9 Onmisbare Tips Bij Het Kopen Van Diabetes Schoenen (Dames + Heren)
Wanneer je diabetes schoenen gaat kopen is het slim om met een aantal dingen rekening te houden.
Onderstaande 9 tips in dit artikel helpen je direct op weg bij het uitzoeken van de juiste diabetes schoenen.
Zo voorkom je meer en ergere voetproblemen bij suikerziekte.
More...
Waarom zijn diabetes schoenen noodzakelijk?
Normaal gesproken is schoenen kopen al een uitdaging. Laat staan dat je schoenen moet kopen terwijl je diabetes hebt. Suikerziekte verhoogt namelijk het risico op neuropathie. Drastisch.
Een ander woord voor neuropathie is zenuwschade. Dit is wat op den duur zal plaatsvinden bij diabetes.
Door deze zenuwschade zal je gevoel in de voeten met de tijd verdwijnen. Hierdoor worden wondjes aan je voeten moeilijker opgemerkt.
Daarnaast voel je niet of een schoen nu wel of niet goed zit.
Die delen van het lichaam die het minst doorbloed zijn worden het eerst getroffen door neuropathie. In negen van de tien gevallen zijn dit de voeten. Vandaar dat aan de voeten extra aandacht moet worden geschonken bij mensen met diabetes.
Essentieel hierin zijn de schoenen die een diabetespatiënt draagt.
Voor diabetici zijn diabetes schoenen een uitkomst
In een verder gevorderd stadium van diabetes mellitus type 2 kun je niet meer zonder diabetes schoenen. Deze schoenen zijn ontworpen specifiek voor mensen met suikerziekte.
De essentie van de diabetes schoen is de druk-verlagende werking. Gevoelige plekken worden ontlast en de kans op wondjes wordt drastisch verlaagd.
Voor diabetespatiënten zijn diabetes schoenen werkelijk een uitkomst.
Wat leer je in dit artikel?
Diabetes schoenen koop je niet omdat ze nu zo mooi zijn (al is dat wel een fijne bijkomstigheid). Ze worden passend gemaakt voor jou, omdat jij zelf niet meer voelt of ze goed zitten of niet.
Alleen zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je deze diabetes schoenen gaat kopen.
Onderstaande 9 tips helpen zowel dames als heren om de beste keuze te maken bij het kopen van diabetes schoenen.
#1 Shop altijd samen met iemand anders
Het is niet alleen gezelliger om met iemand samen te gaan shoppen. Je helpt elkaar de juiste kleding uit te kiezen. Samen een drankje doen op het terras. Ongegeneerd je mening geven over wat de ander aantrekt. Vooral vrouwen vinden dit leuk en kunnen hier hele dagen aan spenderen. Als man zal dat misschien even wat anders zijn.
Man of vrouw, als je als diabetespatiënt schoenen nodig hebt is het altijd belangrijk om samen met iemand te gaan.
Door het gebrek aan gevoel in je voeten kun je namelijk zelf niet bepalen of de schoenen goed zitten of niet.
Bij voorkeur neem je iemand mee die ervaring heeft met suikerziekte. Om de uitleg te versimpelen spreken we hierna over 'partner'; diegene die met jou meegaat tijdens het uitkiezen van diabetes schoenen.
Het is van belang dat je partner goed kan vaststellen of de diabetesschoenen correct zitten of niet.
Checklist bij het kopen van diabetesschoenen
Jij en je partner moeten goed nagaan of de schoenen geschikt voor je zijn. Dit doe je aan de hand van deze checklist:
Deze vier punten zijn belangrijk om vast te stellen of de diabetes schoen correct zit. Met onderstaande punten gaan we dieper in op dingen waar we rekening mee moeten houden bij het kopen van diabetes schoenen.
#2 Controleer de lengtemaat van de diabetes schoenen
Dit is normaal gesproken zo gedaan. Mensen die geen diabetes hebben voelen vrij snel of de lengtemaat van de schoen goed is. Als je geen gevoel meer in je voeten hebt is het even een ander verhaal. Je voelt immers niet of de schoen te klein is of niet.
Misschien daarom wel de meest belangrijke tip van allemaal:
Zorg dat je de juiste lengtemaat kiest.
Zelfs wanneer je geen suikerziekte hebt is het kiezen van de juiste lengtemaat belangrijk. Doe je dat niet, dan krijg je hoe dan ook problemen met je voeten. Diabetespatiënt of niet.
Heb je suikerziekte dan is het kiezen van de juiste lengtemaat een van de belangrijkste dingen bij het kopen van diabetesschoenen.
We hebben het net al even genoemd. Ga altijd staan bij het vaststellen of je de juiste schoenen aan hebt.
Het kan namelijk best zo zijn dat de schoenen uitstekend passen zodra je zit. Ga je vervolgens staan, dan kan het anders zijn. De voeten schuiven naar voren. Het laatste was je wil is dat je tenen tegen de voorkant aankomen.
Zoals we al in de eerste tip hebben besproken; laat je partner voelen of je de juiste lengtemaat hebt gekozen. Als je staat moet er aan de voorkant op zijn minst nog 1 cm ruimte over zijn.
Dit kun je eenvoudig vaststellen door de breedte van je duim als maatstaf te gebruiken.
#3 Controleer de breedtemaat
Wat voor de lengtemaat geldt, geldt evengoed voor de breedtemaat. Alleen is die wat lastiger vast te stellen.
Of je de juiste breedtemaat hebt of niet is belangrijk voor de spanning van je voeten. Wonden kunnen ontstaan zodra schoenen in de breedte te krap zitten. Dit zorgt namelijk voor een sterk verhoogde druk in de voet.
De breedtemaat wordt ook wel aangeduid met letters.
Zo wordt de breedtemaat voor 'normale' voeten aangeduid met de letter G. Ook wel de G-leest genoemd. Dit was voorheen altijd de standaard. Tegenwoordig gaat de gemiddelde Nederlander al meer naar de H-leest aangezien we allemaal wat bredere voeten hebben gekregen. Desalniettemin is de G-leest nog de huidige standaard breedtemaat.
Hoe verder de letter van de leest in het alfabet zit, hoe breder de schoen is. De letter F duidt op een smalle voet. G is voor normale voeten. De letter H staat nog verder in het alfabet waar een brede voet mee wordt aangeduid. Enzovoorts.
Normaal gesproken houd je er rekening mee dat schoenen nog uit kunnen lopen. Diabetespatiënten kunnen zichzelf dat echter niet veroorloven bij de aanschaf van diabetes schoenen.
De kans op teveel druk en daarmee wondjes op de voet is nu eenmaal te groot.
Kies je te smalle schoenen dan ontstaan er drukplekken bij één of meer tenen of onder de voet. Heb je daarentegen te wijde schoenen dan zorgt schuring voor blaren en wonden aan je voet.
Laat je shoppartner goed vaststellen of er niet te veel of te weinig ruimte over is in de breedte.
#4 Controleer de pasvorm
De correcte lengte- en breedtemaat kiezen zijn onderdeel van de juiste pasvorm van je schoen. Maar er komt nog meer bij kijken.
Zo bepalen de hielkap en wreefsluiting of de schoenen goed aansluiten. Naast de breedte- en lengtemaat zijn de hoogte en sluiting daarom erg belangrijk.
Je kunt de hoogte van de wreef makkelijk bepalen door te kijken naar de holling aan de binnenkant van je voeten.
Heb je een grote holling? Dan is de wreef hoger en heb je eerder dat schoenen te strak zitten.
Zit er (bijna) geen holling in je voet dan zullen schoenen juist eerder te ruim zitten. Dit is vaak het geval bij mensen met platvoeten.
Mensen met een hoge wreef hebben vaak last van ruimtegebrek bovenop de voet. Daardoor zitten de schoenen te strak en kunnen er wonden ontstaan op de voet. Anderzijds kunnen te ruime schoenen zorgen voor blaren. Dit komt doordat er te veel schuring ontstaat tijdens het lopen.
Voorkom beide koste wat het kost.
Een ander dingetje waar je als diabetespatiënt rekening mee moet houden is de verhoogde kans op opgezwollen voeten. Let hier op bij de aanschaf van diabetes schoenen.
Als je niet helemaal zeker van je zaak bent, vraag dan altijd om hulp bij het vaststellen van de hoogte van je wreef.
Belangrijk is dat de hielkap stevig genoeg is. Dit zorgt ervoor dat de schoen goed aansluit bij je voet. Daarnaast wil je schoenen aanschaffen met voldoende stevigheid en mag er geen schuring ontstaan aan de hakken.
Verkopers kunnen je met al dit soort zaken helpen.
#5 Controleer de hak hoogte
Vrouwen lopen vaak op hakken omdat dit mooi staat. Echt heel comfortabel is het echter niet.
Helemaal niet als je als diabetespatiënt op hakken gaat lopen. Het kan zelfs schadelijk zijn voor de diabetes voet. Aan de andere kant is het ook een slecht idee om op volledig platte schoenen te lopen.
Waarom platte schoenen schadelijk zijn voor de diabetes voet heeft met de hielhoogte te maken.
De hiel ligt van nature namelijk altijd iets hoger dan de bal van je voet. Dit betekent dat een platte schoen een onnatuurlijke houding veroorzaakt.
Kies daarom altijd een kleine hak van maximaal 1 tot 3 centimeter. Pas voor jezelf een hoogte van de hak die goed zit. Dit is voor iedereen verschillend.
Ondanks dat jij of je partner hoge hakken misschien mooi vinden, is het toch sterk af te raden om die te kopen. Door de hoge hakken ontstaat er direct meer spanning op de voorkant van je voeten. Onder de bal van de voet kunnen hierdoor blaren en wondjes ontstaan.
Bij goede diabetes schoenen houd je daarom altijd 1 tot 3 cm aan als maximale hoogte van de hak.
#6 Vergeet de schoenzolen niet
We hebben nu meerdere dingen die van belang zijn bij de aanschaf van goede diabetesschoenen besproken.
Er zijn nog wel een paar laatste dingen waar je rekening mee moet houden. Waaronder de schoenzool. En dan hebben we het niet over die slecht gebakken biefstuk.
Een schoenzool is erg belangrijk als het gaat om de dempende werking die het zou moeten bieden. Platte schoenen of schoenen met een harde schoenzool hebben deze dempende werking niet. Hierdoor verhoogt de spanning onder de hiel en bal van de voet.
En dat wil je absoluut niet.
In de meest ideale situatie heb je schoenen met dempende schoenzolen. Deze dempende schoenzolen zijn erg belangrijk voor diabetische voeten.
De dempende werking verlaagd de druk op de voeten. Dit verlicht direct en voorkomt te veel druk op de voeten en wonden.
Een probleem bij neuropathie in de voeten is dat de zuurstoftoevoer wordt belemmerd. Koop je dan ook nog eens schoenen met een harde zool, dan krijgt zuurstof nóg minder de kans om naar je voeten te gaan. Met alle gevolgen van dien.
Schoenen moeten ook goed te buigen zijn bij de bal van de voet. De bal bevindt zich in de voorkant van de voet. Als je de schoen aan de voorkant goed kunt buigen, dan heb je een uitstekende schoenzool getroffen.
#7 Loop de binnenkant van de diabetes schoen goed na
Zoals je al merkt is het kopen van de juiste diabetes schoenen minder simpel dan je in eerste instantie misschien dacht. Bovenstaande punten zijn allemaal van belang bij het kopen van de juiste schoenen bij diabetes.
Tot dusver hebben we vooral gekeken naar de buitenkant van de schoenen. Alles wat hierbij komt kijken is je als het goed is nu duidelijk geworden.
We gaan nu kijken naar de binnenkant van de diabetes schoen.
De voering van de schoen
Waar je rekening mee moet houden is dat de voering van de schoen glad moet zijn.
Zitten er stiksels aan de binnenkant van de schoen, dan wil je die niet kopen. Als je schoenen draagt met stiksels of andere harde randjes dan kunnen die voor irritatie zorgen aan de voeten.
Het beste is om schoenen te dragen die volledig van leder zijn gemaakt. Lederen schoenen zijn glad aan de binnenkant en zorgen voor een verhoogde luchtcirculatie.
Doordat de schoenen ademen krijgen je voeten meer de kans om af te koelen en zullen ze minder opzwellen.
Laat de binnenkant van de schoenen daarom zeker een punt van aandacht zijn bij de aanschaf van diabetes schoenen. Check eerst de binnenkant of er geen randjes of stiksels aanwezig zijn. Ga even bij de verkoper na of de schoen van volledig leer gemaakt is.
#8 Aanbieders van diabetes schoenen
Er zijn twee opties om diabetes schoenen te kopen:
Zoals je begrijpt heeft de eerste mijn absolute voorkeur. Ga je online bestellen dan heb je in feite niets aan voorgaande tips. Je kunt de schoenen niet eerst passen en je partner of de verkoper kan je niet ondersteunen bij de aanschaf.
Ben je op zoek naar diabetesschoenen die ook nog eens goedkoop zijn? Scapino, Van Haren, Nelson (voorheen Dolcis) en Bristol zijn allemaal goede opties. Hier zie je vaak diabetes schoenen van de merken Orchard en Pediforma terug.
Helaas zijn de schoenen die je hier koopt vaak van wat mindere kwaliteit dan bijvoorbeeld een merk als Ecco.
Ecco maakt diabetes schoenen voor zowel mannen als vrouwen. Deze schoenen zijn van volledig leder gemaakt en hebben juiste pasvormen. Bij een goedkopere winkel is dat bijna nooit het geval. Door in prijs te compenseren kan het zo zijn dat je je voeten tekort doet. Met alle gevolgen van dien.
Wil je toch op het internet bestellen? Intersko en Brantano zijn goede online winkels voor diabetes schoenen.
Je weet nu in ieder geval alles waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van je sneakers, nette schoenen, slippers, instappers en sandalen.
#9 Geen diabetes schoenen meer nodig hebben
Bovenstaande tips zijn ontzettend belangrijk om rekening mee te houden zodra je diabetes schoenen gaat kopen. Maar hoe zou het zijn als je geen speciale schoenen meer nodig hebt, simpelweg omdat je geen diabetes type 2 meer hebt?
Door je levensstijl op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf genezen. Met name het aanpassen van je eetpatroon is belangrijk.
Jazeker, je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
Welkom :
Hoe kom ik aan schoenen voor diabetici?
Daar zijn verschillende plekken voor. Zie ook: https://www.ziektevrijleven.nl/diabetesschoenen/