Heb jij een Droge Mond en Diabetes? 5 Manieren om dit te Verhelpen
Het hebben van een droge mond is een symptoom van diabetes type 2.
Het is erg vervelend, maar er zijn gelukkig manieren om je droge mond te verhelpen.
Daarom krijg je in dit artikel 5 tips om je droge mond de baas te zijn.

More...
Een droge mond bij diabetes verhelpen
Zodra er eenmaal diabetes type 2 bij je is vastgesteld vallen er waarschijnlijk veel puzzelstukjes in elkaar. De diagnose verklaart de vage klachten die je in de tijd daarvoor hebt ervaren. Suikerziekte en het voorstadium daarvan gaan namelijk gepaard met diverse symptomen en klachten.
Een droge mond bij diabetes type 2 is één van die vele symptomen.
Dat een droge mond door diabetes type 2 kan komen is over het algemeen wat minder bekend. Mogelijk dat je met deze klacht naar de dokter bent gegaan om te laten controleren wat er precies aan de hand is.
Een droge mond bij diabetes speelt voornamelijk 's nachts op. Je merkt dat je een erg droge keel hebt en moeite hebt met slikken. Dit zijn vervelende verschijnselen. Daarnaast zorgt de droge mond voor een slechte adem. Omdat er onvoldoende speeksel aanwezig is kunnen gebitsproblemen het gevolg zijn.
Andere bijkomende verschijnselen van een droge mond bij suikerziekte zijn:

Wat leer je in dit artikel?
Dit is allemaal niet prettig. Maar, een troost. Gelukkig zijn dergelijke verschijnselen goed te verhelpen. Dat doen we bijvoorbeeld door het onder controle krijgen van je bloedsuikerspiegel.
In dit artikel ga ik in op de oorzaak van een droge mond bij diabetes.
Daarnaast krijg je 5 makkelijk toe te passen tips mee om de klacht op te lossen.
Oorzaak van een droge mond bij suikerziekte
Het woord suikerziekte zegt het eigenlijk al. Er is iets mis met de suikerhuishouding in het lichaam.
Bij een gezond persoon is er een juiste balans tussen de bloedsuikerspiegel en het hormoon insuline. Insuline is verantwoordelijk voor het feit dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt tijdens het eten. Zodra je iets eet met suikers dan maakt de alvleesklier insuline aan. Dit stofje zorgt ervoor dat suikers uit het bloed naar de cellen worden getransporteerd.

Wanneer je diabetes type 2 hebt dan verloopt dat proces niet meer zoals het zou moeten.
De cellen zijn namelijk door een langdurig ongezonde levensstijl ongevoelig geworden voor insuline.
Het komt erop neer dat insuline zijn werk niet goed meer kan verrichten, waardoor suikers in de bloedbaan blijven ronddrijven.
Ons lichaam vindt deze ronddrijvende suikers niet prettig. Ze zijn zelfs ronduit schadelijk voor bloedvaten, organen en ledematen.
Daarom gaat je lichaam op zoek naar andere manieren om de concentratie suikers in het bloed te verlagen.
Het lichaam doet dit door uit vochtige plekken in het lichaam vocht te ontnemen. Dit gaat allemaal vanzelf. Door de extra toevoer van vocht wordt de concentratie suikers in het bloed verlaagd.
We mogen blij zijn dat ons lichaam dit doet, want hierdoor kunnen de overtollige suikers minder schade aanrichten aan het lichaam. Aan de andere kant brengt het wel nadelen met zich mee. Er ontstaan symptomen zoals:
Om schade door de suikers te voorkomen wordt onze mond bijna drooggelegd. Dit is alles behalve prettig. Het zorgt voor een droge keel, tong en tandvlees. De binnenkant van de mond voelt plakkerig aan en slikken gaat moeilijk.
Met name als we dan droog voedsel eten merken we dat er vocht ontbreekt. Als deze droge mond bij diabetes type 2 langere tijd aanhoudt, brengt dat op zijn beurt weer andere complicaties met zich mee:
Tip!
Natuurlijk is het logisch dat je de droge mond specifiek wilt behandelen.
Alleen is het hebben van de droge mond bij diabetes slechts een symptoom van een veel groter probleem. Er moet met name worden gekeken naar de oorzaak. En de oorzaak is suikerziekte. Zodra jij je insuline- en bloedsuikerhuishouding op orde krijgt, worden symptomen automatisch verholpen.
Hier zijn de vijf tips die je in ieder geval gaan helpen om klachten van een droge mond te verminderen.
#1 Blijf water drinken
Bij diabetes type 2 is je algehele bloedsuikerspiegel te hoog. Vandaar dat het lichaam extra vocht nodig heeft om de glucoseconcentratie in het bloed te verlagen. Het lichaam haalt water uit vochtige plekken en vervolgens vindt de overtollige glucose zijn uitweg via de urine.
Door de ontneming van vocht krijgen diabetes type 2 patiënten wel te maken met 'drooglegging' van het lichaam. Dit resulteert in:
In feite droogt het lichaam zichzelf uit. Hierdoor neemt de kans op kwaadaardige bacteriën van buitenaf toe. Op hun beurt kunnen die weer voor andere (mond)klachten zorgen.
Om deze uitdroging van het lichaam tegen te gaan is het belangrijk veel water te drinken.
De gemiddelde Nederlander drinkt van zichzelf al te weinig water. Dit is een ongezond gegeven.
Te weinig drinken bij diabetes type 2 is nog veel gevaarlijker. Uitdroging van het lichaam is wel het laatste wat je nodig hebt.
Drink daarom veel water als je een droge mond bij diabetes hebt.

Dit lest de dorst en zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt om suikers weg te werken.
En met water bedoel ik ook echt water. Of eventueel is thee ook prima, maar dan wel zonder suiker en melk. Zwarte koffie zou normaal gesproken ook prima zijn, alleen werkt dat ook uitdrogend, wat het het verre van ideaal maakt als je al last hebt van een droge mond.
Kijk hier voor andere drankjes die je kunt drinken bij suikerziekte. Kies je ervoor om je dorst te lessen met frisdrank of vruchtensap? Dan laat jij je bloedsuikerspiegel opnieuw stijgen met als gevolg het onttrekken van vocht. En zo is de cirkel rond.
#2 Pas op met zoutrijke producten
Zout zit verschuild in heel veel producten.
Vaak denken we er niet eens echt over na, maar ik kan je vertellen dat er heel veel verborgen zout in producten zit. Kijk maar eens naar:

En de lijst gaat nog wel even door. Ik heb het vooral bewerkte producten. Er wordt zelfs zout toegevoegd aan ijs.
Dit is natuurlijk niet zonder reden.
Voedselfabrikanten zijn zich er maar al te bewust van dat zout hun product lekkerder doet smaken.
Vooral zout gecombineerd met vet is waar mensen verslaafd aan raken. Wat er bij diabetes met suikers in het lichaam gebeurd is ook het geval bij zout; er wordt vocht ontnomen van plekken binnen het lichaam.
Door de suikerziekte heeft het lichaam het al zwaar genoeg te verduren met het wegspoelen van de suikers. Als we dan ook nog eens zoutrijk voedsel eten maken we het ons lichaam nog moeilijker. Vermijd daarom koste wat kost zoutrijke (vaak bewerkte) producten.
Schaf eens wat andere kruiden aan dan de standaard zout en peper. Door je kruidenkastje uit te breiden kun jij je eten niet alleen lekker zelf kruiden, maar ben je ook nog eens gezond bezig. Laat pakjes en zakjes staan aangezien die vol met zout en andere ongezonde smaak,- geur- en kleurstoffen zitten.
Veel kruiden zijn van zichzelf erg gezond. En als je eenmaal gewend bent zelf je eten te kruiden wil je niet meer terug. Het geeft een veel natuurlijkere smaak aan het eten.
Vermijd naast zoutrijke zakjes en pakjes tevens fastfood, (zoute) snacks en deegwaren. Dit soort producten zitten niet alleen vol zout, ze zijn over het algemeen ongezond.
Het liefst ga je over naar dieet met natuurlijke, onbewerkte producten. Zodat je ZELF een klein beetje zout en andere kruiden kunt toevoegen. Zo zie je wat er in je eten gaat en laat je je gezondheid niet verpesten door voedselfabrikanten.
#3 Check je medicatie
We mogen blij zijn dat er medicijnen zijn ontwikkeld. Niet alleen zorgen veel medicijnen ervoor dat het leven verlengd wordt, ook kan de levenskwaliteit door bepaalde medicatie worden verhoogd.
Weet wel dat de meeste medicatie slechts symptoombestrijding is.Aan de oorzaak wordt met een medicijn (over het algemeen) niets gedaan.
Daarom zeg ik: het beste medicijn is een gezonde levensstijl.
Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging kunnen bijvoorbeeld al veel problemen voorkomen en genezen.
Ik ben niet in de positie om te zeggen of jij moet doorgaan of stoppen met je medicatie. Dat kun je het beste met je (huis)arts overleggen. Wat ik wel heb onderzocht is de invloed van bepaalde medicatie op de vochthuishouding in het lichaam.
Daar gaan we het nu kort over hebben.
Medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken
Sommige medicijnen veroorzaken van zichzelf al een droge mond. Als je dan al een droge mond door diabetes type 2 hebt dan kan deze medicatie zaken verergeren. Het is goed om daar bij stil te staan.
Laten we beginnen met vochtafdrijvende medicijnen:
Naast de vochtafdrijvende geneesmiddelen zijn er ook zenuwbaan-blokkerende medicijnen. Bepaalde zenuwen worden bewust geblokkeerd.
Deze medicatie heeft een zogenaamd anticholinerg effect met als bijwerking een droge mond.
Het belemmert namelijk de speekselklieren om speeksel aan te maken.

Je moet hierbij denken aan:
En de lijst is hiermee nog lang niet af. Veel medicijnen hebben als bijwerking dat je een droge mond krijgt. Je begrijpt dat dit soort medicatie de klachten van een droge mond bij diabetes type 2 alleen maar verergeren.
Indien je medicijnen slikt is het raadzaam om dit met je dokter te bespreken. Stop niet zonder overleg met je medicijnen, maar ga wel na of medicijnen jouw klachten verergeren.
#4 Stop met agressieve mondwaters

Zodra je te maken krijgt met een droge mond bij diabetes, krijg je ook:
Een hele logische volgende stap is om mondwater te gebruiken. Om de mond "goed" te reinigen zonder al te veel geld kwijt te zijn wordt er vaak gekozen voor een goedkopere, agressieve mondwater. Immers, je wilt snel van het probleem verlost zijn.
Het probleem met dit soort producten is dat er agressieve stoffen in zitten zoals alcohol. Helaas maakt dat de klachten alleen maar erger. Het ding is dat de droge mond op zichzelf niet het probleem is. Het is een gevolg van het probleem.
Verschillende mondwaters zorgen enkel voor extra uitdroging van de mond. Daarom wil ik je aanraden om, als je mondwater wilt gebruiken, dit eerst met je tandarts te overleggen. Zeg hem dat je suikerziekte hebt en welke problemen je ervaart met je mond en gebit. Hij kan jou voorzien van het juiste advies.
#5 Vermijd suikerrijke dranken en voeding
Ik heb het beste voor het laatst bewaard. Het is de laatste en tevens de meest belangrijke tip van allemaal.
Ik heb je inmiddels al verteld dat diabetes type 2 ontstaat door een ongezonde levensstijl.
Vooral de stelselmatige inname van slechte suikers is hier de boosdoener.
Onder slechte suikers verstaan we:

Diabetes type 2 komt niet zomaar aanwaaien. Het is het resultaat van een langdurig ongezond voedingspatroon.
Door deze ongezonde levensstijl kan je lichaam zich geen weg meer vinden met de glucose in je bloed. Met een ongezonde levensstijl bedoel ik suikerrijke en andere bewerkte producten.
Door al deze suikers word je ongevoelig voor insuline. Wil je dit veranderen, dan zal je jouw gehele levensstijl moeten veranderen. Want diabetes type 2 is zeker om te keren, mits je de juiste stappen zet.
Doe je dat niet, dan wacht er een leven met suikerziekte op je. De klachten en verschijnselen die daar bij komen kijken zal ik je voor nu besparen. Die zijn in ieder geval geen lachertje.
Wil je toch liever een gezond verloop van je verdere leven, dan wil ik je van harte aanraden om met je levensstijl aan de slag te gaan.
Het Diabetesvrij Geheim
Het hebben van een droge mond kun je dus eigenlijk alleen omkeren wanneer jij je diabetes type 2 omkeert. Maar hoe keer je nu werkelijk je diabetes om?
Kortgeleden is ontdekt dat je diabetes type 2 kunt omkeren door je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je hele eetpatroon is belangrijk.
Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Marloes Schuurman