Diabetische Voet: 5 Symptomen + 4 Behandeling Tips (Voorkom Klachten)
Een diabetische voet gaat gepaard met verschillende symptomen en klachten. Denk aan pijn, gevoelsverlies en slecht genezende wonden.
Het kan zelfs zo erg worden dat je een deel van je been of voet verliest. Wees daarom op tijd met signaleren van een diabetische voet zodat je over kunt gaan op een behandeling.
In dit artikel leer je 5 symptomen van een diabetische voet. Daarnaast ontdek je hoe je verdere problemen voorkomt en 4 tips voor de beste behandeling.
More...
Oorsprong van een diabetische voet
Bij diabetes type 2 komen veel symptomen en klachten kijken. De ziekte uit zich in allerlei verschillende aandoeningen en verminderde functies van het lichaam.
Zo krijgen de meeste diabetici vroeg of laat te maken met diabetes voeten. De voetproblemen die voortkomen uit suikerziekte vallen onder de noemer 'diabetische voet'. In dit artikel ga ik het hebben over 5 veelvoorkomende symptomen van de diabetische voet.
Herken je één of meer van deze complicaties dan is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Onderzoek en behandeling is van levensbelang. Doe je dit niet dan kan dit erg nare gevolgen hebben.
Klachten en symptomen bij diabetes voeten
De eerste klachten ontstaan vaak al zonder dat mensen doorhebben dat ze suikerziekte hebben. Vaak begint dit met pijn in de voeten. Dit heeft ermee te maken dat (kleine) bloedvaten en zenuwen in de voet aangetast worden door versuikering van het lichaam.
Bloed stroomt hierdoor minder goed door het lichaam. Met name de uiteinden van het lichaam zijn als eerste aan de beurt: de voeten. Als iemand met diabetes type 2 dit niet snel laat behandelen dan worden de symptomen en klachten alsmaar erger.
In het laatste stadium van diabetische voet is amputatie van een teen of zelfs gehele voet nog de enige oplossing. Dit is iets wat je absoluut wilt voorkomen, wacht daarom niet met een behandeling als je één van onderstaande symptomen herkent.
Wat leer je in dit artikel?
De 5 symptomen van een diabetische voet die ik in dit artikel belicht worden ondersteunt met afbeeldingen die niet altijd even aangenaam zijn.
Toch acht ik het noodzakelijk om deze weer te geven om de ernst van diabetes type 2 te benadrukken en om jou een helder beeld te geven van wat er aan de hand kan zijn.
Nogmaals, herken je één of meer van deze symptomen, onderneem dan actie. Zoek je (huis)arts op.
Ga daarnaast ook zelf aan de slag met je levensstijl.
#1 Pijnlijke benen en voeten
Pijn is vaak waar het allemaal mee begint. Door overmatige hoeveelheden suiker raken de kleine bloedvaatjes (haarvaatjes) verstopt en beschadigd. Hierdoor ontstaat er een tekort aan bloed en zuurstof in die delen van het lichaam waar het op dat moment plaatsvindt.
Tegelijkertijd kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd.
Je begrijpt dat dit gepaard gaat met pijn. De bloedtoevoer wordt letterlijk afgekneld en er ontstaat een zuurstoftekort waardoor ook zenuwen beschadigd raken.
Pijn en uitval zijn het gevolg. Het kan zelfs zo zijn dat je sokken of schoenen niet kunt verdragen vanwege de pijn.
Zodra de bloedtoevoer in de spieren van de benen wordt gestagneerd, ontstaan etalagebenen. Dit is een verschijnsel dat geregeld voorkomt bij mensen met diabetes type 2.
Als je dit in meer of mindere mate ervaart, laat je dan onderzoeken bij de huisarts. Het liefst ben je hier op tijd bij, want dan kun je er nog iets aan doen om verergering te voorkomen. De kans is namelijk groot dat je te maken hebt met diabetische voet.
#2 Koude voeten bij diabetes type 2
Naast pijn in de voeten zijn constant koude voeten een logisch gevolg van diabetes type 2. Door de verminderde bloedtoevoer heeft het lichaam meer moeite met het warm houden van de voeten.
Als we kijken naar oudere mensen dan hebben zij hebben vaak ook last van koude handen en voeten.
Dit heeft onder andere te maken met een verminderde hartfunctie. De bloedcirculatie loopt niet zoals het zou moeten lopen.
Koude voeten kunnen ook een gevolg zijn doordat ouderen over het algemeen minder bewegen dan jongere mensen.
Hierdoor worden afvalstoffen minder goed afgevoerd en is er minder bloedcirculatie in de voeten.
Of je nu jong of oud bent, als je suikerziekte hebt krijg je hoe dan ook te maken met verminderde bloedcirculatie in de voeten. Zenuwen worden aangetast in de benen en voeten. Hierdoor heb je vaker last van koude voeten.
Dit symptoom is vrijwel altijd één van de eerste symptomen bij suikerziekte.
#3 Rode voet bij diabetische voet syndroom
Een ander symptoom van diabetische voet is de rode voet. Het gaat gepaard met tintelingen in de voeten. Soms lijkt het alsof er met cocktailprikkers in je voeten wordt geprikt of dat er vliegjes over je voet heen lopen.
Naast een tintelend of zelfs branderig gevoel in je voet zie je dat diabetische voeten opzwellen en rood worden. Dit heeft ook weer te maken met een verslechterde bloedcirculatie in de voet. Het heeft zich nu geuit in een infectie. Door deze infectie ontstaat de rode voet.
Als je diabetes type 2 hebt ben je nu eenmaal gevoeliger voor allerlei soorten infecties, met name huidinfecties.
Het stadium na de rode voet is de zogenaamde 'Charcot voet'.
Door een verminderd gevoel in de voet ontstaan er allerlei problemen zoals fracturen en vervormingen in de voet.
De diabetes voet raakt opgezwollen en botten gaan allerlei kanten op staan.
Ook hierbij is het van essentieel belang om hiermee naar de arts te gaan.
Doe je dat niet, dan kan het zelfs nóg erger worden waarbij diverse bacteriële infecties en zweren ontstaan.
Heb je het vermoeden dat je hiermee te maken hebt, ga dan zo spoedig mogelijk met een verwijzing naar het ziekenhuis. Waarschijnlijk wordt er een antibiotica voorgeschreven zoals clindamycine of ciprofloxacine om het ergste te verhelpen.
Dat laatste komt gelukkig niet vaak voor. Bij deze patiënten is de suikerziekte namelijk al verder gevorderd en is er sprake van polyneuropathie waarbij er nauwelijks tot geen gevoel meer in de voeten zit.
#4 Gevoelsverlies als complicatie
Neuropathie betekent schade aan zenuwen door versuikering. Het is een veelvoorkomend verschijnsel bij mensen met diabetes type 2.
Door deze aantasting van de zenuwen ontstaan er allerlei problemen, waaronder het verlies van gevoel in de voeten. Met name mensen die al geruime tijd suikerziekte krijgen hiermee te maken.
Deze beschadigingen van de zenuwen komen met name voor daar waar normaliter een kous zit. Denk aan de onderbenen en voeten. Door neuropathie verdwijnt het gevoel van drukpunten en warmte.
Verschillende functies in de voet die normaal wel werken vallen uit bij diabetes type 2 patiënten.
Daar waar gezonde mensen onbewust op de juiste manier stabiliteitsspieren aansturen, zal deze functie bij mensen met suikerziekte verminderen.
Een verkeerde houding of beweging is dan zo gemaakt.
Wonden, zand en heet water voel je niet.
Ook te krappe schoenen bijvoorbeeld blijven onopgemerkt. Simpelweg omdat je het gevoel kwijtraakt in de voet. Al dit soort dingen maakt een diabetische voet zo riskant.
Hoe kun je er nu toch voor zorgen dat je dit symptoom opmerkt?
Je ervaart in meer of mindere mate:
#5 Langzaam helende wondjes
Het laatste symptoom is feitelijk het gevolg van de vier bovenstaande symptomen van een diabetische voet. Tevens is dit de meest gevaarlijke. Daarom is het van belang om je voeten regelmatig te laten controleren door een medisch pedicure als je suikerziekte hebt. Mocht het nodig zijn dan kun je snel overgaan tot behandeling. In het ergste geval moet namelijk een teen, je voet of zelfs een (gedeelte van) je been worden geamputeerd.
Als we kijken naar diabetes voeten en het genezingsproces van wonden, dan spelen er twee belangrijke problemen.
De genezing van wonden gaat zeer langzaam door het gebrek aan bloedcirculatie. Als er een wond in de voet zit dan kan het lichaam deze niet goed genezen door de versuikering van de bloedvaten.
Er ontstaat een zuurstoftekort in en rondom de weefsels in de voet. Afvalstoffen kunnen niet adequaat worden afgevoerd. Hierdoor verloopt het wondgenezingsproces uitermate langzaam.
Buiten dat de genezing van wonden erg langzaam verloopt, worden wondjes nauwelijks opgemerkt bij diabetes type 2 patiënten. Zoals ik al eerder noemde, dit komt door neuropathie.
Wonden worden niet opgemerkt doordat diabetici de klachten niet ervaren. Dit heeft te maken met het gevoelsverlies in de voeten. Hierdoor wordt de kans op infecties en zweren vergroot.
Welke behandeling bij diabetische voet?
Zodra je als diabetes type 2 patiënt in het ziekenhuis belandt en er moeten wonden behandeld worden dan zijn er een aantal behandelingen die uitgevoerd kunnen worden. Daar ga ik het nu over hebben.
Het voordeel van deze behandelingen is vaak wel dat het pijnloos verloopt. Dit komt mede door het gebrek aan gevoel in de voet. Of je hier echt blij mee wilt zijn is een punt ter discussie, maar het is misschien de meevaller die je op dat moment goed kunt gebruiken.
#1 Analyse + behandeling van de voetwond
Het begin van de behandeling in het ziekenhuis bestaat uit een analyse van de wond zelf. Als deze geïnfecteerd is zal dat namelijk eerst moeten worden behandeld.
Een wond kan vallen in een van volgende drie categorieën:
Behandeling van de wond aan de voet zal bestaan uit het stimuleren van de bloedtoevoer in de voet en drukverlichting. Daarnaast moet de wond ontsmet en schoongehouden worden. Daarmee verlaag je het risico op een (volgende) infectie drastisch.
Overigens is het niet altijd verstandig om te denken dat je zelf kundig bent om de wond juist te behandelen. Bij een wond aan je voet is het van belang om naar de huisarts te gaan. Je huisarts bepaald of een verwijzing naar het ziekenhuis noodzakelijk is.
Ga jezelf in ieder geval niet als dokter voordoen door de wond zelf te willen behandelen. Dit kan de wond namelijk alleen maar verergeren.
Na het schoonmaken wordt afgestorven weefsel en vocht dat mogelijk bij de wond zit weggehaald. Hier wordt zoutoplossing of normaal water voor gebruikt. Op die manier wordt de wond schoongemaakt en ontsmet.
Hierna wordt er vochtig, steriel verband op de wond gelegd. Dit verband maakt contact met de wond zelf.
Daarna wordt er een steriele verbandlaag overheen gelegd die vocht absorberend is.
Goed om te weten is dat de behandeling net iets anders is op het moment dat de wond door ischemie is ontstaan.
De verstoring van bloedtoevoer moet dan namelijk eerst zo goed mogelijk genezen.
De wond zelf wordt wel behandeld, maar dan niet met vochtig verband. Het verband is droog maar steriel zodat het risico op verergering of infecties wordt voorkomen.
Zodra de toevoer van het bloed is genezen kan de standaard wondbehandeling alsnog worden ingezet.
#2 Behandeling van bloedvaten in de diabetische voet
Als er wonden zijn ontstaan door een verminderde bloedtoevoer (ischemie) dan moeten die eerst behandeld worden.
Onderzocht wordt waar de afwijkingen precies zitten in de bloedvoorziening. De meeste mensen met diabetes type 2 kampen namelijk met vaatvernauwing. De specialist die op dat moment het onderzoek gaat uitvoeren zal je een aantal vragen stellen zoals:
Vervolgens wordt er gekeken of en welke (slag)aders goed voelbaar zijn. Als aders goed te voelen zijn dan is het dat een kenmerk van gezonde bloedleveringen.
Indien nodig wordt er aanvullend onderzoek gepleegd. Denk aan:
Zodra de afwijkingen zijn gevonden dan worden die direct behandeld met behulp van een angiografie.
Hierbij wordt er een katheter ingebracht in het bloedvat van je lies.
Deze katheter wordt vervolgens naar de plek van bestemming (de afwijking in het been) verplaatst.
Dit heet een angiografie.
Het contrastmiddel dat vervolgens wordt ingezet zorgt ervoor dat de bloedvaten in je voeten, enkels en benen zichtbaar worden.
Vervolgens kan de afwijking verholpen worden zodat er weer voldoende bloed door je benen en voeten stroomt.
#3 Drukverlaging bij tenen en voet
Verlaging van druk in de diabetische voet wordt ook wel 'offloading' genoemd. Het is een belangrijk onderdeel van de behandeling.
Druk moet namelijk worden verlaagd omdat er anders een verhoogd risico is op wonden. Als de druk niet wordt verlaagd kunnen er allerlei voetproblemen ontstaan.
Op lichaamsplekken waar regelmatig druk op staat zal eeltontwikkeling plaatsvinden. Alleen als er eelt ontstaat, wat overigens een heel natuurlijke reactie van het lichaam is, dan zal er op die plek nóg meer druk komen te staan. De druk die eerst ontstaan is vanwege niet passende schoenen of een verandering van de voetvorm wordt op die manier alleen maar verergert.
Het cirkeltje is rond. De eelt neemt toe en daardoor wordt de druk langzaam maar zeker verhoogd. Schade aan de voet zal alleen maar ernstiger worden.
Daarom is het cruciaal om als diabetes type 2 patiënt de voeten regelmatig te reinigen en laten ontdoen van eelt door een zorgverlener. Medische pedicures kunnen hier veel voor je betekenen.
Let op
Één van de meest voorkomende veroorzakers van voetwonden zijn niet passende schoenen. Met een diabetische voet is het van belang om je bestaande schoenen te laten controleren vanwege de drukplekken.
Door speciale schoenen aan te meten of de bewuste voet in te laten gipsen wordt een verlaging van de druk gerealiseerd. Indien er een infectie aan het daglicht komt is het absoluut van belang om bedrust te nemen. Dit kan echter wel één tot drie maanden hersteltijd nodig hebben, hoe vervelend dat ook is.
#4 Medische verlichting bij diabetes voeten
In het laatste stadium van een wond die niet meer te genezen is, moet er overgegaan worden op de meest nare ingreep: afzetting van een teen, voet of (gedeelte van) het been. Dit is echt het laatste 'redmiddel' en op het moment dat dat noodzakelijk is, is het in feite allemaal al te laat. Dit blijft als enige nog over.
Voor het zover is kan een chirurgische ingreep dat nog voor zijn. Soms is een kleine chirurgische ingreep al voldoende, daar zal altijd eerst naar gekeken worden.
Als we kijken naar een terugkerende wond of druk op het topje van teen als gevolg van hamertenen, dan kan dit verholpen worden door een kleine chirurgische ingreep.
Daarbij wordt van de betreffende teen de 'buigpees' doorgeknipt waardoor die teen niet meer kan buigen.
Andere behandelingen zijn juist het verlengen van de buigpees of het weghalen van het tussenkootje.
Dit kan echter alleen als de bloedvoorziening goed is.
Deze kleine operaties worden doorgaans poliklinisch uitgevoerd. Je mag in ieder geval tot 24 uur na de operatie geen druk zetten op die voet. Er wordt drukverband aangebracht zodat de druk verlaagd wordt. Wonden genezen sneller en ontstaan vervolgens minder snel.
Als wonden in de diabetische voet echt niet genezen en het geeft dermate problemen, dan wordt als allerlaatste middel amputatie ingezet.
Voorzorgsmaatregelen
Nu we allerlei symptomen en behandelingen van een diabetische voet hebben besproken, is het niet meer dan logisch dat we al dit soort problemen koste wat kost willen voorkomen.
Voorkomen is altijd nog beter dan genezen. En als je toch eenmaal in een stadium bent beland waarbij je voetproblemen krijgt, zorg er dan in ieder geval voor dat je je voeten goed laat verzorgen. Een medisch pedicure met aantekening diabetische voet is hier in gespecialiseerd.
Zelf kun je ook veel doen om voetproblemen en verergering daarvan te voorkomen:
Verander je levensstijl voordat het te laat is
Deze laatste tip is in feite de meest belangrijkste van het gehele artikel. Diabetes voeten kun je namelijk voorkomen door een gezond eetpatroon aan te nemen. Ditzelfde eetpatroon zorgt ervoor dat je op den duur diabetes type 2 omkeert.
Dit is prima mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
Graag ontvang ik het gratis e-boek
Zoek aub op Diabetesvrij Geheim in je mails. Je hebt deze al eens in 2019 en 2021 gekregen zie ik. Je mag ons ook even een mailtje sturen.
Graag ontvang ik het boek.
Ik zal het je sturen in een aparte email 🙂