en vul daar de helft van je bord mee. Van de andere helft vul je de helft tot twee derde met vlees, vis of een vervanger daarvan. Het gedeelte wat nu overblijft kun je vullen met een product rijk aan koolhydraten.


Door deze nieuwe indeling van je bord aan te houden verzeker jij jezelf ervan dat je niet te veel koolhydraten eet. Hierdoor bevorder je jouw gezondheid.


#5 Eet zoals inheemse volkeren

De voornaamste oorzaak dat er nog steeds bevolkingsgroepen bestaan die niet tot nauwelijks te maken krijgen met de zogenaamde "welvaartsziekten" heeft te maken met hun levensstijl.

Bevolkingen die grotendeels hun eigen gewoontes hebben (en veelal losstaan van de westerse wereld) krijgen nauwelijks te maken met overgewicht, diabetes type 2 en andere ziektes. Dit zijn problemen waar wij juist steeds meer mee kampen.

Hoe kan dit? Vraag je je misschien af. De reden hiervan is simpel; deze groepen mensen eten voedsel zoals de natuur het bedoeld heeft. Hun voeding komt (vrijwel) direct uit de natuur. Het is voornamelijk onbewerkt voedsel.

Ik kan je in ieder geval verzekeren dat je geen frietkraam in de de Amazone zult vinden. Een supermarkt met bewerkt voedsel komt daar ook niet voor. Omdat deze gebieden geen fabrikanten kennen van bewerkt voedsel, kunnen de mensen niet anders dan natuurlijk voedsel eten.

Geen kleurrijke verpakkingen met vinkjes, keurmerken en andere misleidende berichten. Ze moeten hun eigen eten plukken, telen of erop jagen.

Het grappige is dat de meest gezonde voeding ter wereld nu net dat voedsel is waar GEEN marketing voor wordt ingezet om het aan de man te brengen.

Zie je ooit een bekende Nederlander een zak boerenkool aanprijzen?

Echt eten geneest diabetes type 2

Door meer natuurlijk voedsel te eten krijg je automatisch meer vezels binnen. Groenten zijn van nature:

  • koolhydraatarm
  • vocht- en vezelrijk

Van groenten kun je nooit teveel eten.

Zowel op korte termijn voor je bloedsuikerspiegel als op lange termijn voor je HbA1c waarde is het eten van groenten het beste wat je kunt doen.

Overgaan naar een natuurlijk voedingspatroon is relatief eenvoudig te doen. 

Het zal misschien even wennen zijn, maar waar je mee kunt beginnen is om jezelf een vraag te stellen bij alles wat je eet: "Is dit wat ik nu ga eten in zijn huidige vorm terug te vinden in de natuur?"

Als je "ja" antwoord, ben je goed bezig. Is het antwoord "nee" dan wil je het waarschijnlijk laten staan.

Appelsap groeit niet aan een boom. Melkchocolade kun je niet telen. Op leverworst kun je niet jagen. Koop het dan ook niet.


#6 Zorg voor structuur in je leven

Diabetes type 2 en een te hoge HbA1c waarde is in feite het gevolg van maar één ding:

Een structureel ongezonde levensstijl.

Daarom is het van belang om een structureel gezonde levensstijl te integreren. Een ongezonde HbA1c waarde is niet het gevolg van één dag snacken. Zoals je aan het begin van dit artikel hebt kunnen lezen laat deze waarde zien hoe je bloedsuikerwaarde er de afgelopen twee tot drie maanden aan toe was.

Structuur is van essentieel belang. Gezonde voeding plannen kan hierin ontzettend behulpzaam zijn.

Op die manier maak je er een gewoonte van om gezond te eten. Het is daarom van belang om iedere maaltijd van de dag 'in te dekken'.

Maak een weekschema met alles wat je die week gaat eten. Van ontbijt tot en met de avondsnack en alles wat daar tussen valt. 

Indien nodig kun je het tussentijds bijstellen als het teveel of juist te weinig blijkt te zijn.

Zo laat je jouw gezondheid niet aan het lot over, maar deel je heel bewust een gezonde levensstijl in.

Als je gewend bent om tegen 14:00 uur een plak ontbijtkoek te nemen, kun je er nu voor kiezen om een handje walnoten of een appel (met schil) te nemen. 

Om maar een voorbeeld te geven.

Haal ongezonde producten niet in huis, zodat je ze ook niet kunt eten.

Maak een weekschema

Komt een product niet voor in je weekschema? Haal het dan ook niet in huis. Voor sommige mensen is het prettiger om een: "dag één", "dag twee" en "dag drie" in te delen en deze met elkaar af te wisselen. Kijk wat jezelf het prettigst vindt en wat het beste voor je werkt.


Vooral in het begin is het van belang om alles zo eenvoudig mogelijk te maken voor jezelf. Als je meer afwisseling nodig hebt dan kun je dan op den duur in je eetpatroon integreren.


#7 Hoe jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over je HbA1c waarde

Bovenstaande tips gaan je een heel eind op weg helpen om je HbA1c waarde te verbeteren. Wanneer jij je HbA1c waarde verbetert, is de kans groot dat jij diabetes type 2 omkeert. En dan betekent dat jij geen zorgen meer hoeft te maken over:

  • Je HbA1c waarde
  • Je medicijnen
  • Je gewicht
  • En andere welvaartsziekten 

Kortgeleden is het namelijk gebleken dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren door simpelweg je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je eetpatroon is belangrijk.

Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.

Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:

  • Hoe je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Wat je moet doen om diabetes type 2 zo snel mogelijk te elimineren
  • De belangrijkste tips die je kunt toepassen om het omkeren van je diabetes binnen enkele weken mogelijk te maken.

Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op. 

Groetjes, 

Ben Kuiper

DEEL DEZE BLOG
    Ben Kuiper
     

  • Mario Kamps schreef:

    het klink heel erg fin en ik zou het dan ook graag proberen

  • Ingrid schreef:

    Is het boek nog beschikbaar

  • >