Diabetes Type 2 Dieet Lijst met 17 Gezonde Tips + Recepten
Dit gezonde diabetes type 2 dieet is specifiek voor mensen met suikerziekte. Maar eigenlijk gaat onderstaande lijst met 17 tips en recepten voor iedereen op.
Neem onderstaande diabetes type 2 dieet tips in je op en laat gezonde voeding jouw natuurlijke medicijn zijn!
More...
Gebruik dit gezonde diabetes type 2 dieet als jouw medicijn
Diabetes type 2 ontwikkel je niet zomaar. Het is het resultaat van een ongezonde levensstijl die jarenlang heeft plaatsgevonden. Voeding en (een gebrek aan) beweging spelen hierin de belangrijkste rollen.
Om suikerziekte te voorkomen of te genezen, is het belangrijk een gezond diabetes type 2 dieet te integreren in je leven. Artsen zijn het erover eens dat een gezond dieet het fundament is om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren laag te houden.
Maar wat is dan een gezond diabetes type 2 dieet? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Tegenwoordig bestaan er tal van 'hippe' diëten. Het ene dieet klinkt nog veelbelovender dan de ander. Dit is allemaal niet nodig.
Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken gaan we in dit uitgebreide artikel terug naar de basis. Je hoeft geen speciaal dieetboek te kopen. Op het moment dat de basis van je voeding op orde is betekent dat automatisch dat je een gezond diabetes type 2 dieet hebt.
Wat leer je in dit artikel?
Het doel is uiteindelijk om niet meer na te hoeven denken over een gezonde levensstijl.
Gezonde voeding is een 'second nature' voor je.
De 17 tips die je in dit artikel leest voor een gezond diabetes type 2 dieet helpen je om dat voor elkaar te krijgen.
Gezond eten is in feite heel eenvoudig en dat ga je nu ontdekken.
Is dit diabetes type 2 dieet aftrekbaar bij de Belastingdienst?
Voorheen waren de kosten van het diabetes type 2 dieet aftrekbaar bij de belastingdienst. Dit is niet meer het geval sinds 2010.
Alleen in een uitzonderlijke situatie waarin je arts of specialist voorschrijft dat je bepaalde voedingsmiddelen nodig hebt, is het nog aftrekbaar bij de belasting.
Het ding is dat voeding tegenwoordig bijna niet meer op die manier wordt voorgeschreven. Wat nog wel wordt voorgeschreven zijn de medicijnen en eventuele behandelingen die je nodig hebt. Een gezond voedingspatroon integreren in je leven is slechts op basis van advies.
Is een gezond Diabetes Type 2 duurder?
Wat wel fijn is om te weten is dat een gezond suikerziekte dieet niet meer geld kost dan de levensstijl waar je misschien aan gewend bent.
Ik moet wel toegeven dat een zakje noten twee tot drie keer zo duur is als een zak chips. En toch ga je door noten te eten in plaats van chips besparen. Dit zit hem erin dat je met een zakje noten over het algemeen langer mee doet dan met een zak chips. Daarnaast hebben noten veel minder invloed op je bloedsuikerspiegel en zijn daarmee veel gezonder voor je lijf.
Je bent langer verzadigd en je bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Hierdoor heb je niet meer de neiging om binnen korte tijd iets anders te gaan eten. Op lange termijn bieden noten vele gezondheidsvoordelen. Je krijgt meer energie waardoor de behoefte aan snelle suikers verdwijnt en medicatie valt weg, omdat je van jezelf al gezond bent.
Allemaal geldbesparende gevolgen van een gezonde levensstijl, ook al moet je daar in het begin wat meer geld voor vrijmaken.
Diabetes type 2 ontstaat niet door een gezonde levensstijl. Met name het overmatig nuttigen van suikers en koolhydraten zorgen er op den duur voor dat je suikerziekte ontwikkelt.
Suikers en koolhydraten zorgen er wel voor dat je insuline aanmaakt, maar tegelijkertijd bieden ze weinig verzadiging.
Vandaar dat we in een gezonde levensstijl de inname van deze macronutriënten drastisch gaan verlagen. Wat daarvoor in de plaats komt en hoe we het dan gaan aanpakken zullen we nu in de tips gaan bespreken.
#1 Vermijd witte producten
Witbrood, witte pasta en witte rijst. Om eens drie producten te noemen waarvan veel mensen denken dat ze gezond zijn, maar die eigenlijk niet thuishoren in een gezond diabetes type 2 dieet.
Ik kijk zo nu en dan naar welke boodschappen mensen in hun winkelwagentje leggen. Enerzijds vind ik de uiteenlopende smaken fascinerend, anderzijds ben ik soms stomverbaasd over waar de keuze op is gevallen.
Veel van de producten die mensen kopen LIJKEN namelijk erg gezond. En nu ben ik er van overtuigd dat deze mensen werkelijk het idee hebben gezond bezig te zijn, maar de meeste producten zijn simpelweg niet gezond. Helaas.
Af en toe maakt het natuurlijk niet uit. We hebben allemaal wel eens van die momenten dat we niet trots zijn met wat we op de winkelband leggen. Die goedkope pizza van afgelopen donderdag bijvoorbeeld.
Met name witbrood is zoiets waarvan niet iedereen doorheeft dat het in ons lichaam nagenoeg hetzelfde wordt verwerkt als tafelsuiker. Het is rijk aan koolhydraten en tegelijk zeer arm aan vezels en voedingstoffen.
Wit stokbrood bijvoorbeeld heeft een glychemische index van 100. Dit staat gelijk aan tafelsuiker.
Daarmee is wit stokbrood één van de meest ongezonde deegwaren die je maar kunt eten.
Dus of je nu een stokbroodje roomkaas of een suikerklontje roomkaas eet; het effect op je lichaam is identiek.
Vermijd daarom zoveel mogelijk witte producten, ook al weigeren de kinderen in eerste instantie om volkoren pasta of zilvervliesrijst te eten.
Witte producten passen echt niet binnen een gezond diabetes type 2 dieet.
#2 Kies het juiste broodbeleg
De keuze is reuze. Van broodbeleg zijn er een honderd-en-één varianten, en per variant bestaan er ook weer eens tal van verschillende merken die bijzondere smaakjes en flitsende verpakkingen hebben bedacht.
Om een aantal voorbeelden te noemen van wat je allemaal op je brood kunt doen:
En de lijst gaat nog wel even door.
Veel van dit soort producten lijken op het eerste oog zeer gezond. Kijk maar naar de vinkjes, keurmerken en ambachtelijke bereidingswijze. Ziet er geweldig uit. Aantrekkelijk, lekker en met een beetje geluk ook nog een beetje gezond. "Want er staat toch 'ik kies bewust' op?"
Niets is minder waar. Fabrikanten van dit soort producten houden zich niet bezig met onze gezondheid. Het enige waar zij zich druk om maken is hun bankrekening. En dan met name het vullen daarvan.
Vandaar dat aan veel van dit soort producten smaak-, geur- en kleurstoffen worden toegevoegd. Alles om ervoor te zorgen dat wij er:
Ik zeg het niet graag, maar meer dan 90 procent van dit soort producten kunnen de prullenbak in. Ze passen niet in een gezond diabetes type 2 dieet.
Toch zijn er vijf soorten broodbeleg die je wél kunt eten. Je lichaam wordt hier blij van:
Al dit soort producten bevatten het gouden duo waar we het al eerder over hebben gehad: vetten en eiwitten. Dit maakt dat ze weinig tot geen invloed op je bloedsuikerspiegel hebben en je toch verzadigen.
Let wel even op de ingrediëntenlijst van met name de vleeswaren. Veel goedkope varianten bevatten namelijk behoorlijk wat toevoegingen die je het liefst wilt vermijden.
Ook al vallen veel soorten broodbeleg af, de keuze blijft reuze. Maak de juiste keuze en doe niet alleen je smaakpapillen, maar vooral je lichaam een plezier.
#3 Drink nooit vruchtensap
De zojuist besproken voeding is met name van toepassing voor ons ontbijt en lunch. Om hierop verder te borduren gaan we het nu hebben over de drankjes die we tijdens deze maaltijden nemen.
Regelmatig worden er namelijk één of meerdere glazen vruchtensap gedronken om het droge brood mee weg te spoelen. Vruchtensap zoals appelsap, sinaasappelsap en druivensap komen qua opname in het lichaam overeen met een glas cola.
Vruchtensappen bevatten namelijk geen vezels, eiwitten of vetten. Wel suiker.
Zo'n 11 gram per 100 ml wat neerkomt op 5 tot 7 suikerklontjes per standaard drinkglas; net als cola en andere frisdranken. En dat is ook niet iets wat je tijdens je ontbijt drinkt. Neem ik aan.
Probeer vruchtensap zoveel mogelijk te vermijden. Dus niet alleen tijdens het ontbijt maar überhaupt.
Vruchtensappen passen niet binnen een gezond diabetes type 2 ontbijt.
Wat mag je dan wel drinken:
Dit is trouwens niet het enige wat je nog mag drinken. Lees verder, wat nog meer goed voor je is bespreken we zo direct.
#4 Een magisch ontbijt met havermout
Veranderingen binnen je ontbijt doorvoeren door ongezonde producten te vervangen door gezonde producten is geweldig. Als je daar mee bezig bent, dan ben je al ontzettend goed bezig. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust hoe ze hun levensstijl kunnen verbeteren. Ik zie steeds meer om me heen dat mensen gezondere keuzes maken op het gebied van voeding.
Alleen een witte boterham met hagelslag en een glas sinaasappelsap kun je op zichzelf niet gezond maken. Een ongezond product is en blijft ongezond, ook al neem je er maar één hapje van.
Daarom kun je er inderdaad voor kiezen om per onderdeel over te gaan op een gezonde variant van het product.
Maar wat je ook kunt doen is je ontbijt volledig vervangen. Op die manier pak je de oorzaak van problemen rechtstreeks bij de wortel aan. Dit maakt dat we pas écht goed bezig zijn.
Vervang daarom je gehele ontbijt door havermout; één van de meest gezonde producten die je maar kunt nemen als ontbijt.
En één van de meest goedkope. Een halve kilo havermout koop je al voor 50 cent bij de Albert Heijn.
Havermout is rijk aan nutriënten en bevat een speciaal soort vezel (beta-glucan) waar ons lichaam erg blij van wordt.
Havermout past daarom uitstekend binnen een gezond diabetes type 2 dieet.
De smaak is misschien even wennen, maar je kunt het zelf erg zo lekker maken als je zelf wil. Zie hier hoe je een gezond havermout ontbijt maakt.
#5 Kies het juiste soort fruit
Over fruit is het laatste woord nog niet gesproken. En ook al wordt er regelmatig beweerd van niet, fruit is wel degelijk gezond. Laten we de zin en onzin over fruit nu voor eens en voor altijd ophelderen.
Ik hoor je al denken: "Maar fruit zit toch vol suiker; dat is toch niet gezond?"
Het klopt dat er in fruit suiker zit. Alleen een beetje suiker is niet erg. Maar dan wel in onbewerkte vorm en in beperkte hoeveelheden. Want:
Natuurlijke suikers 'verpakt' in vezels zijn gezond.
Eet onbewerkt voedsel
Problemen met fruit zijn ontstaan op het moment dat fabrikanten fruit zijn gaan bewerken. Denk aan bewerkt fruit zoals jam, gedroogd fruit en vruchtensappen.
Over sapjes hebben we het al gehad, maar ook in gedroogd fruit, fruitrepen en jam zit ontzettend veel suiker en maar weinig vezels.
Dat is waar de ellende is begonnen; het geeft je bloedsuikerspiegel een optater.
Daarom passen de bewerkte vormen van fruit niet binnen een gezond diabetes type 2 dieet.
Kies bij fruit daarom altijd voor de onbewerkte vorm.Hoe minder er mee gedaan in van het plukken tot aan je mond, hoe beter.
Als je fruit wil eten dan hebben een aantal soorten de voorkeur, aangezien daar relatief weinig suiker in zitten en toch behoorlijk wat vezels.
Houd het daarom bij twee stuks fruit of een grote hand vol met kleine vruchten zoals bessen of bramen per dag.
Je koolhydraatinname verlagen is absoluut aan te raden. Er is niets mis mee om de inname van koolhydraten zelfs te halveren gezien gemiddeld 60 procent van ons standaard voedingspatroon uit koolhydraten bestaat.
Verban bewerkte producten uit je dieet en verhoog juist de inname van onbewerkte producten zoals groenten, bonen, zaden, pitten en noten. Fruit past daar ook prima bij, zij het met mate.
#6 Salade behoort in een gezond diabetes type 2 dieet
Van alleen maar salades eten heeft nog nooit iemand suikerziekte gekregen. Nu zeg ik niet dat je alleen maar sla moet gaan eten, maar geregeld een salade voor jezelf klaarmaken is erg gezond. Wees niet terughoudend in de natuurlijke ingrediënten die je eraan toevoegt.
Het mooie aan salades is dat ze enerzijds ontzettend gezond zijn en anderzijds kun je er eindeloos mee variëren.
Maak het zo gezond en lekker als je zelf wil. Wat voor fruit geldt, is ook bij salades van toepassing: kies voor onbewerkte producten.
Vermijd pasta, croutons, sausjes en kant-en-klare dressings in salade. Dit soort producten vind je niet in de natuur en daarom het liefst niet in je salade.
Kies rijkelijk groenten, kruiden, bonen, zaden, noten, pitten en een gekookt eitje, vis of vlees. Niet alleen ontzettend lekker; je lichaam wordt er blij van.
Waarom je nooit teveel salade kan eten
Als je het goed doet, dan is je salade een ware toevoeging aan je dieet. Eet elke week een salade. Het liefst elke dag. Want met een salade:
Vooral de groenten in een salade zijn belangrijk. Als er één soort voedsel is waar we überhaupt meer van moeten eten -met name in een diabetes type 2 dieet- dan is het groente.
Groente kent geen nadelen op het vaker naar het toilet moeten na. Deze bezoekjes aan het kleine kamertje zijn trouwens het gevolg van een gezonde darmflora door de vele vezels die je eet.
Groenten zitten vol met vezels, vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen die bijdragen aan een fit en gezond lichaam.
Gezonde, lekkere dressing?
Een gezonde en toch lekkere dressing heb je zo gemaakt. Voeg wat kruiden zoals verse peterselie, basilicum en oregano toe aan olijfolie en kneed dit door je salade heen.
Wat je ook kunt doen is suikervrije pesto mengen met olijfolie en dat door de salade roeren. Beide zijn gezonde en lekkere keuzes om je salade mee te verrijken.
#7 Noten zijn gezond
We waren het er al over eens; we doen er verstandig aan om meer groenten te eten. Meer planten eigenlijk, want in feite zijn planten het gezondst om te eten.
Onder planten vallen natuurlijk ook:
Gelukkig hoeven we dus niet alleen maar meer groenten te eten, maar hebben we het nu over plantensoorten in het algemeen.
Over iedere soort voeding heeft iemand wel weer een mening op het internet. Belangrijk is om te kijken naar wat de feiten zeggen. Een veelvoorkomend probleem bijvoorbeeld met plantaardige producten is volgens sommige mensen 'fytinezuur'.
Als je je wat meer in gezonde voeding aan het verdiepen bent, heb je er ongetwijfeld van gehoord of over gelezen; fytinezuur Waarom je je geen zorgen hoeft te maken over de fytinezuur illusie ontdek je hier.
Kort gezegd is "het gevaar van fytinezuur" pure bangmakerij, zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. In hoeverre je daarom bepaalde producten wilt vermijden is helemaal aan jou.
Gezonde noten checklist
Om terug te komen op de noten, er zijn veel verschillende noten te vinden in de supermarkt of op de markt. Een keuze maken is daarom voor veel mensen lastig. Want "welke noten zijn nu wel en niet gezond?"
Dit is het enige wat je hoeft te onthouden:
Verder kun je geheel je eigen keuze maken binnen de rijke variatie aan noten. Hazelnoten, amandelen, pistachenoten, paranoten, pecannoten of macadamia's; het zijn allemaal fantastische noten met ieder zijn eigen kracht.
#8 De krachtige werking van kaneel voor diabetici
Als je me al van jongs af aan kent dan weet je ook dat ik niet altijd zo fit was als dat ik nu ben. Vroeger woog ik namelijk minstens 25 kilo meer.
Met gezonde voeding en sport was ik totaal niet bezig. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het creëren van een gezondere levensstijl, maar in mijn tijd nog niet. Het was nog niet zo "in" om met je gezondheid bezig te zijn. Ook was de wetenschap er nog niet van op de hoogte dat bijna iedere moderne ziekte wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl.
De geneeskrachtige werking van diverse kruiden is al wel lange tijd bekend. Al vanuit de oertijd worden kruiden ingezet bij genezingen van verschillende ziektes en aandoeningen. Onderschat de kracht van kruiden niet.
Kruiden worden niet meer alleen in onze gerechten verwerkt om het eten een bepaalde smaak te geven. Sommige kruiden kun je zien als natuurlijke geneesmiddelen en worden ook dusdanig gebruikt.
Wat Kurkuma voor ontstekingen is...
Kijk bijvoorbeeld naar kurkuma; het hoofdbestanddeel van kerriepoeder. Kurkuma werkt net zo goed tegen ontstekingen als "normale" medicijnen. In sommige gevallen werkt kurkuma zelfs nog beter!
Wat kurkuma doet voor ontstekingen, doet kaneel voor diabetes type 2.
Jawel, kaneel zorgt ervoor dat de insulinegevoeligheid in je lichaam stijgt. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Het komt erop neer dat je minder insuline nodig hebt om suikers op te nemen. Hierdoor wordt je alvleesklier drastisch minder belast.
Als je bekend bent met het medicijn 'metformine'; kaneel heeft eenzelfde werking. Het laat je insulinegevoeligheid doen toenemen.
En zeg nu zelf. Je neemt toch liever een kruid uit de natuur dan een chemisch tablet uit de fabriek?
Kaneel is krachtig, lekker, onbewerkt en goedkoop. De meeste mensen vinden het een fijne smaak geven aan hun yoghurt of havermout. Als het even kan, voeg dan kaneel toe aan je maaltijd.
#9 Kies vetrijke sauzen
Als je diabetes type 2 hebt of in het voorstadium zit van suikerziekte dan ben je zeer waarschijnlijk al eens bij een diëtist geweest. De meeste mensen ervaren een bezoekje aan de diëtist spijtig genoeg als iets negatiefs.
Niet alleen omdat veel gegeven advies bij de diëtist simpelweg onjuist is. Er wordt je ook nog eens van alles verboden.
Er wordt vooral gehamerd op wat niet mag en niet kan in plaats van te kijken naar wat juist wel goed voor je is. Na een bezoekje of twee aan de diëtist heb je bijna het idee dat alleen sla en water nog oké zijn om te eten en drinken.
Een advies vanuit een diëtist is vrijwel altijd dat je moet kiezen voor de vetarme en magere producten. Klinkt logisch, want in vetrijke producten zitten meer calorieën, waardoor je sneller dik zou worden. Dit zou de kans op diabetes weer verhogen.
De grote meevaller van vandaag: die informatie is simpelweg niet juist.
Vetten hebben geen invloed op je bloedsuiker & insuline
Natuurlijk; een gram vet bevat iets meer dan het dubbele aan calorieën dan een gram koolhydraten. Alleen wat voor mensen met (pre-)diabetes van belang is, is om te kijken naar de invloed van voedsel op hun bloedsuikerspiegel.
Daar waar koolhydraten insuline nodig hebben om in het lichaam opgenomen te worden, heeft vet dat niet nodig.
Vet heeft daarom GEEN invloed op je insulineniveau.
Drink de hele dag olijfolie en je bloedsuiker- en insulinespiegel stijgen niet.
Het komt er op neer dat je (als diabetes type 2 patiënt) minder koolhydraten en juist meer vetten moet eten.
Vandaar dat je er verstandig aan doet om magere en vetarme producten te vervangen door vetrijke producten.
Meer Vet, Minder Koolhydraten
Eet meer vet en drastisch minder koolhydraten. Het zal even wennen zijn, maar het went snel.
Kies voor de volvette mayonaise en andere vetrijke sauzen. Tegenwoordig worden er steeds meer suikervrije sauzen op de markt gebracht waar ook wij van kunnen profiteren.
Kijk wel altijd even of er geen (verkapte versie) van suiker aan is toegevoegd. En pas vooral op met rode sauzen zoals chilisaus, ketchup en curry. Ze smaken misschien erg lekker maar zitten bomvol suikers. Je bloedsuikerspiegel gaat door het dak.
Het meest frappante vind ik nog wel dat de rode sauzen juist door diëtisten worden aangeraden. Dit terwijl het funest is voor jou als je diabetes type 2 hebt. Nu begrijp je misschien waarom ik zei dat veel gegeven advies door diëtisten simpelweg onjuist is. Met dat soort adviezen maak je de problemen alleen maar erger.
Kiezen tussen twee kwaden
Als je moet kiezen tussen curry en de meest vette mayonaise, dan kun je het beste voor mayonaise kiezen. Alleen maakt dat mayonaise nog niet gezond.
Mayonaise is namelijk rijk aan omega-6 olie. Deze olie is sterk ontstekingsbevorderend. Het is in feite kiezen tussen twee kwaden, waar mayonaise toch beter uit de bus komt.
Het liefst gebruik je helemaal geen saus, of maak je je saus zelf.
Knoflooksaus bijvoorbeeld is heel simpel gemaakt met een paar eetlepels Griekse yoghurt gemengd met wat water en uitgeperste knoflook.
Kruiden toevoegen aan olijfolie is ook een lekkere en gezonde keuze of kies voor suikervrije hummus.
Zoek wat recepten op waarbij je enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt. Wees niet bang om vetten te gebruiken. Het kost misschien wat extra tijd en moeite, maar het zorgt er wel voor dat jij straks een heerlijke en gezonde saus op tafel hebt. Een vetrijke saus waar je je niet schuldig over hoeft te voelen.
#10 Kijk altijd uit voor toegevoegde suikers
Als er een tip is die je uit dit artikel onthoud laat het dan deze zijn:
Vermijd toegevoegde suikers.
Toegevoegde suikers zijn de grootste vijand van iemand met diabetes type 2. Dit komt doordat er geen gezonde producten bestaan waar suiker aan toe is gevoegd.
Als jij vanaf nu de beslissing maakt om geen producten meer te nemen waar suiker aan is toegevoegd, dan maak je in feite de beslissing om alleen nog maar natuurlijke producten te nemen.
Dit gaat je veel goeds doen. Het menselijk lichaam is nog niet gebouwd op suiker zoals we het nu kennen.
In de natuur bestaat deze zoete poeder niet. Het meest zoete wat we in de oertijd tegenkwamen is honing.
En naast dat dit maar zelden voorkwam, ging het pikken van die honing niet zonder slag of stoot. Bijen en angels en zo.
Zodra je een suikerrijk en vezel-arm product neemt dan schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Uit paniek gaat je alvleesklier veel insuline produceren om deze suiker te verwerken. Doe dit iedere dag en je lichaam zal op den duur diabetes type 2 ontwikkelen. Dit is nu eenmaal hoe het is.
De beste manier om toegevoegd suiker te vermijden
Niet voor niets krijgen steeds meer mensen last van overgewicht en suikerziekte. Suiker wordt namelijk aan heel veel producten toegevoegd. Het zorgt net even voor die lekkere smaak. Die smaak die mensen tegenwoordig nauwelijks nog kunnen missen.
Daarbij is suiker een eenvoudige manier om een product langer houdbaar te maken. En het is ook nog eens goedkoop.
Een product gaat langer mee en mensen willen er meer van. Je begrijpt dat fabrikanten niet stoppen met het toevoegen van suiker gezien de voordelige werking (voor hun bankrekening).
Hoe kun je suikers nu uit je leven bannen?
Door producten te kiezen die je in de jungle kunt vinden.
Er bestaan geen bomen waar zakken chips aangroeien. Groeit het niet aan de boom of kun je het anderzijds niet plukken, vangen, kweken, telen of jagen? Eet en drink het dan niet.
Als je het niet gewend bent om toegevoegde suikers te vermijden, dan begrijp ik dat dit een lastige opgave is. Waar je dan het beste mee kunt beginnen is om in ieder geval te stoppen met frisdrank en vruchtensap. Ga over op water, thee en zwarte koffie. Daarna zijn de deegwaren aan de beurt waar we zo nog dieper op ingaan.
Producten waar suiker aan is toegevoegd passen hoe dan ook niet in de lijst van een gezond diabetes type 2 dieet.
#11 Vervang je aardappeltje door iets gezonds
In Nederland bestaat vaak de helft van ons dinerbord uit aardappelen. De rest van het bord beslaat een klein beetje groenten en een stuk vlees.
Als we onze gezondheid in acht nemen zou het eigenlijk omgekeerd moeten zijn. De helft tot driekwart van ons bord zou uit dan groenten bestaan. Dan een stukje vlees, vis of een vervanger daarvan en een paar aardappeltjes.
Aardappels op zich zijn niet heel gezond. Er zitten behoorlijk wat koolhydraten in en maar weinig vezels. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel snel. We waren het er al over eens dat we dit juist willen voorkomen aangezien de voortdurende stijging van onze bloedsuikerspiegel de veroorzaker is van diabetes type 2.
Aardappels hebben een hoge glycemische index en we willen juist overgaan op producten met een lage glycemische index. Daardoor zorg je er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Aardappelvervangers
Vervang je aardappels door bijvoorbeeld een van deze twee soorten voedselsoorten:
Deze plantaardige producten zijn zeer gezond en toch goedkoop. Het is moeilijk om hier te veel van te eten. Als je diabetes type 2 wilt voorkomen of genezen, dan gaan bonen en champignons je ontzettend helpen.
Ze verzadigen goed en hebben allen een lage glycemische index. Het enige nadeel is dat je last kunt krijgen van winderigheid. Door rustig te eten en goed te kauwen kun je dit al grotendeels voor zijn.
Wil je toch aardappels blijven eten?
Als je echt niet zonder kan, eet dan je aardappels zoals ik het net heb uitgelegd. Besla de helft tot driekwart van je bord met groenten. Voeg daar een stukje vlees, vis (of vervanger daarvan) aan toe en reserveer een klein gedeelte voor de aardappels.
Het komt erop neer dat je de inname van groenten drastisch gaat verhogen. De vezels in de groenten zorgen er namelijk voor dat het eten minder snel wordt opgenomen.
Hierdoor:
Genoeg redenen om te minderen met aardappels en deze te vervangen door gezonde alternatieven.
#12 Kies altijd de volkorenvariant van brood/pasta/rijst
Op het moment dat je suikers meer en meer gaat verbannen uit je voedingspatroon, ga je vrijwel automatisch meer vezels eten.
Natuurlijke producten zoals groenten, fruit, noten, pitten en zaden bevatten namelijk veel vezels. En die zijn erg goed voor je; helemaal als je diabetes type 2 wilt verhelpen.
Vezels kun je als volgt zien. Ze vormen een soort van gel om een koolhydraat heen. Hierdoor wordt het eten langzamer opgenomen in het lichaam. Dit is een goed iets!
Zie het als zwemmen. Koolhydraat-rijk en vezel-arm eten is als zwemmen met de stroom mee.
Dit gaat vrij eenvoudig zonder echt weerstand te ervaren.
Vezelrijk eten is echter als zwemmen tegen de stroming in.
Je krijgt veel meer weerstand en het is moeilijker om er doorheen te komen.
Tijdens het zwemmen is deze weerstand vervelend, maar als het neerkomt op voedsel is het juist goed om het je lichaam moeilijker te maken. Veel vezels eten zorgt ervoor dat het voedsel langzaam wordt opgenomen. Hoe langzamer het wordt opgenomen in je lichaam, hoe beter dit is voor je bloedsuikerspiegel. Er is vervolgens ook niet zoveel insuline nodig om de suikers op te nemen.
Hoe herken je vezelrijke producten?
Je kunt natuurlijk op de ingrediëntenlijst kijken om te checken hoeveel vezels er in het product zitten. Alleen niet op ieder product is het aantal vezels terug te vinden.
Hoe je het makkelijkst kunt herkennen of een product veel vezels bevat is aan de hand van de 'stevigheid' van het product. Vezels geven namelijk die stevigheid aan planten.
Hoe meer je op groente of fruit moet kauwen voordat je het door kunt slikken, hoe meer vezels erin zitten.
Natuurlijke plantaardige producten zijn over het algemeen vezelrijke producten. Daarnaast zijn er ook bewerkte producten die veel vezels bevatten. Dit zijn de volkorenvarianten.
Ik wil pasta en brood niet aanprijzen omdat het veel nadelen met zich meebrengt. Maar als je er dan toch voor kiest, neem dan in ieder geval de volkoren versie.
Een kleur zegt niet altijd iets
Let op! Waar mensen vaak de mist in gaan is bij de kleur van een product. Donkere pasta is over het algemeen gezonder dan witte pasta. Dit geldt niet perse voor brood.
Hoe donker een brood ook is, dit hoeft niets te zeggen over hoe gezond het voor ons is. De donkere kleur kan namelijk ook een kleurstof zijn. Hierdoor krijg je de INDRUK dat het product gezond is, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Kies daarom niet op basis van kleur, maar op basis van inhoud.
Laat je niet misleiden met flitsende verpakkingen, vinkjes en keurmerken. Fabrikanten zijn hier heel goed in en worden daar steeds beter in.
Zorg ervoor dat je producten neemt waar het woord 'volkoren' opstaat. Dan weet je zeker dat je goed zit.
Is het wit of staat er 'meergranen' op dan vermijd je dit product het liefst. Ziet een product er heel gezond uit, bekijk dan eerst of het net zo gezond is als dat het lijkt.
#13 Chocolade moet je vermijden... of toch niet?
Van sommige producten is het overduidelijk dat ze gezond zijn. Andere producten zijn zonder twijfel juist erg ongezond. Maar bij chocolade ligt dit wat gecompliceerder.
Standaard witte- en melkchocolade is kort gezegd rotzooi. Die soorten kun je direct vergeten. Dat is overduidelijk. Alleen bij de bittere chocoladevarianten (70 procent cacao en meer) en de suikervrije chocoladerepen ligt het wat ingewikkelder.
Cacao werkt namelijk zeer krachtig voor het menselijk lichaam. Het zit vol met antioxidanten en flavonoïden.
Die laatsten hebben een bijzondere werking, aangezien ze eigenlijk licht giftig zijn voor het lichaam. Alleen niet dusdanig dat je er ziek van wordt.
Wat ze doen is dat ze je lichaam prikkelen om alert en fit te zijn. Net als sporten dat met je doet bijvoorbeeld.
Zowel cacao als sporten zijn op zichzelf nou niet direct gezond, maar je lichaam krijgt een gezonde optater waardoor je juist alert, fris en fit wordt.
Cacao staat erom bekend dat het de kans op hart- en vaatziektes drastisch verlaagd. Met mate chocolade van minimaal 72% cacao eten is daarom een heel verstandig idee. Houd het wel bij maximaal twee blokjes per dag. En ga nu niet sporten vervangen door donkere chocolade 😉
Naast zeer pure chocolade past ook suikervrije chocolade binnen een gezond diabetes type 2 dieet. Zo lang het met mate is!
#14 De 6 toegestane drankjes binnen het diabetes type 2 dieet
Het menselijk lichaam is er niet op gebouwd om vloeibare calorieën te nemen. De suikers uit deze drankjes worden razendsnel opgenomen in het lichaam. Hierdoor zetten vruchtensappen en frisdrank zo snel aan tot vetopslag.
Hieronder vind je twee lijsten. De eerste lijst bevat ongezonde drankjes. De tweede lijst bevat dranken waarmee je de eerste lijst gaat vervangen.
Ongezonde drankjes:
Gezonde drankjes:
Water en kokoswater zijn van zichzelf zeer neutraal. Ze bevatten beide enkel watermoleculen. De andere drankjes delen één geheim:
Ze zitten vol met antioxidanten.
In een gezond diabetes type 2 dieet zitten voldoende antioxidanten. Die kun je in ieder geval binnenkrijgen door bovenstaande gezonde drankjes te drinken en met mate zwarte chocolade te eten.
Vermijd suikers
Het zijn niet erg gebruikelijke drankjes, maar bieten- en granaatappelsap zijn beide ontzettend gezond. De kleur van deze drankjes spreken geeft aan dat ze rijk zijn aan antioxidanten.
In tegenstelling tot brood zegt de kleur van groente en fruit juist heel veel over hoe gezond het is.
Hoe intenser de kleur van je groente of stuk fruit, hoe beter het voor je is.
Wat deze drankjes wel weer nadelig maakt is dat het behoorlijk wat suikers bevatten.
In een perfecte wereld hadden we een drankje met de smaak en kracht van granaatappelsap, zonder de suikers.
Gelukkig zijn er wel alternatieven. Ze bevatten misschien niet de heerlijk verfrissende smaak van bieten- en granaatappelsap maar zwarte koffie en groene en witte thee zitten ook stuk voor stuk vol met antioxidanten. Daarnaast zijn ze erg goedkoop.
We horen vaak "more is less", maar voor groene thee gaat dat niet op. De vele gezondheidsvoordelen beginnen pas vanaf de derde kop thee.
Tenzij je hartklachten hebt, hoef je het met koffie ook niet bij één kopje per dag te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook zwarte koffie de kans op hart- en vaatziektes verlaagd. Daarbij kan het diabetes type 2 helpen voorkomen.
#15 Laat deegwaren zoveel mogelijk staan
Stel nu dat wij zouden stoppen met het eten van deegwaren. Voor wie is dat dan een probleem? Voor onszelf niet.
Alleen voor de producenten van deze deegwaren.
Laat me je een geheim verklappen: je gezondheid gaat er drastisch op vooruit als je de beslissing maakt om deegwaren helemaal te vermijden in je leven. Hoe komt dat zo?
Kortom, je mist er niets aan en je doet je lichaam er een groot plezier mee. Door deegwaren te eten krijgt je lichaam een optater, maar geen goede optater zoals bij het eten van cacao.
Samen met frisdrank en vruchtensappen behoren deegwaren tot die producten die zowel een hoge glycemische index als een glycemische lading hebben. En dit is nu net wat we willen voorkomen.
Tussendoortjes
Een appelgebakje of koekje bij de koffie is inmiddels standaard geworden in de westerse wereld. We zijn opgegroeid met wat lekkers tussendoor of iets voor bij de koffie.
Als ik in een restaurant "een koffie zonder koekje, melk en suiker" bestel dan krijg ik 9 van de 10 keer koffie met een koekje, melk en suiker.
Af en toe zo'n tussendoortje kan geen kwaad. Als je gezond bent. Maar als je diabetes type 2 hebt of je in het voorstadium daarvan bevindt, dan is het verre van verstandig. Vrijwel alles wat in een oven wordt gebakken wil je koste wat kost voorkomen.
Laat koekjes, gebak en al dat soort producten staan. Wil je toch een tussendoortje? Kies dan voor stevig fruit of een handje noten. Zo heb je toch iets lekkers en ben je toch iets gezonds aan het eten
#16 De gezondste diabetes type 2 dieetrecepten bestaan uit natuurlijke producten
Dit is de een na laatste tip die we in dit artikel gaan bespreken. Het is de allesomvattende tip van vandaag. Het komt erop neer dat we onszelf niet meer perse gaan vullen met eten, maar dat we ons lichaam daadwerkelijk gaan voeden.
Daarom luidt de allesomvattende tip:
Voed jezelf enkel nog met natuurlijke producten en laat het voedsel dat je neemt voedzaam zijn.
Zolang je jezelf voedt met natuurlijk voedsel kun je niet anders dan gezonder worden.
Inheemse volkeren zijn veel gezonder dan de westerse samenleving, simpelweg omdat ze een natuurlijk voedingspatroon hebben geïntegreerd.
Zo kennen zijn verschillende ziektes zoals diabetes type 2 helemaal niet. Op het moment dat deze volkeren echter net zo gaan eten als wij, ontwikkelen ze allerlei aandoeningen waar ze voorheen nog nooit mee te maken hebben gehad.
Denk aan allerlei moderne ziektes, waaronder suikerziekte.
Dit komt puur door de bewerkte producten rijk aan koolhydraten en arm aan vezels en voedingsstoffen.
Doe het stap voor stap
Net als jij zijn veel mensen op bepaalde momenten zeer gemotiveerd om hun leven rigoureus te veranderen. Ook als jij nu besluit om alles wat we in dit artikel hebben besproken te integreren in je leven, kun jij binnen enkele maanden van je diabetes type 2 verlost zijn.
Wat ik je echter wil aanraden om te doen is om het stap voor stap aan te pakken. Terugval is namelijk het kleinst als we verandering rustig aan integreren in ons leven. Werk daarom aan één onderdeel per keer.
Als we alles in één keer gaan omgooien dan is de kans op succes het laagst. Kijken we meer naar de lange termijn, dan stijgt de kans op succes drastisch.
De meeste mensen zijn niet instaat om een heel patroon wat zij in (tientallen) jaren hebben ontwikkelt in één klap om te gooien. Zoiets kost maanden zo niet jaren tijd om te veranderen.
Dit klinkt misschien demotiverend, maar wat vooral van belang is, is dat je jezelf de tijd ervoor gunt. Door naar de lange termijn te kijken verhoog je je kans van slagen drastisch en sta je het jezelf ook toe om zo nu en dan een foutje te maken. Dat is namelijk wat er gaat gebeuren.
Neem de tijd om de producten die je nu in huis hebt te vervangen door producten die gezond voor je zijn.
Voorkom bewerkte en onnatuurlijke producten. Ga voor natuurlijke, onbewerkte producten. Zo ziet een gezond diabetes type 2 dieet er uit.
#17 Diabetes dieet advies staat aan het begin van genezing
Het mooie van het juiste diabetes type 2 dieet aannemen is dat je je gezondheid een groot plezier doet. Op den duur zal je bloedsuikerspiegel stabiliseren en kun je je medicatie afbouwen.
Maar wist je dat je volledig van diabetes mellitus type 2 kunt genezen wanneer je je leefstijl op de juiste manier aanpast & inricht? Met name het aanpassen van je eetpatroon is belangrijk.
Jazeker, je kunt van diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
Mijn buikomvang is al jaren 100 cm [gekregen na de overgang] en wat ik ook probeer het blijft evenveel. Ik kreeg s’nachts last van mijn voeten alsof er plekjes ongevoelig waren geworden.
Gelukkig is dat nu minder maar het heeft me wel bang gemaakt.
Ik hoop dat het boek van jullie me gaat helpen.
Kunnen jullie misschien ook iets meer over ingrediënten vertellen? Hoe je die moet lezen?
Mvg Anne Huijs
Mooi om te horen dat je er wat aan doet :). Ons boek zal je daar zeker bij helpen. Ik begrijp je vraag over ingrediënten niet helemaal. Kun je het iets beter uitleggen?
Ik zie uw e-boek met veel belangstelling tegemoet en hoop mijn problemen te kunnen milderen. mvg.
Geen probleem! Ik heb het boekje zojuist naar je gestuurd. Mogelijk is het ook in je SPAM/ongewenste e-mails beland. Neem daar ook een kijkje als je denkt niets te hebben ontvangen.
Zou graag het boekje willen ontvangen
Het is naar je verzonden 🙂
Ik zou graag het boek in ontvangst willen nemen
Boekje is zojuist naar je verzonden. Kijk ook even in je SPAM :). Daar kan het helaas ook belanden.
zou graag het boek willen ontvangen
Zojuist naar je verzonden 🙂
zou graag het boek willen hebben
Zojuist naar je verzonden 🙂
zou heel graag je e boek willen hebben
Boek is zojuist naar je verzonden. Kijk ook even in je ongewenste e-mails, daar kan het ook belanden.
veel artikelen, ze maken alle indruk op mij ,maar ik moet nog gericht gaan kiezen
Zou graag het e book ontvangen
Geen probleem, als we ergens bij kunnen helpen dan horen we het graag. Boek is zojuist naar je verzonden. Kijk ook even in je ongewenste e-mails, daar kan het ook belanden.
Sinds enige maanden zit ik in een pre-diabetes fase. Ik ben nu bezig mijn leef- en eetpatroon te wijzigen. Ik daarbij dat je tips veel waarde hebben. Daarom graag het e-book.
Goed dat je er iets aan doet! Ik zal het boekje naar je sturen!
Ik zou graag het e book ontvangen
Dank alvast en fijn weekend.
Zojuist naar je verzonden via een andere e-mail. Jij ook goed weekend!
Heldere uitleg en mogelijk een begin naar een gezonder leven. Voor een bewoner bij ons die diabetes heeft, mag ik als woonbegeleider een menu uitzoeken. Heel graag zou ik jullie boek ontvangen om inspiratie op te doen.
Welk boek precies? Het Diabetesvrij Geheim bevat een recepten. Als je recepten wilt, kun je kijken op http://www.ziektevrijleven.nl 🙂