Welke Diabetes Voeding is Verboden? 13 Tips + Advies + Voedingslijst
Welke diabetes voeding is nu echt gezond en wat is ten strengste verboden?
De meeste mensen weten het stiekem wel, maar kunnen zich er maar moeilijk aan houden.
In dit artikel ontdek je wat de beste voeding is bij diabetes type 2 om het niet te verergeren. En op den duur misschien wel helemaal om te keren.
Gebruik deze diabetes voeding tips met de voedingslijst om snel weer gezond te worden. En laat de verboden voedingsmiddelen staan.
More...
Gezonde diabetes voeding is essentieel bij de ziekte
Vandaag gaan we het hebben over wat uitgebalanceerde diabetes voeding precies inhoudt. Op de vraag wat je het beste wel, niet en met mate kunt eten zodra je suikerziekte hebt gaan we zo een goed mogelijk antwoord geven.
Daarnaast krijg je een aantal hacks om je bloedsuikerspiegel stabieler te houden.
Het is niet de bedoeling dat ik jou iets ga verbieden. Of dat jij jezelf iets gaat verbieden.
Toch is het goed om te weten dat er bepaalde voedingsmiddelen echt niet meer kunnen bij diabetes, omdat ze de ziekte alleen maar erger maken. Dit valt eigenlijk onder de noemer 'verboden voeding bij diabetes type 2'.
Bepaalde voedingsmiddelen zijn nou eenmaal ongezond voor je. Zelfs gevaarlijk voor je als je suikerziekte hebt. Daarom kun je bepaalde voeding beter vermijden.
Andere voedingssoorten kun je nog wel eten, maar dan met mate. Gelukkig is er ook voedsel dat je rijkelijk en misschien wel onbeperkt mag eten.
Ik ga je vandaag geen lijstje geven met wat wel en niet mag. We gaan het hebben over de basis van gezonde voeding. Dat is de voornaamste insteek van dit artikel. Door een goede basis neer te leggen maak jij voortaan zelf de beslissing wat je wel en niet gaat eten.
Wat leer je in dit artikel?
Je verwacht het misschien niet, maar je kunt zelf heel veel doen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
De 13 tips die in dit artikel aan bod komen ondersteunen je daarbij. Als je deze tips serieus neemt en consequent gaat integreren in je leven kun je zelfs diabetes mellitus type 2 omkeren.
Puur door de verschillen tussen goede en slechte diabetes voeding te respecteren en na te leven.
#1: Welke diabetes voeding is verboden?
Zodra we het verschil begrijpen tussen gezonde en ongezonde diabetes voeding kunnen we keuzes gaan maken.
Kennis is waar het begint. Daarom is het goed om te begrijpen welk soort voedsel diabetes type 2 veroorzaakt en verergert en welk voedsel juist helpt om suikerziekte te voorkomen en genezen. Zodra we die verschillen begrijpen en naleven, dan is het vrij eenvoudig om diabetes om te keren.
Eenvoudiger kan het haast niet: vermijd ongezonde diabetes voeding. Verwelkom gezonde voeding in je leven.
Maar wat is nu ongezonde of zelfs gevaarlijke voeding?
De gevaarlijke voeding die diabetes type 2 veroorzaakt
Het komt in feite op één ding neer. Voedsel dat bewerkt is is voeding dat je wilt vermijden.
Waarom? Omdat bewerkt voedsel:
Fabrikanten doen dit bewust. Zij houden zich niet bezig met jouw gezondheid en of je er wel of geen schade aan ondervindt.
Zolang jij er voor blijft betalen vinden zij het prima. En daar doen ze hun uiterste best voor.
Producten volpompen met overmatige hoeveelheden zout, ongezonde vetten en suikers. Daarnaast halen ze vezels en andere stoffen die je JUIST nodig hebt eruit, zodat hun product nog eens langer houdbaar is.
Om het simpel te maken kun je het volgende aanhouden: voedsel wat een heel proces heeft moeten doorlopen in een of meerdere fabrieken kun je het beste vermijden.
Gebruik deze oermens vraag om gezonde voeding te herkennen
De volgende keer als je boodschappen gaat doen of iets gaat eten, vraag jezelf dan het volgende af:
Vind ik dit product in zijn huidige vorm terug in de natuur?
Bewerkt voedsel vind je niet in zijn huidige vorm terug in de natuur. Pizza's hangen niet aan een boom. Druivensap evenmin. Maar druiven zelf wel. Die laatste kun je dan ook gewoon eten.
Bij druivensap en andere vruchtensappen is het fruit geperst, zijn de vezels eruit gehaald en worden er nog wat geur- en kleurstoffen aan toegevoegd zodat het voor ons wat aantrekkelijker is.
Wat je overhoudt is water met suiker. Het lijkt zo gezond, immers "het is sap van fruit."
Niets is minder waar, want je kunt net zo goed een glas cola drinken. Om de sap toch nog wat gezonder te doen lijken voegen fabrikanten er wat vitamines aan toe.
Nu drink je water met suiker, geur- en kleurstoffen en een beetje vitamine C.
Mijn advies: pel en eet gewoon een sinaasappel.
Dan krijg je de oorspronkelijke vitamines en mineralen binnen. Door fruit zo te eten heb je er ook nog eens de vezels erbij. Je bloedsuikerspiegel krijgt niet zo'n optater zoals bij alleen het sap wel het geval is.
Vraag jezelf daarom altijd af of het product in zijn huidige vorm terug te vinden is in de natuur Zo niet, dan valt het waarschijnlijk niet onder gezonde diabetes voeding. Bloedsuikerwaarden hebben mogelijk te lijden bij het eten of drinken van dit product.
Je bloedsuikerwaarden verlagen is trouwens vrij eenvoudig. Meer hierover leer je in deze tips.
#2: De diabetes voedingslijst waarmee je je leven red
Genezen van diabetes type 2 is niet hetzelfde als nooit meer van eten mogen genieten. De volgende tips laten zien dat je ook kunt genieten terwijl je tegelijkertijd je suikerziekte onder de duim krijgt.
Neem jezelf wel voor om iedere tip goed door te lopen. De ene tip ondersteunt namelijk de ander. Je leert welke voedingsmiddelen beter zijn dan anderen.
Maar eerst; een overzicht van ongezonde diabetes voeding en waarmee je dit kunt vervangen. Print het uit. Plak het op je koelkast. Maak het als je achtergrondfoto op je telefoon. Deze lijst komt altijd van pas en vormt de basis van een gezond diabetes dieet.
Vermijd de volgende producten
Eet de volgende producten met mate
Eet de volgende producten rijkelijk
#3: Stapje-voor-stapje de juiste voeding bij diabetes type 2
Als je tot nu toe niet gewend bent om gezonde voeding te eten, dan kan bovenstaande lijst even schrikken zijn. Ik kan me voorstellen dat je ontmoedigd raakt als je tot nu toe veel "fout" doet.
Gelukkig is hier een simpele oplossing voor.
Wat je in ieder geval niet wilt doen, is je hele levensstijl en voedingspatroon in één keer omgooien. Negen van de tien keer gaat dat mis en val je weer terug in je oude patroon.
We willen een duurzame en langdurige oplossing integreren die er voor zorgt dat jij geneest. Daarom is het raadzaam om één voor één niet-werkende gewoontes aan te pakken, in plaats van alles in één keer te willen veranderen.
Wat er namelijk hoe dan ook gaat gebeuren, is dat je fouten gaat maken. Bijvoorbeeld op het werk ben je toch weer in de verleiding gekomen om snoep te eten of een kennis heeft taart meegenomen waar je geen nee tegen kunt zeggen.
Dat is niet erg. Het gaat zonder meer gebeuren. Het enige wat ik hierop kan zeggen is: vergeef jezelf voor de fouten van gisteren, vandaag is een nieuwe dag.
Kortom; pas op het moment dat je een ongezonde gewoonte volledig hebt overwonnen ga je door naar de volgende. Heb je die daarna overwonnen, ga je weer naar de volgende. Enzovoorts.
Rome is niet in één dag gebouwd
Waarom alles in één keer omgooien niet werkt heeft er mee te maken dat nieuwe gewoontes niet zo één twee drie zijn 'ingesleten'. Nieuwe gewoontes aanleren kost tijd en herhaling. En regelmatig de fout ingaan.
Een goede dosis motivatie en wilskracht is gezond. Daarmee zet je de eerste stap. Maar die motivatie en wilskracht blijven niet altijd zo sterk. Er gaan zwakke momenten plaatsvinden. Er komen momenten waar je je niet op had voorbereid.
En dan?
Vergeef jezelf en pak weer door. Nieuwe gewoontes integreren in je leven is nu eenmaal uitdagend. Helemaal als je tientallen jaren iets gewend bent om te doen. Dat is niet binnen drie dagen verandert. Uit onderzoek blijkt dat gewoontes aanpassen wel 60 dagen kan duren.
Wees je brein te slim af
Een aantal van mijn tips zitten zo in elkaar dat je bijna niet terug kunt vallen in oude patronen. Ik ben mezelf er maar al te bewust van dat oude gewoontes afleren en vervangen door nieuwe gewoontes pittig kan zijn.
Uit eigen ervaring heb ik een aantal trucs ontwikkelt, om het jou zo makkelijk mogelijk te maken. Zodat je bijna niet anders kan dan een gezonde levensstijl te creëren voor jezelf. Haast op onbewust niveau.
Wat jou in ieder geval al 70% van de moeite gaat schelen is door te beginnen met de 'zwaarste' gewoonte. Daarmee bedoel ik die gewoonte die het meest van invloed is en het belangrijkste is om te veranderen.
Als je dat eenmaal hebt overwonnen en merkt dat dit zijn vruchten afwerpt, dan zal de rest je een stuk makkelijker afgaan.
Laten we doorgaan met de vierde tip en een handige truc om verleidingen voor te zijn.
#4: Drie tussendoortjes die vallen onder gezonde diabetes voeding
Alleen een mentaal sterk persoon kan iedere keer opnieuw "nee" zeggen tegen gratis taart. Op het moment dat je maar moeilijk lekkernijen kunt weerstaan, kun je goede voornemens maken wat je wil. Dat gebakje beland alsnog zo in je mond.
Om verleidingen te slim af te zijn, is het daarom verstandig om één van de drie volgende snacks voorhanden te hebben. Neem jezelf voor om ongezonde en suikerrijke producten te laten liggen. Mocht je toch trek krijgen, dan kun je in ieder geval terugvallen op één van de volgende drie snacks.
Noten
Welke je maar lekker vindt. Het liefst ongebrande noten. Een beetje zout erover heen is oké, zolang er maar geen suiker aan is toegevoegd. Denk aan walnoten, cashewnoten, pecannoten, amandelen, pistachenoten, een handje pinda's of een combinatie van de noten.
Het fijne van noten is dat je er snel vol van zit. Eet een handje walnoten en de ergste trek is verdwenen. Daarnaast is het niet alleen een kwestie van vullen. Noten zijn ook nog eens ontzettend voedzaam doordat ze rijk zijn aan mineralen, vitamines, gezonde vetten en vezels.
Noten verzadigen, zijn gezond, houden je bloedsuikerspiegel stabiel en voorzien je van een goede dosis energie. Ze zijn de beste troef die je kunt inzetten tegen verleidingen en trek.
Donkere chocolade
Hiermee bedoelen we écht donker. Puur alleen is niet voldoende. Je wilt op zijn minst voor de chocolade gaan met 75% cacao. Zolang er maar niet meer dan 25% suiker in zit.
Het kan zijn dat je denkt dat 25 gram suiker per 100 gram behoorlijk veel is. Normaal gesproken zou ik je daar volledig gelijk in geven.
Alleen is chocolade van hoogstaande kwaliteit machtig en verzadigd het enorm. Als je kwalitatief goede chocolade hebt dan heb je genoeg aan 40 gram chocolade.
Door je aan die hoeveelheid te houden krijg je maar een klein beetje suiker binnen.
Merk je dat je nog steeds trek hebt, terwijl je wel 40 gram chocolade op hebt, dan weet je dat de kwaliteit van de reep niet al te denderend is. Of dat er in ieder geval additieven in zitten die de honger naar meer stimuleren.
Dit is geen grap. De kwaliteit van een reep chocolade kun je afmeten aan de hand van hoe snel je er verzadigd door bent. Kwalitatief goede chocolade zorgt voor een prettige boost in je energieniveau en verzadigd je snel door de van nature voorkomende stofjes in de chocolade.
Fruit
Vers of bevroren; het kan allebei. Vermijd fruit dat gepureerd, gedroogd of een andere vorm van bewerking heeft ondergaan. Fruit in zijn oorspronkelijke vorm staat op de derde plek als hulpmiddel om volmondig "nee' te kunnen zeggen op gebak en andere lekkernijen.
Door altijd een bakje blauwe bessen, frambozen of een sinaasappel achter de hand te hebben, ben je verleidingen te slim af.
Welk fruit mag ik eten bij diabetes?
Ja, fruit is een goede snack. Vers of bevroren fruit zit -in tegenstelling tot vruchtensap- vol met vezels en voedingsstoffen. Door de vezels wordt de opname van suikers gedempt. Hierdoor kun je als je suikerziekte hebt fruit prima als snack gebruiken.
Ook al is fruit een goede snack, het is niet de beste snack die je kunt nemen. Noten staan absoluut op nummer één. En donkere chocolade op nummer twee. De voornaamste reden hiervan is dat noten en chocolade je langer voorzien van een verzadigd gevoel en energie.
Met fruit kun je er nu eenmaal wat minder lang tegen aan.
Houd je nu echt niet van noten of chocolade, dan hoef je je geen zorgen te maken over twee stuks of een volle hand fruit per dag. Eet je meer dan dat of heb je er behoefte aan om meer te eten? Ga dan eens bij jezelf na of je tijdens andere maaltijden wel correct en voldoende eet.
Houd eens een diabetesdagboek bij of tel de hoeveelheid koolhydraten die je op een dag nuttigt. Je kunt zelfs overwegen om een extra tussenmaaltijd in te lassen tussen al bestaande maaltijden in. Op die manier voorkom je trek later op de dag.
Bonustip: combineer de snacks
De volgende tip is niet voor iedere dag, maar kan zo nu en dan prima. Zo weet je zeker dat je voor langere tijd genoeg hebt. Combineer de drie snacks van hierboven. Bijvoorbeeld:
#5: Al het verboden voedsel bij diabetes verwijderen
Je hebt nu meerdere tips gekregen voor gezonde diabetes voeding. Denk aan snacks en andere trucs die je gaan ondersteunen om suikerziekte te overwinnen. We hebben tevens de basis geleerd van gezond eten.
Hopelijk heb je al gezond voedsel ingeslagen of ligt er in ieder geval een nieuw gemaakt boodschappenlijstje op je bureau klaar.
Alles wat je niet meer nodig hebt en je alleen maar in de verleiding gaat brengen gaan we nu verwijderen uit je huis. En uit je leven.
Zie het als een symbolisch nieuw hoofdstuk in je leven. Zie het als je schuur opruimen.
Oude rotzooi eruit om plaats te maken voor nieuwe, goede dingen.
Als je het niet in huis hebt kun je ook niet nemen; ook al kom je in de verleiding.
We gaan een verzamel tour houden door je huis. Het doel is om zoveel mogelijk van onderstaande lijst te verzamelen in een vuilniszak:
Bovenstaande voedingsmiddelen zijn onveilig voor mensen met diabetes type 2.
Vind je het zonde om al dat eten weg te gooien? Vraag jezelf dan af wat meer zonde is: die producten weggooien of je lichaam er mee blijven vervuilen?
Kun je het echt niet in de container doen, geef het dan weg aan je postbode, die aardige medewerkster bij het tankstation of de buurvrouw. Je kunt het zelfs bijdragen aan de voedselbank. Je maakt hun dag en waarschijnlijk maakt het voor hen minder uit dan als dat jij het zou eten.
Loop elke maand je keukenkastjes door
Nu we de eerste grote tour hebben gehad en de meeste rotzooi hebben verzameld en verwijderd is het zaak om het bij te houden.
Een keer in de zoveel tijd de keuken doorlopen is aan te raden. Zo kun je kijken of er toch niet iets in is geslopen. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van iedere maand even de keukenkastjes en je koelkast controleren.
Gooi het ongezonde voedsel wat er staat weg. Door dit elke maand te doen bespaar je jezelf een hoop ellende.
Ben je niet de enige in huis? Je kunt je gezin of huisgenoten gerust uitleggen dat jij graag je gezondheid wilt verbeteren.
Als zij ermee akkoord gaan dat jij al het ongezonde voedsel weg kiepert, des te makkelijker het voor jou is. Maar je hoeft jouw succes niet van hen af te laten hangen. Indien je partner, kinderen of huisgenoten tegenstribbelen kun je er ook voor kiezen om een deel van de keuken of koelkast voor jou alleen te reserveren. Hierin plaats je enkel wat voor jou is; gezonde diabetes voeding.
Verplaats desnoods al het ongezonde voedsel naar een apart deel van je keuken of kelder en geef alle huisleden daarvan de sleutel, behalve jouzelf. Op die manier kunnen alleen zij erbij.
Wees creatief en improviseer. Doe wat ervoor nodig is om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken om je te houden aan je nieuwe gewoontes.
#6: Het perfecte ontbijt voor diabetici
Maar weinig voedingsmiddelen bezitten een geneeskrachtige werking.
De laatste jaren zijn er veel zogenaamde 'superfoods' in het leven geroepen. Voedingsmiddelen die wonderlijke geneeskrachtige werkingen zouden hebben. Die benaming is echter meer een marketingtrucje dan dat het daadwerkelijk zijn naam eer aandoet.
Natuurlijk zijn deze superfoods niet slecht voor je, maar het gezonde effect van veel van deze voedingsmiddelen zijn dermate klein dat het bijna verwaarloosbaar is.
Zo super zijn ze dus helemaal niet.
Maar er is één voedingsmiddel die wel degelijk super is. Helemaal als je diabetes hebt, mag je dit simpelweg niet overslaan.
We hebben het hier over havermout.
Of havermout al geboekt staat als superfood is mij om het even. Wat ik veel belangrijker vind is dat havermout keer op keer bewezen gezond blijkt te zijn. Met name als je suikerziekte hebt.
Vroeger werd er veel meer havermout gegeten dan tegenwoordig. Nu is voornamelijk brood erg populair als ontbijt. Wat ons betreft onterecht aangezien havermout:
Maak je havermout de avond voordat je het gaat eten en je zorgt er ook nog eens voor dat de koolhydraten in havermout transformeren naar vezels.
Het komt bijna niet voor. Maar producenten van havermout hebben toestemming gekregen van de EU om op hun verpakking te vermelden dat havermout bijdraagt aan het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.
Dit gegeven alleen al spreekt boekdelen. Voeg havermout toe aan je lijstje van gezonde diabetes voeding en ik zou zeggen: eet smakelijk!
#7: Vermijd voortaan sapjes en frisdrank
We waren het er al over eens dat frisdrank en vruchtensap niet gezond voor ons zijn. Zelfs al heb je geen diabetes, dan nog is het niet verstandig om er grote hoeveelheden van te drinken. Kleine hoeveelheden ook niet trouwens.
Wat we vaak niet doorhebben, is dat een glas sinaasappelsap net zo slecht is als een glas cola.
Dit klinkt misschien gek. Immers; "fruit is gezond, dus het sap van uitgeperst fruit is dan toch ook gezond?"
Vruchtensap en frisdrank verschillen nauwelijks
Om te beginnen is vruchtensap niet zo gezond als fruit in vaste vorm.
Door het verwerkingsproces wordt het fruit van alle goede stoffen ontdaan. Vitamines, mineralen, vezels en het vruchtvlees worden vernietigd.
Om ervoor te zorgen dat het én lekkerder smaakt én langer houdbaar is, worden er allerlei stofjes aan toegevoegd door de fabrikanten. Denk aan smaakversterkers maar ook pure suiker is geen uitzondering.
De smaak van het fruit zelf gaat bijna helemaal verloren. De smaak die jij proeft ligt ver van de natuur vandaan; zoals het zou moeten smaken.
Dit verklaart waarom sap uit een pak sinaasappelsap zo anders smaakt dan op het moment dat je zelf sinaasappels uitperst. Sap uit pak ligt ver van de oorspronkelijke bron vandaan.
Naast dat vruchtensap bijna volledig is ontdaan van voedingstoffen, heeft het ook een beangstigende invloed op je bloedsuikerspiegel. Drink een glas sap en je geeft je bloedsuikerspiegel eenzelfde optater als met een glas cola.
Je begrijpt nu dat vruchtensap geen onderdeel is van gezonde diabetes voeding.
#8: Zet vocht slim in om diabetes type 2 te genezen
Als vruchtensap een no go is, wat is dan nog wel toegestaan om te drinken?
We hoeven gelukkig niet alleen maar water te drinken. Waar we vooral naar willen kijken is welke gezondheidsvoordelen bepaalde drankjes met zich mee brengen.
Er zijn bepaalde vloeistoffen rijk aan antioxidanten. Die kun je als diabetes type 2 patiënt het beste drinken.
Het merkwaardige van antioxidanten is dat deze stofjes eigenlijk licht giftig zijn. Antioxidanten worden aangemaakt door planten om plagen, ziektes en dieren af te weren.
Antioxidanten zelf smaken vaak wat bitter en voor ons zijn ze niet giftig. Tenminste, niet ziekmakend giftig. Ze brengen wel iets teweeg in ons lichaam waardoor wij alleen maar gezonder.
Verhoog je insulinegevoeligheid met antioxidanten
Op het moment dat jij antioxidanten binnenkrijgt dan geven deze stofjes jouw lichaam een optater. Een positieve optater wel te verstaan. Je immuunsysteem krijgt een boost na het eten of drinken van antioxidanten.
Als we kijken naar de bloedsuiker- en insulinehuishouding dan worden deze allemaal 'wakker gemaakt'. Het drinken van vloeistofjes waar veel antioxidanten in zitten blijkt je insulinegevoeligheid te verhogen.
Dit komt erop neer dat je lichaam minder insuline nodig heeft om ingenomen suikers te verwerken. En laat dat nu precies zijn wat we willen.
Welke drankjes kun je het beste drinken?
Drink je drankjes in ieder geval zonder suiker en melk.
De drankjes in bovenstaand lijstje zijn een kleine greep uit de vloeistoffen die je kunt drinken.
Ben je op zoek naar inspiratie voor suikerrijke drankjes die je mag drinken? Die vind je hier.
Maak je geen zorgen over 'teveel' koffie of thee
We zijn vaak bang om te veel koffie of thee te drinken. Alles waar 'te' voor staat is natuurlijk niet goed. Maar er is één uitzondering. Bij groene thee beginnen de daadwerkelijke gezondheidsvoordelen namelijk pas vanaf de derde kop.
#9: Je hebt minder aardappelen, rijst en tarwe nodig dan je denkt
Brood, aardappels en pasta zijn voedingssoorten die royaal worden gegeten in Nederland. We beginnen de dag met brood. Breken de dag met ... brood. En eindigen de dag met een half bord aardappels, rijst of pasta. Als het even kan wordt daarna nog een bakje vla of ijs gegeten.
Stuk voor stuk bevatten deze voedingssoorten veel suikers. Hoewel veel van dit soort voedsel wel iets aan vezels bevat, je bloedsuikerspiegel schiet omhoog.
Het is zonde om te zien dat er zoveel gezonde alternatieven zijn waar veel ziektes, klachten en aandoeningen mee voorkomen en genezen kunnen worden. Maar die vrijwel niemand rijkelijk eet.
Vroeger was dit heel anders. We aten rijkelijk groenten, noten en vruchten. Vers uit de natuur. Er is in de tussentijd veel veranderd.
Gezond eten is niet meer duur
Een tijd lang was gezond voedsel erg duur. Dit zorgde ervoor dat mensen die niet veel te besteden hadden bijna werden gedwongen om goedkope pruttel te eten.
Uiteindelijk zorgde deze wending naar een ongezond voedingspatroon voor diverse ziektes bij onze (groot)ouders en misschien wel bij jouzelf. Daardoor zijn we alsnog veel geld kwijt aan medicijn- en ziekenhuiskosten.
Tegenwoordig ligt dat wel wat anders. Gezond eten is 'in'. Steeds meer mensen worden zich bewust van de vele producten die we helemaal niet in huis (en in ons lijf) willen hebben. We gaan steeds meer over naar een gezond dieet.
Gezond eten kan iedereen, ook al heb je niet veel te besteden. Slim boodschappen doen is hiervoor de sleutel.
Vooral de wat goedkopere winkels spelen hier mooi op in. Denk aan een LIDL of ALDI. Deze ketens staan steeds meer bekend om hun royale aanbod van groenten, fruit en noten voor een fatsoenlijke prijs. Daar je boodschappen doen gaat je een hoop geld schelen. Gretig gebruikmaken van acties in de wat duurdere supermarkten doet ook wonderen.
Zoek de aanbiedingen en acties op en je kunt niet alleen een stuk gezonder, maar ook veel goedkoper eten dan je grootouders.
Hoe kun je aardappels, rijst en pasta gezonder maken?
Aardappels zijn er niet in gezondere of ongezonde varianten. Een aardappel op zich is nu eenmaal niet zo gezond voor je. Helemaal niet als je diabetes hebt. Wat je wel kunt doen is aardappels de avond ervoor koken om ze te laten overnachten in de koelkast voordat je ze eet.
Door een nachtje koelkast zorg je ervoor dat de koolhydraten in de aardappel transformeren naar onverteerbare suikers. Deze suikers zijn vergelijkbaar met vezels en worden 'resistent zetmeel' genoemd.
Het mooie? Deze transformatie in de aardappel zorgt dat jij gevoeliger wordt voor insuline zodra je ze eet. Precies wat we willen!
Maar als je het écht goed wilt doen; vervang dan aardappels, rijst, brood en pasta door bonen. Een betere vervanger dan bonen vind je bijna niet. Bonen bevatten relatief weinig koolhydraten en zijn juist rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen.
Daarnaast verzadigen ze je flink. Probeer maar eens 100 gram bonen te eten. Je zult merken dat dit een stuk uitdagender dan het eten van 100 gram pasta.
#10: Vlees en vis horen bij een gezond diabetes dieet
Verse, vette vis. Als er één soort voeding een waardig onderdeel is van gezonde diabetes voeding, dan is het wel vis. En dan met name de vette varianten. Denk aan zalm, makreel en sardientjes.
Het fijne aan vette vis is dat een klein stukje al beter verzadigd dan een HEEL bord pasta. Wees daarom niet terughoudend in het regelmatig eten van vette vis. Je krijgt veel gezonde stoffen binnen en je voorkomt daarmee ook nog eens de behoefte aan koolhydraten eten.
Eiwitten heb je meer nodig dan koolhydraten
De eiwitten in vis en andere eiwitbronnen stimuleren de opbouw van spiermassa en verbeteren de hersenfunctie.
Door voldoende eiwitten te eten krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen en versterken.
Dit in tegenstelling tot suiker. Suiker fungeert meer als brandstof op korte termijn.
Die brandstof is ook belangrijk, alleen we krijgen over het algemeen al meer dan genoeg brandstof binnen. De overtollige brandstof wordt gemakkelijk opgeslagen als vet.
Als je diabetes type 2 hebt dan kan het lichaam zich geen weg meer vinden met de suikers die je eet. Met eiwitten is het een heel ander verhaal. Dit kan het lichaam nog heel goed verwerken en heeft het zelfs hard nodig. Leg daarom de nadruk op wat het lichaam kan in plaats van wat het niet kan.
Naast eiwitten zit (vette) vis en vlees barstensvol met onmisbare vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen kun je wel uit andere bronnen halen, maar dat gaat veel lastiger. Ze zitten niet in aardappelen, brood of pasta.
Wees daarom niet bang om te genieten van een goed stuk vis of vlees.
Wat voor soort vlees en vis kun je eten?
Uit wetenschappelijk onderzoek is keer op keer gebleken dat vette vis diverse gezondheidsvoordelen biedt. Voorbeelden van vette vis zijn zalm, haring, sardientjes en makreel.
Wat is nog meer gezond voor je?
Voor vrijwel elke soort voeding geldt; hoe verser, hoe beter. Dit gaat ook op voor vis en vlees. Daarom is verse tonijn beter dan tonijn uit de diepvries. Deze diepvries tonijn is vervolgens weer gezonder dan tonijn uit blik.
Als je geen vlees en vis eet, kies dan voor eieren en eiwitrijke zuivelproducten zoals kaas of kwark.
#11: De juiste saus is gezond bij diabetes type 2
Bestel in een restaurant vlees of vis en je krijgt er vrijwel altijd een vettige saus bijgeserveerd. Vette sausen zijn goed, alleen wordt aan de sausjes in een restaurant meestal suiker toegevoegd.
Niet het vette, maar juist de suiker is slecht voor je.
Gelukkig kun je thuis zelf saus maken waarbij je de ingrediënten zelf bepaald. Een aantal sauzen kun je uitstekend eten. Denk aan:
Sauzen zijn ongezond... toch?
Ik kan me voorstellen dat je iets denkt in de trant van dat sauzen je dik maken, slecht voor je zijn en je aders laten dichtslibben.
Inderdaad, als we kijken naar 97% van de voorverpakte sauzen in de supermarkt. Dan geef ik je gelijk. Als je zelf een gezonde, vettige saus maakt dan is het even een ander verhaal.
Zelfgemaakte saus biedt meer voordelen dan je denkt.
Normaal gesproken krijgt je bloedsuikerspiegel een piek door het avondmaal.
Een vettig sausje over je maaltijd gieten zorgt ervoor dat de suikers in je maaltijd langzamer worden verwerkt.
Dit komt doordat het vet zichzelf mengt met de koolhydraten. Hierdoor maak je het je lichaam moeilijker om alles te verwerken.
Dit is gunstig en zorgt dat een piek in je bloedsuikerspiegel wordt voorkomen.
Wil je het naar het volgende niveau tillen? Voeg dan een zuur ingrediënt toe aan je gerecht of saus zoals citroensap, azijn of limoensap.
In het belang van je gezondheid voeg je een zelfgemaakte, vette saus toe aan je gerecht en pers je er ook nog eens een citroen over uit.
#12: Versla diabetes type 2 met voldoende beweging
Een stukje wandelen en een gezond voedingspatroon lijken ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken te hebben.
Toch moeten we ons goed beseffen dat genoeg beweging veel problemen kan voorkomen. Als je voldoende beweegt is het namelijk bijna niet mogelijk om suikerziekte te ontwikkelen.
Het is over het algemeen de combinatie die het hem doet. Te weinig beweging gecombineerd met een voedingspatroon hoog in calorieën en suikers. De combinatie zorgt voor gezondheidsproblemen en ziektes zoals diabetes type 2.
Wat veel mensen niet weten is dat een kwartiertje wandelen na een maaltijd al wonderen doet voor de bloedsuikerspiegel. Een blokje om gaan zorgt dat de piek in je bloedsuiker wordt afgeremd.
Bewegen is onmisbaar bij gezonde diabetes voeding
Als je helemaal niet van sporten houdt, dan geeft dat niets. Zelf vind ik het heerlijk om minimaal drie keer per week naar de sportschool te gaan, maar daarnaast houd ik er ook ontzettend van om een boswandeling te maken. Mijn hond kan er ook van genieten trouwens.
Het is geen must om te sporten. Bewegen wel. En of dat nu een eindje fietsen of een stuk wandelen is.
Vrijwel iedere vorm van beweging gaat je helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen en te houden.
Wat voor gezond eten geldt, is net zo van toepassing voor bewegen.
Doe het consistent en je gaat de resultaten behalen die je wenst.
Daarnaast is het beter om er een gewoonte van te maken in plaats van dat je het maar af en toe doet.
Het heeft meer effect als je zeven dagen per week een kwartier per dag loopt in plaats van twee keer per week een uur.
#13: Het Diabetesvrij Geheim
Tot zover heb je 12 gezonde diabetes voeding tips gekregen en welke voedingsmiddelen juist verboden zijn bij diabetes type 2. Echter is dit slechts het begin van voedingsadvies om suikerziekte om te keren.
Door je levensstijl op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf namelijk op den duur genezen. Met name het aanpassen van je eetpatroon is belangrijk.
En je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
Fantastisch zoals alles wordt weergegeven.
Ik ga van start, heb zelf al een eerlijkst opgesteld en ik hoop dat ik er zo snel mogelijk weer vanaf kom.
Top! Succes de komende tijd. Als je vragen hebt, horen we het graag.
Ik ben heel benieuwd naar het boek en of het werkt om m’n diabetes “om te keren”
Welk boek bedoel je precies? Het diabetesvrij geheim heb ik in ieder geval zojuist naar je gestuurd.
Hoi met Elise je hebt echt hele goede tips er in staan.van sommige dingen wist ik niet eens dat het goed was zoals een kiwi’s heel grasg een boek waar ik uit kan lezen.gr Elise