2

Doof Gevoel In Je Tenen? Test jezelf met deze 8 Symptomen Op Diabetes

Diabetes type 2 wordt gekenmerkt door verschillende nare symptomen waaronder een doof gevoel in je tenen.

Maar wat zijn de andere symptomen?

In dit artikel krijg je 8 symptomen die stuk voor stuk op diabetes type 2 wijzen.  

More...

Wat is de oorzaak van een doof gevoel in de tenen bij diabetes?

Een doof gevoel in je tenen of voet lijkt een onschuldige klacht maar kan behoren tot een van de acht symptomen van diabetes type 2 die we in dit artikel gaan behandelen.

Het is belangrijk om je meer inzicht te geven in deze nare ziekte. Op die manier kun je verergering voorkomen op het moment dat je (of iemand uit je omgeving) deze klachten ervaart.

Één van de symptomen van diabetes type 2 is de diabetische voet.

Het begint vrij onschuldig: een doof gevoel in je tenen of voet. Dit is vervelend, maar nog niet ernstig. Echter, als je er niet op tijd bij bent dan kan deze kleine klacht doorzetten tot iets veel ergers: namelijk het amputeren van een teen of je gehele voet.

Dat is natuurlijk iets wat je absoluut niet wilt.  Daarom ben ik blij dat je dit artikel leest. Wees trots op jezelf dat je actie onderneemt en op zoek gaat naar oorzaken en een mogelijke oplossing. 

Wat leer je in dit artikel?

Wat een diabetische voet is, wat er allemaal bij komt kijken en wat je er aan kunt doen, is wat ik uitgebreid in dit artikel behandel.


Maar niet alleen een diabetische voet is een symptoom van diabetes.  Diabetes type 2 kent veel meer symptomen. 


Daarom bespreek ik nog 7 andere symptomen van diabetes type 2 naast een doof gevoel in de tenen.


Symptoom #1: Diabetische voet

De oorzaak van een diabetische voet heeft te maken met zogenaamde "versuikering" van het lichaam; en daarmee ook de voet. Als je bloedsuiker veelal te hoog is, raken de bloedvaatjes in je voeten beschadigd.

Door deze beschadigingen wordt de bloedtoevoer in de voet beperkt en daardoor kan er minder zuurstof naar de cellen. Zenuwen worden aangetast. Op den duur krijg je een doof gevoel in één of meerdere tenen of zelfs je hele voet.

Let wel op dat er ook andere oorzaken kunnen zijn voor een doof gevoel of andere vervelende symptomen in je voet. Het hoeft niet direct een klacht te zijn van diabetes type 2. Zo kan het ook voorkomen als je bijvoorbeeld:

doof gevoel en pijnlijke voeten
 • Onder behandeling bent of net een behandeling hebt gehad in het ziekenhuis (bijvoorbeeld een operatie of chemokuur).
 • Bepaalde medische klachten hebt. Denk aan problemen met het zenuwstelsel.
 • Lang hebt gewandeld. Met name op hakken of slechte schoenen.

Ga daarom eerst bij jezelf na of dat al dan niet aan de orde is.

Indien dit niet het geval is en je hebt het vermoeden dat het met diabetes type 2 te maken heeft, dan zijn er een aantal indicatoren van diabetische voet:

 • Je ervaart wisselende pijnsensaties. Dit betekent dat de pijn die je voelt niet aan een stuk door gaat, maar meer in vlagen. Het komt en het gaat.
 • Je hebt een branderig gevoel aan je voeten. Dit gaat gepaard met vervelende tintelingen in je voet.
 • Je hebt een doof gevoel in één of meerdere tenen of zelfs de gehele voet. Vooral je grote teen.
 • Je hebt minder krachtgevoel in je voet. Het lijkt alsof je op watten loopt.

HOE HERKEN JE EEN DOOF GEVOEL?

 • Als je op jouw voet drukt voel je weinig
 • Het gevoel kan optreden in zowel je voet, enkel als onderbeen
 • Wisselingen in temperatuur voel je nauwelijks
 • Als je schoenen draagt die te klein zijn dan merk je dat niet
 • Onopgemerkte wondjes rondom je voet
 • Het kan in eerste instantie pijnlijk zijn
 • Het dove gevoel is vaak symmetrisch

Mocht je dit soort indicaties ervaren, dan doe je er verstandig aan om naar de medisch pedicure te gaan. De pedicure helpt je je voeten goed te verzorgen en zij houdt in de gaten of de situatie verbeterd of juist verergert. Dit wordt in sommige gevallen vergoed uit je zorgverzekering, dus vanwege de kosten hoef je het niet te laten.

Andere klachten zoals een stijf gevoel in de voeten en benen of scheuten van intense spierpijn vallen onder de noemer "etalagebenen". 

Indien je dit soort klachten meer dan eens ervaart dan is het raadzaam om deze met je (huis)arts te bespreken. Wees er zo snel mogelijk bij, want op die manier kun je verergering voorkomen en is het misschien wel helemaal terug te draaien.

Doof gevoel door slechte doorbloeding

Door een structureel te veel aan suiker wordt het lichaam op den duur minder in staat de suiker adequaat te verwerken. Hierdoor blijft suiker gevaarlijk lang in het bloed circuleren. Dit heeft als gevolg dat de haarvaatjes (kleine bloedvaatjes) versuikerd raken. In feite wordt de bloedtoevoer en daarmee de zuurstoftoevoer afgekneld.

 • Hierdoor heb je in het voorstadium van diabetes vaak last van koude handen en voeten. Door de verslechterde bloedcirculatie blijven afvalstoffen onnodig lang op plekken waar het niet hoort en kan de zuurstof niet naar die plekken toe waar het nodig is.

Buiten dat de voeten koud en doof aanvoelen, kunnen er huidinfecties ontstaan. Je voet wordt branderig rood, er kunnen tintelingen ontstaan en zwelt het op.

Neuropathie

Alle problemen zoals hiervoor genoemd, hebben te maken met zenuwschade, ook wel neuropathie genoemd.
 • Allereerst zul je steeds minder gevoel in je voeten hebben

Hierdoor zul je wonden aan je voeten en steentjes in je schoenen niet tot nauwelijks meer opgemerkt. Het kan ook voor komen dat je in een verkeerde houding gaat lopen. Je merkt immers de druk niet meer op in je voeten.

 • In een volgend stadium ontstaan er kleine breuken en vervormingen aan je voet

Dit komt doordat je kracht in je voeten verliest als gevolg van neuropathie. Deze vervorming noemen we ook wel een Charcot voet.

 • In het ergste geval moet een teen of je gehele voet worden geamputeerd

Dit is het laatste stadium waarbij het weefsel van je voeten doodgaat. Hier ligt weer de (geheel) beperkte bloedtoevoer aan ten grondslag.

Dat laatste is natuurlijk ontzettend naar, maar zoals je hebt gelezen ontstaat dit niet van de één op de andere dag. Het is een proces waarin je voeten telkens verslechteren.

voeten onderzoek bij doof gevoel in benen

Daarom is het zo belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan.

Als je last hebt van bovenstaande verschijnselen en je hebt het vermoeden dat dit met diabetes type 2 te maken heeft, trek dan aan de bel om verergering te voorkomen.

Neuropathie vindt niet alleen plaats in de voeten, maar kan overal op je lichaam plaatsvinden. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier


Symptoom #2: Slechte genezing van wondjes

Het grootste probleem bij diabetische voeten is neuropathie. Door het gebrek aan gevoel in je voeten zal je het ontstaan van wonden niet voelen. 

Wonden blijven vaak onopgemerkt blijven en gaan ontsteken.

Afvalstoffen worden minder goed of zelfs helemaal niet meer afgevoerd.  Dit kan ernstige risico's met zich meebrengen.

Het is daarom belangrijk om je voeten goed te blijven controleren. Zodra je een wond ziet, maak het dan goed schoon of laat het verbinden. Het liefst laat je dit door ene medisch pedicure doen. Indien er echt een zweer is ontstaan, zorg er dan voor dat je hier zo snel mogelijk medische hulp voor krijgt.

Het komt nog te vaak voor dat diabetici veel te laat hun wonden opmerken en daardoor te laat aan de bel trekken. Zie hieronder hoe een wond bij een diabetes patiënt kan verergeren naarmate er tijd overheen gaat, zonder dat er iets aan gedaan wordt.

 • Overigens hoeft deze situatie zich niet enkel voor te doen bij de voeten. Het kan letterlijk overal in het lichaam plaatsvinden. Maar de voeten zijn er wel extra gevoelig voor

Symptoom #3: Wisselende gezichtsscherpte

Een structureel te hoge bloedsuiker heeft veel impact op het lichaam. Zo ook op de ogen. De breking van de ooglens kan veranderen. Door de hoge bloedsuiker raakt het oog opgezwollen met als gevolg dat je wazig ziet.

Dit is gelukkig niet blijvend. Zodra de bloedsuiker weer daalt, zal ook de wazigheid in je ogen verdwijnen. Daarom hoef je bij het wazige zien niet direct over te gaan op het kopen van een bril. 

Deze wisselende gezichtsscherpte is vervelend, maar op zichzelf niet schadelijk. Per persoon en per situatie verschilt het hoe lang de waas aanhoudt.

Let op: het kan natuurlijk wel gevaarlijk worden bij bijvoorbeeld het autorijden.

Een wisselende gezichtsscherpte is één van de veelvoorkomende symptomen van diabetes type 2 of het voorstadium daarvan. Je kunt dit voorkomen door suikerziekte te voorkomen of genezen.

Dit doe je door je bloedsuikerspiegel consistent laag te houden met behulp van een gezonde levensstijl.


Symptoom #4: Een beschadigd netvlies

Één van de meest nare symptomen van diabetes type 2 is het ontstaan van blindheid. Suikerziekte heeft in Europa het grootste aantal gevallen van blindheid op haar geweten.

Dit komt doordat de kleine bloedvaten door het lichaam heen versuikeren. Naast dat het in de voeten en handen gebeurd, zullen ook de bloedvaatjes in het oog versuikeren.

Het netvlies is een zeer gevoelig deel van je oog. Kleine aantastingen van het netvlies zorgt al snel voor (ernstig) gezichtsverlies.

Het zicht raakt aangetast

Het licht van wat wij zien komt in eerste instantie op het netvlies terecht. Het netvlies is een zeer klein deel van het oog. Zie het als een canvas. Het licht dat op jouw netvlies terecht komt wordt vervolgens door je hersenen vertaald naar een beeld.

Ons netvlies heeft een constante doorbloeding nodig. De bloedvaatjes in ons netvlies zijn zeer gevoelig en erg vatbaar voor bloedingen.  
 • Wanneer er versuikering van deze haarvaatjes optreedt dan veroorzaakt dit verstoppingen.
 • Deze haarvaatjes kunnen gaan lekken waardoor er een wondje ontstaat.
 • Deze wondjes worden door het lichaam weer hersteld, maar zorgen vervolgens voor littekens.

Specifiek bij mensen met suikerziekte wordt dit diabetische retinopathie genoemd. Er ontstaan bloedingen in het oog en langzaamaan wordt het oog aangetast.

Er is niets aan de hand als dit aan de zijkant van het canvas gebeurd. Deze gebieden hebben weinig te maken met je zicht.

Het geeft problemen voor je zicht zodra deze bloedingen in het centrum van het canvas ontstaan. Dit midden van het canvas wordt ook wel de gele vlek genoemd. Als de gele vlek van het netvlies beschadigd raakt zal ook het zicht drastisch achteruit gaan.

 • Je moet het zo zien dat het canvas langzamer wordt aangetast. Hierdoor zijn de hersenen steeds minder in staat een adequaat beeld te vormen van het licht dat binnenkomt in je oog.

Een klein litteken in het canvas kan al voor ernstige zichtproblemen zorgen. 


Symptoom #5: Nierproblemen

De Nieren hebben een belangrijke functie in het lichaam. Gezonde nieren zorgen ervoor dat afvalstoffen uit het bloed worden gefilterd, om deze vervolgens uit te plassen.

Mensen met nierproblemen hebben daardoor vaak last van afvalstoffen die in het lichaam blijven drijven. Deze worden er immers niet uitgefilterd. 

De nieren zijn gelukkig sterke organen. En ook al kunnen ze veel hebben, je wilt er wel zuinig op zijn, gezien de belangrijke functie in ons lichaam. Nieren zijn het filtersysteem in het lichaam.

De invloed van diabetes type 2 op onze nieren

Net als in onze voeten, handen en ogen kunnen er littekens ontstaan in de nieren door diabetes type 2.

Op den duur zorgt dit voor verminderde functie van de nier(en).

In het begin merk je hier weinig van. Maar op de lange termijn kan dit erg nare klachten met zich meebrengen

Als het filtersysteem niet goed functioneert kun je te maken krijgen met de volgende klachten:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Jeuk(Extreem)
 • Vasthouden van vocht
 • Verminderde eetlust
 • Bleke huid

Zodra je één of meer van deze klachten ervaart of als je twijfelt, schakel dan altijd je huisarts in. Je dokter merkt door middel van een diabetes controle vrij snel op of je een verminderde nierfunctie hebt.

Je bloeddruk wordt gemeten. Bij nierproblemen kan de bloeddruk wisselend zijn.

Eventueel volgt er een urinetest. Op die manier ziet de arts of er eiwitten in de urine zitten. Zo ja, dan wijst dit op nierproblemen.


Symptoom #6: Maag- en darmproblemen

Op het moment dat je iets eet en drinkt gaat het voedsel vanuit je mond naar de slokdarm door naar de maag. Eenmaal in de maag wordt de eerste echte verwerking in gang gezet. 

 • Goede voedingsstoffen worden opgenomen en gebruikt als energie. Dit gebeurt met name in de dunne darm.
 • De afvalstoffen gaan vervolgens via de dikke darm (waar met name vocht wordt opgenomen) door naar de endeldarm. Uiteindelijk komt het eruit als ontlasting.

Dat is hoe het bij een gezond persoon er normaliter aan toe gaat. Maar zodra je kampt met diabetes kunnen de zenuwen in de maag beschadigd raken. Hierdoor kan de maag zijn taken niet meer goed uitvoeren. Eten kan niet op tijd worden getransporteerd naar de darmen.

Dit wordt ook wel gastroparese (maagverlamming) genoemd. Met als gevolg een vertraagde maaglediging.

Dit kan voor diverse klachten zorgen:

 • Diarree
 • Obstipatie
 • Opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid

Dit soort klachten komen puur voort uit het niet goed kunnen verwerken van het voedsel dat je eet. Zo kan het zijn dat het voedsel pas later in de darmen komt dan normaal, of juist veel eerder. Met name wanneer je kortwerkende insuline gebruikt kunnen deze klachten het veel moeilijker maken om het medicijn op een juist moment te doseren. 

Ervaar je dit soort klachten? Overleg dan met je arts wat de oplossing hiervoor is. 


Symptoom #7: Vermoeidheid

Één van de eerste en tevens één van de meest vervelende symptomen van diabetes type 2 is de slopende vermoeidheid die de ziekte met zich meebrengt.

Bij diabetes type 2 zijn je cellen (een heel stuk) ongevoeliger geworden voor insuline, waardoor de suikers niet goed uit je bloed worden opgenomen. Hierdoor kun je eten wat je wilt, maar blijven de suikers circuleren in je bloed, zonder dat ze naar je cellen gaan om je lichaam van energie te voorzien.

Naast dat de cellen ongevoelig zijn voor insuline is het ook mogelijk (vaak in een later stadium) dat je diabetes hebt waarbij je weinig tot geen insuline meer aanmaakt. Al dit soort factoren kunnen ervoor zorgen dat jij je erg vermoeid voelt.

Belangrijk is - of je nu diabetes hebt of niet - om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Als je suikerziekte hebt is het raadzaam met je arts te overleggen en af te stemmen hoe je dit kunt bewerkstelligen.

Kijk samen naar hoe jij voeding en eventuele medicijnen zo inplant dat je bloedsuiker zo stabiel mogelijk wordt. Op die manier ga je veel minder last krijgen van vermoeidheid.


Symptoom #8: Gewrichten worden aangetast

In gewrichten zitten niet zoveel bloedvaten als op andere plekken van het lichaam. Daarom zijn de bloedvaten die in de gewrichten zitten cruciaal voor een goed functionerend gewricht.

Om deze reden kunnen er ook beschadigingen optreden aan verschillende gewrichten. Denk aan je knieën en schouders, maar ook je vingers. Vaak merk je problemen als eerste in je vingers. Handen en vingers geven problemen met het bewegen.

Het is een erg vervelend symptoom van diabetes, maar helaas is er weinig aan te doen op het moment dat je suikerziekte hebt.

Dit symptoom uit zich vaak in stijfheid en het moeilijk kunnen bewegen van je gewrichten.

Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde "limited joint mobility" ook wel afgekort als LJM waarbij alle gewrichten en pezen langzaam stijf worden. Dit heeft als gevolg dat je ze niet meer volledig kunt strekken.

Naast stijve vingers is een veelvoorkomende klacht onder suikerpatiënten de zogenoemde "frozen shoulder".

Voor een lange tijd is je schouder ontzettend stijf en ervaar je beperkte bewegingsvrijheid. 

 • Dit kan erg vervelend zijn, omdat je simpelweg je schouders niet meer goed kunt bewegen.

Het Diabetesvrij Geheim tegen een doof gevoel in tenen?

Ervaar je bovenstaande symptomen? Dan is dit niet iets om links te laten liggen. Hoogstwaarschijnlijk heb je diabetes type 2. Om dit zeker te weten, raad ik jou aan je huisarts te bezoeken. 

Je zult gelijk medicijnen voorgeschreven krijgen. Maar wat als ik zeg dat dit eigenlijk helemaal niet nodig is?

Kortgeleden is namelijk gebleken dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren door simpelweg je levensstijl aan te passen. Met name het veranderen van je eetpatroon is belangrijk.

Dit is allemaal mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.

Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:

 • Hoe je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Wat je moet doen om diabetes type 2 zo snel mogelijk te elimineren
 • De belangrijkste tips die je kunt toepassen om het omkeren van je diabetes binnen enkele weken mogelijk te maken.

Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op. 

Groetjes, 

Marloes Schuurman

DEEL DEZE BLOG
  Marloes Schuurman
   

 • Gijkens Hilda schreef:

  Dat was interesant . Ik heb last van slapende voeten en heb type 2 kan ik nog iets veranderen?

 • >