Keer Diabetes Om met deze 17 Gezonde & Heerlijke Diabetes Recepten
Wanneer je diabetes type 2 hebt is het belangrijk om je eetpatroon om te gooien. Je dient de juiste diabetes recepten te gebruiken zodat je ziekte niet verergert.
Sterker nog, met het juiste voedingspatroon kun je diabetes mellitus type 2 zelfs omkeren.
Sommige tips uit dit artikel zijn geïnspireerd vanuit enkele gezonde diabetes fonds recepten, maar het overgrote deel komt vanuit onszelf.
Keer diabetes om met deze 17 gezonde diabetes recepten voor je ontbijt, lunch, tussendoortjes, hoofdgerecht en dessert.
More...
Gebruik deze diabetes recepten om je ziekte om te keren
Veel mensen vragen zich af: "Is het überhaupt mogelijk om met gezonde diabetes type 2 recepten je suikerziekte te voorkomen of zelfs helemaal te genezen?"
Een simpel antwoord op die vraag is: JA!
Alleen gebeurt dat niet zomaar. Genezing komt namelijk niet zomaar aanwaaien.
De meeste mensen kiezen voor de makkelijkere weg. Ze nemen hun medicijnen en daar houdt het wel zo'n beetje op. Ze kiezen de vis in plaats van de hengel. En vandaag krijg jij een beetje vis, maar wat ik je vooral ga leren is hoe je kunt vissen. Vandaag gaan we voor de hengel in plaats van de vis.
In dit artikel bespreken we de fundamenten van gezonde diabetes recepten. Hierdoor ga je je diabetes mellitus type 2 genezen terwijl je kan blijven eten als een vorst.
Het is namelijk altijd mogelijk om aanpassingen door te voeren in je gerechten zodat het direct een stuk gezonder wordt. Als het maar duidelijk is wat daar voor nodig is; en daar gaan we het vandaag over hebben.
Wat leer je in dit artikel?
Deze 17 diabetes recepten tips geven een compleet inzicht in wat er voor nodig is om je gerechten 'diabetes-proof' te maken.
Je leert hoe je met eenvoudige aanpassingen in je voedingspatroon diabetes type 2 voorkomt en als je al suikerziekte hebt, het geneest.
Indien je op zoek bent naar kant-en-klare diabetes dieet recepten, klik dan hier.
Of neem een kijkje bij diabetes-vriendelijke gebak en toetjes.
Kies slimme diabetes dieet recepten
Op het moment dat je koolhydraten of suikers eet, dan komen die via de spijsvertering in je bloedbaan terecht. Je alvleesklier gaat aan het werk om insuline aan te maken, zodat deze suikers uit het bloed gehaald kunnen worden.
Vervolgens worden de suikers naar spieren, je hersenen en andere delen van het lichaam vervoert. Op die manier worden het lichaam van brandstof voorzien.
Als je diabetes hebt dan gaat het allemaal wat anders, aangezien je lichaam ofwel geen insuline aanmaakt of je lichaam is simpelweg ongevoelig geworden voor insuline. In beide gevallen blijven de suikers in het bloed drijven, met aantasting van het lichaam tot gevolg.
Indien de suiker niet uit het bloed wordt gehaald dan tast dat vrijwel alle delen van het lichaam aan. Deze versuikering is gevaarlijk en in het ergste geval kun je een hyper krijgen.
Daarom streef je er bij een diabetes-vrij leven naar om voedsel te eten wat:
Het is bij alle drie de gevallen van belang je bloedsuikerspiegel te verlagen, om langdurige schade te voorkomen.
Laten we met de eerste tip beginnen. Ben jij klaar om diabetes om te keren?
#1 Deze hacks zorgen dat je langzamer eet
Als je altijd al een snelle eter bent geweest, dan is het vrijwel onmogelijk om jezelf aan te leren langzamer te eten. Toch is langzaam eten de beste manier om ervoor te zorgen dat je niet in één keer te veel suikers in je bloed krijgt.
Ik heb pogingen gedaan om patiënten langzamer te laten eten; 30 keer kauwen voordat ze hun eten doorslikken en minimaal één minuut rust tussen elke hap. Dit was net zo effectief als een deur naar je toe willen openen terwijl er 'duwen' op staat. Gaat niet lukken.
Ondanks dat heb ik twee hacks uitgevonden die zeer effectief blijken te zijn om minder snel te eten. Je dwingt jezelf als het ware om langer over maaltijden te doen.
Hack 1: Maak kleinere gerechtjes en las eetpauzes in
De eerste hack heeft het restaurant principe. Als je gaat eten in een restaurant en voor het viergangenmenu gaat. Je begint met een voorafje; carpaccio of soep. Even later volgt het tussengerecht. Dan wacht je weer even en komt het hoofdgerecht. Enzovoorts.
Gebruik een viergangenmenu diner ritme voor thuis, inclusief de pauzes:
Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je langer doet over hetzelfde eten. Het zorgt dat je niet alles in één keer binnenkrijgt. Hierdoor komen de suikers geleidelijker in het bloed terecht en krijgt je maag ook nog eens meer de tijd om signalen aan je hersenen door te geven dat het vol zit. Je raakt makkelijker verzadigd en hebt langer genoeg gehad.
Tijdens de pauzes maak je alvast het volgende gerecht klaar en heb je quality time voor je gezin. Moest er niet nog een wasje gedraaid worden?
Hack 2: Splits je gerecht op als je alleen eet
En wat nu als je helemaal geen zin hebt om zo uitgebreid te gaan tafelen. Wat nu als je partner met de kinderen naar opa en oma is of een andere gelegenheid is waaraan je hebt weten te ontkomen.
Het laatste waar jij nu aan denkt is de Gordon Ramsay uit te hangen en voor jezelf een viergangenmenu te bereiden. Helemaal gezien je favoriete serie op t.v. is.
In zo'n situatie is het fijn om het gewoon bij één maaltijd te kunnen houden voor de buis. Als je (pre-)diabetes hebt raad ik je aan om deze maaltijd alsnog op te delen.
Een gemiddelde aflevering van je serie duurt een half uur tot een uur. Stel je kijkt twee afleveringen. In dat geval kun je het gerecht makkelijk in twee of drie delen splitsen.
Op die manier komen al die suikers niet in één keer in je bloedbaan. Je bloedsuikerspiegel krijgt hierdoor minder te maken met een bloedsuikerpiek. Daardoor krijgt je lichaam beter de kans alles op de juiste manier te verwerken. Je begrijpt dat dit vele malen gezonder is dan alles binnen tien minuten naar binnen schrokken.
Overeten is nu bijna onmogelijk
Mensen hebben vaak de indruk dat ze met kleine gerechten of bij het opsplitsen van een grotere maaltijd juist meer trek krijgen. Dit komt omdat we denken dat we dan niet genoeg te eten krijgen. Hoe gek het misschien ook klinkt, maar het tegenovergestelde is waar.
Zodra je eet duurt het altijd even voordat de maag een signaal afgeeft naar je hersenen dat het vol zit. Er zit een behoorlijke vertraging in dat signaal.
Want op het moment dat je eigenlijk al genoeg hebt gehad, duurt het vaak nog 10 tot wel 30 minuten voordat je hersenen dit ook daadwerkelijk weten. In de tussentijd eten wij vaak gewoon door, terwijl we eigenlijk al genoeg hebben gehad.
Door jezelf te voorzien van kleinere porties verdeeld over een lange tijd, gun je je lichaam de tijd om door te geven dat je genoeg hebt.
Het kan best zijn dat je direct na een gerecht nog trek hebt, maar als je een half uur wacht blijkt de honger misschien al wel gestild te zijn. Je had dus al genoeg gegeten, maar het lichaam had er gewoon wat tijd voor nodig om dat door te geven.
Gun je lichaam daarom de tijd dat het nodig heeft. Op deze manier merk je dat je een stuk minder gaat eten. Als je dat een tijdje doet heb je een grote kans dat je wat afvalt waardoor je weer minder kans hebt op diabetes complicaties.
Gebruik deze slimme hacks in je diabetes recepten.
#2 Soep: één van de slimste diabetes recepten
Buiten dat je soep zo lekker en gezond kunt maken als je zelf wilt, heeft een soepje eten voor de hoofdmaaltijd nog andere voordelen.
Helemaal voor mensen met diabetes is een soepje vooraf een heel goed idee. Maak er vooral een gewoonte van als je van soep houdt.
Soep bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht. Het mooie daarvan is dat vocht verzadigd.
Een logisch gevolg is dat je grootste trek door vocht al wordt gestild en je zult daarna minder hoeven eten tijdens de hoofdmaaltijd.
Van zichzelf is soep ook nog eens laag in calorieën wat mooi meegenomen is als je wilt afvallen. Wel wil je de soep zelf maken.
Soep uit pak, pot of blik zit vaak vol met toegevoegde rommel zoals suikers en chemicaliën. Vezels en andere belangrijke stoffen zijn meestal uit de soep gehaald.
Maak daarom je soepje zelf. Het stilt je hongergevoel en zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. We gaan nu verder in op hoe je zelf makkelijk een heerlijke, gezonde soep op tafel zet.
Hoe maak je soep gezond?
Om te beginnen is het belangrijk om brood en vermicelli te vermijden. Beide bevatten veel koolhydraten en suikers. Deze doen simpelweg de vele positieve effecten van soep teniet.
Daarnaast wil je bewerkte soep laten staan. Zoals we net al bespraken, is het beter om geen voorverpakte soep te nemen. Helemaal uit den boze zijn soepjes uit de automaat op je werk en andere bouillonnetjes zoals die van Cup'a Soup. Deze zitten vol met rommel die je niet in je lichaam wilt hebben.
Een soepje is niet bedoeld als volledige maaltijd, maar als voorafje. Maar maak hem gewoon zelf. Vul de soep helemaal naar eigen wens met gezonde ingrediënten.
Ook al gaat er wat tijd in zitten, soep maken is verder heel eenvoudig. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt merk je dat soep maken best leuk is. Helemaal omdat je iets heerlijks op tafel zet waar je meerdere dagen van kunt genieten. In een keer een grote pan bouillon maken voor de rest van de week doet wonderen.
Trek de soep van groenten en botten voor een pan vol vitaminen, mineralen, aminozuren en een explosie van smaak. Perfect als gezonde diabetes recepten hoog bij je in het vaandel staan.
Zo maak je bouillon:
Ben je klaar voor een soepje voor één van je diabetes recepten?
Schep dan wat bouillon in een soepkom en warm het op in de magnetron.
Voeg voor of na het opwarmen nog extra groenten en kruiden toe naar eigen keuze.
Denk aan bijvoorbeeld:
Het mooie hiervan is dat je dit niet alleen als voorafje kunt nemen, maar ook als tussendoortje. Heb je een keer 's avonds trek, eet dan gerust een soepje.
#3 Een salade biedt veel voordelen
Van een gezonde salade heeft nog nooit iemand suikerziekte gekregen. Salades kunnen altijd; voedzaam, makkelijk om te maken en lekker.
Doordat een salade rijk is aan vezels voorkomt het een piek in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat zelfs een klein beetje salade eten al helpt om de piek af te remmen en het voorziet je van verschillende voedingsstoffen.
Alleen wat groenten zijn op zich nou niet echt verzadigend.
Maar door wat vetten en eiwitten toe te voegen zorg je er voor dat je maag vol raakt.
Wees niet bang om wat olijfolie toe te voegen en stukjes zalm, kip, gekookt ei of kaas.
Vergeet wel de croutons en kant-en-klare dressings.
Zelf een salade maken is zo gedaan. Twee voorbeelden om binnen tien minuten een heerlijke & gezonde salade op tafel te zetten:
1. Spinaziesalade
Meng in een schaal:
Zoals je al ziet is het helemaal niet moeilijk om gezonde diabetes recepten op tafel te zetten. Binnen een handomdraai heb je een gezonde salade als lunch, tussendoortje of diner. Ik ken genoeg mensen die een goed gevulde salade als ontbijt nemen. Maak het de avond van te voren klaar en je bent 's ochtends voorzien van een gezonde maaltijd.
Als je een extra grote slabak vult ben je voor drie dagen voorzien van salades.
#4 Drink dit tussendoor
Met soep stil je al een groot deel van je honger en strijk je de opname van suikers uit over meerdere uren.
Maar er zijn ook andere manieren om die gezondheidsvoordelen te realiseren. Water op kamertemperatuur voor of tijdens een maaltijd drinken doet ook wonderen. Het bevordert tevens je spijsvertering.
Ben je geen fan van water?
Dan is groene thee met eventueel een schijfje citroen een goed alternatief.
In groene thee zitten bepaalde stofjes die de eetlust afremmen. Dit is vooral handig voor de grote eters onder ons.
Je trek wordt minder, zodat je minder eet.
Zet in de zomer een grote kan thee die je laat afkoelen.
Doe er wat ijsklontjes in en je hebt een heerlijke verfrissende drank. In Azië wordt dat veel gedronken.
Het zijn maar kleine dingen die toch bijdragen aan je diabetes recepten.
#5 Zo eet je minder en ben je toch verzadigd
Elk voedingsmiddel heeft een ander effect op ons lichaam. Dit heeft ermee te maken dat we het ene voedingsmiddel meer nodig hebben dan het ander.
Laten we eens kijken naar het verschil tussen eiwitten en suikers en welke gevolgen dat heeft voor de inhoud van diabetes recepten.
Tegenwoordig kun je op iedere hoek van de straat eten krijgen. Als er geen supermarkt is, dan is er wel een eetcafé open of staat er een viskraam klaar om je te voorzien voedsel. Vroeger was dit totaal anders. Het was eerder gebruikelijk dan uitzonderlijk dat je tijden lang zonder goede maaltijd door het leven ging.
Op dat moment wordt je lichaam niet voorzien van energie of bouwstoffen.
Het lichaam heeft daarom een mooi mechanisme om zichzelf toch van energie te voorzien door vetreserves aan te spreken. Hierdoor verliezen we overtollig vet. Daarom kwam in de oertijd overgewicht nauwelijks voor.
Energie kan zowel uit suikers als uit vet gehaald worden. Bij bouwstoffen is dit een ander verhaal. Het lichaam heeft eiwitten nodig om te kunnen 'bouwen' en zich te kunnen herstellen. Vandaar dat bodybuilders bijvoorbeeld (veel te) veel eiwitten innemen.
Eiwitten zorgen voor de meeste verzadiging
Als je diabetes type 2 hebt, dan is de kans groot dat je overgewicht hebt. Door te minderen in koolhydraten geef je het lichaam de kans om vetreserves aan te spreken. Tegelijk is het wel van belang om voldoende (maar niet te veel) eiwitten te nemen, zodat je lichaam zich nog wel goed kan herstellen en om te voorkomen dat je spiermassa verliest.
Buiten dat je voldoende eiwitten nodig hebt voor herstel werken eiwitten meer verzadigend. Dit komt doordat het lichaam altijd in staat is om suikers op te slaan als vet, maar er voor eiwitten niet zo'n opslagplaats is.
Hierdoor zal het lichaam de inname van eiwitten meer 'belonen' dan alle andere voedingsmiddelen; zo vermoeden wetenschappers in ieder geval.
Bij ratten is onderzocht hoe zij reageren op bepaalde voeding. Het blijkt dat ratten pas stoppen met eten zodra ze een bepaalde hoeveelheid eiwit hebben binnengekregen.
In die zin zullen zij meer eten van voedsel dat voor 10% uit eiwit bestaat ten opzichte van voedsel dat voor 50% uit eiwit bestaat.
Checklist
Als je dat niet al deed is het verstandig om vanaf nu minder suikers te eten tijdens je maaltijden en juist meer eiwitten toe te voegen. Laat de maaltijden maar uit meer eiwit bestaan. Dit doet je verzadiging ten goede en daarnaast zorg je ervoor je dat je lichaam zich goed kan herstellen.
Voorbeelden van eiwitrijk voedsel:
Dit wil overigens niet zeggen dat je nu alleen nog maar eiwitten moet gaan eten. Overmatig eiwitten eten zorgt er op den duur voor dat eiwitten worden omgezet naar suikers. Tevens is een te veel aan eiwitten overbelastend voor je nieren.
Zorg er in ieder geval voor dat je bij iedere maaltijd een vorm van eiwit eet.
#6 Groente is je beste wapen om diabetes om te keren
Als je je enigszins verdiept in gezonde voeding dan kom je er al snel achter dat er veel "waarheden" de wereld in zijn geholpen die regelmatig lijnrecht tegenover elkaar staan.
Veel wetenschappers zijn het niet eens met elkaar over wat nu wel en niet gezond is. Dit gebeurd op het moment dat een aanname of stelling niet bewezen kan worden, maar er toch een uitspraak wordt gedaan. Vervolgens wordt die uitspraak weer door een andere onderzoeker in twijfel getrokken.
En zo gaat het maar door. Met als gevolg dat mensen de wetenschap niet meer serieus nemen. De normale mens weet zich simpelweg geen raad met al die tegenstrijdige berichten.
Er is echter één vlak waarover iedereen het met elkaar eens is.
Groenten zijn gezond.
Hoe meer groenten, hoe gezonder je wordt
Groenten:
Als je diabetes hebt dan is het des te belangrijker om veel groenten te eten. Het zorgt ervoor dat je gewicht verliest en dat je minder te maken krijgt met bloedsuikerpieken.
Je wilt voeding hoog in koolhydraten zoveel mogelijk verminderen. Groenten kunnen je erbij helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden indien je toch iets eet met een hoge glycemische index.
Groenten bestaan uit:
Daarnaast nemen ze veel ruimte in beslag in je maag- en darmstelsel. Daardoor dragen ze bij aan verzadiging en je bloedsuikerspiegel stijgt nauwelijks bij het eten van groenten.
Als je een (feest)gerecht serveert, zorg er dan voor dat de helft van je bord uit groenten bestaat.
Varieer zoveel mogelijk en gebruik alle verschillende kleuren. Groenten zijn gezond en je kunt er nooit teveel van eten.
#7 Kies de juiste soort koolhydraten (complexe)
Suikers minderen is een goed idee. Volledig verbannen niet. Dat is praktisch onmogelijk en tevens ongezond.
Daarom wil je altijd wel iets van suikers blijven eten. Twee regels hierin zijn belangrijk om te respecteren. De eerste is dat je niet te veel suikers neemt. De tweede is dat de vorm waarin je het neemt cruciaal is.
In plaats van witte rijst kies je voor zilvervliesrijst of quinoa. Neem geen witte pasta; kies de volkorenvariant of pasta gemaakt van peulvruchten.
Witte producten zijn zeer belastend voor je bloedsuiker. Volkorenvarianten zijn altijd beter gezien er meer vezels en juist minder koolhydraten in zitten. Doordat volkoren producten meer vezels bevatten hebben deze producten direct een lagere glycemische index.
Hoe lager de glycemische index van een product, hoe beter dit voor je is.
Volkorenbrood heeft een glycemische index van 50. Witbrood zit op minimaal 70.
Om te vergelijken, tafelsuiker heeft een glycemische index van 100.
De smaak van volkorenproducten is nagenoeg hetzelfde als dat van witte varianten en toch veel gezonder.
Kies volkoren om toch van je pasta en nasi te kunnen genieten zonder dat je je bloedsuikerspiegel een opdonder geeft.
#8 Kies juist de vettige vleessoorten
Een tijd lang heeft vet een slechte naam gekregen. Vet bevat veel calorieën en zou daarom dikmakend zijn. Daarnaast zou vet verantwoordelijk zijn voor diverse aandoeningen zoals het dichtslibben van bloedvaten en andere hart- en vaatziekten.
Gelukkig beseffen we ons steeds meer dat niet vet maar juist de overmaat aan suiker zorgt voor allerlei problemen in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat de juiste vetten ontzettend belangrijk zijn voor het lichaam. Gecombineerd met veel groenten en volkoren producten zijn er juist alleen maar gezondheidsvoordelen. Met name voor mensen met suikerziekte.
De invloed van vet op je bloedsuikerspiegel
Het mooie van vet is dat het je bloedsuikerspiegel niet verhoogd. Daarnaast kost het je lichaam meer tijd om vet eten te verwerken. Voeg voedingsmiddelen rijk aan vet toe aan je gerechten en je lichaam doet er langer over om het te verteren.
Hierdoor worden meegegeten suikers langzamer in je bloed afgegeven.
Je begrijpt dat dit zorgt een stabielere bloedsuikerspiegel.
Buiten dat dierlijke vetten rijk zijn aan voedingsstoffen en bouwstoffen zorgt het er ook voor dat je bloedsuiker stabieler blijft.
Gezonde dierlijke vetten zitten in:
#9 Je aardappel gezonder maken met boter of saus
Een aardappel is een aardappel. Je hebt geen volkoren aardappel of iets in die geest. De aardappel op zich bevat behoorlijk wat suikers en maar weinig vezels.
Daarom is het ook verstandig om te minderen met aardappelen. Het voegt weinig toe aan je gezondheid en toch zet het behoorlijk aan.
Als je toch aardappelen wilt eten, dan is er gelukkig een manier om ze wat gezonder te maken. Door iets wat rijk aan vet is toe te voegen aan je aardappeltje, zorg je ervoor dat de knol minder impact heeft op je bloedsuikerspiegel.
Denk hierbij aan:
Door vet aan je aardappel toe te voegen zorg je ervoor dat een stijging van je bloedsuikerspiegel wordt gedempt.
In welke vorm je het vet toevoegt, dat maakt dat niet zoveel uit. Kaas, vlees of melkproduct; kies wat je lekker vindt.
Er is wel één soort uitgesloten waar we het in tip #10 nog meer over gaan hebben; friet.
Maak je diabetes recepten verder zo vet mogelijk met de juiste vetten en voeg er veel groenten aan toe.
#10 Eet NOOIT meer iets uit de frituurpan
Aardappelen van zichzelf zijn niet gezond. Of je ze nu bakt of kookt, het is en blijft een aardappel. En helemaal als je diabetes hebt wil je aardappelen zo veel mogelijk vermijden.
Gezonder maken van een aardappel gaat daarom lastig. Maar een aardappel nog ongezonder maken dan het al is, dat gaat heel makkelijk. Daar gaan we het nu even over hebben. Want op het moment dat je een aardappel gaat frituren, dan gebeurt er iets mee waardoor je het nog veel liever gaat vermijden.
Friet of patat:
Dat wetenschappers het maar over weinig dingen eens zijn, dat wisten we al.
Dat zij het over één ding in ieder geval eens zijn (groenten zijn gezond); dat wisten we ook.
Maar er is nog één ding waar ze het over eens zijn:
Transvetten (en friet wat dat betreft) zijn schadelijk voor je lichaam.
Aardappelen transformeren door de verhitting in een friteuse tot ware suikerbommetjes. En ze druipen vervolgens van het transvet.
Denk daarom de volgende keer nog eens goed na voordat je naar de snackbar gaat. Als je een frituurpan in huis hebt, dan is de beste plek waar die kan staan in de container.
Nu we dit uit de wereld hebben geholpen gaan we het nu hebben over hoe je aardappelen 10 keer gezonder kunt maken. Dit is handig als je die aardappel echt niet kunt laten staan.
#11 Deze truc maakt je aardappeltje 10 keer gezonder
Tot dusver hebben we het voornamelijk gehad over hoe je ervoor zorgt dat je bloedsuiker stabieler blijft. Gelukkig zijn er ook manieren die bijdragen aan de genezing van diabetes.
Wat je namelijk wilt doen is ervoor zorgen dat je lichaam weer gevoelig wordt voor insuline.
Zodra de insulinehuishouding goed werkt dan zorgt dit ervoor dat de suikers van je bloed naar cellen worden getransporteerd. Hoe gevoeliger jouw lichaam is voor insuline, hoe efficiënter het is in het afvoeren van de suikers. Dit maakt dat de suikers je lichaam minder aantasten.
Wist je dat aardappelen ervoor kunnen zorgen dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline? Zo slecht hoeft die aardappel dus helemaal niet te zijn.
Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de aardappels een nachtje laten staan, voordat je ze eet.
Zo simpel is het. Koken, afgedekt in de koelkast zetten en een nachtje laten staan. Verwerk ze de volgende dag in een aardappelsalade of maak er puree van. Koude aardappelsalade met aardappels van gisteren is een gezonde toevoeging aan je diabetes recepten.
Hoe kan het dat aardappels na een nachtje koelkast wél gezond zijn?
In een frituurpan verandert de structuur van de aardappel. In negatieve zin. Het zorgt dat de suikers in de aardappel veranderen naar snelle suikers. Friet eten heeft bijna dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel als het drinken van een blikje cola.
Door aardappels te koken en ze te laten overnachten in je koelkast verandert tevens de structuur van de aardappel. Alleen dan in positieve zin.
Bepaalde suikers in de aardappel worden tijdens zo'n nachtje onverteerbaar. Deze onverteerbare suikers worden ook wel 'resistent zetmeel' genoemd.
Deze structuurtransformatie zorgt ervoor dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline zodra je die aardappels eet.
Dat is natuurlijk precies wat je wilt. Deze aardappels eten is goed voor je lijf en een prima onderdeel van je diabetes recepten.
#12 Gebruik zoveel mogelijk knoflook
Knoflook staat overal bekend als zeer gezond. Dit is niet zonder reden. Ook al hebben de mensen om je heen het misschien liever niet, maar knoflook wil je veel gaan eten.
Wat ik nu ga zeggen komt misschien als een schok voor je. En ik ga niet zeggen dat je moet stoppen met je medicatie, aangezien ik niet degene ben die dat kan bepalen. De medicatie die je krijgt, krijg je niet voor niets.
Wat ik wel ga zeggen is het volgende. Knoflook brengt in veel gevallen een sterkere verhoging van je insuline teweeg dan bepaalde medicijnen.
Onderzoekers zijn zeer secuur aan het werk gegaan. Ze hebben de resultaten van knoflook naast de resultaten van diabetes-drugs gelegd. Schrik niet, want het blijkt dat knoflook veel betere resultaten bracht dan de medicatie.
Nogmaals, dit is geen reden om linea recta te stoppen met je medicatie en knollen knoflook te gaan eten. Wat voor ratten geldt betekent namelijk niet direct dat precies hetzelfde voor mensen geldt.
Het ziet er wel allemaal zeer rooskleurig uit. Niet alleen vanwege de positieve resultaten, maar ook vanwege het feit dat er 0 negatieve effecten zijn gevonden.
Genoeg reden om rijkelijk knoflook te gebruiken in je (bij)gerechten.
Knoflook is goedkoop, erg gezond voor je en geeft ook nog eens een smaakvolle toevoeging aan verschillende diabetes recepten.
Net als met knoflook hoef je trouwens ook niet terughoudend te zijn met citroen, limoen of azijn.
#13 Een zuurtje toevoegen aan je diabetes recepten
Naast dat citroensap, azijn en limoensap veel gebruikt worden in vrijwel iedere keuken, hebben ze nog een ding met elkaar gemeen.
Een 'zuurtje' toevoegen aan je gerechten zorgt er namelijk voor dat je bloedsuiker minder piekt tijdens en na het eten.
Niet onverstandig dus om net als professionele koks limoensap en azijn toe te voegen aan je gerechten. Het hoeft niet veel te zijn. Een klein beetje zuur heeft al een positieve invloed en het zorgt ook nog eens voor meer smaak aan je gerecht.
#14 En hoe zit het met alcohol drinken bij diabetes?
Normaal gesproken raad ik het af om alcohol te drinken. Van zichzelf is alcohol giftig en heeft het enkel negatieve effecten op je lichaam. Zo kan alcohol je bloedsuikerspiegel ontregelen. Helemaal voor mensen met diabetes type 2 is alcohol in grote hoeveelheden gevaarlijk.
Maar toch is er één moment waarop ik alcohol goedkeur. Misschien zelfs wel aanraadt. Dat is tijdens een maaltijd één glaasje rode wijn drinken.
Als jij aan die hoeveelheid houdt, dan kun je best om de dag een glas rode wijn drinken bij het eten.
Ik snap het wel. Het liefst tik je meerdere glazen achterover. Op een feestje, biertjes drinken met je maten of als je een vrouw bent... Ik weet hoe vrouwen kunnen zijn als ze afspreken op vriendinnenavond een glaasje wijn te drinken. Foto's van de derde lege fles komen vanzelf langs op Facebook.
Als je suikerziekte hebt dan zijn grote hoeveelheden alcohol desastreus. Het verergert de situatie alleen maar.
Uit onderzoek is echter gebleken dat één glas alcohol juist een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Door het te combineren met een maaltijd zorg je er tevens voor dat de meeste negatieve effecten van alcohol teniet worden gedaan.
Je hebt vast wel eens gehoord dat één glaasje alcohol goed voor je is. Ga je meer drinken, dan wordt het juist ongezond. Deze berichtgeving is juist.
#15 Een klein toetje eten mag
We hebben nu al heel wat besproken. Je hebt veel tips meegekregen over hoe jij je maaltijden gezonder kunt maken. Tevens heb je gelezen (en misschien al wel uitgeprobeerd) om meer verzadigd te raken door:
Eigenlijk hebben we al genoeg gegeten tijdens het voor-, tussen- en hoofdgerecht. Maar eerlijk is eerlijk. De meeste mensen, waaronder ik zelf, hebben na het avondeten trek in iets zoets.
Of het een aanwensel is, of dat het in onze natuur zit. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dit voor jou waarschijnlijk ook geldt. Daarom ga ik niemand afleren om een toetje te eten. Zo nu en dan een klein dessert op tafel is helemaal niet erg.
Hoe we het nagerecht het beste in kunnen richten, daar gaan we het nu over hebben. We denken misschien dat een toetje niet zo erg is, maar het kan eigenlijk alles wat we hiervoor zo goed hebben gedaan in één klap verpesten.
Dubbel-vla, ijs met slagroom of een ander zoet nagerecht kan alle positieve resultaten met de grond gelijkmaken.
We mogen wel een toetje eten, zolang we het maar subtiel houden. We vermijden de suikers. En wat mag wel? Juist.
Vette toetjes.
Denk aan toetjes op basis van room of een stuk zwarte chocolade. Vette room zonder suiker heeft namelijk nauwelijks invloed op je bloedsuiker. Dat betekent dus geen roomijs of Ben & Jerry's. Vooral die laatste zit vol met additieven en toegevoegde suikers.
Maak je eigen toetjes
Wat wel een heel verstandig en lekker idee is, is om zelf gezonde ingrediënten te kiezen en daar een toetje van te maken.
Recept: Romig Toetje
Om een voorbeeld te geven van een smaakvol en romig nagerecht. Gebruik de volgende vier ingrediënten:
Zo maak je het:
Over stevia gaan we het zo nog hebben. Dit is een zoetstof zonder dat deze invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je je toetje toch lekker zoet maken, zonder dat het nadelig voor je bloedsuiker is.
Na 24 uur haal je het uit de vriezer en houd je een heerlijke, romige substantie over. Het is vergelijkbaar met chocolademousse maar dan gezond.
#16 Stevia is de meest gezonde zoetstof
Suiker heeft de laatste jaren een behoorlijk slechte reputatie gekregen. Niet zonder reden, want te veel suiker is de hoofdoorzaak van diabetes type 2.
Er wordt daarom veel moeite gedaan om toegevoegde suiker te vervangen door van alles en nog wat. Denk aan:
Om er maar een aantal te noemen. Veel van deze suikervervangers zijn net zo erg en sommigen zelfs erger dan 'normale' suiker.
Gelukkig zijn er een aantal zoetstoffen die weinig of zelfs niets doen met je bloedsuikerspiegel. Stevia is zo'n zoetstof die geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel.
Met een glycemische index van 0 is stevia extract een gezonde vervanger van suiker. Het mooie van stevia is daarnaast dat het 30 tot 100 keer zoeter is dan tafelsuiker.
De suikerindustrie heeft veel geld gepompt in onderzoeken om te bewijzen dat stevia ongezonder is dan suiker.
Zonder succes. Wetenschappers hebben bewezen dat stevia veilig is voor gebruik en de zonet genoemde cijfers spreken voor zich.
Voor sommige mensen is de smaak van stevia wel even wennen. Het is dan wel vele malen zoeter dan suiker, het is ook een ander soort zoet dan je misschien gewend bent.
Je moet er wat voor over hebben als je wilt genezen van diabetes.
Voeg wat stevia druppels of poeder toe aan je nagerecht om het een fijne zoete smaak te geven.
#17 Het wonderlijke kruid kaneel
Wist je dat kaneel een stofje bevat dat zich hetzelfde gedraagt als insuline?
Kaneel smaakt niet alleen lekker, het is ook nog eens erg gezond. Kaneelaldehyde, het stofje waar we over praten, draagt bij aan het vervoeren van gegeten suikers naar de cellen. Net als insuline dat doet.
Daarom is het verstandig om na uitgebreid te hebben getafeld te eindigen met een klein nagerecht waar kaneel in zit.
Voeg daar mogelijk kaneel toe aan je gerechten. Dit hoeft niet alleen voor je toetje te zijn, maar kaneel kan ook in de yoghurt en zelfs in bepaalde warme gerechten.
Weet je nog het romige chocolade toetje uit tip #15? Daar kun je heel goed een snufje kaneel aan toevoegen.
Kaneel is een ingrediënt die thuishoort in gezonde diabetes recepten.
Naast dat kaneel zich gedraagt als insuline, maakt het je lichaam ook nog eens gevoeliger voor insuline. Hierdoor worden suikers efficiënter en sneller uit je bloed gehaald en getransporteerd naar je spieren, organen en cellen. Precies wat je wilt, want zo voorkom je schade aan je lichaam door ronddrijvende suikers.
Voeg als het even kan kaneel toe aan je gerechten.
Het Diabetesvrij Geheim
Alle bovenstaande tips voor diabetes recepten helpen je diabetes type 2 de rug toe te keren. Integreer de principes zoveel mogelijk in je dagelijkse levensstijl.
Want door je levensstijl op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf genezen. Met name het aanpassen van je voedingspatroon is belangrijk.
En je kunt diabetes type 2 genezen. Dit is zelfs mogelijk zonder dat je dure of bijzondere producten moet kopen. Alles ligt gewoon in de supermarkt, zoals je in dit artikel hebt gelezen.
Je keert het om met de simpele methode die het "Diabetesvrij Geheim" wordt genoemd. Hierin leer je onder andere:
Laat hieronder je e-mailadres achter, dan stuur ik je het e-boek gratis en direct op.
Groetjes,
Ben Kuiper
Bedankt voor de tips, ik ga er mee aan de slag.
Geen dank!
Ik wil het boek “het diabetesvrij geheim” bestellen. U vraag het email adres. Dit staat op naam van mijn echtgenoot, maar het boek is voor mij, zijn echtgenote ROOSEN Is dit mogelijk, zo ja wil ik het nodige doen. Dank U
Dat is geen probleem. Het is een gratis digitaal document wat iedereen kan aanvragen. Jullie dus ook :). Het maakt ook niet uit voor wie je het aanvraagt. Iedereen is welkom.
Hallo Ben Kuiper, graag ontvang ik het e-boek.
wvanrhijn59@gmail.com
Boek is zojuist naar je verzonden. Kijk ook even in je ongewenste e-mails, daar kan het ook belanden.
Dag Ben, bedankt voor de heldere uitleg en aanwijzingen. Ik mis wel nadere uitleg over de noodzaak voor verandering van de leefstijl. Gezonde inspanning, ontspanning, beweging, slaap etc. Graag ontvang ik het ‘Diabetesvrij geheim’ boekwerk in de mail. Hopelijk staan daar veel recepten in en leefstijltips. Bij voorbaat hartelijke dank, Lex Salverda.
Uiteraard helpen die dingen… maar dat zijn allemaal aanvulling op een gezond eetpatroon. Het heeft weinig zin als je ongezond eet en daarnaast sport/goed slaap/ontspant. Natuurlijk is het beter dan niets, maar je kunt een ongezond eetpatroon niet compenseren maar allemaal andere dingen. Eten is 90% van het verhaal. Al het andere is hooguit de ondersteuning. Je hebt het boekje 2 jaar geleden al eens gekregen zie ik. Ik zal hem je zo weer sturen.
Graag ontvang ik het gratis ebook “diabetischvrij geheim”. Hopelijk kunnen mijn bloedwaarden dan weer omlaag.
Ik zie dat je het boekje al twee keer van ons hebt ontvangen. Als jij in je e-mail inbox zoekt op Diabetesvrij Geheim, dan zul je het vanzelf tegenkomen. Zo niet? Stuur ons dan even een mailtje op info(at)ziektevrijleven.nl
Ik ben benieuwd
Ben heel blij met al jullie informatie.
Hoeveel kaneel zou je per dag kunnen toevoegen aan je gerechten?
Kijk uit naar het e-boek, en alvast bedankt!
Je mag in principe zoveel eten als je zelf wilt :). Dus maar net wat jij lekker vindt. E-boek heb ik even via een aparte e-mail naar je verzonden.
Als nieuwe diabetes 2 patient ben ik erg geinteresseerd in “Diabetesvrij Geheim”, kun je mij die toesturen? Alvast bedankt!
Geen probleem. Deze heb ik in een aparte e-mail naar je gestuurd.